تبیان، دستیار زندگی
در گفت و گوی زیر موضوع تحریم را در چارچوب ویژه نامه ای در این باره بررسی کرده ایم.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تحریم ها علیه ایران می تواند "فرصت" باشد؟


طی سالهای اخیر تحریم همواره واژه‌ای آشنا و تکراری برای تهدید کشورمان محسوب ‌شده است. در گفت و گوی زیر موضوع تحریم را در چارچوب ویژه نامه ای در این باره بررسی کرده ایم.

تحریم

طی سالهای اخیر تحریم همواره واژه‌ای آشنا و تکراری برای تهدید کشورمان محسوب ‌شده است و دشمنان این مرز و بوم همواره برای تحت فشار قرار دادن کشور برای سر تسلیم فرود آوردن در مقابل استکبار، از این حربه استفاده می‌کنند اما تجربه ثابت کرده که این تهدیدها همواره به فرصت تبدیل شده‌اند و سبب رسیدن ایران به خودکفایی در زمینه‌های مختلف شده است.

در این زمینه پای سخنان دکتر محمد کرمی‌راد ـ نماینده مردم کرمانشاه در مجلس شورای اسلامی ـ نشسته‌ایم.

او درباره تاثیر تحریمها بر کشور معتقد است که برخلاف افکار قدرتھای غربی، تحریم‌ھا باعث تقویت و پیشرفت ایران شدہ است. کرمی‌راد همچنین بر این باور است که تحریمها و تهدیدهایی که ضد ایران اسلامی می‌شود یک فرصت است. در واقع هر تهدیدی یک تدبیری هم می‌خواهد و باید در این زمینه با تدبیر گام برداشت.

*باتوجه به ایجاد تحریمهای جدید و با لحاظ کردن تحریم هایی که از گذشته علیه ایران وضع شده است، رویکرد کشورمان در قبال این سیاست‌ چه باید باشد؟

ـ رویکردها و تلاش و طراحی‌های قدرت‌ھای غربی به ویژہ ایالات متحدہ آمریکا برای تشدید تحریم‌ھا با شکست کامل مواجه شدہ است و این فشارها غیرقابل توجیه است. کشور ایران از 30 سال پیش تاکنون با تحریم‌ھا و ممنوعیت قدرت‌ھای غربی به سرپرستی آمریکا مواجه بودہ است با این وجود، ایران مقابل تحریم‌ھا و عبور از آنها نقش مثبتی طراحی و ایفا کردہ و اکنون در تمامی زمینه‌ها به خودکفایی و استقلال لازم رسیدہ است.

موفقیت‌ھای کنونی ایران نه تنھا متعلق و وابسته به کمک‌ھای غرب نیست، بلکه به سیاست اعتماد به‌نفس جمھوری اسلامی تعلق دارد. ایران باتمام وجود برابر فشار و تحریم‌ھا ایستادگی کردہ است. تحریمھای بی‌مورد علیه ایران بدون شک برای غرب نتایج خوبی نخواھد داشت. جمھوری اسلامی ایران تنھا کشور مسلمانی است که مخالف زورگویی‌ها و حکومت استبدادی آمریکاست.

کرمی راد

*بازنده نهایی این تحریم‌ها کیست و آیا براساس تجربه این تحریمها بر اراده ملت ایران تاثیر داشته است؟

ـ به‌نظر می‌رسد که در مقطع کنونی تحریم به تیغ دولبه‌ای تبدیل شده است که می‌تواند برای غرب نیز تاثیرات بسیار بدی داشته باشد. به‌عنوان مثال تحریم های آمریکا علیه بانک مرکزی می‌تواند برای این کشور بسیار مهلک باشد. کارشناسان اقتصادی بر این باورند که تحریم‌های جدید آمریکا بر ضد بانک مرکزی ایران موجب متوقف شدن صادرات نفت ایران نخواهد شد. اعمال تحریم‌های جدید بر ضد بانک مرکزی ایران یک بازی خطرناک است و ایران می‌تواند با خروج نفت خود از بازارهای بین‌المللی موجب افزایش قیمت نفت شود. البته برخی کارشناسان اقتصادی نیز بر این باورند که اعمال تحریم‌ها بر ضد بانک مرکزی ایران می‌تواند موجب افزایش قیمت جهانی نفت شود.

درحالیکه کشورهای غربی می‌کوشند با اعمال تحریم‌های نفتی بر فشارهای اقتصادی و بین‌المللی علیه جمهوری اسلامی ایران بیفزایند، شواهد حاکی از نگرانی این کشورها از عواقب ناشی از این تحریم‌هاست که در وهله نخست دامنگیر خودشان خواهد بود. از آنجاکه کشورهای غربی و در رأس آنها آمریکا در تلاش برای تحریم نفتی ایران هستند، عواملی چون عدم آسیب‌پذیری ایران در حوزه تولید و صدور نفت، افزایش قیمت نفت و چگونگی همکاری سایر تولیدکنندگان و صادرکنندگان نفتی از جمله عربستان در راستای تحریم نفتی ایران از جمله نگرانی‌های غرب است.

موفقیت‌ھای کنونی ایران نه تنھا متعلق و وابسته به کمک‌ھای غرب نیست، بلکه به سیاست اعتماد به‌نفس جمھوری اسلامی تعلق دارد

*طی سالهای اخیر بخش هوایی کشور یکی از بخشهای مهمی بوده که همواره از تحریم‌های یک‌جانبه آسیب دیده و قربانیان زیادی داده است. در این مورد نظرتان چیست و انگیزه واقعی این تحریمها را چه می‌دانید؟

ـ در واقع تحریم آمریکا و اروپا را در فروش قطعات یدکی هواپیما و ارائه سوخت به هواپیماهای ایرانی را فقط بخشی از این تحریمها است که علاوه بر زیان‌های اقتصادی از جنبه جانی نیز خسارتهایی برای کشورمان به همراه داشتند؛ با این همه فشار بر سیستم هوایی کشورمان همچنان ادامه دارد.

*تاکنون صنعت هوایی کشورمان از سوی دول غربی چندین بار مورد تحریم قرار گرفته که آخرین آنها تحریم شرکت‌های هما و ماهان بوده است؛ با اشاره به انگیزه این تحریمها بفرمایید آیا تحریمهای صورت گرفته با قوانین جاری بین‌المللی مطابقت دارد یا اینکه غیرقانونی بوده و خارج از معیارهای بین‌المللی است؟

ـ تحریم‌های صورت گرفته از سوی آمریکا یک جانبه و زورمدارانه است. اساسا این تحریمها و تهدیدات به این انگیزه صورت می‌گیرد که جمهوری اسلامی ایران به پنج دانش استراتژیک یعنی دانش فناوری هسته‌ای، هوافضا، نانو تکنولوژی- بیوتکنولوژی و دیجیتال دست یافته است، بنابراین وقتی آنها پیشرفت‌های علمی ما را می بینند نمی توانند تحمل کنند و دست به چنین اقدامات غیرمنطقی می‌زنند. ناگفته نماند این موضوع مختص ایران نیست. برای آمریکا و برخی از کشورهای غربی هر کشوری که به پنج دانش استراتژیک دست یابد یک تهدید محسوب می‌شود و مقابله با آن در دستور کارشان قرار می‌گیرد.

کرمی راد

 

*پس شما بر این اعتقادید که این تحریم‌ها تا به حال نتیجه‌ای نداشته است؟ـ

این تحریم‌ها تاکنون بی‌اثر بوده و بی‌اثر هم خواهد بود. آمریکایی‌ها در پی مطالعات و برنامه‌ریزی‌هایی که دارند با تحریم سیستم هوایی کشورمان از جمله شرکت‌های هوایی هما و ماهان می‌خواهند از جنبه‌های مختلف و بویژه از لحاظ اقتصادی اعمال فشار بیشتری بر ایران داشته باشند. اما ایران اسلامی هم نشان می‌دهد همانطور که در گذشته تحریم‌ها را دور زده است تحریمهای جدید را خواهد شکست.

*بعضی از کارشناسان تحریم‌هایی که علیه کشورمان اعمال می‌شود را صرفا یک تهدید می‌بینند، ارزیابی جنابعالی از این موضوع چیست؟

ـ من تحریم‌ها و تهدیدهایی که ضد ایران اسلامی می‌شود را یک فرصت می‌دانم. در واقع هر تهدیدی یک تدبیری هم می‌خواهد. به هر حال به عقیده من تحریم‌های اعمال شده فرصت مناسبی است تا بتوانیم کمبودهایمان را در بعضی از زمینه‌ها با شیوه و روش دیگری برطرف کنیم.

درست است که تحریم‌ها روی صنعت هوایی ایران چندان اثر منفی نداشته با این حال علاوه بر مشکلات اقتصادی تا حدی از لحاظ رفاهی باعث وارد شدن فشار به مردم ما شده، این درحالی است که کشورهای غربی شعار دفاع از حقوق بشر سر می‌دهند سؤال این است که این دوگانگی در حرف و عمل در راستای چه اهدافی صورت می‌گیرد؟

شواهد حاکی از نگرانی کشورهای غربی از عواقب ناشی از این تحریم‌هاست که در وهله نخست دامنگیر خودشان خواهد بود

ـ اگر چه غربیها اولین ناقضان حقوق بشر هستند، اما از همین حربه به عنوان یک چماق استفاده می‌کنند و بر سر کشورهایی که در تعارض با اهدافشان هستند، می‌کوبند. به عبارت بهتر در آمریکا و کشورهای اروپایی مسایل متعددی از نقض حقوق بشر وجود دارد ولی آنها اجازه رسانه‌ای شدنشان را نمی‌دهند، ولی در عوض با رسانه‌ای کردن دادگاه فردی که به علت ناتوانی در نگهداری گربه‌اش آن را رها کرده است دم از دفاع از حقوق می‌زنند. با این حال مردم دنیا به حدی از فهم و شعور رسیده‌اند که شعارهای توخالی قدرت‌های پوشالی را درک کنند و اهمیتی به آنها ندهند.

* بر این باورید که ایران همچون گذشته می‌تواند تحریم صنعت هوایی خود را دور بزند و چه راهکاری برای خنثی کردن این تحریم پیشنهاد می‌کنید؟

ـ به نظرم در درازمدت با رفتن به سمت دستیابی به تکنولوژی هوایی و حل بعضی از مشکلات از طریق کانالهایی که داریم و در کوتاه‌مدت هم با مشارکت برخی از کشورهای مستقل و دولتهایی که تحریم‌های آمریکا و اتحادیه اروپا را موردنظر قرار نمی‌دهند می‌توان تحریم‌های جدید را بی‌اثر کرد. در کل باید تاکید کنم که تحریم‌ها بر ایران تاثیری ندارند و ما طبق گذشته روی پای خود خواهیم ایستاد و به مرز خودکفایی در تمام سطوح دست خواهیم یافت.

معصومه نصیری

بخش اقتصاد تبیان


لینک های مرتبط:

چین و تحریم نفتی ایران

تحریم بانک مرکزی و اقتصاد آمریکا

چرا تحریم نفت ما غیرممکن است؟

اعمال تحریم‌ها به ضرر کیست؟

تحریم ایران و تهدید نفتی ما