تبیان، دستیار زندگی
این کتاب مرجع مناسبی برای علاقمندان و پژوهشگران عرصههای جرمشناسی، جامعهشناسی، روانشناسی و فعالان حقوق بشر است تا ضمن بازخوانی تاریخی زندان، با سیر قوانین و مقررات مجازات و زندانیان نیز آشنا شوند
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تاریخ زندان در ایران


این کتاب مرجع مناسبی برای علاقمندان و پژوهشگران عرصه های جرم شناسی، جامعه شناسی، روان شناسی و فعالان حقوق بشر است تا ضمن بازخوانی تاریخی زندان، با سیر قوانین و مقررات مجازات و زندانیان نیز آشنا شوند.

تاریخ زندان در ایران

«تاریخ زندان» در عصر قاجار و پهلوی به همت ناصر ربیعی و احمد راهرو خواجه از سوی انتشارات ققنوس منتشر و روانه بازار نشر شد. این کتاب در دو بخش به اندیشه‌های کیفری در عهد قاجار، وضعیت زندان‌ها در آن دوره و سپس عصر پهلوی اول و دوم می‌پردازد.

ناشر در توضیحی درخصوص این کتاب معتقد است: « بی‌تردید علم تاریخ قدمتی به اندازه عمر بشر دارد. تاریخ به مثابه چراغی است که با روشن نمودن محیط، مسیر زندگی را به انسان‌ها نشان می‌دهد. هر چند که موضوعات تاریخی بالقوه برای جامعه انسانی مفید و عبرت‌‌آموزند، برخی زمینه‌های تاریخی از اثربخشی و اهمیت بیشتری برخوردارند به طوری که این موضوعات توجه تاریخ‌نگاران و محققان را به خود معطوف داشته‌است. در این میان، تاریخ معاصر و حوادث و رویدادهایی که در اعصار و قرون اخیر رخ داده از حساسیت و ویژگی قابل توجهی برخوردار است زیرا علاوه بر دقت و صحت، به لحاظ زمانی و مکانی با زمان حال قرابت و نزدیکی بیشتری دارند و احتمالاً بررسی و اطلاع از حوادث آن دوران می‌تواند اثرگذاری بیشتری بر مخاطبان داشته باشد. تاریخ قضایی و نحوه ایجاد و تطور عدلیه در ایران به‌ویژه در دوره‌های معاصر، سلسله‌های قاجار و پهلوی، در عین اهمیت‌کم‌تر مورد توجه مورخان و حتی افرادی که در حوزه‌های مرتبط بوده‌اند، قرار گرفته است. توجه به این موضوع، نگارندگان را بر آن داشت تا با تحقیق و تفحص، از طریق مراجعه به اسناد مستند و دست اول، کتب و متون تاریخی قابل استناد مستند و همچنین آرشیوها و منابع معتبر، مجموعه‌ای تاریخی از شرایط، خصایص، ویژگی‌ها و وضعیت قوانین و مقررات کیفری و نحوه مجازات و وضعیت زندان‌ها در آن زمان مهیا سازند.»

در بخش چگونگی بازداشت و انجام کیفرها از زبان پرفسور جکسون که در سال 1905 میلادی در ایران بود، می خوانیم:

«همین که محکوم را به میدان آوردند، شاگرد میرغضب چنگال های آهنین در منخرین او فرو برد و با سختی سر او را به عقب کشید. همان دم میرغضب با یک ضربت شمشیر سر او را از بدن جدا کرد و برای آنکه زودتر جان دهد، جسد او را چندین دفعه به زمین کوبید و عجیب که تماشاچی ها از این عمل تاثیری بروز ندادند...»

همین که محکوم را به میدان آوردند، شاگرد میرغضب چنگال های آهنین در منخرین او فرو برد و با سختی سر او را به عقب کشید. همان دم میرغضب با یک ضربت شمشیر سر او را از بدن جدا کرد و برای آنکه زودتر جان دهد، جسد او را چندین دفعه به زمین کوبید و عجیب که تماشاچی ها از این عمل تاثیری بروز ندادند

این کتاب در دو بخش به اندیشه‌های کیفری در عهد قاجار، وضعیت زندان‌ها در آن دوره و سپس عصر پهلوی اول و دوم می‌پردازد.

همچنین در بخش شکنجه های زندانیان در عهد قاجار با اشاره به انواع شکنجه در کشورهای مختلف به ایران زمان قاجار نیز اینچنین اشاره می شود:

1. زبان، گوش، بینی و سایر اعضا را می بریدند.

2. پوست را به تدریج می کندند.

3. انسان را زنده زیر خاک می کردند یا بخشی از بدن او را زیر خاک می کردند.

4. میل سرخ به چشم می کشیدند.

5. غل و زنجیر می کردند. شمع آجین می کردند.

7. فلک می کردند و مواد مذاب در حلق می ریختند...

همچنین مجازات و شکنجه در زمان پهلوی نیز به این شرح اعلام شده است:

کارشناسان سازمان عفو بین الملل درباره شکنجه های ساواک چنین نوشته اند:

ساواک به منظور تجاوز به قربانیان خود حیواناتی را تربیت کرده بود که خرس ها از آن جمله اند، بیشتر به خاطر شکنجه روانی، از تجاوز جنسی استفاده می کردند بویژه برای حالتی که اعتراف گرفتن از شوهران یا پدران را می خواستند به زنان و دخترانشان در برابر چشم آنها تجاوز می کردند...زنان زندانی را هم پیش چشم شوهران یا پدرانشان مورد تجاوز قرار می دادند... مهندس مهدی بازرگان تعریف می کند: خودم در زندان لشکر 2 زرهی خرسی را که در حمام مخروبه و تاریک به جان دخترها می انداختند، دیده بودم...

از جا در آوردن کتف، سوزاندن با سیگار، شوک الکتریکی، کشیدن ناخن ها، انداختن مار روی زندانیان، اره برقی، معلق نگه داشتن و...از جمله شکنجه های این دوران معرفی شده است.

این کتاب با قیمت 7500 تومان منتشر شده است.

بخش کتاب و کتابخوانی تبیان


منبع: خبرآنلاین