تبیان، دستیار زندگی
درحالی کشور چنین ضرری را شاهد است که مسوولان نفتی از سه سال پیش تا کنون همواره بر ضرورت توسعه میادین مشترک تاکید کرده اند اما به دلیل کمبود منابع مالی برای توسعه این میادین،ایران همچنان از همسایگان خود عقب است....
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

از میادین مشترک نفت و گاز چه خبر؟


درحالی کشور چنین ضرری را شاهد است که مسوولان نفتی از سه سال پیش تا کنون همواره بر ضرورت توسعه میادین مشترک تاکید کرده اند اما به دلیل کمبود منابع مالی برای توسعه این میادین،ایران همچنان از همسایگان خود عقب است....

نفت و گاز

با هم به بازخوانی گفته های وزیر نفت درباره میادین مشترک نفتی می پردازیم. وزیر نفت در جمع بسیجیان صنعت نفت گفت: تا پایان سال هر هفته یک قرارداد برای تولید از میدان مشترک امضا خواهد شد و با همین تفکر بسیجی، همه میدان های مشترک را تعیین تکلیف خواهیم کرد.

وزیر نفت در آیین صبحگاه مشترک بسیجیان وزارت نفت با بیان این که بسیج و بسیجی، خاص یک مقطع زمانی نیست، افزود: با توجه به شرایط کنونی، صنعت نفت کشور مسئولیت سنگینی به عهده دارد که تنها با تفکر بسیجی به ثمر می نشیند.

مهندس رستم قاسمی تصریح کرد: تفکر بسیجی در همه مقاطع انقلاب اسلامی همواره با صنعت نفت کشورمان همراه بوده است.

مهندس قاسمی اظهار کرد: دشمن هر روز روش های جدیدی برای مقابله با انقلاب اسلامی ایران طراحی می کند، غافل از این که همین بسیجی که دیروز با جنگ افزارهای جنگی آنان می جنگید، امروز می تواند با تفکری بسیجی و غالب بر تفکر دشمن با فناوری خصمانه آنان نیز مبارزه کند.

وی گفت: تحریم هایی که امروز از سوی دشمن به کشور اعمال و روز به روز نیز بر شدت آن افزوده می شود، با هدف مبارزه با صنعت نفت و ایجاد خلل در این صنعت زیربنایی است، اما همه این هجمه ها با تلاش و اعتقاد به تفکر بسیجی در هم شکسته خواهد شد.

وزیر نفت برداشت از میدان های مشترک نفت و گاز، تکیه بر توانمندی ساخت داخل به وسیله نیروهای متخصص ایرانی، توسعه زیرساخت ها، افزایش بهره وری و ایجاد معیشت و رفاه هر چه بیشتر برای مردم و رونق اقتصادی را از اهداف مهم برشمرد و گفت: تحقق این اهداف، نیازمند وحدت، همدلی و مشارکت همگانی است و بی شک حضور بسیجیان می تواند دستیابی به آنها را  زودهنگام سازد.

مهندس قاسمی گفت: امروز، جنگ نظامی و اسلحه در میان نیست بلکه جنگی سخت تر متوجه ماست که صنعت نفت کشور را نشانه گرفته است؛ از این رو مسئولیت این صنعت در رویارویی با حربه های دشمن سنگین تر از گذشته شده است.

توسعه میادین مشترک در شرایط فعلی نیازمند 100 میلیارد دلار سرمایه است و هیچگونه کمبود تکنولوژی و دانش فنی برای توسعه این میادین به دلایلی  وجود ندارد

وزیر نفت گفت: برنامه های جدیدی برای تولید نفت به ویژه از میدان های مشترک، تهیه شده و همه باید در پیاده سازی آن تلاش کنند تا این هدف محقق شود.

با این حال درشرایطی درآمد ایران از محل فروش نفت خام در سالجاری حدود 90 میلیارد دلار تخمین زده می شود که بررسی های خبرآنلاین حکایت از این نکته دارد که عدم النفع برداشت ایران از میادین نفتی مشترک سالانه چیزی حدود 50 میلیارد دلار برآورد می شود.

به زبانی ساده تر همسایگان ما به دلیل برداشت بیشتر از میادین نفتی موفق شده اند درآمدی بالغ بر 49 میلیارد و 608 میلیون دلار را عاید خود کنند.

درعین حال باید تاکید شود این آمار با احتساب نفت 100 دلاری و گاز 20 سنتی به دست آمده است در شرایطی که قیمت هر مترمکعب گاز صادراتی ایران در بازار بین المللی حدود سی سنت و نفت ایران به طور متوسط از ابتدای امسال تا کنون حدود 115 دلار بفروش رسیده است.

نفت و گاز

درحالی کشور چنین ضرری را شاهد است که مسئولان نفتی از سه سال پیش تا کنون همواره بر ضرورت توسعه میادین مشترک تاکید کرده اند اما به دلیل کمبود منابع مالی برای توسعه این میادین،ایران همچنان از همسایگان خود عقب است.

البته رقم به دست آمده بدون احتساب وضعیت ایران در دریای خزر تخمین زده شده است.چرا که در حال حاضر همسایگان ما در خزر روزانه حدود 3 میلیون و 700 هزار بشکه نفت برداشت می کنند در حالیکه ایران همچنان سرگرم مطالعات اولیه خود با سکوی نیمه شناور البرز است و سهمی از نفت این دریا ندارد.

براساس این گزارش توسعه میادین مشترک در شرایط فعلی نیازمند 100 میلیارد دلار سرمایه است و هیچگونه کمبود تکنولوژی و دانش فنی برای توسعه این میادین به دلایلی  وجود ندارد.براین اساس درصورت تامین منابع مالی لازم می توان این میادین را در مدتی حدود یک تا دوسال توسعه داد و از ضرر ملی جلوگیری کرد.

این درحالی است که بارها مسوولان نفتی ما بالاخص وزیر نفت بر کمبود منابع مالی علی رغم در اولویت قراردادن توسعه میادین مشترک نفتی و گازی تاکید کرده اما نباید فراموش کرد که در حال حاضر 28 میدان گازی و نفتی مشترک میان ایران و کشورهای همسایه وجود دارد که توسعه هر یک از این میادین نیازمند میلیاردها دلار سرمایه است.

برای افزایش هر بشکه نفت باید 25 هزار دلار سرمایه گذاری کرد که اگر در حالت خوشبینانه تنها بخواهیم به تولید فعلی همسایگانمان از میادین مشترک برسیم باید بیش از 30 میلیارد دلار تنها در بخش میادین نفتی مشترک سرمایه گذاری شود.

حدود 50 درصد ذخایر گاز طبیعی ایران در ذخایر مشترک با کشورهای همسایه است و افزایش بهره برداری از آنها بر اساس برنامه توسعه پنجم محتاج 67 میلیارد دلار سرمایه گذاری است

البته نباید از خاطربرد که این رقم بدون احتساب سرمایه گذاری در بخش میادین گازی مشترک و استخراج نفت از دریای خزر است.

براین اساس روزانه بیش از 137 میلیون دلار از منابع ملی ما به جیب همسایگان می رود و هنوزهم ایران علی رغم در اولویت قراردادن توسعه میادین مشترک به دلیل کمبود منابع مالی با مشکلات عدیده ای دست به گریبان است. این درحالی است که کشورهای همسایه به شدت در حال توسعه میادین مشترک خود با ایران هستند و نگرانی جایی شکل می گیرد که نگاهی به توسعه میادین مشترک با عراق و عربستان بیندازیم که شرکت های بزرگ خارجی به چه جدیتی در تلاشند تا از طریق همسایگان نفت ما را غارت کنند. دراین بین باید یادآور شد میادین نفتی کشور برای حفظ تولید در هر سال نیازمند بیش از 12 میلیارد دلار سرمایه است که طی سال های گذشته تنها 4 میلیارد دلار از این میزان تامین شده است. گفتنی است که حدود 50 درصد ذخایر گاز طبیعی ایران در ذخایر مشترک با کشورهای همسایه است و افزایش بهره برداری از آنها بر اساس برنامه توسعه پنجم محتاج 67 میلیارد دلار سرمایه گذاری است.

آمار و ارقام ذکر شده یقینا هشداری جدی برای اقتصاد کشور هستند. چرا که حتی اگر ما برداشت ذخایر مشترک را متوقف کنیم کشورهای دیگر با قدرت و سرعت تمام از این ذخایر برداشت خواهند کرد و با این رویه ضمن اینکه ثروت های ملی به هدر می رود، قدرت رقابت ما در بازارهای جهانی هم خدشه دار خواهد شد.

فرآوری :ریحانه حمیدی فر

بخش اقتصاد تبیان


منابع: شانا/خبرآنلاین