تبیان، دستیار زندگی
مروری بر مهمترین اظهارت سیدرضا میرکریمی درباره فرهنگ، رسانه، سینما و یه حبه قند
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

چرا «یه حبه قند» را ساختم؟


مروری بر مهمترین اظهارت سیدرضا میرکریمی درباره فرهنگ، رسانه، سینما و یه حبه قند


«یه حبه قند»

سید رضا میرکریمی که این روزها به واسطه اکران فیلم تحسین شده «یه حبه قند» زیر ذره بین رسانه‌ها قرار دارد در واپسین روزهای هفته گذشته حضوری پررنگ در رسانه ملی داشت. حضوری که در برنامه پرمخاطب «پارک ملت» از شبکه اول آغاز شد و در برنامه سینمایی «هفت» در شبکه شوم پایان یافت. اظهارت این کارگردان در این دو برنامه آنقدر شنیدنی بود که به فاصله اندک زمانی لینک دانلود بخش‌هایی از آن در میان علاقمندان دست به دست شد. اما میرکریمی در برنامه «پارک ملت» چه گفت که نه فقط موافقان «یه حبه قند» که حتی آنان که این فیلم را نمی‌پسندیدند را هم سر ذوق آورد؟

شهدایی که در کوچه‌ها و اتوبان‌ها محصورند

کارگردان فیلم «یه حبه قند» در این برنامه با بیان اینکه در فکر ساختن مجموعه «سرداران شهید» است تصریح کرد: در هنگام ساختن فیلم یه حبه قند زمانی که از اتوبان همت عبور می‌کردم با دیدن عکس‌های شهیدان همت،‌ کاظمی، زین‌الدین، باکری و... به نگاه عجیب آنها پی‌بردم و به این نتیجه رسیدم که این شهیدان در اتوبان، استادیوم‌ها و کوچه‌ها محصور شده و آزاد نیستند چرا که آن چیزی که بودند آنها را ندیدیم و معتقدم کار کردن در این باره همانند عملیات انتحاری است، و بدون اینکه کسی در این‌باره سفارشی به من بدهد در این‌باره کار می‌کنم. میرکریمی با تمجید از فرماندهان شگفتی‌ساز دوران دفاع مقدس یادآور شد: شهید حسین خرازی به عنوان فرمانده لشکر در عملیات کربلای 5 به تنهایی دژ دشمن را فتح می‌کند و سپس به نیروهایش دستور پیشروی می‌دهد و این چیزی نیست جز شگفتی که در دنیا به وجود می‌آید و این عزیزان به جایی می‌رسند که عالم را فتح می‌کنند؛ یا شهید «عباس دوران» با خدمت در دوره رژیم طاغوت پس از انقلاب اسلامی به دفاع از کشور پرداخت و با وجود اینکه می‌داند عملیاتش لو رفته است با زدن پالایشگاه و انجام عملیات انتحاری داستان سیاوش در شاهنامه را درخاطره‌ها زنده می‌کند و با این کار شجاعانه‌اش دشمن را تحقیر می‌کند.

میرکریمی با اعتقاد به اینکه «اخلاق» برای هویت و اصل در مواقع خطر نزدیک خوب است تصریح کرد: تکلیف ما این است که اول خود را درست کنیم و بعد دیگران را و اینکه فرد مؤمنی می‌گوید خیلی نگران است این مطلب را نمی‌فهمم یعنی چه؟

سانسور شکست‌ها و انعکاس اخبار دروغ آغاز انحراف است

وی با بررسی خاطرات دیگری از «عملیات رمضان» در این برنامه تلویزیونی خاطرنشان کرد:‌ سرداران جنگ پس از انجام عملیات رمضان به نزد علمای قم می‌آیند و یکی از آنها به توضیح عملیات‌ها روی نقشه می‌پردازد و با ذکر اینکه در فلان نقطه از جنگ شکست خورده‌اند مقداری توجیه و سرخورده می‌شود؛ اما در دیدار بعدی که با علما صورت می‌گیرد بیشتر پیروزی‌ها را برای علما توضیح می‌دهد و خبری از شکست‌ها را قید نمی‌کند چرا که دوست دارد تشویق شود و روحیه بگیرد اما شهید همت همانجا دستش را می‌گیرد و می‌گوید: با جا انداختن شکست‌ها به سوی انحراف پیش می‌رویم و این آغاز انحراف است. اکنون با دیدن برخی دروغ‌ها می‌توان به این نکته پی‌برد که چگونه به چشمان شهید همت می‌توانند نگاه کنند. میرکریمی با انتقاد از نظام رسانه‌ای کشورمان گفت: با روی دادن جنگ تحمیلی و سقوط خرمشهر یکبار به مردم گفته نشد که شهر سقوط کرده و مردم با اطلاع از هم این موضوع را فهمیدند سوال من اینجاست چرا اکنون بعد از جنگ این سیاست را ادامه ‌می‌دهیم و آن زمان کوتاه مدت را به بلند مدت تبدیل کردیم و این سیاست تبدیل به عادت شده تا ناکارآمدی‌ها پنهان بماند و مقدس شوند اما فکر نکردند با این گونه دروغ‌ها مردم متوجه می‌شوند و مشارکت آن‌ها کم می‌شود؛ این آغاز یک «انحراف» است و از آنجایی که «اخلاق» از بالا سرچشمه می‌گیرد «نظام رسانه‌ای» ما نباید اینگونه کار کند.

سید رضا میرکریمی

آدم‌ها در فیلم من مقصر نمی‌شوند

وی با تبیین «اخلاق» در فیلم «یه حبه قند» گفت:‌ در فیلم سینمایی یه حبه قند اخلاق رعایت شده است چرا که من متهم به ساده‌لوحی نیستم و حرفم را در فیلم می‌زنم هرچند آدم‌ها در فیلم من مقصر نمی‌شوند و فقط حرفم را می‌زنم چرا که معتقدم به اندازه کافی فضایی مقصرانه، لجبازی و کینه توزانه انجام شده است. میرکریمی با اعتقاد به اینکه «اخلاق» برای هویت و اصل در مواقع خطر نزدیک خوب است تصریح کرد: تکلیف ما این است که اول خود را درست کنیم و بعد دیگران را و اینکه فرد مؤمنی می‌گوید خیلی نگران است این مطلب را نمی‌فهمم یعنی چه؟ چرا که مومن کسی است که به جای امنی رسیده است و دیگران در کنارش احساس امنیت کنند. این فیلم‌ساز در ادامه افزود:‌ در علم فیزیک دانشمندان پس از مطالعه زیاد ادعا می‌کنند چیزی نمی‌دانند و در حیرت به سر می‌برند ولی نمی‌دانم چرا کسی که 2 کتاب دینی را می‌خواند فکر می‌کند همه چیز را می‌داند و برای همه نسخه می‌نویسد. وی با بیان اینکه یک فرد باهوش هرگز به خودش نمی‌بالد که باهوش است گفت: من نمی‌دانم چرا یک فرد مؤمن به مردم ‌گیر می‌دهد که من دیندار هستم.

سینمای ایران نسبت به دیگر حوزه‌ها دین خود را ادا کرده است

وی با اشاره به اینکه سینمای ایران نسبت به دیگر حوزه‌ها دین خود را ادا کرده است گفت: سینما یک صنعت لوکس و دست نیافتنی است که با پول و ابزار نمی‌توان آن را به دست آورد و این یک نعمت برای کشور ما است که سینما داریم و معتقدم در سیاست‌های کلان کشور باید فرهنگ زیربنا باشد نه اقتصاد و اگر فرهنگ را زیربنا کردیم می‌توانیم از آن توقع داشته باشیم. این کارگردان با بیان اینکه هنوز به آن عقلانیت نرسیده‌ایم که بگویم مشکلات اصلی ما در فرهنگ خلاصه می‌شود ،خاطر‌نشان کرد: در ساخت فیلم‌های هالیوودی با زیرکی تمام به تصرف مخاطب فکر می‌کنند اما اعتقاد من بر این است که آیا این فرمول برای ساختن فیلم دینی درست است یا خیر؛ و اختیار و انتخاب به کجا می‌رود؟

فرآوری: امید صبوری

بخش سینما و تلویزیون تبیان


منبع: خبرگزاری فارس