تبیان، دستیار زندگی
سیگار نکشید .موقع سیگار کشیدن، ژست نگیرید .سیگار را تبلیغ نکنید!
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

غیر مستقیم ،از تو می آموزد


سیگار نکشید .موقع سیگار کشیدن، ژست نگیرید .سیگار را تبلیغ نکنید! ببینید تبلیغات تلویزیون برای تبلیغ یک جنس، بیشتر از آن نیست که هر روز آن را به ما نشان می دهد و نامش را تکرار می کند تا در ذهن و یاد ما بماند و کم کم ما را به سمت آن جذب کند.


سیگار کشیدن

یکی بود یکی نبود .غیر از خدا هیچ کس نبود .قهرمان قصه ی ما یه مانی کوچولو بود که آرزوی بزرگ شدن و مرد شدن داشت. مانی کوچولو، یه بابای قوی و شجاع داشت .شاید بابای مانی از همه ی باباهای دنیا قویتر و مهمتر بود. مانی عاشق باباش بود توی بازیها همیشه نقش باباشو بازی می کرد. یه روز بابای مانی با یه آدم بد دعوا کرد و توی دعوا برنده شد بعد از دعوا برای اینکه آروم بشه یه سیگار کشید. یه روز دیگه قفل در خونه ی همسایه خراب شده بود و بابای مانی  براشون درست کرد و بعدش برای رفع خستگی سیگار  کشید.یه روز دیگه ...

مانی آرزو داشت مثل باباش بعضی وقتا در حالیکه ساکته و توی فکر فرو رفته، سیگار بکشه تا همه بدونن که مرد بزرگیه! مانی بارها و بارها با خودکار و مداداش أدای سیگار کشیدن رو درآورده بود اما از ترس بزرگترها این کارهارو یواشکی می کرد، آخه بزرگترها هر کاری که خودشون می کنن به بچه ها می گن این کار اشتباهیه، شما نکنید!

بالاخره مانی به سن نوجوانی رسید و با کمک دوستاش جرأت پیدا کرد یواشکی تو راه مدرسه سیگار بکشه . مانی از اینکه سیگار رو لای انگشتاش بگیره و دودشو با نفسش بیرون کنه ،کیف می کرد... مانی مدتها مخفیانه سیگار کشید تا به اون عادت کرد و بعدها تونست توی خونه هم سیگار بکشه .البته بعدا که بزرگتر شد و متوجه ضررهای سیگار شد خیلی پشیمون شده بود ولی دیگه مثل باباش، برای ترک کردن اراده نداشت .

اکنون به نظر شما دلیل سیگاری شدن  مانی دوست بد بود یا ...؟

اگر پدر یا مادری سیگاری هستید لااقل وقتی مورد توجه کودک قرار دارید؛ وقتی کودک شما را به چشم یک قهرمان می بیند ،سیگار نکشید .موقع سیگار کشیدن، ژست نگیرید .سیگار را تبلیغ نکنید! ببینید تبلیغات تلویزیون برای تبلیغ یک جنس، بیشتر از آن نیست که هر روز آن را به ما نشان می دهد و نامش را تکرار می کند تا در ذهن و یاد ما بماند و کم کم ما را به سمت آن جذب کند.

اگر خودتان سیگاری نیستید، اما فرزندتان به سیگار علاقه نشان می دهد ،الگوی او را پیدا کنید. به احتمال زیاد علاقه به یک فرد سیگاری مثل یک بازیگر سینما... موجب علاقه ی او به سیگار هم شده است . اما اگر سیگاری هستید خودتان را فریب ندهید .امر و نهی و تهدید و نصیحت، کار به جایی نمی برد .فرزند شما منتظر روزهایی خواهند ماند که بزرگ شده و از اختیار شما خارج شود تا دست به کارهای دلخواهش از جمله سیگار کشیدن بزند.

پدری که سیگار می کشد و بعد برای پسرش سخنرانی قرایی راجع به مضرات سیگار می کند، در واقع به پسرش می گوید با وجود اینهمه مضرات سیگار، می توانی مثل من سیگار بکشی و توجهی به ضرر و زیان آن نداشته باشی

در واقع او علی رغم آنهمه شعاری که در سرکوب سیگار سر می دهد ،عملا اعلام می کند که با وجود اینهمه خطر، باز هم میتوان سیگار کشید طوری نمی شود!

او توجه نمی کند که بیش از آنکه سخنش مورد توجه نوجوانش قرار گیرد ،آن ژست مردانه ای که موقع کشیدن سیگار دارد، مورد توجه قرار گرفته است. در این موارد تربیت نامرئی همان رویگردان قلبی و عملی از سیگار است .وقتی کودک از سیگار متنفر می شود ،که این نفرت از قلب پدر به سوی قلب او سرازیر شود. البته خیلی از پدران سیگاری فرزندان سالم بار آورده اند ولی نه به آن جهت که توانسته اند قبح سیگار را برای فرزندانشان خوب جا بیندازند بلکه به دلایلی دیگر مثل اینکه مادر همیشه به خاطر سیگار کشیدن پدر را در حضور فرزندان تحقیر کرده است، اگر چه تحقیر پدر کار درستی نیست و به رابطه پدر و فرزندان لطمه می زند ،اما در این خصوص موجب نفرت از عمل پدر شده است.گاهی می بینیم پدر معتاد فرزندی دارد که حتی از سیگار هم بی نهایت متنفر است .این به خاطر آن است که پدرش در خانه مقام و جایگاهی نداشته است . ناشایستگی بیش از حد پدر، موجب نفرت از اعمال او مخصوصا اعتیاد و سیگار کشیدن او شده است.

انسیه نوش آبادی

بخش خانواده ایرانی تبیان


مطالب مرتبط :

اکسیر اعتماد به نفس

شاه کلید سلامت کودکان

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.