تبیان، دستیار زندگی
یکی از عوامل مؤثر در ایجاد خطا که قرآن از آن یاد می کند، پیروی از هوای نفس و تمایلات نفسانی و داشتن غرض و مرض است. پیروی از هوای نفس به معنای مخالفت با فرمان عقل، شرع و یا وجدان اخلاقی است. هر گاه کسی آن چه را که به واسطه نور عقل و یا هدایت شرع و وجدان اخ
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ریشه ای ترین علت رذایل اخلاقی


ریشه تمام ارزش های اخلاقی ایمان به خداست و این ایمان بر معرفت و شناخت خداوند مبتنی است و هر چه این معرفت کامل تر و زنده تر باشد، آن ایمان نیز بارورتر و کامل تر بوده و انسان برخوردار از آن، سعادت مندتر خواهد بود.

معرفت

علم و معرفت متعلق به ایمان، پایه های ارزش های اخلاقی است. هرچه این معرفت شدیدتر و کامل تر باشد، از طریق تأثیر در ایمان، ارزش والاتری می آفریند و در رسیدن آدمی به سعادت جاودان، تأثیر عمیق تری خواهد داشت. از این رو، لازم است پس از حصول این معرفت، با توجه مکرر به آن و احضار آن در ضمیر آگاه خود، آن را زنده و فعال نگه داریم؛ در غیر این صورت، خاموش و بی اثر می گردد.

پیروی از هوای نفس

یکی از عوامل مؤثر در ایجاد خطا که قرآن از آن یاد می کند، پیروی از هوای نفس و تمایلات نفسانی و داشتن غرض و مرض است. پیروی از هوای نفس به معنای مخالفت با فرمان عقل، شرع و یا وجدان اخلاقی است. هر گاه کسی آن چه را که به واسطه نور عقل و یا هدایت شرع و وجدان اخلاقی خود نادرست می‏ داند، انجام دهد؛ قوای ادراکی و قوه عاقله او دچار رکود و ناتوانی می ‏شود و از درک حقایق و حتی روشن‏ ترین حقیقت یعنی خدای عالم عاجز می ‏شود: «أَ فَرَأَیْتَ مَنِ اتَّخَذَ إِلهَهُ هَواهُ وَ أَضَلَّهُ اللّهُ عَلی عِلْمٍ وَ خَتَمَ عَلی سَمْعِهِ وَ قَلْبِهِ وَ جَعَلَ عَلی بَصَرِهِ غِشاوَةً فَمَنْ یَهْدیهِ مِنْ بَعْدِ اللّهِ أَ فَلا تَذَکَّرُونَ»؛ «آیا دیدی کسی را که معبود خود را هوای نفس خویش قرار داده و خداوند او را با آگاهی (بر اینکه شایسته هدایت نیست) گمراه ساخته و بر گوش و قلبش مُهر زده و بر چشمش پرده‏ ای افکنده است؟! با این حال چه کسی می‏ تواند غیر از خدا او را هدایت کند؟! آیا متذکر نمی ‏شوید».(1)

یکی از موانع شناخت محبت افراطی است. محبت خارج از اندازه قوای ادراکی و شناخت فرد را مختل می ‏کند. هر گاه فردی به شخص، مقام یا شی‏ء ای محبت بیش از حد داشته باشد، نخواهد توانست زشتی ‏ها کمبودها و مضار محبوب خود را ببیند و بپذیرد و سخن مخالفان محبوب خود را نیز نخواهد شنید. آغاز و منشأ همه کجروی ‏ها محبت دنیاست

وقتی عقل اسیر هوا شود، دیگر قادر به انجام وظیفه اصلی خویش که شناخت حقایق و تمییز نیک و بد از یکدیگر است، نخواهد بود. همان طور که هوای نفس قوای ادراکی و خرد انسان را ناتوان می ‏سازد، تنها راه مبارزه با هوای نفس عقل انسان است. با عقل می‏ توان به جنگ هوای نفس رفت و از پیروی آن پرهیز نمود.

محبت دنیا

یکی از موانع شناخت محبت افراطی است. محبت خارج از اندازه قوای ادراکی و شناخت فرد را مختل می ‏کند. هر گاه فردی به شخص، مقام یا شی‏ء ای محبت بیش از حد داشته باشد، نخواهد توانست زشتی ‏ها کمبودها و مضار محبوب خود را ببیند و بپذیرد و سخن مخالفان محبوب خود را نیز نخواهد شنید. آغاز و منشأ همه کجروی ‏ها محبت دنیاست.

سطحی نگری

نگاه سطحی و نزدیک بین، مانع شناخت عمیق امور است. انسان‏ هایی که دچار قضاوت عجولانه هستند و به ظنون خود در قضاوت بسنده می‏کنند، به معرفت یقینی و استواری دست نمی ‏یابند و آنان که حواس محدود بشری را یگانه ابزار شناخت می‏ دانند، از شناخت حقایق برتر از حس محرومند. قرآن اعتماد بر ظن را در موارد بسیاری موجب گمراهی دانسته است. آیات گوناگونی منشأ شرک مشرکان را پیروی از ظن و گمان معرفی کرده است: « وَ ما یَتَّبِعُ أَکْثَرُهُمْ إِلاّ ظَنًّا إِنَّ الظَّنَّ لا یُغْنی مِنَ الْحَقِّ شَیْئًا إِنَّ اللّهَ عَلیمٌ بِما یَفْعَلُونَ»؛ « و بیشتر آن ها، جز از گمان (و پندارهای بی ‏اساس)، پیروی نمی ‏کنند؛ (در حالی که) گمان هرگز انسان را از حق بی ‏نیاز نمی ‏سازد (و به حق نمی‏ رساند) به یقین، خداوند از آنچه انجام می‏ دهند، آگاه است».(2)

صفات پایدار نفس انسان، رفتار و تصمیم ‏های او را تحت تأثیر قرار می ‏دهد. کسانی که نفس خود را به فضایل آراسته ‏اند، در مقام تصمیم‏ گیری و عمل انتخاب شایسته ‏ای دارند و آنان که نفسشان را به رذایل آلوده ‏اند، از انتخاب درست در مقام عمل محروم می ‏مانند. عجب و خودپسندی از جمله این رذایل است

بالاترین حقیقت یعنی وجود خداوند و برترین عقیده یعنی باور به یگانگی او، برای کسانی شناخته می ‏شود که بر ظن خویش تکیه نمی‏ کنند و عقاید خود را بر پایه استوار علم بنا می ‏کنند؛ آنان از شرک و الحاد مصون هستند و دیگران که بر ظن و گمان تکیه دارند، در خطر انکار خدای یگانه‏ اند: «أَلا إِنَّ لِلّهِ مَنْ فِی السَّماواتِ وَ مَنْ فِی اْلأَرْضِ وَ ما یَتَّبِعُ الَّذینَ یَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللّهِ شُرَکاءَ إِنْ یَتَّبِعُونَ إِلاَّ الظَّنَّ وَ إِنْ هُمْ إِلاّ یَخْرُصُونَ»؛ «آگاه باشید تمام کسانی که در آسمان ها و زمین هستند، از آن خدا می ‏باشند و آن ها که غیر خدا را همتای او می‏ خوانند، (از منطق و دلیلی) پیروی نمی‏ کنند؛ آن ها فقط از پندار بی اساس پیروی می ‏کنند و آن ها فقط دروغ می‏ گویند».(3)

رذایل نفسانی

صفات پایدار نفس انسان، رفتار و تصمیم ‏های او را تحت تأثیر قرار می ‏دهد. کسانی که نفس خود را به فضایل آراسته ‏اند، در مقام تصمیم‏ گیری و عمل انتخاب شایسته ‏ای دارند و آنان که نفسشان را به رذایل آلوده ‏اند، از انتخاب درست در مقام عمل محروم می ‏مانند. عجب و خودپسندی از جمله این رذایل است. خودپسندی موجب برتر دانستن خود و استکبار و برتری جویی است و اگر کسی دچار این بیماری نفسانی شود، حق‏ پذیر نخواهد بود: « إِنَّ الَّذینَ یُجادِلُونَ فی آیاتِ اللّهِ بِغَیْرِ سُلْطانٍ أَتاهُمْ إِنْ فی صُدُورِهِمْ إِلاّ کِبْرٌ ما هُمْ بِبالِغیهِ فَاسْتَعِذْ بِاللّهِ إِنَّهُ هُوَ السَّمیعُ الْبَصیرُ»؛ « کسانی که در آیات خداوند بدون دلیلی که برای آن ها آمده باشد، ستیزه ‏جویی می‏ کنند؛ در سینه ‏هایشان فقط تکبر (و غرور) است و هرگز به خواسته خود نخواهند رسید، پس به خدا پناه بَر که او شنوا و بیناست».(4)

پی نوشت:

1. جاثیه: 23.

2. یونس: 36.

3. یونس: 66.

4. غافر: 56.

زهرا رضائیان

بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.