تبیان، دستیار زندگی
تعریف دست‌آورد: به روش‌های ارائه‌ی یک فرآیند پژوهشی یا خروجی آن دست‌آورد گفته می‌شود. این دست‌آورد در مفهوم می‌تواند یک دانش جدید یا یک اختراع (دست‌سازه جدید) باشد. با توجه به این که هدف این جشنواره ترویج فرهنگ پژوهش در سطح مدارس کشور از دبستان تا دبیرستا
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

دست‌آوردها (روش‌های ارائه‌ی پژوهش)

در جشنواره های پروژه های دانش آموزی تبیان

دست‌آوردها (روش‌های ارائه‌ی پژوهش)

تعریف دست‌آورد: به روش‌های ارائه‌ی یک فرآیند پژوهشی یا خروجی آن دست‌آورد گفته می‌شود. این دست‌آورد در مفهوم می‌تواند یک دانش جدید یا یک اختراع (دست‌سازه جدید) باشد. با توجه به این که هدف این جشنواره ترویج فرهنگ پژوهش در سطح مدارس کشور از دبستان تا دبیرستان می‌باشد، جدید به معنای آن است که آن دانش یا دست‌سازه، خارج از حیطه‌ی آموخته‌های دانش‌آموزان از هر مقطع، باشد.

نخستین کاری که گروه‌های پژوهشی دانش‌آموزی باید انجام دهند تا بتوانند در جشنواره‌ی پژوهش‌های دانش‌آموزی تبیان شرکت کنند، ثبت‌نام اینترنتی در تاریخ تعیین شده است. اما مهم‌ترین کاری که هر گروه باید انجام دهد این است که پژوهش خود را به روش‌های گوناگون ارائه دهند. روش‌های استانداردی که مورد تأیید جشنواره‌ تبیان است شامل ارائه‌ی

I.            گزارش کار

II.            مقاله

III.            پاورپوینت

IV.            تابلو نمایش

V.            دست‌سازه

VI.            بروشور

می‌باشد.

توجه:

  • گروه‌هایی که در بخش مسابقات شرکت می‌کنند تنها موظف به ارائه‌ی دست‌سازه و پاسخ‌گویی به پرسش‌های داوران می‌باشند.
  • گروه‌هایی که در بخش سمینار شرکت می‌کنند موظف‌اند پژوهش خود را در قالب مقاله و پاورپوینت ارائه نمایند. ارائه‌ی دست‌سازه دارای امتیاز بوده و بسته به لزوم، کیفیت و طراحی آن توسط داور ارزیابی می‌گردد.
  • گروه‌هایی که در بخش غرفه شرکت می‌کنند موظف‌اند پژوهش خود را در قالب مقاله و تابلو نمایش یا پوستر و دست سازه ارائه نمایند.
  • تهیه‌ی بروشور برای هیچ گروهی اجباری نیست. ممکن است گروه‌ها در صورت ارائه‌ی نوآوری خاصی در این زمینه طبق ارزیابی داور از امتیاز خلاقیت بهره‌مند شوند.

قوانین ارائه‌ی پژوهش:

1. گزارش

کلیه‌ی گروه‌های پژوهشی می‌بایست در هنگام ثبت عنوان پژوهش خود (چه در بخش طرح درس‌های سایت و چه در بخش ایده‌های آزاد) خلاصه یا طرحی از کار خود را ارائه دهند و در طول انجام پژوهش خود، پیش‌رفت کار خود را در چارچوب گزارش کار، عکس، درصدی از مقاله (شامل پیشینه‌ی پژوهش) و در نهایت پس از پایان مراحل اجرایی و پیش از گشایش جشنواره چکیده‌ای از از کار خود را در قالب یک فایل Word به ایمیل project@tebyan.net بفرستند. هم‌چنین گروه‌ها می‌توانند از بخش‌های مشاوره، انجمن‌های تخصصی، شبکه‌های اجتماعی تبیان و سایر امکانات آموزش از راه دور در سایت بهره ببرند.

توجه: وظیفه‌ی ثبت موضوع/ایده به عهده‌ی مرکز آموزشی یا مدرسه بوده و شرکت مسئولین/دبیران/ مشاوران پژوهش مدارس در جلسات ماهیانه‌ی پژوهش تبیان علاوه بر افزایش آگاهی و رفع مشکلات احتمالی مرکز، منجر به کسب امتیاز برای آن مدرسه می‌گردد.

سایر مطالب مفید در این رابطه را در سایت تبیان ببینید.

طرح پژوهش

2. مقاله

همه‌ی گروه‌های شرکت‌کننده در غرفه و سمینار بایستی مستندات پژوهش خود را به صورت مقاله ارائه دهند. مقاله به مجموعه نوشته‌ای اطلاق می‌گردد که به ترتیب شامل بخش‌های زیر باشد:

1. صفحه اول (شامل عنوان، نام اعضای گروه، نام مشاور یا دبیر راهنما، نام مدرسه، سال و مقطع تحصیلی)

2. نام خدا

3. سپاس‌نامه (شامل متن تشکر و قدردانی از افراد، مؤسسات و کارشناسانی که در روند پژوهش تأثیرگذار بوده‌اند)

4. فهرست (مطالب و شماره صفحات)

5. چکیده (شامل یک پاراگراف از فرضیه، دلایل، روش کار و نتیجه‌ی نهایی)

6. کلید واژه ها

7. پیشینه (مقدمه‌ای از تعاریف، مفاهیم، دانستنه‌های پیرامون موضوع، پژوهش‌های مرتبطی که پیش‌تر دیگران انجام داده‌اند، لزوم یا اهمیت پرداختن به این موضوع و ...)

8. روش کار

9.  نتایج (شامل طبقه‌بندی داده‌هایی که به دست آمده است در قالب جداول یا نمودار‌ها)

10.  نتیجه‌گیری (شامل تفسیر، تحلیل و مقایسه نتایج به دست‌آمده با یکدیگر و یا دست‌آوردهای دیگران و نتیجه گیری نهایی)

11. منابع (شامل مشخصات کتاب، مجله، آدرس اینترنتی یا مصاحبه با افراد متخصص)

تایپ شدن مطالب، انتخاب فونت و اندازه خط مناسب، صفحه‌بندی و دیگر ویژگی‌های ظاهری از مواردی است که می‌بایست به هنگام نوشتن مقاله رعایت گردد.

سایر مطالب مفید در این رابطه را در سایت تبیان ببینید.

شیوه‌ی نگارش مقاله

انواع مقاله

3. پاورپوینت

گروه‌های پژوهشی که در بخش سمینار شرکت می‌کنند می‌بایست مطالب خود را به صورت پاورپوینت ارائه دهند. درستی اطلاعات و مطالب ارائه شده، تسلط علمی ارائه‌دهندگان و چگونگی پاسخ‌گویی به پرسش‌های داوران، مدیریت زمان در هنگام ارائه، نظم و مشارکت گروهی تیم ارائه‌دهنده، هماهنگی بین ارائه و جابه‌جایی اسلایدها، تنظیم رنگ و پس زمینه متناسب، تعیین فونت و اندازه خط مناسب، داشتن صفحه‌ی آغازی و پایانی و اشاره به منابع مورد استفاده از مواردی است که می‌بایست مورد توجه گروه قرار گیرد.

تعداد مطلوب اسلایدهای پاورپوینت، 15 تا 25 عدد می‌باشد.

سایر مطالب مفید در این رابطه را در سایت ببینید.

چطور یک پاورپوینت خوب بسازیم

نحوه‌ی تهیه‌ی یک پاورپوینت مناسب

4. تابلو نمایش

برای سهولت بازدید از یک طرح پژوهشی، ارائه‌ی آن به شکل تابلو نمایش یا پوستر بهترین راه حل می‌باشد. همه‌ی گروه‌های پژوهشی شرکت‌کننده در بخش غرفه‌های جشنواره‌ی تبیان موظف‌اند کار پژوهشی خود را به این شکل ارائه دهند. تفاوت تابلو نمایش و پوستر نه از لحاظ محتوا بلکه بیش‌تر از نظر شکل ارائه‌ی آن‌ها می‌باشد. تابلو نمایش متشکل از اجزایی است که روی یک یونولیت یا مقوا نصب شده‌اند. در حالی که پوستر شامل کلیه‌ی مطالب در یک فایل واحد است که روی یک مقوا یا کاغذ بزرگ چاپ می‌گردد.

محتوای هر یک از این دو بایستی شامل موارد زیر باشد که با اندازه درشت و خوانا دست‌کم از فاصله‌ی 1 متری، قابل مشاهده باشد:

1. عنوان (اهداف، فرضیه‌ها و نام اعضای گروه،

2. روش کار

3. تصاویر، جداول و نمودارهایی که بیان‌گر نتایج کار باشند.

4. نتیجه‌گیری کلی

سایر مطالب مفید در این رابطه را در سایت ببینید.

استانداردهای پوستر

استانداردهای تابلونمایش

مطالب مرتبط:

قوانین عمومی نمایشگاه

قوانین عمومی بخش مسابقات

قوانین عمومی بخش سمینار

استانداردهای تابلو نمایش

بخش پژوهش های دانش آموزی تبیان،‌ تهیه: یزدان پرست

تنظیم: نسرین صادقی