تبیان، دستیار زندگی
تقویم میلادی فعلی که در اواخر قرن شانزدهم و به دستور پاپ گریگوری سیزدهم تدوین شد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آیا زمان بازنگری در تقویم فرا رسیده است؟


تقویم میلادی فعلی که در اواخر قرن شانزدهم و به دستور پاپ گریگوری سیزدهم تدوین شد، برای برنامه‌ریزی‌های گسترده مناسب نیست. شاید یک تقویم جدید با الگوی دو ماه 30 روزه و یک ماه 31 روزه برای اقتصاد بهتر باشد.

سال‌های کبیسه، ماه‌های 28 روزه و 29 روزه و این که هر سال روز تولد شما در یک روز متفاوت از هفته باشد را فراموش کنید. پژوهشگران دانشگاه جانزهاپکینز در مریلند می‌گویند که راه بهتری برای تعیین زمان پیدا کرده‌اند: یک تقویم جدید که در آن هر سال دقیقا برابر با سال قبل از آن است.

به گزارش ساینتیفیک امریکن، بازنگری مورد نظر آنها در تقویم (که در 430 سال گذشته و از زمانی که پاپ گریگوری سیزدهم تقویم گریگوری را که امروزه به عنوان تقویم میلادی مورد استفاده است، بنا نهاد، بی‌سابقه است)، ماه‌ها و هفته‌ها را به گونه‌ای تقسیم خواهد کرد که روزهای تقویم هر سال دقیقا در همان روز هفته قرار بگیرند. برای مثال، کریسمس هر سال در روز یکشنبه خواهد بود.

ریچارد هنری، کارشناس اخترفیزیک دانشگاه جانز هاپکینز که سال‌ها است به دنبال بازنگری در تقویم است، می‌گوید: «دقت تقویمی که من از آن دفاع می‌کنم، خیلی کمتر از تقویم گرگوری است، ولی خیلی کاربردی‌تر است».

آیا زمان بازنگری در تقویم فرا رسیده است؟

جدید در مقابل قدیم

مشکل طراحی یک تقویم دلپسند و دقیق این است که هر سال 365.2422 روز است و کسری از زمان را باقی می‌گذارد که در روزهای 24 ساعته نمی‌گنجند. اگر این زمان به نحوی در محاسبه وارد نشود، تقویم به نسبت زمان طبیعی فصول دچار «رانش» می‌شود، و بعد از چند سال، کریسمس بعد از آب شدن برف‌ها اتفاق خواهد افتاد.

تقویم گریگوری مشکل ساعات و دقایق اضافی را با افزودن یک روز اضافه به ماه فوریه، در هر 4 سال (سال کبیسه) حل کرده است، و به این ترتیب رانش فصلی را اصلاح می‌کند.

هنری می‌گوید: «این خیلی جالب است که در قرون وسطی، آنها توانایی این را داشتند که تقویم جدیدی خلق کنند که تا این حد دقت داشته باشد». ولی چیزی در تقویم گریگوری هست که او را ناراحت می‌کند و آن، گرایش ناامید کننده روزهای هفته به جهش در تقویم است. از آنجا که سال 365 روزه مضربی از عدد هفت نیست، هفته هفت روزه نمی‌تواند در تقویم گریگوری درست جا بگیرد. این بدان معنی است که روزهای ماه در هر سال، یک روز هفته (و دو روز در سال‌های کبیسه) جابجا می‌شوند. (یعنی مثلا روز اول سال نو که امسال یکشنبه است، سال بعد در روز دوشنبه خواهد بود).

هنری می‌گوید: «همه باید تقویم خود را از نو بنویسند. برای برنامه مسابقات، برای مدارس، برای هر کار دیگری. این کار مطلقا ضروری است».

در تقویم دائمی هانکه- هنری (نامیده شده به نام هنری و استیو هانکه، اقتصاددان دانشگاه جانزهاپکینز که طرفدار بازنگری در تقویم است)، هر روز ماه در همان روز هفته خواهد بود که سال قبل بود (و این امر تا ابد تکرار خواهد شد).

این تقویم از الگوی دو ماه 30 روزه و یک ماه 31 روزه به دنبال آنها تبعیت می‌کند. این بدان معنی است که شعر قدیمی «سی روز دارد سپتامبر *** آوریل، ژوئن و نوامبر» باید به این نحو تغییر یابد «سی روز دارد سپتامبر*** ژوئن، مارس و دسامبر».

برای لحاظ کردن زمان اضافی، هانکه و هنری سال کبیسه را حذف کردند و به جای آن، در هر پنج یا شش سال، یک «هفته کبیسه» در پایان ماه دسامبر در نظر گرفتند. این هفته اضافی، که “Xtr”‌ نام نهاده شده، می‌تواند در عین حفظ کردن چرخه هفت روزه در هر سال، مانع از رانش فصلی شود.

هنری می‌گوید: «تقویم جدید می‌تواند حد اکثر تا سه روز در هر فصل جابجا شود، ولی آیا با نگاه کردن به طبیعت می‌توانید چنین چیزی را تشخیص دهید؟ البته که نمی‌شود».

آیا زمان بازنگری در تقویم فرا رسیده است؟

اقتصاد زمان

با توجه به زمانی که در هر سال برای تصحیح و دوباره‌نویسی تقویم‌های کاری با تقویم امروزی صرف می‌شود، از دید هنری تغییر تقویم ارزش هزینه کردن دارد. اولین بار وقتی ایده اصلاح تقویم به ذهن او خطور کرد که با مشکل همه ساله اصلاح روزهای سخنرانی و سرفصل مطالب درسی برای دانشجویانش روبرو شد. به گفته وی، او به سرعت دریافت که اصلاح تقویم طرفداران دیگری هم دارد که پیشنهاداتی هم برای حل مشکلات آن دارند.

هنری می‌گوید: «قلبم فرو ریخت، و فکر کردم که خدای من! من نمی‌خواهم درگیر اصلاح تقویم شوم. این احمقانه‌ترین نحوه تلف کردن وقت است، و هیچ امیدی هم به آن نیست»».

ولی با تمام این حرفها او تقویم هانکه هنری را روی اینترنت قرار داد و در معرض طوفانی از شهرت و تبعات آن قرار گرفت، ولی هیچ نتیجه‌ای از آن حاصل نشد. به گفته او، این بار وی امید دارد که اعتبار هانکه اقتصاددان، بتواند سبب جلب توجه جدی به این مسئله شود.

برای هانکه، نیاز به یک تقویم جدید فراتر از آزردگی از سرفصل‌های قدیمی شده و نیازمند به‌روز رسانی است. برای مثال، محاسبه پرداخت سود با نامنظم بودن ماه‌ها پیچیده شده است. نهادهای متفاوت مالی با این بی نظمی به طرق متفاوتی برخورد می‌کنند، که به این معنی است که مقدار سود محاسبه شده فقط به زمان بستگی ندارد، بلکه به کسی هم که محاسبات ریاضی تقویمی را انجام داده نیز بستگی دارد. هانکه و هنری در مقاله‌ای در شماره ژانویه 2012 مجله گلوب آسیا مگزین نوشتند که در تقویم هانکه- هنری خبری از این بی‌قاعدگی‌ها نخواهد بود و این فرایندها ساده و سرراست خواهند شد.

پژوهشگران نوشتند که تقویم جدید، دوستدار اقتصاد خواهد بود. برنامه ریزی برای گردهمایی‌ها و مرخصی و تعطیلات راحت‌تر می‌شود. تلاش دیگر تاجران برای اصلاح تقویم، ازجمله اقدام جرج ایستمان بنیان‌گذار بنیاد ایستمان کداک، به این دلیل شکست خوردند که یکشنبه‌ها را همیشه تعطیل در نظر نگرفتند و تعطیلی کریسمس را نیز فراموش کردند. تقویم هانکه- هنری اما، چنین مشکلی ندارد.

پژوهشگران نوشتند: «روز طبیعی برای معرفی این تقویم، 1 ژانویه 2012 است، چرا که هم در تقویم فعلی پاپ گریگوری و هم در تقویم ساده و طبیعی جدید، یکشنبه است».

او می‌گوید به رغم این که زمان کافی برای به روز رسانی کامپیوترها و تنظیم آنها با تقویم جدید وجود ندارد، هدف پذیرش کامل این تقویم، می‌تواند اول ژانویه 2017 باشد، زمانی که سال گریگوری یک بار دیگر در یکشنبه شروع می‌شود.

چه روزی جشن تولد می‌گیری؟

ولی هر چقدر تقویم جدید هانکه و هنری ساده باشد، با موانع روانشناختی زیادی مواجه است. هنری می‌گوید: «دلیل مورد علاقه من برای این که این کار انجام نشود این است که "ولی به این ترتیب تولد من همیشه به چهارشنبه می‌افتد!"، البته پاسخ به این ایراد این است که شما می‌توانید هر وقت که بخواهید جشن تولد خود را برگزار کنید».

یک مشکل دیگر: «چیزی که خیلی اذیتم می‌کند این است که در تقویم من، چهار روز سیزدهم ماه به جمعه افتاده‌اند، این ترسناک نیست؟»

با تمام این احوال، هنری به یک تقویم ساده‌تر امیدوار است. به گفته وی، سیگار کشیدن نیز از یک مسئله کاملا طبیعی و پذیرفته شده به ممنوعیت در اماکن عمومی رسیده، آن هم تنها در عرض چند دهه. دولت فدرال یک بار سعی کرد که حد سرعت مجاز 90 کیلومتر بر ساعت را در مقیاس ملی تعیین کند. و به رغم قرن‌ها عادت، دیگر هیچ‌کس به جای «بیجینگ» از کلمه «پکن» استفاده نمی‌کند (البته در ایران، ما کماکان از پکن برای نامیدن پایتخت چین استفاده می‌کنیم و حتی برگزاری المپیک قبلی هم نتوانست موجب استفاده از نام جدید این شهر برای ما ایرانی‌ها شود).

هنری می‌گوید: «تغییر واقعی امکان‌پذیر است».

بخش دانش و زندگی تبیان


خبرآنلاین