تبیان، دستیار زندگی
یک عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی به نقل از رییس مرکز آمار ایران اعلام کرد که قرار است نرخ تورم به صورت عمومی اعلام نشود!
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

عملکرد نرخ تورم عکس جهاداقتصادی


یک عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی به نقل از رییس مرکز آمار ایران اعلام کرد که قرار است نرخ تورم به صورت عمومی اعلام نشود!


به گزارش خبرگزاری اقتصادی ایران ،مرکز آمار ایران از اعلام رسمی نرخ تورم خودداری کرده ‌است. این در حالی است که بر اساس قانون برنامه پنجم توسعه این مرکز موظف شده شاخص‌های رسمی آماری را منتشر کند.

جهاد اقتصادی

در غیاب اعلام این اعداد توسط مرکز آمار ایران، تا کنون دو بار رییس کل بانک مرکزی به عنوان متولی پیشین اعلام نرخ تورم، این عدد را اعلام کرده است.

با این وجود تعدادی از نمایندگان در نامه‌ای به رییس مجلس نسبت به عدم انتشار عمومی شاخص تورم توسط مرکز آمار اعتراض کردند و در پی آن، رییس مرکز آمار در کمیسیون برنامه و بودجه مجلس حاضر شده‌است.

آنچه نرخ تورم اعلامی از سوی مرکز آمار ایران را در معرض توجه  قرار داد، ‌اختلاف قابل توجه اعداد آن با اعداد اعلامی از سوی بانک مرکزی بود،به طوری که در اعلام نرخ تورم بانک مرکزی16.3درصد و نرخ تورم مرکز آمار19.6 درصد برای تیر ماه بود.

به گفته موسی الرضا ثروتی، رییس مرکز آمار ایران به اعضای این کمیسیون اعلام کرده که "به مرکز آمار اعلام شده است نرخ تورم به صورت عمومی اعلام نشود"، اما اعضای کمیسیون بر اعلام عمومی نرخ تورم از سوی این مرکز تاکید کرده و به رییس مرکز آمار یادآور شدند که طبق قانون برنامه‌پنجم توسعه، موظف به انتشار عمومی نرخ تورم است."

بر اساس اظهارات نماینده مردم بجنورد در خانه ملت، "دکتر آذر نیز با دیدن جدیت اعضا، قول داد نرخ تورم و سایر آمارها را به صورت ماهانه منتشر کند." این در حالی است که قانون پیش از این مرکز آمار را به این کار موظف کرده بود.

آنچه نرخ تورم اعلامی از سوی مرکز آمار ایران را در معرض توجه بیشتر قرار داد، ‌اختلاف قابل توجه اعداد آن با اعداد اعلامی از سوی بانک مرکزی بود، به طوری که اعلام نرخ تورم بانک مرکزی 16.3 درصد و نرخ تورم مرکز آمار 19.6 درصد برای تیر ماه بود.

طی هشت ماهه سال جاری شاخص تورم نسبت به دوره مشابه سال قبل 21.4 درصد افزایش داشته است و در دوازده ماهه منتهی به آبان ماه 1390 نسبت به دوازده ماه منتهی به آبان ماه 89 معادل 19.8 درصد می باشد

این اختلاف البته ناشی از شیوه محاسبه، تعداد کالای سبد فرمول محاسباتی و نیز سال پایه در نظر گرفته شده بود. شاید همین اختلاف و نیز بیشتر بودن نرخ تورم محاسبه شده مرکز آمار نسبت به بانک مرکزی بوده که باعث شده حساسیت‌هایی نسبت به اعلام این شاخص به وجود بیاید.

پیش از این مرکز آمار ایران از اعلام نرخ بیکاری هم به عنوان یکی دیگر از شاخص‌های مهم اقتصاد کلان خودداری کرده بود، به طوری که هم اکنون بیش از یک‌سال و نیم از آخرین اعلام نرخ بیکاری توسط این نهاد مسوول می‌گذرد.

با این وجود در حال حاضر نهادهای بین‌المللی مرتب در حال اعلام شاخص‌های اقتصادی کشورهای مختلف از جمله ایران هستند و نرخ بیکاری و تورم کشورمان را نیز اعلام می‌کنند.

حال جای این سوال باقی است که آیا در غیاب اعلام رسمی نهادهای مسوول داخلی، آیا باز هم می‌توان نسبت به اعلام نهادهای بین‌المللی خرده گرفت و شاخص های اعلامی آنها را مخدوش دانست؟

رشد 21 درصدی شاخص تورم در کشور

طی هشت ماهه سال جاری شاخص تورم نسبت به دوره مشابه سال قبل 21.4 درصد افزایش داشته است، بر اساس آمارهای ارائه شده بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران شاخص تورم در آبان ماه سال جاری به رقم 280.6 رسید که نسبت به ماه قبل 1.6 درصد افزایش داشت که این تغییر اندکی از 1.5 درصد افزایش مرزبوط به مهرماه سال جاری بیشتر بوده است وبر این اساس شاخص مذکور نسبت به ماه مشابه سال قبل 22.1 درصد افزایش یافت.

آنچه نرخ تورم اعلامی از سوی مرکز آمار ایران را در معرض توجه  قرار داد، ‌اختلاف قابل توجه اعداد آن با اعداد اعلامی از سوی بانک مرکزی بود، به طوری که در اعلام نرخ تورم بانک مرکزی 16.3 درصد و نرخ تورم مرکز آمار 19.6 درصد برای تیر ماه بود

همچنین طی هشت ماهه سال جاری شاخص تورم نسبت به دوره مشابه سال قبل 21.4 درصد افزایش داشته است و در دوازده ماهه منتهی به آبان ماه 1390 نسبت به دوازده ماه منتهی به آبان ماه 89 معادل 19.8 درصد می باشد.

شاخص کل بهای کالاها و خدمات مصرفی در آبان ماه سال جاری پس از حذف نوسانات فصلی نسبت به ماه قبل 1.7 درصد افزایش داشت.

طی هشت ماهه سال جاری شاخص تورم نسبت به دوره مشابه سال قبل 21.4 درصد افزایش داشته است و در دوازده ماهه منتهی به آبان ماه 1390 نسبت به دوازده ماه منتهی به آبان ماه 89 معادل 19.8 درصد می باشد.

2این گزارش می افزاید شاخص کل بهای کالاها و خدمات مصرفی در آبان ماه 1390 در تمام استان ها با افزایش همراه بوده است.

جهاد اقتصادی

بیشترین میزان افزایش متعلق به استان های ایلام و لرستان هریک معادل 2.4 درصد و کمترین آن مربوط به استان کرمان معادل 0.5 درصد بود و شاخص تورم در استان تهران نیز معادل 1.6 درصد رشد داشته است.

شاخص تورم در گروه مسکن،آب ،برق و گاز و سایر سوخت ها

شاخص بهای گروه مسکن،آب ،برق و گاز و سایر سوخت ها نسبت به ماه قبل 1.6 درصد افزایش داشت که این افزایش بیشتر ناشی از بالا رفتن شاخص بهای ارزش اجاری مسکن شخصی معادل 1.8 درصد بود.

همچنین شاخص اجاره بهای مسکن غیر شخصی معادل 1.8 درصد و تعمیرات و خدمات ساختمانی 1.7 درصد افزایش داشته است.

به گزارش اکونیوز، در مقایسه با ماه مشابه سال قبل شاخص این گروه 20.5 درصد افزایش داشته است.

شاخص تورم در بخش حمل و نقل

در آبان ماه سال جاری شاخص تورم گروه حمل و نقل نسبت به ماه قبل 1.0 درصد رشد داشت که این افزایش بیشتر ناشی از بالا رفتن شاخص بهای اتومبیل سواری معادل 1.9 درصد،کرایه مسافرت زمینی داخل شهر 1.1 درصد،تعمیرات و سوخت و وسایل نقلیه شخصی 0.3 درصد و کرایه مسافرت هوایی خارج از کشور 5.3 درصد بوده است.

در این ماه نسبت به ماه مشابه سال قبل شاخص تورم گروه حمل و نقل 33.1 درصد افزایش داشته است که پس از نوسانات فصلی نسبت به ماه قبل 1.3 درصد افزایش نشان می دهد.

بخش اقتصاد تبیان


منبع: اكونیوز

لینک مرتبط:

به فرمایشات رهبری عمل شده است؟

جهاد اقتصادی و افق 14 سال پیش رو

بازار سکه و شعار جهاد اقتصادی

کسب روزی حلال نوعی جهاد

جهاد اقتصادی و پیشرفت بومی

جهاد اقتصادی با تکیه بر مبانی دین

ملزومات تحقق جهاد اقتصادی

آیا شرایط حاضر عادلانه است؟