تبیان، دستیار زندگی
«سیاه‌پوشی در سوگ ائمه نور(ع)» با زیرعنوان «ریشه‌های تاریخی، مبانی فقهی» عنوان کتابی از علی ابوالحسنی(منذر) است که به تازگی از سوی موسسه فرهنگی دانش و اندیشه معاصر پس از 15 سال به چاپ دوم رسید.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

فلسفه عزاداری و سیاه‌پوشی

نگاهی به کتاب «سیاه‌پوشی در سوگ ائمه نور(ع)»


«سیاه‌پوشی در سوگ ائمه نور(ع)» با زیرعنوان «ریشه‌های تاریخی، مبانی فقهی» عنوان کتابی از علی ابوالحسنی(منذر) است که به تازگی از سوی موسسه فرهنگی دانش و اندیشه معاصر پس از 15 سال به چاپ دوم رسید.


«سیاه‌پوشی در سوگ ائمه نور(ع)»

این کتاب با هدف تبیین مبانی فقهی و پیشینه تاریخی شعائر حسینی(ع) و سیاه‌پوشی در سوگ شهادت سالار شهیدان تولید و بازچاپ شده است.

به اعتقاد مولف این نوشتار، سیاه‌پوشی در سوگ امامان پاک به ویژه در مصیبت جانسوز کربلا در عصر ما یکی از شعائر مهم شیعی است، شعاری چشم‌گیر و موثر که رونق و رواجی عام دارد. شیعه در ایام عادی و روزهای معمول زندگی از پوشیدن لباس سیاه پرهیز می‌کند اما به دهه نخست محرم یا آخر صفر و نظایر آن که می‌رسد، جامه مشکین می‌پوشد و در و دیوار و کوی و برزن را سیاه‌پوش می‌کند. در واقع، قرن‌هاست که تاریخ در بلاد شیعه‌نشین ناظر این صحنه‌هاست.

این کتاب تاکید دارد که لباس سیاه، نشانه عشق و دوستی به ساحت امامان پاک است و اعلام جانبداری از سرور آزادگان در جبهه ستیز حق و باطل، جبهه‌ای که پهنه میدان آن از بام تا شام تاریخ است و جز به شمشیر حجت آخرین(عج) پایان خوش و محتوم خویش را بازنخواهد یافت.

در مقدمه این کتاب می خوانیم: «کتاب سیاه پوشی در سوگ ائمه نور(علیهم السلام) به تبیین ریشه های تاریخی و اعتقادی یکی از همین سنتها ـ سنت سیاه پوشی در عزای ائمه نور(ع) بویژه سالار شهیدان(ع) ـ می پردازد و شیوه تدوین و نگارش آن، چنان انتخاب شده که در عین بهره مندی خواص، عوام را نیز سودمند افتد. همچنین، اگرچه موضوع آن بحث در باب سیاه پوشی است و نویسنده بر بحث حول این موضوع، استوار مانده است اما خواننده تیزبین با نکته های بسیار دیگری نیز ـ در طول کتاب ـ آشنا خواهد شد.»

کتاب سیاه پوشی در سوگ ائمه نور(علیهم السلام) به تبیین ریشه های تاریخی و اعتقادی یکی از همین سنتها ـ سنت سیاه پوشی در عزای ائمه نور(ع) بویژه سالار شهیدان(ع) ـ می پردازد و شیوه تدوین و نگارش آن، چنان انتخاب شده که در عین بهره مندی خواص، عوام را نیز سودمند افتد.

بر اساس مطالب کتاب، «شیعه در عزای حسین لباس مشکین می‌پوشد تا درد درون را از مصیبتی که با قتل عزیز فاطمه(س) بر اسلام، بلکه بر انسان رفته است، فریاد کند و نفرت خویش را از خیل ظالمانی که چراغ هدایت را کشتند و حرمت عدل و فضیلت را شکستند، اعلام دارد. لباس سیاهی که شیعه در هر محرم می‌پوشد، به حقیقت جلوه دود آهی است که خانه دل او را در عزای حسین(ع) اندوه‌نشین کرده است. آری تنها اشک دیدگان نیست که در خانه چشم، نشان از عشق استوار شیعه به امام عدل و آزادی دارد، بلکه شیعه را صد نشان دیگر از عشق و اخلاص در آستین است که یکی از آنها جامه سیاه عزایی است که در عاشورا به تن می‌کند و در غدیر بدل به لباس سپید سرور می‌سازد.»

نویسنده این اثر در 15 فصل مضامینی مانند «رمز انتخاب رنگ سیاه در ایام عزا»، «سیاه‌پوشی در عرب»، «فتاوی علما در استحباب سیاه‌پوشی(در سوگ سالار شهیدان)»،‌ «سیاه‌پوشی عرشیان در عزای سالار شهیدان» و «نهم ربیع و عید غدیر؛ روز کندن جامه‌های سیاه» را بررسی کرده است.

دومین چاپ کتاب «سیاه‌پوشی در سوگ ائمه نور(ع)؛ ریشه‌های تاریخی، مبانی فقهی» با شمارگان 2500 نسخه، 594 صفحه و به بهای 100 هزار ریال به تازگی منتشر شد.

فرآوری: رویا فهیم

بخش کتاب و کتابخوانی تبیان


منابع: خبرگزاری کتاب ایران، خبرآنلاین