تبیان، دستیار زندگی
پس از طرح اتهامات شگفت انگیز آمریکا علیه ایران درباره برنامه ایران برای ترور سفیر عربستان سعودی ، افکار عمومی به دنبال این بود که واکنش ایران درباره این اتهامات چیست.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تماس ایران و آمریکا درباره ترور

ایران و آمریكا


پس از طرح اتهامات شگفت انگیز آمریکا علیه ایران درباره نقشه ایران برای ترور سفیر عربستان سعودی ، افکار عمومی به دنبال یافتن پاسخ  این پرسش بود که واکنش ایران درباره این اتهامات چیست؟


در ابتدا به نظر می رسد به علت شوک وارده هر کدام از مسوولین سیاست خارجی و دفاعی با ادبیات خود به تکذیب این اتهامات پرداختند . اما پس از طی شدن فاز اولیه و انسجام درونی در دستگاه خارجی، برنامه های نظاممند و از پیش طراحی شده برای خنثی کردن این حرکت آمریکایی ها آغاز شد. به نظر می رسد در شرایط فعلی، دستگاه سیاست خارجی نیازمند یک پویش بین المللی علیه این اتهامات است. سیاستگذاران خارجی ما دو راهبرد اصلی را برای پاسخگویی جدی به این اتهامات انتخاب کرده اند که عبارتند از:

1- پاسخگویی، روشنگری  و  حضور فعال در عرصه حل بحران

در راستای اتخاد این راهبرد، تماس و نامه نگاری با مقامات آمریکایی در دستور کار قرار گرفت.  منابع آمریکایی اعلام نموده‌اند که روز جمعه، نامه‌ای دیپلماتیک را از ایران دریافت کرده‌اند.

روزنامه «واشنگتن پست» گزارش داده است که بر پایه اظهارات مقام‌های آمریکایی، آنان نامه‌ای دیپلماتیک از ایران دریافت کرده‌اند که بنا بر آن ایران به صورت رسمی به اتهامی که آمریکا به ایران درباره دست داشتن این کشور در طرح ترور سفیر عربستان در آمریکا زده، اعتراض کرده است.

هم چنین در یکی از معدود موارد تایید ایجاد کانال ارتباطی میان ایران و آمریکا،سخنگوی وزارت امور خارجه نامه اعتراضی ایران به آمریکا درباره طرح ادعاهای اخیر علیه کشورمان را تایید کرد.

بنا بر این گزارش، یکی از دیپلمات‌های آمریکایی که به شرط پنهان ماندن نامش با واشنگتن پست گفت‌وگو کرده، گفته است که این نامه روز جمعه و از طریق سفارت سوئیس در تهران که حفاظت منافع آمریکا در ایران را بر عهده دارد، به دست مقامات آمریکایی رسیده است.

یکی از مقام‌های دیپلماتیک ایران هم که خواسته نامش فاش نشود، به این روزنامه گفته که ایران در این نامه تأکید کرده است که ادعای آمریکا مبنی بر دست داشتن ایران در طرح ترور سفیر سعودی بر پایه دروغ بنا شده؛ دروغی که ایران آن را نقض قوانین بین‌المللی خوانده است.

به گفته این مقام ایرانی، ایران در این نامه همچنین خواستار عذرخواهی آمریکا بابت این ادعای دروغ و بی‌مبنای خود شده است؛ ادعایی که خسارت‌های نامشخص مادی و اخلاقی را به بار آورده است.

هم چنین در یکی از معدود موارد تایید ایجاد کانال ارتباطی میان ایران و آمریکا،سخنگوی وزارت امور خارجه نامه اعتراضی ایران به آمریکا درباره طرح ادعاهای اخیر علیه کشورمان را تایید کرد.

2-رویکرد تهاجمی و مقابله به مثل در حوزه جنگ نرم

دومین راهبرد اتخاذی نظام ،مقابله به مثل ایران با ایالات متحده در حوزه جنگ نرم و نبرد تبلیغاتی است. ایالات متحده تلاش می کند با داستان سازی های غیر واقعی اثبات کند ایران در خاک ایالات متحده به دنبال ترور سفیر عربستان سعودی بوده است. در واقع این داستان برای افکار عمومی جهان و ایالات متحده مستمسکی برای مشروعیت زدایی از جمهوری اسلامی و وسیله ای برای بیشتر کردن فشارهاست.  حال به نظر می رسد غیر از نشان دادن غیر واقعی بودن این داستان  که راهبردی تدافعی در جریان این جنگ نرم است، نظام نیاز مند راهبردی تهاجمی برای برخورد با این هجمه سهمگین است.

دو راهبرد هم زمان تدافعی:دفاع منطقی و عینی از اتهامات طرح شده  و در عین حال راهبرد تهاجمی:نشان دادن نقش آمریکا در فعالیتهای تروریستی جهان، در چارچوب عزت، حکت و مصلحت، می تواند تامین کننده منافع و امنیت ملی باشد.

لذا با توجه به اشراف اطلاعاتی نهادهای اطلاعاتی و نظامی کشور بر تحرکات ایالات متحده در منطقه و جهان، افشای حمایتهای آمریکایی ها از تروریسم در نقاط مختلف جهان ، راهبرد تهاجمی خوبی در این راستا باشد. با این نگاه می توان سخنان مقام معظم رهبری را تفسیر نمود که فرمودند:

قصدشان(آمریکایی ها) این است كه شریف‌ترین عناصر مبارز و مجاهد در جمهورى اسلامى را متهم به تروریست كنند. آنها خودشان تروریستند. امروز تروریست بزرگ در دنیا، دولت آمریكاست. در این قضیه هم دست ما پر است. ما امروز صد سند غیر قابل خدشه در اختیار داریم كه نشان میدهد دولت آمریكا پشت سر ترورها و تروریستهائى بوده است كه در ایران یا در منطقه واقع شده است. ما با این صد سند، آبروى آمریكا را در دنیا خواهیم برد؛ آبروى این مدعیان حقوق بشر و مبارزه‌ى با تروریسم را در دنیا پیش افكار عمومى خواهیم ریخت؛ اگرچه امروز هم آبروئى ندارند.

نتیجه گیری

به نظر می رسد نظام توانسته است با اتخاذ راهبردی صحیح اقدامات مناسبی برای پاسخگویی به اتهامات غیر واقعی آمریکایی ها علیه ایران طراحی نماید. دو راهبرد هم زمان تدافعی:دفاع منطقی و عینی از اتهامات طرح شده  و در عین حال راهبرد تهاجمی:نشان دادن نقش آمریکا در فعالیتهای تروریستی جهان، در چارچوب عزت، حکت و مصلحت، می تواند تامین کننده منافع و امنیت ملی باشد.

یوسف قاضی زاده

بخش سیاست تبیان