تبیان، دستیار زندگی
در روزها گذشته اظهارات محمدرضا شانه ساز معاون داروی سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت در گفتگو با خبرگزاری‌ها مبنی بر افزایش قیمت انواع داروهای مورد نیاز مردم، نگرانی‌های بسیاری را برای مردم در پی داشت.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : سپیده آماده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

گرانی در داروخانه‌ها رژه می‌رود

سلامتی به قتلگاه می‌رود


در روزها گذشته اظهارات محمدرضا شانه ساز معاون داروی سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت در گفتگو با خبرگزاری‌ها مبنی بر افزایش قیمت انواع داروهای مورد نیاز مردم، نگرانی‌های بسیاری را برای مردم در پی داشت.


دارو

این اظهارات در کنار افزایش 70 درصدی داروهای داروخانه‌ها نشانه خطرناکی برای مردمی است که از بدی روزگار پایشان به بیمارستان و مطب پزشکان باز شده است.

شانه ساز گفته است که در سال‌های اخیر قیمت بسیاری از اقلام دارویی و مکمل‌ها یا کم شده یا ثابت مانده اما به دلیل افزایش نرخ ارز و امکان ضرر شرکت‌های تولیدکننده یا واردکننده، نیمه دوم سال با افزایش قیمت دارو همراه خواهد بود. اظهارات شانه ساز درباره افزایش نرخ داروها در نیمه دوم سال در حالی صورت گرفت که دولت همواره از کاهش نرخ دارو پس از هدفمندی یارانه‌های سخن می‌گفت.

قرار بود درآمد یارانه‌ها را به بخش سلامت بدهند

همه ما خبرهای قبل از هدفمندی یارانه‌ها را به یاد می‌آوریم. در آن روزها یکی از مؤلفه های دولت برای تبلیغ هدفمندی یارانه‌ها، اختصاص یارانه برای بخش بهداشت و درمان بود و مسئولان دولتی همه جا و همه وقت در خصوص کاهش هزینه‌های دارو و درمان پس از اجرای هدفمندی یارانه‌ها سخن می‌گفتند. در همان روزها رئیس انجمن دارو سازی ایران به نقل از معاونت غذا و داروی وزارت بهداشت گفته بود که با اجرای هدفمندی یارانه‌ها در سال جاری قیمت دارو به هیچ وجه افزایش پیدا نمی‌کند و دولت قرار است که 20 درصد از درآمدش از صرفه جویی در یارانه‌ها را به صنایع و به خصوص صنعت داروسازی کشور كمك ‌كند و از این طریق با هر گونه افزایش قیمتی مقابله کند.

رئیس انجمن دارو سازی ایران به نقل از معاونت غذا و داروی وزارت بهداشت گفته بود که با اجرای هدفمندی یارانه‌ها در سال جاری قیمت دارو به هیچ وجه افزایش پیدا نمی‌کند و دولت قرار است که 20 درصد از درآمدش از صرفه جویی در یارانه‌ها را به صنایع و به خصوص صنعت داروسازی کشور كمك ‌كند

مدت زمان زیادی از اظهار نظرهای ایده آلیستی و اجرای هدفمندی یارانه‌ها نگذشته بود که موجی از گرانی فضای داروخانه‌های کشور را فرا گرفت. وزیر بهداشت در ابتدای موج گرانی پس از طرح هدفمندی یارانه‌ها وعده داد که دولت قسمتی از یارانه‌ها را به این امر اختصاص می‌دهد و از افزایش قیمت دارو جلوگیری می‌کند، اما این وعده هم مانند بسیاری از وعده و وعیدهای خانم وزیر تنها در حد حرف باقی ماند و نرخ داروها هر روز بیشتر از دیروز می‌شد.

پای مافیا به داروخانه‌ها باز شد

افزایش قیمت دارو بنا بر ادعای وزیر، نه تنها متوقف نشد، بلکه با ورود مافیای دارو در داروسازی کشور و واردات بی رویه دارو به جای تولید آن، تیشه به ریشه تولید کنندگان داخلی زده شد، به نحوی که در ماه‌های اخیر با ورشکستگی بسیاری از تولیدکنندگان دارو روبرو بودیم. مسئولان وزارت بهداشت هم بدون مقابله با واردات، با سکوت خود تولید کنندگان داخلی را در مسیر نابودی همراهی می‌کردند. این روند ادامه پیدا کرد تا اینکه در روزهای گذشته مسئولان وزارت بهداشت از افزایش بسیار اندک! قیمت داروها خبر دادند در حالی که شنیده‌های حاکی از افزایش 60 الی 70 نرخ داروها در داروخانه کشور است و مسئولان وزارت بهداشت انگار قرار نیست از خواب خرگوشی خود بیرون بیایند!

مصرف دارو

افزایش قیمت دارو برای چندمین بار است نه اولین بار

از سوی دیگر شانه ساز در اظهارات اخیر خود افزایش قیمت داروها پس از هدفمندی را اولویت تغییر قیمت می‌داند! در حالی که افزایش قیمت دارو در کشور نه برای اولین بار، که برای چندمین بار رخ داده است. مدت زمان زیادی از افرایش ناگهانی قیمت دارو و پس از آن مشکلات داروخانه‌ها و تأمین اجتماعی بر سر پرداخت حق بیمه داروخانه‌ها نگذشته است. در راستای افزایش قیمت داروها و ناتوانی سازمان تأمین اجتماعی در پرداخت حق بیمه داروخانه، چه بسیار داروخانه‌هایی که ورشکسته شدند. اگر هر کدام از نگاهی به محله خودمان بیندازیم، با داروخانه‌هایی مواجه می‌شویم که در ماه‌های اخیر تعطیل شده‌اند زیرا دخل و خرجشان با هم نمی‌خواند.

افزایش قیمت در داروهای مورد نیاز مردم بیشتر است

شانه ساز در اظهاراتش از افزایش قیمت داروهایی که بیشتر مورد استفاده مردم هستند خبر داد. به این معنی که افزایش قیمت در داروهایی که مردم در هنگام بیماری بیشتر از آن استفاده می‌کنند، بسیار محسوس‌تر است. در این میان خدا می‌داند با توجه به اینکه بیمه‌ها هم از پس این افزایش قیمت بر نمی‌آیند، قشر آسیب پذیر در صورت بیماری چه باید کند.

داروهای رایگان بیماران کلیوی پولی شد!

اظهارات شانه ساز در حالی است که رئیس انجمن خیریه حمایت از بیماران کلیوی نیز در روزهای گذشته از افزایش قیمت داروهای بیماران کلیوی و دیالیزی سخن گفت و خاطر نشان کرد که داروهایی که قبلاً رایگان بود هم اکنون پولی شده است! به گفته مصطفی قاسمی انجام یک پیوند کلیه در کشور بین 100 تا 150000000 هزینه برای دارد و متأسفانه عدم دسترسی به دارو پس از عمل پیوند، باعث می‌شود که پیوند پس بزند و در نتیجه تمام زحمات هدر برود و بیمار هم تلف شود. از سوی دیگر قرار بود بعد از اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها در کشور، داروهای بیماران دیالیزی و کلیوی رایگان شود، اما نه تنها رایگان نشد، دو برابر هم شد!

رئیس انجمن خیریه حمایت از بیماران کلیوی نیز در روزهای گذشته از افزایش قیمت داروهای بیماران کلیوی و دیالیزی سخن گفت و خاطر نشان کرد که داروهایی که قبلاً رایگان بود هم اکنون پولی شده است!

به هر رو، به رغم ادعاهای مسئولان وزارت بداشت، قیمت دارو هر روز بیشتر از روز گذشته می‌شود و بیمارانی که از استطاعت مالی برخوردار نیستند قربانیان بی توجهی مسئولانی هستند که اهمیتی به جان و سلامت مردم نمی‌دهند و با ارائه آمارهای دروغ تنها به تبرئه کردن خود می‌پردازند.

کیانا نیکفام

بخش اجتماعی تبیان