تبیان، دستیار زندگی
ملزومات رسیدن به سینمای کودک مطلوب از نگاه یک عروسک ساز پیشکسوت
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : محمد صابری
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بچه ها عاشق عروسک هستند

ملزومات رسیدن به سینمای کودک مطلوب از نگاه یک عروسک ساز پیشکسوت


عادل بزدوده از پیشکسوتان عرصه عروسک گردانی و عروسک سازی در سینما و تلویزیون است. آنچه در ادامه می خوانید یادداشتی است از این هنرمند درباره سینمای کودک؛


بچه ها عاشق عروسک هستند

عادل بزدوده: بعد از 4 دهه فعالیت مستمر در زمینه سینما و تاتر کودک،به این موضوع اعتقاد راسخ دارم که هر فعالیت فرهنگی، آموزشی، تربیتی و هنری که در حوزه کودک و نوجوان و برای این قشر مهم و حساس صورت گیرد،به هر شکل و با هر اسمی که باشد،قابل تقدیر و مسمر ثمر است. اما اصلی ترین مساله در انجام این فعالیتها،تجربه و هدفی است که پشت این فعالیتها قرار گرفته است. منظور من از تجربه و هدف، بیشتر اشاره به اتاق فکری است که در ورای این فعالیتهای فرهنگی نهفته است.چه در سینما و تاتر و چه حتی در یک برنامه تلویزیونی که برای کودک و نوجوان ساخته می شود، باید به این امر مهم توجه داشته باشیم که کار را به افراد کارشناس و دارای تخصص بسپاریم تا تمام تاثیرات تربیتی،فرهنگی و آموزشی که از یک اثر انتظار می رود را اجرا کرده و بیشترین تاثیر گذاری را در کودک و نوجوان داشته باشد. خیلی مهم نیست که چه ارگانی و با چه بودجه ای برای کودک و نوجوان کالای فرهنگی تولید کند.آنچه که اهمیت دارد،ایجاد فضای خلاق،فرهنگی –هنری و آموزشی – تربیتی برای رشد کمی و کیفی قشری از جامعه است که بیشترین میزان تاثیر پذیری را از محیط اطراف دارند. اصل ماجرا این است که باید از افرادی که ایده های خوب دارند در اتاق فکر برای ساخت برنامه های مختلف استفاده کرد. برای مثال تصمیم گیری برای تنوع در برنامه هایی که برای کودک و نوجوان ساخته می شوند، یکی از مهمترین ایده هاست که متاسفانه این روزها بسیار کمرنگ شده است. کودک امروزی با توجه به نوع سلیقه ای که دارد، نمی تواند مخاطب خوبی برای برنامه ها یا فیلمها و تاترهای یکنواخت باشد بلکه تنوع در موضوع و نوع ارائه است که می تواند کودک را به سینما،تاتر،نقاشی یا هر هنر دیگری جذب کند. چه هنرمندان در حوزه کودک که سالهاست دارند در این حوزه فعالیت می کنند و چه آنها که تازه به این جرگه پیوسته اند، بی شک این دغدغه را دارند و به این باور رسیده اند که در هیچ کاری به خصوص کارهای حساس و ظریفی که برای کودک و نوجوان تولید می شود، نمی توان با یک دست چند بار را برداشت و همکاری همه جانبه در این مسیر یکی از اصلی ترین و مهمترین اصول کار است.

کودک امروزی با توجه به نوع سلیقه ای که دارد، نمی تواند مخاطب خوبی برای برنامه ها یا فیلمها و تاترهای یکنواخت باشد بلکه تنوع در موضوع و نوع ارائه است که می تواند کودک را به سینما،تاتر،نقاشی یا هر هنر دیگری جذب کند.

بار سنگینی که به تنهایی برداشته شود،قطعا به هدف نخواهد رسید و برای برداشتن آن باید از همفکری، تخصص و نظرات دیگران هم استفاده کرد تا به بهترین شکل به مقصد و هدف نهایی برسد.برنامه ریزی برای سطوح مختلف سنی و نحوه صحیح اجرای این برنامه ها می تواند به میزان تاثیر گذاری آنها کمک بسیار زیادی کند. اما بعد از تمام این مقدمه چینی ها، باید به نیاز کودک و زمان مطرح شدن موضوعات فرهنگی،اجتماعی،تربیتی و آموزشی برای او هم توجه داشته باشیم. زمان، نحوه اجرا و موضوعاتی که برای کودک مطرح می شود باید به گونه ای باشد که بتواند برای کودک درگیری فکری ایجاد کرده  و او را درباره موضوع مطرح شده به فکر فرو ببرد.استفاده از سازه هایی مثل سینما،داستان و تاتر هرکدام تاثیرات خاص خود را می گذارد اما به نظر من استفاده از عروسک در سازه هایی مثل سینما،تاتر و تلویزیون، جذابیت دو چندان برای کودک دارد.عروسک وسیله ای است که از طریق آن می توان با کودک ارتباط خوبی برقرار کرد چرا که کودک عاشق عروسک است و تاثیر پذیری و همذات پنداری زیادی با او دارد.هرچند در این یادداشت مجالی برای طرح مسائل ریشه ای تر نیست اما تا همین حد کافی است که یادمان باشد،امروز جوانان سرزمین ما،همان چیزی است که ما برای کودکان دیروز طراحی کرده ایم و این وظیفه خطیر بر دوش تمام فعالان در عرصه کودک است که بهترین هدف را برای کودکانی که فردا تاثیر گذارترین افراد در جامعه خود خواهند بود،ترسیم کنند.اینها امکان پذیر است اگر این بار سنگین را تنها به دوش نکشیم.

مرم قاضی زاده

بخش سینما و تلویزیون تبیان