تبیان، دستیار زندگی
موسسه فرهنگی اطلاع رسانی تبیان، به منظور فرهنگسازی در زمینه حجاب ، در مقاله ای کیفیت پوشش و پوشاک مردم در دوره قاجار را بررسی کرد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

«لباسهای قاجاری» در تبیان

لباس قاجاری

موسسه فرهنگی اطلاع رسانی تبیان، به منظور فرهنگسازی در زمینه حجاب ، در مقاله ای کیفیت پوشش و پوشاک مردم در دوره قاجار را بررسی کرد.

به گزارش روابط عمومی، بخش تاریخ معاصر موسسه فرهنگی اطلاع رسانی تبیان در مقاله ای به مرور تاریخ معاصر ایران و فرهنگسازی در پوشش ایرانی پرداخت.

این مقاله کوشیده تا با بررسی نوع پوشش و پوشاک مردم در دوره قاجار، نوعی پوشش زیبا و اسلامی را معرفی نماید. در این مقاله آمده است:«دربار از این نوع پوشش استفاده می‌کردند و زنان روشنفکری چون« قرة‌العین» نیز بدون حجاب در جمع ظاهر می‌شدند. لباس بیرونی خانم‌ها، چادر یک‌شکل و همانندی بود که سر تا پای زنان را کاملاً می‌پوشاند و معمولاً از پارچه‌های ابریشمی، پشمی، تافته و اطلس بود که به رنگهای سیاه، آبی پررنگ و آبی نیلی تهیه می‌شد. عموم زنان دیگراز پارچه های نخی راه راه یا گلدار استفاده می‌كردند كه با دو شیوه‌ی دوخت از هم شناخته‌ می‌شدند.بر روی این چادرها روبندی به‌منظور پوشاندن چهره استفاده می‌شد که پارچه‌های چهارگوش و یا مستطیل شکل بود و قسمت پوشش چشم‌ها را توردوزی کرده بودند. این روبنده توسط قلاب‌هایی به پشت سر بسته می‌شد. چگونگی شکل و نوع این قلاب‌ها مشخص‌کننده‌ی طبقه‌ی اجتماعی فرد بود. و بالاخره قسمت بعدی این پوشش را چکمه‌ای به نام «چاقچور» تشکیل می‌داد. در اواخر دوره‌ی قاجار، نوعی روبنده به نام «پیچه» متداول شد که کوچک و مربع شکل بود و از موی دم اسب تهیه می‌شد.اما لباس زنان ایلیاتی و روستایی که اکثر آنها در کارهای اقتصادی خانواده سهمی داشتند، به‌مراتب شکل راحت‌تر و آزادتری داشت. بیشتر آنها از همین لباس‌های محلی امروزه استفاده می‌کردند. روح حاکم بر زندگی مردم در دوره‌ی قاجار، روح مذهبی بود و آموزش و تربیت کودکان نیز بر همین اساس قرار داشت.»

تنظیم: هومن بهلولی