تبیان، دستیار زندگی
جهان پر از راز و رمزهای مختلفی است که بشر هنوز به آن ها دست نیافته است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

این عکس کجای عالم است!


جهان پر از راز و رمزهای مختلفی است که بشر هنوز به آن ها دست نیافته است. میل به شناخت ناشناخته ها انسان را وادار می کند تا به مناطقی که به آن ها دسترسی ندارد نظر اندازد و از طریق تجاربی که تا کنون به دست آورده است حدس و گمان هایی درباره آن ها ارائه کند.

خیال و علم؛ گرچه در نگاه اول این دو از هم جدا هستند اما مانند دو بال پرنده در طول تاریخ توانسته اند انسان را تا جایگاهی که اکنون در آن قرار دارد به پیش ببرند و به پیش خواهند برد. گاهی اوقات علم در مقابل خیال سرکشی کرده و بعضی مواقع این خیال بوده است که بر علم چیره گشته. اما شکوفایی هر دو زمانی اتفاق افتاده است که در کنار یکدیگر بودند و با هم حرکت کرده اند.

حال شما نیز قوه تخیلتان را به پرواز دربیاورید و به دو تصویر پیش رو با دقت نگاه کنید:

این عکس کجای عالم است!

این عکس کجای عالم است!

به نظر شما دو تصویر بالا مربوط به چه چیزی یا چه مکانی هستند؟ آیا می توانید حدس بزنید که نخستین عکس چه چیزی را نمایش می دهد؟ نظرتان درباره دومین عکس چیست؟ لطفا قبل از خواندن شرح کامل تصاویر، حدس های خود را در قسمت نظرات وارد کنید تا ما و دیگران با تراوشات ذهنی شما بیشتر آشنا شویم!

فراموش نکنید که درست یا غلط بودن حدس های شما مهم نیست آنچه که ارزشمند است تنها تفکر بر روی خالق این زیبایی هاست.

تصویر اول: شش‌ضلعی زحل درخشان می‌شود

این عکس کجای عالم است!

باورکنید یا نه، این نمایی از قطب شمال زحل است. مشخص نیست که چگونه چنین سامانه‌ی شش ضلعی از ابر که قطب شمال زحل را در برگرفته به وجود آمده است، چرا شکلش را تغییر نمی‌‌دهد و تا چه زمانی باقی خواهد ماند. مشابه این شش ضلعی، که برای نخستین بار در دهه‌ی 1980 طی نزدیک شدن فضاپیمای ویجر به زحل کشف شد، در جای دیگری از منظومه شمسی تا کنون پیدا نشده است. گرچه پیش از قرار گرفتن فضاپیمای کاسینی به مدار کنونیش به دور زحل هم تابش فروسرخ این سامانه‌ی ابری مشاهده شده بود ولی برای نخستسن بار از آغاز ماموریت کاسینی، در سال 2009 تمام شش ضلعی مرموز با بازتاب نور خورشید درخشان شد. کاسینی به میزان کافی برای ایجاد یک فیلم گذر زمان از چرخش این شش ضلعی در نور مریی تصویر برداری کرده است.  مرکز قطب شمال به خوبی تصویربرداری نشده و برای همین از تصویر حذف شده است. این عکس بسیاری از حرکت‌های غیرمنتظره‌ی ابرها، مانند شکل‌گیری امواجی از گوشه‌های شش ضلعی، را نشان می‌دهد. دانشمندان علوم سیاره‌ای قطعاً به بررسی عجیب‌ترین ساختار ابری برای مدت زیادی ادامه خواهند داد.

گرچه پیش از قرار گرفتن فضاپیمای کاسینی به مدار کنونیش به دور زحل هم تابش فروسرخ این سامانه‌ی ابری مشاهده شده بود ولی برای نخستسن بار از آغاز ماموریت کاسینی، در سال 2009 تمام شش ضلعی مرموز با بازتاب نور خورشید درخشان شد

زحل شگفتی های بسیاری دارد که از آن ها می توان به همین 6 ضلعی یا حلقه های اطراف آن اشاره کرد. در بین همه سیارات منظومه شمسی، زحل کمترین چگالی را دارد. چگالی این سیاره تنها یک دهم چگالی زمین و دو سوم چگالی آب است. به همین دلیل یک تکه از این سیاره نسبت به تکه ای برابر از زمین بسیار سبکتر است و در روی آب شناور می ماند! گرچه چگالی این سیاره بسیار کم است اما وزن آن پس از مشتری، از دیگر سیارات بیشتر است. جرم زحل 95  بار از جرم زمین بیشتر است. نیروی گرانش این سیاره اندکی از گرانش زمین بیشتر است به طوری که یک جسم 100 گرمی در زمین، در زحل 107 گرم است.

تصویر دوم:  مریخ‌نورد فرصت به پناهگاه گریلی می‌رود

این عکس کجای عالم است!

زمستان را کجای مریخ سپری كنیم؟ همزمان با فرارسیدن زمستان در نیم‌كره‌ی جنوبی در آبان/نوامبر گذشته مریخ‌نورد فرصت دچار مشكل شد؛ زیرا به جایی برای ماندن نیاز داشت. كاهش میزان تابش نور خورشید بر صفحه‌‌های خورشیدی فرصت تأثیر می‌گذارد و گرم نگه‌داشتن ابرازهای آن انرژی بیشتری نیاز دارد كه می‌تواند سبب تخلیه شدن باتری‌های فرصت شود. بنابراین فرصت با 15 درجه شیب به سوی پناهگاه گریلی هدایت خواهد شد، همین شیب سنگی که در تصویر می‌بینید. این شیب سبب شد صفحه‌های خورشیدی فرصت بیشتر در برابر نور خورشید قرار بگیرند و انرژی ورودی آن افزایش یابد همین‌طور چشم‌انداز جالبی را نیز پیش‌روی این روبات برای كاوش آن ایجاد كرده است. در دوردست، فراتر از پناهگاه گریلی، دهانه‌ی وسیع اندیور هم دیده می‌شود، دهانه‌ی برخوردی قدیمی كه فرصت با پایان یافتن زمستان مریخی تا چند ماه دیگر، البته اگر از آن جان سالم به‌در ببرد، به كاوش آن ادامه خواهد داد.

فرآوری: م.ح.اربابی فر

بخش دانش و زندگی تبیان


منبع:

پایگاه مجله نجوم