تبیان، دستیار زندگی
منظور از عَذابِ السَّعِیرِ چیست؟ جمعى از مفسران گفته‏اند منظور از عَذابِ السَّعِیرِ در اینجا مجازات روز قیامت است، در حالى كه ظاهر آیه نظر به مجازات متخلفین در دنیا داشته، از آیات سوره ص نیز به خوبى استفاده مى‏شود كه خداوند گروهى از شیاطین را در اختیار ا
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

الطاف ویژه به سلیمان نبی


سه موهبت بزرگ به سلیمان نبی: 1- یك وسیله نقلیه سریع و مستمر و فراگیر كه بتواند با آن از تمام جوانب كشورش آگاه گردد. 2- مواد اولیه‏اى كه براى تهیه ابزار لازم براى زندگى مردم و صنایع مختلف، مورد استفاده قرار گیرد. 3- سر انجام نیروى فعال كار كه بتواند از آن مواد بهره‏گیرى كافى كند، و كیفیت لازم را به آنها بدهد، و نیازهاى مختلف كشور را از این نظر بر طرف سازد.


 امین زندگانی در ملک سلیمان نبی
ولایت تكوینی انبیا، بر جهان هستى

« أَنِ اعْمَلْ سابِغاتٍ وَ قَدِّرْ فِی السَّرْدِ وَ اعْمَلُوا صالِحاً إِنِّی بِما تَعْمَلُونَ بَصِیرٌ (سبا 11) ؛ (وبه داوود گفتیم:) زره‏هاى كامل و فراخ بساز و بافت آن را درست اندازه‏گیرى كن.و كار شایسته انجام دهید، همانا من به آن چه عمل مى‏كنید بینا هستم.»

این آیه شرحى براى زره ساختن داود و فرمان بسیار پر معنى پروردگار در این زمینه است.

«سابِغاتٍ» جمع سابغ، به معناى زره كامل و فراخ است و " اسباغ نعمت" نیز به معنى فراخى نعمت است.

" سرد " در اصل به معنى بافتن اشیاء خشن همانند زره است، جمله" و قَدِّرْ فِی السَّرْدِ" مفهومش همان رعایت كردن اندازه‏هاى متناسب در حلقه‏هاى زره و طرز بافتن آن است.

در واقع خداوند به داوود دستورى مى‏دهد كه باید سرمشقى براى همه صنعتگران و كارگران با ایمان جهان باشد، دستور محكم كارى و رعایت دقت دركیفیت و كمیت در مصنوعات، آن چنان كه مصرف كنندگان به خوبى و راحتى بتوانند از آن استفاده كنند، و از استحكام كامل برخوردار باشد.

به داوود مى‏گوید: زره را گشاد و راحت درست كن، تا جنگجو به هنگام پوشیدن در زندان گرفتار نشود، نه حلقه‏ها را بیش از اندازه كوچك و باریك كن كه حالت انعطاف خود را از دست بدهد، و نه زیاد درشت و بى قواره كه گاه نوك شمشیر و خنجر و نیزه و تیر از آن بگذرد، همه چیزش باندازه و متناسب باشد.

خلاصه اینكه: خداوند هم" ماده" اصلى (آهن) را در اختیار داوود گذاشت، و هم طرز صورت بخشیدن و ساختن زره را به او آموزش داد، تا محصولى كامل از این" ماده" و" صورت" فراهم گردد.

و در پایان آیه داوود و خاندانش را مخاطب ساخته مى‏گوید:" عمل صالح بجا آورید كه من نسبت به آنچه انجام مى‏دهید بصیر و بینا هستم" (وَ اعْمَلُوا صالِحاً إِنِّی بِما تَعْمَلُونَ بَصِیرٌ).

مخاطب در آغاز آیه تنها داوود است، و در پایان او و خاندانش یا او و قومش مى‏باشد، چرا كه همه این مسائل مقدمه براى عمل صالح است، هدف ساختن زره و كسب درآمد نیست، هدف عمل صالح است، و اینها وسیله‏اى است در آن مسیر كه هم داوود از آن بهره مى‏گرفت و هم خاندانش.

و براى سلیمان باد را (رام و مسخّر كردیم) كه صبحگاهان مسیر یك ماه را مى‏پیمود و عصرگاهان مسیر یك ماه را، و براى او چشمه‏ى مس (گداخته) را روان ساختیم و گروهى از جنّ پیش روى او به اذن پروردگارش كار مى‏كردند و هر یك از آنان كه از فرمان ما سرپیچى مى‏كرد او را از عذاب فروزان مى‏چشاندیم

شئون عمل صالح چیست؟

و یكى از شئون عمل صالح آن است كه در صنایع دقت كافى را از هر جهت رعایت كنند و محصول كامل و مفیدى ارائه دهند و از هر گونه بدكارى و كم كارى بپرهیزند.

این احتمال نیز وجود دارد كه مخاطب به این خطاب داوود و تمام كسانى كه از دسترنج و دستباف او استفاده مى‏كردند بوده باشد، اشاره به اینكه این وسیله دفاعى را در راه عمل صالح به كار گیرند، نه در طریق ظلم و جور و گناه.

پیام‏های آیه:

1ـ صنعت باید با مدیریّت افراد صالح و به نفع مردم باشد. «أَنِ اعْمَلْ سابِغاتٍ»

2ـ تولیدات مردان خدا باید كامل باشد. «أَنِ اعْمَلْ سابِغاتٍ»

3ـ صنعت باید با دقّت و كیفیّت همراه باشد. «قَدِّرْ فِی السَّرْدِ»

4ـ صنایع نظامى باید براى عمل صالح باشد، (نه كشور گشایى و ظلم و ستم.) «أَنِ اعْمَلْ سابِغاتٍ ... وَ اعْمَلُوا صالِحاً»

5ـ صنعت آهنگرى و ساخت ابزار فلزى، سابقه‏اى بس طولانى دارد. «أَنِ اعْمَلْ سابِغاتٍ» ...

6ـ ایمان به علم خداوند، انگیزه انجام عمل صالح است. «وَ اعْمَلُوا صالِحاً إِنِّی بِما تَعْمَلُونَ بَصِیرٌ»

الطاف ویژه به سلیمان نبی

وَ لِسُلَیْمانَ الرِّیحَ غُدُوُّها شَهْرٌ وَ رَواحُها شَهْرٌ وَ أَسَلْنا لَهُ عَیْنَ الْقِطْرِ وَ مِنَ الْجِنِّ مَنْ یَعْمَلُ بَیْنَ یَدَیْهِ بِإِذْنِ رَبِّهِ وَ مَنْ یَزِغْ مِنْهُمْ عَنْ أَمْرِنا نُذِقْهُ مِنْ عَذابِ السَّعِیرِ (سبا 12)

و براى سلیمان باد را (رام و مسخّر كردیم) كه صبحگاهان مسیر یك ماه را مى‏پیمود و عصرگاهان مسیر یك ماه را، و براى او چشمه‏ى مس (گداخته) را روان ساختیم و گروهى از جنّ پیش روى او به اذن پروردگارش كار مى‏كردند و هر یك از آنان كه از فرمان ما سرپیچى مى‏كرد او را از عذاب فروزان مى‏چشاندیم.

خداوند به حضرت سلیمان نیز همچون پدرش داوود الطاف ویژه‏اى عطا كرده است.

انگشتر سلیمان نبی

به دنبال بحث از مواهبى كه خدا به داوود داده بود سخن را به فرزندش سلیمان مى‏كشاند، و در حالى كه در مورد داوود از دو موهبت، سخن به میان آمد، در مورد فرزندش سلیمان از سه موهبت بزرگ بحث مى‏كند.

جالب اینكه براى پدر جسم خشن و فوق العاده محكمى یعنى آهن را مسخر مى‏كند و براى فرزند موجود بسیار لطیف (امواج لطیف باد) ، ولى هر دو كار سازنده و اعجاز آمیزند و مفید، جسم سخت را براى داود نرم مى‏كند، و امواج لطیف باد را براى سلیمان فعال و محكم!

"جن" چنان كه از نامش نیز پیداست موجودى است مستور از حس، داراى عقل و قدرت و چنان كه از آیات قرآن استفاده مى‏شود مكلف به تكالیف الهى است.

در باره" جن" افسانه‏ها و داستانهاى خرافى بسیار ساخته‏اند، ولى اگر این خرافات را حذف كنیم اصل وجود آن و صفات ویژه‏اى كه در قرآن براى جن آمده است مطلبى است كه هرگز با علم و عقل مخالف نیست، به گفته‏ى قرآن، جنّ موجودى است مكلّف، عاقل، انتخابگر، قدرتمند و تلاشگر. در سوره‏ى «ص» مى‏خوانیم: اجنّه براى سلیمان بنّایى و غوّاصى مى‏كردند. (ص، 37)

تسخیر باد به دست حضرت سلیمان، یعنى استفاده از آن در حركت ابرها، حركت كشتى‏ها، تلقیح گیاهان، تلطیف هوا و غیر آن. «وَ لِسُلَیْمانَ الرِّیحَ»

منظور از عَذابِ السَّعِیرِ چیست؟ جمعى از مفسران گفته‏اند منظور از عَذابِ السَّعِیرِ در اینجا مجازات روز قیامت است، در حالى كه ظاهر آیه نظر به مجازات متخلفین در دنیا داشته، از آیات" سوره ص" نیز به خوبى استفاده مى‏شود كه خداوند گروهى از شیاطین را در اختیار او قرار داده بود كه براى او كارهاى عمرانى مهمى انجام مى‏دادند، و هر گاه تخلف مى‏كردند آنها را به زنجیر مى‏افكند" وَ الشَّیاطِینَ كُلَّ بَنَّاءٍ وَ غَوَّاصٍ وَ آخَرِینَ مُقَرَّنِینَ فِی الْأَصْفادِ" (ص آیات 37 و 38)

قابل توجه اینكه براى اداره یك حكومت وسیع و كشور پهناورى همچون كشور سلیمان عوامل زیادى لازم است، ولى از همه مهمتر سه عامل است كه در آیه فوق اشاره به آنها شده:

نخست یك وسیله نقلیه سریع و مستمر و فراگیر است كه رئیس حكومت بتواند با آن از تمام جوانب كشورش آگاه گردد. «وَ لِسُلَیْمانَ الرِّیحَ»

دوم مواد اولیه‏اى كه براى تهیه ابزار لازم براى زندگى مردم و صنایع مختلف، مورد استفاده قرار گیرد. (وَ أَسَلْنا لَهُ عَیْنَ الْقِطْرِ).

جنّ اختیار دارد و مى‏تواند از فرمان الهى سر باز زند، «وَ مَنْ یَزِغْ مِنْهُمْ عَنْ أَمْرِنا» و در این صورت كیفر مى‏شود. «نُذِقْهُ مِنْ عَذابِ السَّعِیرِ»

و سر انجام نیروى فعال كار (اجنّه)كه بتواند از آن مواد بهره‏گیرى كافى كند، و كیفیت لازم را به آنها بدهد، و نیازهاى مختلف كشور را از این نظر بر طرف سازد.

و مى‏بینیم خداوند این هر سه موضوع را در اختیار سلیمان قرار داده بود، و او نیز به نحو احسن براى رفاه مردم و عمران و آبادانى و امنیت از آنها بهره مى‏گرفت.

كتاب تورات (تحریف شده)، حضرت سلیمان را پادشاهى جبّار، بتخانه ساز و تسلیم هوس‏هاى زنان معرّفى كرده، كه این بر خلاف قرآن است.( تفسیر نمونه به نقل از تورات، كتاب اوّل)

پیام‏های آیه:

1ـ انبیا، بر جهان هستى و عالم تكوین ولایت دارند. «وَ لِسُلَیْمانَ الرِّیحَ»

2ـ براى تسخیر طبیعت، تنها به تحلیل‏هاى طبیعى اكتفاء نكنید. (حركت باد با اراده‏ى خدا در اختیار ولىّ خدا قرار گرفت.) «وَ لِسُلَیْمانَ الرِّیحَ»

3ـ قدرت خداوند نسبت به همه چیز یكسان است. (براى حضرت داود آهن و براى حضرت سلیمان هوا را تسخیر كرد.) «وَ لِسُلَیْمانَ الرِّیحَ»

4ـ خداوند به داوود قدرت ذوب آهن و به سلیمان ذوب مس را داده بود. «وَ أَسَلْنا لَهُ عَیْنَ الْقِطْرِ» (صنعت مسگرى در زمان حضرت سلیمان)

5ـ انسان مى‏تواند جنّ را تسخیر خود كند. «وَ مِنَ الْجِنِّ مَنْ یَعْمَلُ بَیْنَ یَدَیْهِ»

6ـ جنّ با اراده و فرمان الهى، مأمور انجام كارهاى انسان مى‏شود. «مَنْ یَعْمَلُ بَیْنَ یَدَیْهِ بِإِذْنِ رَبِّهِ»

7ـ مدیریّت به قدرت و صلابت نیاز دارد. «وَ مَنْ یَزِغْ مِنْهُمْ عَنْ أَمْرِنا ... نُذِقْهُ»

8ـ جنّ اختیار دارد و مى‏تواند از فرمان الهى سر باز زند، «وَ مَنْ یَزِغْ مِنْهُمْ عَنْ أَمْرِنا» و در این صورت كیفر مى‏شود. «نُذِقْهُ مِنْ عَذابِ السَّعِیرِ»

آمنه اسفندیاری

بخش قرآن تبیان


منابع:

1- تفسیر نورج9

2- تفسیر نمونه ج18

3- تورات، كتاب اوّل