تبیان، دستیار زندگی
خانم ها باید از این به بعد به یاد داشته باشند که در هنگام خرید کرم های ضدچروک، ژل های دور چشم یا تونیک های ترمیم کننده پوست، حتما از فروشنده سوال کنند که آیا این محصول نسخه زنانه آن است یا مردانه...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آقایان به فکر زیبا تر شدن!


خانم ها باید از این به بعد به یاد داشته باشند که در هنگام خرید کرم های ضدچروک، ژل های دور چشم یا تونیک های ترمیم کننده پوست، حتما از فروشنده سوال کنند که آیا این محصول نسخه زنانه آن است یا مردانه...

آرایش مردانه

در هر ثانیه در جهان 22 رژلب به فروش می رود. می توان مطمئن بود که دست کم یکی از این روژلب ها در ایران فروخته می شود، زیرا ایرانی ها یکی از رکوردداران مصرف لوازم آرایش اند. نه تنها دخترها ظاهرا پسرها هم بی علاقه نیستند. مدتهاست که دیگر تنها زنان موهای سفیدشان را با رنگ مشکی نمی پوشانند، بلکه این کار برای مردان هم امری عادی شده است و خیلی ها تمایل دارند تارهای سفید و خاکستری سرشان را در زیر لایه ای از رنگ مشکی پنهان کنند.

طبیعی است که مردان پا به سن گذاشته، از هواخواهان این روش به حساب می آیند و پسران جوان به یمن نیروی طبیعت، تن به رنگ کردن موهایشان نسپرده اند.

بعید به نظر نمی‌رسد تا چندی دیگر مردان نیز همچون زنان به دنبال مارک‌های معروف لوازم آرایشی وبهداشتی در خیابان‌ها و مغازه‌ها باشند. آنچه که در سال‌های اخیر، نخست در میان بازیگران و ورزشکاران مرد دیده می‌شد و اکنون در میان پسران جوان در کوچه و خیابان فراوان دیده می‌شود استفاده از لوازم آرایشی است که متاسفانه بر اساس آمارها، استفاده از این لوازم در میان آقایان رو به افزایش گذاشته است!

تا به حال درخصوص استفاده از لوازم آرایش توسط بانوان، خبرها و گزارش‌های فراوانی خوانده و شنیده‌ایم؛ همچنین در خصوص ضررهای استفاده بیش از حد از آن حرف‌ها و حدیث‌های زیادی به گوش‌مان خورده اما به‌نظر می‌رسد باید کم‌کم به فکر توصیه‌های اجتماعی و بهداشتی برای آقایان باشیم. چراکه زنگ‌های خطر برای مصرف کنندگان زن و مرد به صدا درآمده است. دکتر مجید ابهری جامعه‌شناس و آسیب‌شناس اجتماعی در مورد استفاده از لوازم آرایشی ـ بهداشتی توسط پسران جوان می‌گوید: یک روز یکی از پهلوانان نکته جالبی را در یک جلسه آسیب‌شناسی به من گوشزد کرد. او می‌گفت که سال‌های قبل بعضی جوان‌ها با زغال برای خود سبیل می‌گذاشتند تا شبیه پدرانشان شوند اما امروز، آرایش می‌کنند که شبیه مادرانشان شوند. حال با دقت در سخن این پهلوان ایرانی در این شرایط روزگار چه باید کرد؟ گرایش جوانان و بعضی پسران به استفاده از لوازم آرایشی از نظر آسیب‌شناسی رفتاری به علت وجود الگو‌های غلط اجتماعی است. همچنین گسترش ماهواره‌ها و نمایش چهره‌های دو جنسیتی که نه مرد هستند نه زن اما از هر دو نیز نشانی دارند باعث شده بعضی پسران بدون ریشه‌شناسی از اینگونه افراد تقلید کنند.

مدتهاست که دیگر تنها زنان موهای سفیدشان را با رنگ مشکی نمی پوشانند، بلکه این کار برای مردان هم امری عادی شده است و خیلی ها تمایل دارند تارهای سفید و خاکستری سرشان را در زیر لایه ای از رنگ مشکی پنهان کنند.

در این صورت ما باید منتظر دگرگونی وسیعی از محصولات یک ست بهداشتی برای آقایان باشیم! تاکنون ست‌های بهداشتی ویژه آقایان شامل خمیردندان، عطر، اسپری، مام و ژل بعد از اصلاح بوده اما به‌نظر می‌رسد تولیدکنندگان لوازم آرایشی بهداشتی، در نظر دارند سری‌های جدیدی از ست‌های آرایشی ـ بهداشتی ویژه‌ آقایان را روانه بازار کنند که علاوه بر این محصولات حاوی کرم‌های مرطوب‌کننده و چرب‌کننده صورت، پودرها، ژل‌های مخصوص ابرو و ریمل باشد!

دلایل گرایش مردان به لوازم آرایشی

البته نباید فراموش کرد که استفاده از همین محصولات است که به چهره‌های برخی بازیگران در فیلم‌ها یا تابلوهای تبلیغاتی، جلوه‌ای متفاوت می‌بخشد و شاید یکی از دلایل گرایش مردان همین امر باشد. گرچه در سال‌های اخیر، در سراسر دنیا علاقه آقایان به زیباتر بودن، افزایش چشمگیری داشته و تا پیش از این آقایان در نهایت تلاش می‌کردند اندامی متناسب و عضلانی داشته و حداکثر تلاشی که انجام می‌دادند این بود که در باشگاه‌های بدنسازی شرکت کنند اما در حال حاضر آقایان هم به فکر زیباتر شدن آن هم با استفاده از لوازم آرایشی افتاده‌اند.چندی پیش فهرست پنج جراحی پرطرفدار برای آقایان در ایران اعلام شد که کاشت مو و جراحی بینی در صدر این لیست قرار داشتند.

آرایش مردانه

متخصصان اعتقاد دارند مردان این روزها به این نتیجه رسیده‌اند که داشتن چهره و اندامی زیباتر به آنها کمک می‌کند جوان‌تر و جذاب‌تر به‌نظر برسند و در موقعیت‌های خانوادگی و شغلی موفق‌تر عمل کنند واین همان چیزی است که تهاجم فرهنگی آن را هدف خود قرار داده است.

در حال حاضر اگر به فروشگاه‌های عرضه لوازم آرایشی ـ بهداشتی بزرگ سر بزنید، می‌بینید که قفسه مخصوص محصولات آقایان هر روز پروپیمان‌تر و ردیف انواع کرم‌هایی که به زیبایی چهره و پوست آقایان کمک می‌کند، طولانی‌تر می‌شود. دکتر ابهری دراین خصوص می‌گوید: معمولا لوازم آرایشی بهداشتی مورد استفاده جوانان شامل شامپو‌ها، کرم‌های برنزه‌کننده و کرم‌های سفید‌کننده و انواع ژل‌های موی سر می‌شود که بیشتر جنبه بهداشتی دارند تا آرایشی اما گروه دوم اقلامی‌هستند که در ردیف لوازم آرایش زنانه هستند؛ از برداشتن زیر ابرو تا جراحی بینی و تزریق به لب و استفاده از رژ لب‌ها و کرم‌ها را می‌توان در چهره‌ بعضی پسر‌ها دید.

بنا به گفته دکتر ابهری حدود 6درصداز مردان جوان ایرانی ازلوازم آرایشی زنانه استفاده می‌کنند،درحالی که 60 درصد از همسالان آنها درکشورهای اروپایی علاقه عجیبی به استفاده از لوازم آرایشی زنانه دارند.اگرچه این آمار فعلا یک به 10 است اما رشد وشتاب استفاده از لوازم آرایشی زنانه در مردان جوان نگرانی‌های عمیقی را در جامعه ایرانی به‌وجود آورده است.

مردانه بودن با نگاهی دیگر

البته موضع”ٹگیری آقایان در برابر استفاده از لوازم آرایشی متفاوت است، برخی از آقایان به هیچ عنوان حاضر نیستند که از هیچ‌یک از لوازم آرایشی- بهداشتی استفاده کنند و هنگامی که به این گروه از آقایان پیشنهاد می‌کنید از کرم‌های ضدآفتاب بدون رنگ استفاده کنند، به‌شدت مخالفت کرده و اعتقاد دارند که چهره‌شان براق و چرب خواهد شد و جلوه مردانه‌ای نخواهد داشت.این گروه از آقایان حتی اگر شغلی داشته باشند که به‌خاطر آن مجبور باشند ساعت‌ها در زیر آفتاب کار کنند، باز هم استفاده از کرم‌های ضدآفتاب را بر خودشان تحریم می‌کنند.

آرایش مردانه

از سوی دیگر نیز برخی از آقایان امروز جامعه ما که اغلب سنین پایین‌تری دارند،از محصولات آرایشی‌- بهداشتی استقبال زیادی می‌کنند. در برخی از آرایشگاه‌های مردانه، خدماتی بیش از خدمات معمولی که در آرایشگاه‌های مردانه رایج است مثل کوتاه کردن مو ارائه می‌شود که از جمله می‌توان به برداشتن موهای صورت و ابرو اشاره کرد.همچنین برخی از آقایان این روزها برای پوشاندن اثرات پیری از روی موهای صورت و ابرو، از انواع رنگ موها استفاده می‌کنند که یا در منزل این کار را انجام می‌دهند یا در آرایشگاه‌های مردانه.اینکه استفاده از این لوازم چه اثرات سویی بر پوست افراد می‌گذارد بحث جداگانه‌ای است اما آنچه حائز اهمیت است گسترش استفاده از این لوازم در میان مردان جوان است که تا حدودی نگران‌کننده نیز می‌تواند باشد. به‌هرحال اگر آرایش کردن و ساعت‌ها جلوی آیینه به خود رسیدن، کاری بود که اغلب زنانه به حساب می‌آمد اما این روزها پسرانی را هم می‌توان دید که برای بیرون رفتن از خانه از ساعت‌ها قبل به تکاپو می‌افتند. صورت خود را اصلاح می‌کنند، موهایشان را فشن آرایش کرده، کرم‌های ضدآفتاب و برنزه‌کننده به صورت‌هایشان می‌مالند و برخی نیز دستی به ابروی خود برده و به‌اصطلاح خودشان، آن را مرتب می‌کنند، البته بسیارند آرایشگاه‌های مردانه‌ای که زحمت این جوانان را کم کرده و موها و ابرو و صورت‌شان را درست می‌کنند واین چیزی است که مطمئنا مسئولان ذی ربط باید به آن توجه کرده واز حاد شدن بیشتر مسئله جلوگیری کنند.

نقش دوستان

دکتر ابهری در خصوص نقش همسالان و دوستان در میزان گرایش مردان جوان به لوازم آرایشی اعتقاد دارد: همسالان و دوستان بعد از خانواده دارای اهمیت خاص در این زمینه هستند بنابراین آموزش و پرورش و نهاد‌های فرهنگی با ارائه الگو‌های رفتاری مناسب برای جوانان باید با این رفتار ناپسند مقابله کنند و از طریق پیش‌گیری‌های فرهنگی نسبت به جلوگیری از این ناهنجاری‌ اقدام کنند. این آسیب‌شناس اجتماعی در خصوص تاثیررسانه‌ها خاطرنشان کرد: رسانه‌ها به ویژه‌ صدا و سیما نقش بسیار پررنگی در گسترش یا کاهش علاقه به این معضل فرهنگی دارند.

برای پیشگیری از این فرآیند ناهنجار و همنوایی‌سازی این نوع جوانان با هنجار‌های اجتماعی و معیار‌های اخلاقی،اول خانواده‌ها به ویژه پدران و برادران بزرگ‌تر باید الگوی مناسب برای جوان‌تر‌ها باشند و با گفت‌وگو و ریشه‌یابی این معضل از این امر جلوگیری کنند.

الگوی مناسب

دکترمجیدابهری با اشاره به اهمیت وجود یک الگوی مناسب برای پرهیز از گسترش ناهنجاری‌هایی از این قبیل خاطرنشان کرد: برای پیشگیری از این فرآیند ناهنجار و همنوایی‌سازی این نوع جوانان با هنجار‌های اجتماعی و معیار‌های اخلاقی،اول خانواده‌ها به ویژه پدران و برادران بزرگ‌تر باید الگوی مناسب برای جوان‌تر‌ها باشند و با گفت‌وگو و ریشه‌یابی این معضل از این امر جلوگیری کنند. این جامعه‌شناس اظهار داشت: 3 درصداز6 درصد پسرانی که از اینگونه لوازم استفاده می‌کنند دارای مشکلات شخصیتی و ناهنجاری‌های روانی هستند.  برخی کارشناسان معتقدند، پدیده‌های اجتماعی شاید در ظاهر ساده باشند اما در نگاهی تیز بین و تخصصی بسیار پیچیده‌اند و همین پیچیدگی حل آنها را دشوار می‌سازد. در واقع این پدیده‌ها همیشه ابعاد و زوایای متعددی داشته و ریشه و شکل‌گیری آنها متنوع و نیز دارای پیامدهای مختلفی است.به هر حال با توجه به اینکه کشور ما یک کشور اسلامی است که اینگونه رفتارها را شایسته مردان و پسران جوان نمی‌داند باید به دنبال راه حلی بود. چراکه از یک سو خود فرد واز سوی دیگر نیز خانواده‌ها و جامعه که دارای فرهنگ غنی دینی وایرانی هستند مطمئنا نمی‌توانند چندان در برابر این وضع بی‌تفاوت باشند.

تهاجم فرهنگی، از علل بروز پسران دختر‌نما

آرایش-مردان

پروفسور حسین باهر نیز در خصوص پسر‌های دختر‌نما به تهران امروز می‌گوید: تهاجم فرهنگی در قالب استفاده از ماهواره عامل عمده بروز این پدیده ناهنجار شده است، اما بعد از این فاکتور می‌توان به عامل ژنتیکی افراد نیز اشاره کرد که از نظر علمی در کشور‌های جهان سوم دراثر مشکلات تغذیه‌ای و معضلاتی شبیه به جاه‌طلبی و بیکاری، ژن x y مردان شبیه به ژن xx زنان عمل می‌کند و در این صورت حتی خواهیم دید مردان شبیه زنان عمل می‌کنند و در این صورت از لوازم آرایشی ـ بهداشتی زنان نیز بهره‌ خواهند جست!

راه پیشگیری

اطلاع‌رسانی، آموزش و معرفی ارزش‌های اخلاقی مردانه به نوجوانان و جوانان و نشان دادن مشکلات پسران در تلویزیون در قالب فیلم‌ از جمله راه‌های پیشگیری می‌تواند باشد.

دکتر مجید ابهری در خصوص این ناهنجاری اجتماعی می‌گوید: الگو‌های رفتاری اجتماعی مثل ورزشکاران و هنرمندان می‌توانند با ظاهر خود و معرفی ارزش‌های اخلاقی اصیل اسلامی- ایرانی به نوجوانان عامل مناسبی در پیشگیری باشند.  دکتر ابهری تصریح کرد: وقتی یک ورزشکار مو‌های خود را به شکل هنر‌پیشه‌های غربی در می‌آورد از نوجوان 14 ساله چه توقعی می‌توان داشت، بنابراین استفاده از لوازم آرایشی برای پسران قبل از اینکه یک رفتار ضداجتماعی باشد یک بیماری شخصیتی به‌نام TF است که باید مورد روانکاوی و مشاوره و درمان قرار گیرد. این آسیب‌شناس اجتماعی در پایان سخنانش یادآور شد: در مورد اینگونه پسران دختر‌نما که ظاهری غیر متعارف دارند باید عرض کنم که 95 درصد از اینگونه پسران متعلق به خانواده‌های مرفه‌اند و 97 درصد از این پسران در خانواده‌هایی بزرگ شده‌اند که در دوران کودکی همبازی پسر نداشته و در محیط زنانه رشد کرده‌اند و همین طور الگوی رفتاری مردانه در خانواده آنها یا وجود نداشته یا ضعیف بوده است.

فرآوری: نسرین صفری

بخش اجتماعی تبیان


منابع: تهران امروز/ابتکار