تبیان، دستیار زندگی
هر ساله دولت افزایش حقوق کارمندان و کارگران را اعلام و جهت اجرا به ادارات دولتی، سازمان‌ها و شرکت‌های خصوصی ابلاغ می‌کند اما برخی مشاغل هستند که به دلیل نوع کارشان نمی‌توان مانند کارمندان و کارگران افزایش حقوقی برایشان در نظر گرفت.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

کرایه‌ها جان به لب می‌رساند


هر ساله دولت افزایش حقوق کارمندان و کارگران را اعلام و جهت اجرا به ادارات دولتی، سازمان‌ها و شرکت‌های خصوصی ابلاغ می‌کند اما برخی مشاغل هستند که به دلیل نوع کارشان نمی‌توان مانند کارمندان و کارگران افزایش حقوقی برایشان در نظر گرفت.

تاکسی

یکی از این اقشار رانندگان تاکسی‌ها و خودروهای مسافربر هستند. این افراد نیز انتظار دارند تا مسئولان با اعلام افزایش کرایه‌ها، آن‌ها را در تأمین هزینه‌های زندگی یاری دهند. زیرا افزایش قیمت‌ها بر زندگی رانندگان هم تأثیر دارد و آن‌ها انتظار دارند با افزایش نرخ کرایه‌ها، خود را با تورم موجود همسو کنند. از طرف دیگر مردم هم به دلیل بالا رفتن تورم و افزایش قیمت‌ها، برای پرداخت کرایه تاکسی‌ها با مشکلاتی مواجه هستند و نسبت به افزایش آن گلایه و اعتراض دارند.

رانندگان هر ساله پس از پایان تعطیلات عید منتظر اعلام مسئولان برای افزایش نرخ کرایه‌ها هستند. در حالی که مسئولان دائماً اعلام می‌کنند هرگونه افزایش کرایه تاکسی خلاف قانون است و با متخلفان برخورد می‌شود در برخی موارد شهروندان با افزایش خودسرانه کرایه‌ها مواجه هستند و هیچ گونه برخوردی هم از سوی ناظران مشاهده نکرده‌اند.

برخی رانندگان نیز بدون رعایت انصاف و خودسرانه هر مبلغی که دلخواه آنان است از مردم می‌گیرند. البته افزایش خودسرانه کرایه تاکسی تخلف محسوب می‌شود و رانندگان باید منتظر باشند تا دولت با توجه به نرخ تورم و میزان توانایی مردم در پرداخت کرایه‌ها به صورت کارشناسی و اصولی نرخ‌ها را افزایش دهند. در سال 1390 نرخ ورودی مسافر برای تاکسی در تهران 300 تومان بود که امسال رانندگان بنا به تشخیص خود آن را به 400 تومان تبدیل کرده‌اند. البته مبلغ پیشنهاد شهرداری تهران برای افزایش قیمت کرایه‌ها 20 درصد است که هنوز در شورای شهر به صورت لایحه مانده و در دست بررسی است. البته افزایش خودسرانه کرایه بیشتر به رانندگان تاکسی یا خودروهای شخصی مسافربری برمی‌گردد که به صورت آزاد و نه در خطوط تعیین شده اقدام به جا به جایی مسافران می‌کنند.

برخی رانندگان نیز بدون رعایت انصاف و خودسرانه هر مبلغی که دلخواه آنان است از مردم می‌گیرند. البته افزایش خودسرانه کرایه تاکسی تخلف محسوب می‌شود و رانندگان باید منتظر باشند تا دولت با توجه به نرخ تورم و میزان توانایی مردم در پرداخت کرایه‌ها به صورت کارشناسی و اصولی نرخ‌ها را افزایش دهند

طبق قانون به منظور افزایش نرخ کرایه‌ها شورای شهر پس از تصمیم‌گیری نهایی، مصوبه آن را جهت تصویب به فرمانداری ارسال می‌کند. در صورتی که فرمانداری با میزان مبلغ پیشنهادی موافق نبود، شورای حل اختلاف تصمیم گیرنده نهایی برای این امر است. بنابراین با توجه به مشکلات موجود و سردرگمی رانندگان و مسافران، بهتر است مسئولان در همان اوایل سال تکلیف کرایه‌ها را مشخص کنند تا از هرج و مرج در دریافت کرایه و سردرگمی مسافران جلوگیری شود. زیرا بعضی از مشاجره‌ها که در خصوص دریافت زیاد کرایه میان رانندگان و مسافران به وجود می‌آید، موجب می‌شود در طول روز هم رانندگان و هم مردم با عصبانیت در اجتماع حضور پیدا کنند.

تاکسی

یکی از دلایل تعلل مسئولان شورای شهر در افزایش کرایه تاکسی‌ها عدم اطلاع از افزایش نرخ بنزین و میزان افزایش آن در سال جاری و اجرا نشدن فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها بود. زیرا افزایش قیمت بنزین ارتباط مستقیمی با افزایش کرایه‌ها دارد و به میزانی که بنزین افزایش قیمت پیدا می‌کند باید کرایه‌ها متناسب با آن افزایش یابد.

به هر روی اعضای شورای شهر تهران در جلسه غیر علنی خود در تاریخ 24 اردیبهشت 1391 پس از بحث و بررسی در خصوص نرخ كرایه تاكسی‌ها و با توجه به اعلام نرخ 6/21 درصدی تورم توسط بانك مركزی با افزایش نرخ كرایه تاكسی‌های تهران موافقت كردند. بر اساس مصوبه شورای شهر تهران نرخ كرایه تاكسی‌های پایتخت از 8 تا 6/21 درصد افزایش می‌یابد و بدین ترتیب میانگین افزایش این نرخ‌ها 14 درصد خواهد بود. سال گذشته افزایش کرایه ها از تیرماه آغاز شد اما امسال یک ماه زودتر کرایه‌ها افزایش پیدا خواهد کرد.

افزایش کرایه تاکسی‌ها گرچه مطابق با تورم اعلام شده از سوی بانک مرکزی و کاملا قانونی است اما از سوی دیگر مردمی که برای جابجایی در سطح شهر از تاکسی استفاده می‌کنند ناگزیرند مبلغ زیادی را بدین منظور اختصاص دهند. لازم به ذکر است که افزایش نرخ تورم علاوه بر فشار بر رانندگان بر مسافران نیز فشار مضاعفی برای تامین هزینه رفت و آمد تحمیل می‌کند و این افزایش کرایه‌ها دردسر تازه‌ای برای مسافران ایجاد خواهد کرد.

یکی از دلایل تعلل مسئولان شورای شهر در افزایش کرایه تاکسی‌ها عدم اطلاع از افزایش نرخ بنزین و میزان افزایش آن در سال جاری است. زیرا افزایش قیمت بنزین ارتباط مستقیمی با افزایش کرایه‌ها دارد و به میزانی که بنزین افزایش قیمت پیدا می‌کند باید کرایه‌ها متناسب با آن افزایش یابد

به منظور افزایش رضایتمندی مردم و رانندگان از مشکل به وجود آمده نکاتی چند قابل توجه است:

اگر مردم سعی کنند تا حد امکان از تاکسی‌های خطی استفاده کنند دیگر لازم نیست بر سر کرایه تاکسی با راننده وارد بحث و جدل شوند که بیشتر از حد معقول از آن‌ها کرایه دریافت کرده است.

تاکسی

در برخی موارد مشاهده می‌شود که با وجود تعیین نرخ مصوب، با این حال برخی افراد سودجو از این مصوبه تبعیت نمی‌کنند و خودسرانه و به دلخواه خود به هر میزان که بخواهند از مردم پول دریافت می‌کنند و متأسفانه ترسی از توبیخ یا تنبیه ندارند. در صورتی که نظارت همه جانبه و کارشناسی صورت گیرد هیچ راننده‌ای جرئت تخطی از چارچوب تعیین شده را ندارد. مسئولان امر بهتر است با افزایش نظارت بر تاکسی‌ها و خودروهای مسافربر جلوی هرگونه تخلف و افزایش بی رویه کرایه‌ها را بگیرند و به هیچ کس اجازه ندهند که بر مبنای سلیقه شخصی و با زورگویی هر قدر که می‌خواهند از مسافران بی اطلاع و بعضاً با حیایی که کمتر اعتراض می‌کنند دریافت کنند.

همان طور که شفیعی دبیر شورای عالی ترافیك كشور پیشنهاد داده است می‌توان با انجام تبلیغات بر بدنه تاکسی‌ها، درآمدی متوسط و ثابتی در ماه برای رانندگان ایجاد کرد و به همان نسبت کرایه تاکسی‌ها را کاهش داد و یا حداقل ثابت نگه داشت.

به مسافران درون شهری توصیه می‌شود در صورت امکان از حمل و نقل عمومی استفاده کنند تا علاوه بر صرفه جویی در هزینه‌های رفت و آمد، در کاهش میزان ترافیک شهر سهمی داشته باشند.

منصوره فراهانی

بخش اجتماعی تبیان