تبیان، دستیار زندگی
شش ماه است که علی مطهری طراح سوال از رییس جمهور به هیات رییسه مجلس رفت و آمد کرده تا تابوی سوال از رییس جمهور را در مجلس بشکند و رییس جمهور را برای پاسخگویی به مجلس بکشاند. اما آنچه اکنون حاصل شده ناامیدی وی از طرح سوال از رییس جمهور در مجلس است.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

سوال از رییس‌جمهور دربن‌بست!


شش ماه است که علی مطهری طراح سوال از رییس جمهور به هیات رییسه مجلس رفت و آمد کرده تا تابوی سوال از رییس جمهور را در مجلس بشکند و رییس جمهور را برای پاسخگویی به مجلس بکشاند. اما آنچه اکنون حاصل شده ناامیدی وی از طرح سوال از رییس جمهور در مجلس است.

سید حسین نقوی حسینی

بنابراین او تصمیم گرفته تا با استعفای خود از نمایندگی به این روند اعتراض کند. اگر چه هیات رییسه مجلس علت تاخیر در اعلام وصول سوال از رییس جمهور را پس گرفتن امضای نمایندگان می داند. به هر حال چند روزی است که فضای مجلس متاثر از این موضوع است.

سید حسین نقوی حسینی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در همین رابطه معتقد است که استعفای علی مطهری ارتباطی به سوال از رییس جمهور ندارد و قطعی است.

مشروح گفت و گوی تبیان را با سید حسین نقوی حسینی در این رابطه می خوانید:

-مدتی است که طرح سوال از رییس جمهور در مجلس با بن بست مواجه شده به گونه ای که موجب استعفای یکی از نمایندگان شده، با توجه به اینکه قانون این امکان را به نمایندگان داده، ارزیابی شما از علت عدم طرح این موضوع چیست؟

مطابق قانون اساسی کشورمان تفاوت بین سوال از رییس جمهور با سوال از وزرا در مجلس بسیار زیاد است.  این نشان می دهد که قانون اساسی سوال از رییس جمهور را خیلی مهم تلقی کرده است به طوری که هر نماینده می تواند از هر وزیر سوال کند ولی برای سوال از رییس جمهور، یک چهارم نمایندگان باید امضا کنند.

-در مورد سوال اخیر نمایندگان از رییس جمهور چه اتفاقی افتاد که این سوال اعلام وصول نشد؟

سوال اخیر نمایندگان از رییس جمهور با تعداد مشخصی امضا تحویل هیات رییسه شده و تا اعلام وصول آن توسط هیات رییسه و حتی تا زمان آمدن رییس جمهور برای پاسخگویی، نمایندگان حق دارند سوالشان را پس بگیرند و یا به امضاها اضافه کنند. در واقع این حق نمایندگان است و هیات رییسه هم باید کنترل کند که برای اعلام وصول، حد نصاب سوال حفظ شود. در این مورد هم امضای نمایندگان آنقدر متغیر بوده که در یک ساعت این تعداد کم و زیاد شده بنابراین هیات رییسه نمی تواند سوال را اعلام وصول کند و اعلام کرده که امضاهای باقیمانده کمتر از حد نصاب است و در این صورت عملا قابل طرح در مجلس نیست.

من استیضاح حسینی وزیر اقتصاد را امضا کردم چون تشخیصم این بوده که به محاکمه کشیدن این افراد به منافع ملی ما کمک می کند. از سوی دیگر اگرچه مردم انتظار دارند با تخلفات برخورد شود اما ممکن است من این فکر را داشته باشم که واقعا وزیر اقتصاد چه نقشی در ماجرای اخیر داشته و آیا نقش او آنقدر پررنگ بوده که به استیضاح کشیده شود؟

-اما برخی نمایندگان معتقد بودند به جای اعلام وصول استعفای علی مطهری، سوال از رییس جمهور باید اعلام وصول می شد؟

آقای مطهری خودشان روی استعفا اصرار دارند و وقتی این موضوع مطرح شد که استعفای ایشان مربوط به سوال از رییس جمهور است و وقتی سوال منتفی است استعفا هم باید منتفی شود این موضوع را رد کرد و گفت که استعفای من ارتباطی به سوال از رییس جمهور ندارد و قطعی است.

سید حسین نقوی حسینی
-نظر شما در مورد پس گرفتن امضاها چیست؟ آیا می شود آن را ملاحظات مجلس برای پرهیز از چالشی شدن رابطه با دولت در ماههای آخر قلمداد کرد؟

به هر حال ما در روزهای پایانی مجلس قرار داریم، انتخابات مجلس در پیش است، دولت با توطئه های خارجی و مسائل داخلی روبروست و نمایندگان باید مصالح کلی کشور و منافع کل نظام و امنیت ملی را در نظر بگیرند. با توجه به این موارد نماینده ممکن است احساس کند که شرایط برای ادامه دادن خوب نیست و این حق نماینده است که امضای خود را پس بگیرد همانطور که حق دارد امضا کند. این موضوع در مورد استیضاح هم صادق است. مثلا من استیضاح حسینی وزیر اقتصاد را امضا کردم چون تشخیصم این بوده که به محاکمه کشیدن این افراد به منافع ملی ما کمک می کند. از سوی دیگر اگرچه مردم انتظار دارند با تخلفات برخورد شود اما ممکن است من این فکر را داشته باشم که واقعا وزیر اقتصاد چه نقشی در ماجرای اخیر داشته و آیا نقش او آنقدر پررنگ بوده که به استیضاح کشیده شود؟ چون ما باید بر اساس حق حرکت کنیم لذا گاهی فکر می کنم که آیا باید امضایم را پس بگیرم یا بر آن اصرار کنم؟ اگر اصرار کنم پای منافع و مصالح ملی کشور در میان است و اگر امضا را پس بگیرم خودم زیر سوال می روم. بنابراین نماینده حق دارد که شرایط را ارزیابی کند و بر اساس آن تصمیم بگیرد.

-آیا با اعلام استعفای آقای مطهری تلقی افکار عمومی در مورد نمایندگان مضایقه از حقوق ملت نخواهد بود؟

این حق مردم است که راجع به رفتار ما قضاوت کنند اگرچه من فکر نمی کنم این قضاوت درستی باشد.

-بنابراین شما بین حقوق ملت یا مصالح نظام کدامیک را انتخاب می کنید و ارجح می دانید؟

بالاخره من به عنوان نماینده باید مصالح نظام، امنیت ملی و منافع ملی را اولویت بدهم و بعد از آن به افکار عمومی توجه کنم. من این موضوع را در جمع استیضاح کنندگان وزیر اقتصاد هم مطرح کردم که آیا این استیضاح با این هدف انجام می شود که در این قضیه یک نفر باید محکوم شود؟ اگر اینطور باشد و ما با چنین نیاتی سوال یا استیضاح را مطرح کنیم نمی توانیم در درگاه ایزدی پاسخگو باشیم. بنابراین اگر فردی مقصر است ولو اینکه همه ملت هم بگویند که اینگونه نیست ما باید بر اساس وجدان خود عمل کنیم تا بعدها نسبت به آن عمل پاسخگو باشیم.

سارا کیان

بخش سیاست تبیان