تبیان، دستیار زندگی
حجاب، حصار و حریم عفت زن و سنگر محکمی است که راه ورود فساد و هرزگی‌ها را سد می‌کند و به زن شخصیت و احترام می‌بخشد تا ملعبه شهوات و بازیچه بوالهوسی‌ها قرار نگیرد. در جامعه‌ای که زنانش با حجاب صحیح و پوشش کامل رفت و آمد کنند، جوانان هم با خاطری....
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ارزش زن منهای جاذبه جنسی


حجاب، حصار و حریم عفت زن و سنگر محکمی است که راه ورود فساد و هرزگی‌ها را سد می‌کند و به زن شخصیت و احترام می‌بخشد تا ملعبه شهوات و بازیچه بوالهوسی‌ها قرار نگیرد. در جامعه‌ای که زنانش با حجاب صحیح و پوشش کامل رفت و آمد کنند، جوانان هم با خاطری آرام به کار خود مشغول می‌شوند و دور از هر گونه تحریک بی‌جا و خیال خام، در زمان مناسب، با رضایت و خرسندی به تشکیل خانواده علاقمند می‌گردند و ازدواج می‌کنند.

آثار و فوایدی که برای حجاب برمی شمرند به این شرح است:

 

حجاب، کمال و آزادی زن

حجاب

خداوند تعالی پس از آنکه مراحل خلقت انسان را در قرآن کریم بیان می کند، بعد از ذکر آخرین مرحله، یعنی دمیده شدن روح انسانی در کالبد او نسبت به این خلقت به خود تبریک گفته است.(مومنون /14)

خداوند هنگامی به خود احسن الخالقین می گوید که روح انسانی به جسم انسان تعلق می یابد. پس اگر خداوند "احسن الخالقین" است. انسان نیز «احسن المخلوقین» است. این احسن بودن انسان نسبت به سایر مخلوقات به طور قطع بخاطر جنبه ی ای است که حیوانات فاقد آن هستند. اگر جنبه های بدنی و جنسی برای انسان کمال بود، خداوند بخاطر آنها به خودش تبریک نمی گفت و خود را احسن الخالقین نمی نماید. زیرا حیوانات نیز دارای چنین جنبه هایی هستند، و انسان را نسبت به آنها فضیلتی نیست. پس کمالات یک زن نیز به عنوان انسان نمی تواند مربوط به جنبه های ظاهری و بدنی او باشد.

اسلام برخلاف غرب و غرب زدگان که کمالات زن را به جلوه گری و خودنمایی در انظار عمومی می داند، منزلت زن را مربوط به جنبه های بدنی و جنسی او نمی داند، بلکه آن منزلت را مربوط به روح الهی او دانسته و درست بخاطر حفظ همین ارزش والاست که با قانون حجاب و احکام دیگر در روابط بین او و مردان محدودیت ایجاد کرده است. زیرا همانگونه که گفتیم اگر کمالات زن را فقط محدود به کمالات ظاهری دانستیم، پرداختن به این ظاهر آنقدر انسان را مشغول می کند که فرصت شکوفایی استعدادهای دیگر را هرگز نخواهد داد و راه ترقی و تکامل را بر او خواهد بست و این حجاب است که چون دژ محکمی هویت انسانی و الهی زن را حفظ می کند.

اگر جنبه های بدنی و جنسی برای انسان کمال بود، خداوند بخاطر آنها به خودش تبریک نمی گفت و خود را احسن الخالقین نمی نماید. زیرا حیوانات نیز دارای چنین جنبه هایی هستند، و انسان را نسبت به آنها فضیلتی نیست

آنچه مسلم است، بی حجابی و بد حجابی از آن جهت که مانع توجه زن به ارزش واقعی خویش می شود، محدودیت و اسارت است، نه آزادی. زن بوسیله حجاب است که میتواند دیگر استعدادهای  خود را در جهت تعالی آزاد کند. استعدادهایی که به طور قطع بدون حجاب، اسیر خودنماییها و جلوه گیریها هستند.

ناگفته نماند که آنچه درباره ی نقش حجاب در حفظ شخصیت و تضمین سلامت روحی و حرکت درست زن بسوی تحصیل کمالات حقیقی گفته می شود درباره مردان نیز صادق است به عبارت دیگر حجاب فقط برای حفظ زن نیست، بلکه مرد را نیز از بسیاری آفات و آلودگیها محافظت می نماید. توضیح بیشتر این حقیقت را در بحث نگاه جستجو کنید.

حجاب و امنیت زن

یکى از فواید و آثار مهم حجاب در بُعد فردى، ایجاد آرامش روانى در افراد جامعه است که یکى از عوامل ایجاد آن عدم تهییج و تحریک جنسى است. در مقابل، فقدان حجاب و آزادى معاشرت هاى بى بندوبار میان زن و مرد، هیجان ها و التهاب هاى جنسى را فزونى مى بخشد حجاب نه تنها زمینه بروز ارزشهای واقعی و والای زن را ایجاد می کند، بلکه در جنبه های اجتماعی حافظ امنیت و شخصیت و احترام وی نیز می باشد. زنی که به عفت و پاکدامنی و حیا و حجاب شناخته شد، هرگز مورد بی حرمتی و آزار و طمع دیگران قرار نخواهد گرفت. قرآن کریم سفارش می کند:

پوششهایشان را بخود بپیچند، .... تا مورد تعرض و اذیت واقع نشوند بهتر است».(احزاب /59)

حجاب

حجاب مانع از ایجاد جاذبه های جنسی زن و نمایان شدن زیباییهای ظاهری او می شود این بدان معناست که دیگر نباید به او به چشم یک ابزار برای مطامع گوناگون نفسانی نگاه کرد. ارزش واقعی او به ظاهر او و داشتن جاذبه های جنسی او نیست. بلکه به جهت کمالات روحی و تواناییها و قابلیتهای دیگر اوست.

درباره ی این آیه در بعضی از تفاسیر آمده شبها که زنها به مسجد می رفتند تا در نماز جماعت پیامبر صلی الله علیه وآله شرکت کنند، هنگام بازگشت مورد آزار بعضی از جوانان قرار می گرفتند و آیه فوق به این مناسبت نازل شده است.

این آیه شریفه ی حجاب را سنگری معرفی می کند که زن در پناه آن به دور از هر نوع اذیت و آزاری، با آزادی بیشتر مسئولیتهای خود را راحت تر انجام میدهد.

امام علی علیه السلام نیز در نهج البلاغه میزان قوام و بقای شخصیت و احترام و امنیت زن را بسته به میزان حجاب او می داند و می فرماید: «بدرستی که شدت حجاب برای حفظ آنان بهتر است».( نهج البلاغه نامه 31).

حجاب و نقش آن در تحکیم خانواده

در جامعه اى که برهنگى بر آن حاکم است، هر زن و مردى، همواره در حال مقایسه است .این مقایسه آتش هوس را در زن و شوهر و مخصوصاً در وجود شوهر دامن مى زند. با رعایت حجاب هیچ عامل تحریک کننده ای در بیرون از منزل وجود ندارد.

همین نبودن عامل تحریک در خارج از منزل از چند جهت در تحکیم خانواده و جلوگیری از بروز تشنجات و آشفتگی در آن جلوگیری می کند:

اوّل این که زمینه بهره برداری جنسی در خارج از خانه به حداقل می رسد و هر گونه روابط زناشویی و جنسی منحصر به خانه می گردد.

دوم این که مقایسه همسرزنان دیگری که مرد به راحتی آنها را در خارج از منزل می بیند، می تواند در ایجاد بی رغبتی نسبت به همسرش و در نتیجه کاهش روابط زناشویی نقش مهمی داشته باشد.

بنابراین عدم رعایت حجاب بیش از هر کس دیگری به خود زنان لطمه می زند. زنی که به راحتی خودنمایی می کند باید بداند همان طور که در دل مردان تشویش و تهییج ایجاد می کند، زنانی نیز هستند که با داشتن زیبایی بیشتر و جاذبه جنسی برتر، شوهر او را تهییج و تحریک می کنند. از سوی دیگر اگر زن کمال خود را در ارائه جنبه های بدنی و جنسی بخود ندید و ارزش واقعی را برای زیباییهای باطنی و روحی قائل شد، دیگر گِرد کمالات خیالی و وهمی و غیره نمی گردد و به ارزشهای واقعی و سازنده از جمله تربیت صحیح کودکان و فراهم آوردن زمینه های تکامل در خانه می پردازد.

اسلام برخلاف غرب و غرب زدگان که کمالات زن را به جلوه گری و خودنمایی در انظار عمومی می داند، منزلت زن را مربوط به جنبه های بدنی و جنسی او نمی داند، بلکه آن منزلت را مربوط به روح الهی او دانسته و درست بخاطر حفظ همین ارزش والاست که با قانون حجاب و احکام دیگر در روابط بین او و مردان محدودیت ایجاد کرده است

حجاب و نقش آن در سلامت اجتماع و آرامش روانی

روان شناسان در این باره چنین مى گویند: زنان و مردانى كه در تعویض ‍ لباس و انتخاب رنگهاى متنوع مبالغه و وسواس دارند جز جبران یك نقیصه ذاتى كار دیگرى نمى كنند، زیرا افراط در لباس پوشیدن هم ، نظیر افراط در حرف زدن است و نوعى مبالغه زیاده روى است و زیاده روى هم شكل منحرف و پى گم كرده از حس حقارت است.

زنى كه مورد توجه مردان نباشد مى كوشد تا با پوشیدن لباسها و زینتهاى مختلف جبران نازیبائیهاى خود را كرده و احیانا توجه دیگران را از نقائص  صورى خویش منحرف سازد. آرى انتخاب لباس و نحوه پوشش و آرایش چهره مانند رنگ رخساره از سرّ ضمیر خبر مى دهد، افرادى كه دچار كمبود شخصیت هستند مى كوشند با لباسى كه تن مى كنند براى خود نوعى تشخّص و تعیّن ایجاد كنند، بنابراین مى توان حجاب را علامت سلامت روحى زن دانست ، و بى حجابى را نشان بیمارى روانى.

رعایت حجاب از دو جهت در سلامت و پاکی اجتماع مؤثر می باشد

اول بخاطر تأثیر زیاد آن در استحکام خانواده به عنوان پایه و اساس اجتماع و همچنین تأثیر آن در ساخته شدن فرزندان با تربیت صحیح.

حجاب

دوم بخاطر پاک نگه داشتن محیط اجتماع از عوامل تحریک آمیز حیوانی. مسلم است وقتی کانون خانواده گرم و پرجاذبه بود، این گرمی و استحکام در بالا بردن روحیه عمومی مردم و جامعه تأثیر بسزایی دارد، و وقتی کودکان چنین خانواده ای با تربیت صحیح و تعادل روحیه و افکار پرورش یافتند، ورودشان به جامعه نه تنها موجب بروز بزهکاری و جرم نیست، بلکه منشأ سازندگی، ترقی و تعالی جامعه نیز خواهد شد. اصولاً ممکن نیست، زنی که خود اسیر انواع هوسها و تمایلات حیوانی است مادر خوبی برای فرزندانش باشد، زیرا چنین زنی به ارزشی جز خودنمایی و سایر جنبه های ظاهری زندگی نمی اندیشد و او را به حالات حقیقی و باطنی راهی و کاری نیست. ،قادر به تربیت صحیح نمی باشد.

از طرفی با رعایت حجاب، ریشه بسیاری از تفاخرها، تکاثرها، حرص و ولع ها، اسرافها و تحریکهای بی موقع کنده خواهد شد و بذر فساد خشکانده می شود. لذا دیگر گناه به فساد کشاندن سایر افراد جامعه و اتلاف عمر آنان و ایجاد زمینه برای انواع فساد در اجتماع را نیز متوجه خود نمی کنند.

حجاب و نقش آن در مسئولیتهای اجتماعی

هر انسانی در برابر اجتماع خود وظایف و مسئولیتهایی دارد و زنان نیز هر چند با گرم نگهداشتن کانون خانه و تربیت صحیح فرزندان، اصلیترین و بزرگترین خدمتها را به جامعه می کند اما از آنان به عنوان نیمی از پیکر جامعه، انتظاری بیش از این می رود، زیرا علاوه بر شأن مادری و همسری می توانند نقشهای مهم دیگری را در جامعه پذیرا باشند.

اسلام عزیز خواسته است که آنان در این شئون نیز وظیفه خود را ادا کنند. حضور زنان در ستادهای پشتیبانی، درمانی و غذایی همدوش با رزمندگان اسلام و در دیگر صحنه ها در دوران پیامبر صلی الله علیه وآله و نیز حضور گسترده آنها در تاریخ انقلاب اسلامی ایران چه در پیروزی انقلاب اسلامی و چه در تداوم آن به خصوص دوران جنگ و سایر مسایل زندگی خود نشانگر این انتظار است.

فرآوری : کهتری

بخش خانواده ایرانی تبیان


پی نوشت ها:

کتاب در و صدف/نوشته محمد شجاعی

جوان امروز

دانشنامه رشد

آیه های انتظار

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.