تبیان، دستیار زندگی
آیا می شود شیطان را احضار کرد؟آیا جن و یا شیطان را می توان تسخیر کرد ؟اگر بخواهیم شیطان را ببینیم آیا می شود او را احضار کرد؟ او با شکل خودش ظاهر می شود یا در قالب شخصی دیگر؟
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

شیطان چگونه ظاهر می شود؟


آیا می شود شیطان را احضار کرد؟آیا جن و یا شیطان را می توان تسخیر کرد ؟اگر بخواهیم شیطان را ببینیم آیا می شود او را احضار کرد؟ او با شکل خودش ظاهر می شود یا در قالب شخصی دیگر؟

شیطان

الف: تسخیر جن‌ ممکن‌ بوده‌ و عده‌ای‌ توانسته‌اند جن‌ را مسخر کنند و به‌ استخدام‌ خود‌ درآورند. اگر چه‌ نمی‌توان‌ برای‌ تسخیر جن‌ یک‌ قاعده‌ و اسلوب‌ مشخص‌ و کلی‌ داد اما گروهی‌ که‌ در این‌ باره‌ تلاش‌ کرده‌ و به‌ نتائجی‌ دست‌ یافتند، مرتاضان‌ و ساحران‌ بودند که‌ با ریاضت‌های‌ مخصوص‌ و غالبا غیر شرعی‌ قادر بر اموری‌ شدند.

در قرآن‌ کریم‌ راجع‌ به‌ تسخیر جن‌ و شیطان‌ تنها درباره حضرت‌ سلیمان‌ آمده‌ است‌. از نعمت‌هایی‌ که‌ خدا به‌ حضرت‌ عطا کرد: «و من‌ الجن‌ من‌ یعمل‌ بین‌ یدیه‌ باذنه‌ » (1) برخی‌ از جنیان‌ پیش‌ روی‌ او به‌ اجازه‌ پروردگارش‌ کار می‌کنند".

ب: بر اساس روایاتی که در این رابطه وارد شده شیطان گاهی به صورت انسان با ائمه سخن می گفت و گاهی به شکل واقعی خود فلذا ائمه معصومین (علیهم السلام) در برخی از اوقات شیطان را به شکل واقعی خود می دیده اند .

شیطان به شکل‌های گوناگون از جمله به صورت انسانی گاهی ظاهر می‌شود. مثلا در قرآن آمده است :

«به یاد آورید هنگامی را که شیطان، اعمال مشرکان را در نظرشان جلوه داد و گفت: هیچ کس از مردم بر شما پیروز نمی‌گردد و من همسایه شمایم، اما هنگامی که دو گروه (جنگجویان و حمایتِ فرشتگان از مومنان) را دید، به عقب بازگشت و گفت: از شما بیزارم. چیزی را می‌بینم که شما نمی‌بینید» (2) از ظاهر این آیه به دست می‌آید که شیطان می‌تواند به صورت آدمی نمودار شود. (3)

در روایتی که در بسیاری از کتب نقل شده، می‌خوانیم قریش هنگامی که تصمیم برای حرکت به سوی میدان بدر گرفتند، از حمله طایفة بنی کنانه ترس داشتند، زیرا قبلاً با هم دشمنی داشتند. در این هنگام ابلیس در چهرة «سراقه بن مالک» که از سرشناسان قبیله بنی کنانه بود، به سراغ آن ها آمد و اطمینان داد که با شما موافق و هماهنگم . کسی بر شما غالب نخواهد شد، اما به هنگامی که نزول ملائکه را دید، عقب‌نشینی نمود و فرار کرد.(4)

ج: ابلیس درعالم خارج گاهی به صورت انسان ظاهر می شود و با اشخاص سخن می گوید،و چون سگ، خوک و یا همچون موجوداتی عجیب و ترسناک ظاهر می شود.

ابلیس گاهی به شکل ترسناک ظاهر می شود،گاهی به صورت انسان درمی آیدگاهی بی آنکه به چشم دیده شود عمل می کند. و گاه نیز در درون انسان جای می گیرد و او را به سوی شر و گناه سوق می دهد

اما جولانگاه او بیشتـر نهاد آدمی و عالم صغیر است و قلب و نفس انسان میدان عمل و قلمرو قدرت اوست. همچون خون که در رگها جاری است، ابلیس سراسر وجود آدمی را فرا می گیرد و برنفس که جامع و شامل جمیع قوای زندگی است غالب می شود.

ابلیس گاهی به شکل ترسناک ظاهر می شود،گاهی به صورت انسان درمی آیدگاهی بی آنکه به چشم دیده شود عمل می کند. و گاه نیز در درون انسان جای می گیرد و او را به سوی شر و گناه سوق می دهد.

علامه طباطبایی در تفسیر المیزان چندین روایت نقل کرده که در صدر اسلام در چند مورد (در جنگ‌ها و مقاطع مختلف) ابلیس به شکل بعضی از کفار نمودار شده و با کفار سخن می‌گفته، آن ها را به مخالفت با پیامبر تشویق ‌نموده است مثلا در روز رحلت پیامبر به صورت «مغیره بن شعبه» نمودار شد و مردم را بر ضد بنی‌هاشم تحریک کرد. (5)

ازآیات قرآن کریم استفاده می شود که شیطان بر همه انسان ها به جز انسان های مخلص تسلط داشته و دائما غیر مخلصین را وسوسه می کند.

قالَ فَبِما أَغْوَیتَنی‏ لَأَقْعُدَنَّ لَهُمْ صِراطَک الْمُسْتَقیم‏ (6) گفت: حال که مرا نومید ساخته‏اى، من هم ایشان را از راه راست تو منحرف مى‏کنم‏.

قَالَ رَبّ‏ِ بمَِا أَغْوَیتَنىِ لَأُزَینَنَّ لَهُمْ فىِ الْأَرْضِ وَ لَأُغْوِینهَُّمْ أَجْمَعِین‏ * إِلَّا عِبَادَک مِنهُْمُ الْمُخْلَصِین‏ (7)

گفت: اى پروردگار من، چون مرا نومید کردى، در روى زمین بدیها را در نظرشان بیارایم و همگان را گمراه کنم‏ * گر آنها که بندگان با اخلاص تو باشند.

پرسش:

آیا شیطان همسر دارد؟ اگر دارد کیست؟

پاسخ:

قرآن کریم در آیه 50 سوره کهف می فرماید: "افتتخذونه و ذریته اولیاء من دونی و هم لکم عدو"یعنی: " آیا شیطان و فرزندان او را اولیا و دوست و سرپرست خویش قرار می دهید و حال آنکه ایشان دشمن شما هستند؟"

بنابراین، فرزند داشتن شیطان طبق صریح این آیه به دست می آید و از آن جا که فرزند بدون پدر و مادر، تنها آدم و حوا هستند معلوم می شود که زن هم داشته.

ابلیس درعالم خارج گاهی به صورت انسان ظاهر می شود و با اشخاص سخن می گوید،و چون سگ، خوک و یا همچون موجوداتی عجیب و ترسناک ظاهر می شود

در روایتی که در تفسیر برهان در ذیل آیات سوره حجر که مربوط به حضرت آدم(علیه السلام) است آورده که: شیطان ابتدا با دختری از جن به نام روحا یا لهبا ازدواج کرد و این ازدواج مدتها قبل از حضرت آدم(علیه السلام) بوده و فرزندان زیادی هم از ایشان به وجود آمد که همه آنها در جنگ و خونریزی جنیان و نسناس ها از بین رفتند و شیطان تنها توسط ملائکه به بهشت برده شد.

پرسش:

چرا خداوند سیستم بدن انسان را طوری خلق نفرمود تا انسان در مقابل وسوسه های شیطان مقاوم باشد ؟

پاسخ:

شیطان ، این دشمن خطرناک کمکى است به پیشرفت و تکامل انسان ها و براى آن کسانى که ایمان دارند و مى خواهند راه حق را بپیمایند وجود او مضر و زیان آور نیست ، بلکه پیشرفت و تکامل آنان است .

انسان تا در برابر دشمن نیرومند و با قدرت قرار نگیرد هرگز نیرو و نبوغ خود را بروز نمى دهد و به کار نمى اندازد، همین وجود دشمن مایه جنبش هر چه بیشتر انسان و ترقى او خواهد بود. مثلا فرماندهان و سربازان ورزیده و نیرومند، کسانى هستند که در جنگ هاى بزرگ ، با دشمنان سخت در گیر بوده اند. سیاست مداران با تجربه و پر قدرت ، آنهایى هستند که در بحران هاى سخت سیاسى با دشمنان نیرومند دست و پنجه نرم کرده اند.

روح انسان در مبارزه با شیطان ، گر چه او در برابر اعمال خلاف و زشت خود مسئول است ، ولى وسوسه هاى او براى بندگان خدا و آنهایى که مى خواهند در راه حق قدم بردارند ضرر و زیانى نخواهد داشت ، بلکه به طور غیر مستقیم براى آنها ثمر بخش خواهد بود.

پی نوشت ها :

1. سبأ آیه 12

2. انفال آیه 48

3. تفسیر نمونه، ج 7، ص 201، نشر دارالکتب الاسلامیه، تهران، 1329 ش

4. شیخ صدوق، امالی، مجلس پانزدهم، حدیث 10

5. المیزان، ج 9، ص 110، نشر دار الکتب الاسلامیه، تهران، 1379 ش

6. اعراف آیه 16

7. حجر آیه 39 و 40

بخش قرآن تبیان


منبع : پرسمان قرآن