تبیان، دستیار زندگی
زمانی در و دیوار کوچه ها پر بود از اعلامیه ها و تبلیغات مختلف و باور اینکه روزی به جای این کاغذهای اعلامیه و تبلیغات کاغذهایی به تجارت و خرید و فروش اختصاص یابد کمی دور از ذهن می نمود. دور از ذهن بودن از این جهت که این کاغذها به تجارت و خرید و فروش اعضای
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تورم قیمت اعضای بدن!!


زمانی در و دیوار کوچه ها پر بود از اعلامیه ها و تبلیغات مختلف و باور اینکه روزی به جای این کاغذهای اعلامیه و تبلیغات کاغذهایی به تجارت و خرید و فروش اختصاص یابد کمی دور از ذهن می نمود. دور از ذهن بودن از این جهت که این کاغذها به تجارت و خرید و فروش اعضای بدن یک انسان اختصاص دارد.


فروش کلیه

از این کوچه ها که میگذری آسمان تیره می شود و نوشته های دیوار همچون شلاق به چشمانت می خورد. نوشته ها از رنجی که به دوش می کشند به رهگذران کوچه پناه می آورند. در اینجا انسان ها برای باقی ماندن در دنیا، کلیه خود را معامله می کنند. بعضی ها می خرند و خیلی ها می فروشند.کلیه در گروه های خونی و سنین مختلف در بازار سیاه از 10میلیون تا 20میلیون تومان قیمت گذاری می شود واین کوچه ها بیشتر شبیه بنگاه های معاملاتی خرید و فروش کلیه شده اند.

آمارها بیانگر این است كه سالانه صدها نفر در كشور چه زیرنظر انجمن حمایت از بیماران كلیوی و چه به‌طور مستقل در بازار آزاد به‌طور توافقی بین طرفین اقدام به خرید و فروش كلیه می‌كنند و امیدوارند شاید از این راه بتوانند بخشی از مشكلات ریز و درشت زندگی خود را كه تنها حلّال آن پول است، رفع كنند حتی اگر این كار به قیمت ناقص شدن همیشگی تا پایان عمر تمام شود.

رشد بیماران کلیوی در کشور که گفته می شود به مرز 20 درصد رسیده است، باعث شده تعداد بیماران دیالیزی و پیوند کلیه هم افزایش یابد. متاسفانه بیمارانی که دچار تخریب کلیه می شوند، بدن شان همیشه به دیالیز جواب نمی دهد و می بایست پیوند شوند. در چنین وضعیتی است که تقاضا برای دریافت کلیه بالا می رود و از سوی دیگر پیوند از بیمار مرگ مغزی در کشور به اندازه ای نیست که بتوان به تمامی درخواستها پاسخ داد.

در واقع پایین بودن آمار پیوند کلیه از جسد، باعث شده اهدای کلیه تبدیل به جولانگاه خرید و فروش شود، به طوری که برخی جوانان از جمله دختران به دلیل بیکاری و عده ای به خاطر بدهی و پرداخت دیه و… وارد این بازار غیر رسمی شده و متقاضی فروش این عضو حساس بدن خود هستند

اما نكته نگران‌كننده در این میان این است كه بازار سیاه خرید و فروش كلیه به دلیل نبود نظارت قانونی از سوی سازمان‌های متولی هر روز داغ‌تر شده و همین امر زمینه گران شدن خرید و فروش كلیه و متفاوت بودن قیمت خرید و فروش آن از ‌میلیون تومان در انجمن حمایت از بیماران كلیوی تا قیمت چند برابری آن در بازار سیاه را رقم زده است.

در واقع پایین بودن آمار پیوند کلیه از جسد، باعث شده اهدای کلیه تبدیل به جولانگاه خرید و فروش شود، به طوری که برخی جوانان از جمله دختران به دلیل بیکاری و عده ای به خاطر بدهی و پرداخت دیه و… وارد این بازار غیر رسمی شده و متقاضی فروش این عضو حساس بدن خود هستند.

هم چنین رشد نگران کننده آمار بیماران دیالیزی در کشور و نیاز به پیوند کلیه باعث شده که موضوع اهدای کلیه از افراد زنده همچنان در اولویت برنامه های دستگاه های مربوطه قرار بگیرد، زیرا پیوند از بیمار مرگ مغزی آن طور که باید و شاید نتوانسته سهم زیادی از تعداد زیاد پیوندهای کلیه را به خود اختصاص دهد.

آمارها نشان می دهد در سال 89 تعداد دو هزار و 285 پیوند کلیه در کشور انجام شده که هزار و 690 مورد آن از افراد داوطلب و 595 پیوند هم از بیماران مرگ مغزی بوده است.

به بیانی دیگر شیوع بالای بیماریهای غیرواگیر همچون دیابت که منجر به تخریب کلیه و سایر اعضای بدن می شود، باعث شده تا آمار بیماران دیالیزی و نیازمند پیوند کلیه در کشور نیز افزایش یابد. این موضوع در کنار آمار پایین اهدای عضو از بیماران مرگ مغزی، شرایطی را به وجود آورده تا پیوند کلیه از افراد زنده در اولویت قرار داشته باشد. به طوریکه بیماران نیازمند پیوند کلیه چشم انتظار افرادی هستند که در فروش عضو بدن خود انصاف بیشتری دارند.

اغلب، قیمت کلیه را اهدا کننده تعیین می کند. زیرا با توجه به نیاز بیمار دیالیزی برای پیوند، شرایط به گونه ای رقم می خورد که قیمت کلیه سقف نداشته باشد. به طوریکه اهداکنندگانی هستند که بابت دریافت یک کلیه حاضر شده اند یک واحد مسکونی به اهدا کننده بدهند.

مصطفی قاسمی رئیس انجمن خیریه حمایت از بیماران کلیوی کشور با اعلام اینکه هزینه دریافت کلیه از اهدا کننده یک میلیون تومان گرانتر شده است، گفت: در سال 89 تعداد دو هزار و 285 پیوند کلیه در کشور انجام شده است که 1690 مورد آن از افراد داوطلب و 595 پیوند هم از بیماران مرگ مغزی بوده است.

وی افزود: تا کنون بیماران دیالیزی برای پیوند کلیه می بایست 5 میلیون تومان به اهدا کننده پرداخت می کردند که این مبلغ به 6 میلیون رسیده است که این مبلغ را خود بیمار باید پرداخت کند.

قاسمی با اشاره به مبلغ یک میلیون تومان هدیه دولت به اهدا کننده کلیه ، هزینه پیوند کلیه در روال قانونی را 7 میلیون تومان دانست.

فروش کلیه

این در حالی است که اغلب، قیمت کلیه را اهدا کننده تعیین می کند. زیرا با توجه به نیاز بیمار دیالیزی برای پیوند، شرایط به گونه ای رقم می خورد که قیمت کلیه سقف نداشته باشد. به طوریکه اهداکنندگانی هستند که بابت دریافت یک کلیه حاضر شده اند یک واحد مسکونی به اهدا کننده بدهند.

در حال حاضر، اغلب فروشندگان کلیه را افراد تقریبا جوان تشکیل می دهد که به دلیل نیاز مالی مجبور می شوند عضو حساس بدن خود را به قیمت چند میلیون تومان بفروشند. این موضوعی است که در برخی شهرستان های کشور نمود بیشتری دارد به طوریکه حسین بیگلری، مدیر انجمن خیریه حمایت از بیماران کلیوی کرمانشاه چندی پیش عنوان کرده بود که برخی از جوانان بیکار این منطقه برای تامین هزینه های زندگی مبادرت به فروش کلیه خود می کنند.

البته تعداد اندک متقاضی پیوند کلیه در این قبیل استانها، باعث شده افرادی که قصد فروش کلیه خود را دارند به شهرهای بزرگ کشور از جمله تهران مسافرت کنند و عضو حساس بدن خود را در پایتخت به مزایده بگذارند!!

به نظر می‌‏رسد کمبود اهداکنندگانی که به انجمن مراجعه می‌‏کنند زمینه بروز پدیده کلیه فروشی را به وجود آورده است و باید با ارتقا فرهنگ اهدا کلیه در جامعه و نهادینه کردن اهدا اعضا بیماران مرگ مغزی، با کاهش مدت نوبت دهی به بیماران متقاضی دریافت کلیه از سوی انجمن، راه بر سوداگران کلیه در ایران بسته شود و این تنها راهکاری است که از سوی مسوولان انجمن حمایت از بیماران کلیوی ارایه می شود.

فرآوری: فاطمه برادران

بخش اجتماعی تبیان


منابع: آفتاب/ جام جم/ مهر