تبیان، دستیار زندگی
مدتی است که مرکز آمار ایران به عنوان تنها متولی ارائه آمارهای اقتصادی معرفی شده است. باید دید که این تصمیم در اعلام آمارهای مهم اقتصادی موثر است یا نه؟
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تورم اعلامی 90 چقدر خواهد بود؟


مدتی است که مرکز آمار ایران به عنوان تنها متولی ارائه آمارهای اقتصادی معرفی شده است. باید دید که این تصمیم در اعلام آمارهای مهم اقتصادی موثر است یا نه؟

تورم

محاسبه نرخ تورم در سالهای اخیر بسیار حاشیه ساز بوده است، از بحث محاسبه نقطه ای در مبازرات انتخاباتی سال 88 تا شایعه های مربوط به دست بردن بانک مرکزی در ضرایب سبد کالاهای مصرفی برای پایین جلوه دادن نرخ تورم ، همه و همه باعث شکل گیری نوعی نگاه مشکوک به نرخ تورم اعلامی توسط سازمانهای متولی محاسبه شاخص های اقتصادی در میان عامه شده است.

اما فارغ از این حواشی مرکز آمار که بر اساس قانون متولی محاسبه شاخص های اقتصادی در کشور و در حال حاضر تنها مرجع رسمی آمار در کشور محسوب می شود در تازه ترین گزارش خود از وضعیت شاخص توم طی سالهای 1381 تا 1389 به این موضوع پرداخته و آمارهای اعلامی این مرکز با آنچه تا امروز به عنوان مبنا به نقل از بانک مرکزی مورد استناد بوده تنها اندکی متفاوت است.

بیشترین تفاوت در نرخ تورم اعلامی بانک مرکزی و مرکز آمار مربوط به سال 89 است که بر اساس برآورد مرکز آمار ایران نرخ تورم در این سال بیش از 15 درصد بوده است در حالی که نرخ تورم اعلامی از سوی بانک مرکزی در حدود 12 درصد بوده است.

نرخ تورم در سال 90

تورم،امار

اما فارغ از نرخ های تورمی که در سالهای گذشته اتفاق افتاده است، باید دید با توجه به شرایط پیچیده اقتصادی امروز، اقتصاد ایران با چه نرخ تورمی سال را به پایان می رساند. نگاهی به شاخص هایی مانند نرخ رشد نقدینگی، تورم وارداتی، نرخ ارز و در نهایت شاخص رشد اقتصادی نشان از آن دارد که در سال جاری می تواند انتظار نرخ رسمی حدود 30 درصد در پایان سال داشت.

بر اساس آخرین ارقام اعلامی از سوی بانک مرکزی نرخ تورم آذرماه به حدود 20.6 درصد رسیده است، نگاهی به نرخ رسمی دلار که توسط بانک مرکزی اعلام می شود نشان از رشدی بالغ بر 7 درصد و در بازار آزاد طی ده ماهه منتهی به دی ماه نیز نشان از رشد 44درصدی دارد.

بر اساس آخرین آمارها منتشره از سوی گمرک ایران در نه ماهه نخست امسال قیمت هر تن کالای وارداتی به کشور به 1682 دلار رسیده است در حالی که در اسفند سال 89 این رقم در حدود 1261 دلار بوده است که خبر از رشد سی و سه و چهار دهم درصدی قیمت کالاهای وارداتی دارد.

در نهایت در مورد شاخص رشد اقتصادی هیچ رقمی منتشر نشده است، البته با در نظر گرفتن اظهار نظرهای ضد و نقیض مسئولان مختلف اگر بالاترین نرخ رشد اقتصادی برای سال 89 معادل 5.5 درصد را در نظر بگیریم با توجه به تجارب هدفمندی در سایر کشورها در سال جاری در بهترین حالت نرخ رشد اقتصادی به حدود 2 درصد نزول خواهد کرد.

بیشترین تفاوت در نرخ تورم اعلامی بانک مرکزی و مرکز آمار مربوط به سال 89 است که بر اساس برآورد مرکز آمار ایران نرخ تورم در این سال بیش از 15 درصد بوده است

با توجه به موارد گفته شده یعنی رشد  قیمت ارز و قیمت کالاهای وارداتی از یکسو و کاهش نرخ رشد اقتصادی می توان انتظار داشت در سال جاری نرخ رسمی تورم در پایان سال در مرز 30 درصد باشد.

البته با توجه به مشکلات موجود اقتصاد کشور اگر دولت بتواند نرخ 30 درصد را برای تورم در پایان سال حاصل کند می تواند به دستاورد خود آن هم در اولین سال اجرای قانون هدفمندی یارانه ها مفتخر باشد، هرچند آنچه به عنوان هدفمندی یارانه ها اجرا شده حتی با برنامه تدوینی خود دولت نیز متفاوت است. به طوری که حتی جمشید پژویان به عنوان تئوریسین طرح تحول تنها دستاورد اجرای ناقص دولت را برداشتن اولین گام به سوی اصلاح قیمت های نسبی دانسته است، هرچند می توان گفت این نوع ارزیابی در مقایسه با دیدگاههای مطرح شده از سوی منتقدان طرح هدفمندسازی یارانه ها بسیار خوشبینانه است.

بخش اقتصاد تبیان


منبع : خبرآنلاین