تبیان، دستیار زندگی
كم‌كم به روزها و ماه‌های امتحانات بچه‌ها نزدیك می‌شویم. گروهی امتحانات پایان سال تحصیلی را در پیش دارند و عده‌ای هم كنكور دانشگاه‌ها. اما هر چه باشد همه امتحان دارند؛ تفاوتی ندارد فرزند ما كلاس اول دبستان باشد یا سال آخر دانشگاه؛ اضطراب معمولا همراه همه ا
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

خانه‌ای ‌آرام برای روزهای امتحان


كم‌كم به روزها و ماه‌های امتحانات بچه‌ها نزدیك می‌شویم. گروهی امتحانات پایان سال تحصیلی را در پیش دارند و عده‌ای هم كنكور دانشگاه‌ها. اما هر چه باشد همه امتحان دارند؛ تفاوتی ندارد فرزند ما كلاس اول دبستان باشد یا سال آخر دانشگاه؛ اضطراب معمولا همراه همه امتحان‌هاست!


شما هم امتحان می‌دهید

در اینجا وظیفه والدین است كه با آرامش و برنامه‌ریزی به فرزندان خود بیش از پیش كمك كنند. البته هر چه این بچه‌ها كوچك‌تر باشند، نقش والدین نیز مهم‌تر است. آنها باید محیطی آرام و به دور از تنش ایجاد كرده و به آرامش فكری فرزندشان كمك كنند. همچنین باید نسبت به خواب و تغذیه او نیز دقت داشته و مواد غذایی مورد نیاز را فراهم كنند.

اگر شما هم می‌خواهید برای موفقیت فرزندتان به او كمك كنید و در روزهای امتحان همراهش باشید، سعی كنید در اولین مرحله خانه را آرام كرده و فضای مناسب درس خواندن را برایش ایجاد نمایید. البته این شرایط باید تا آخرین روز امتحانات نیز حفظ شده و تغییر نكند. بنابراین در این روزها تا حد امكان از مهمان دعوت كردن و رفت و آمد خودداری فرمایید. البته فراموش نكنید كه مهمانان هر چقدر هم كه كم سر و صدا باشند، باز تغییر محسوسی در آرامش و فضای خانه ایجاد خواهند كرد. به همین دلیل دانش‌آموز نخواهد توانست تمركز كافی و لازم را برای مطالعه داشته باشد.همچنین لازم است مكانی ثابت برای درس خواندن او تعیین كنید. دانش‌آموز باید بداند در كدام قسمت خانه می‌تواند درس خوانده و تكالیفش را انجام دهد. اگر چنین شرایطی برای او فراهم نشود، او ممكن است پشت میز غذاخوری، مقابل تلویزیون و روی تختخواب مشغول مطالعه شده و در نتیجه قدرت تمركز و یادگیری او نیز كاهش می‌یابد.

در اولین مرحله خانه را آرام كرده و فضای مناسب درس خواندن را برایش ایجاد نمایید. البته این شرایط باید تا آخرین روز امتحانات نیز حفظ شده و تغییر نكند.

گاهی حتی لازم است برای موفقیت بیشتر او چیدمان خانه را تا حدی تغییر دهید. همانطور كه می‌دانید، مطالعه به تمركز نیاز دارد. بنابراین باید اسباب و لوازمی كه تمركز او را از بین می‌برند، از جلوی دید جمع كرده و در مكانی دیگر قرار دهید. البته اگر فرزند شما نسبت به این شرایط اعتراض كرد، برایش توضیح دهید كه این وضعیت موقت است و پس از امتحانات همه چیز به حالت قبل باز می‌گردد.

تماشای تلویزیون هم در این دوران باید محدود شود. پس اگر در اتاق شخصی او تلویزیون قرار دارد، بهتر است آن را از آنجا خارج كنید. همچنین دقت داشته باشید كه نور، گرما، سرما و دیگر شرایط اتاق برای درس خواندن مناسب باشد، در غیر این صورت دانش‌آموز زود خسته شده و ادامه نخواهد داد.

درس خواندن

علاوه بر این موارد، اتاق باید تمیز و مرتب بوده و تا حد امكان فضایی به هم ریخته در خانه وجود نداشته باشد. نامرتب بودن اتاق استرس دانش‌آموز را افزایش داده و نتیجه مطلوبی نخواهد داشت.

همچنین سعی داشته باشید در این روزها سفرها را نیز تعطیل كنید؛ چه سفرهای كوتاه‌مدت و چه طولانی. در واقع تفاوت زیادی وجود ندارد و دانش‌آموز در سفر نمی‌تواند به خوبی درس خوانده و برای امتحان آماده شود.

شاید تصور می‌كنید كه سفر و تغییر روحیه برای او مفید و حتی لازم است. این مطلب درست است و سفر حتما به بهبود روحیه دانش‌آموزان كمك می‌كند، اما بدانید كه بهترین زمان سفر روزهایی است كه استرس و نگرانی امتحان وجود ندارد. پس این چند روز را هم تحمل كنید و پس از امتحانات با خیال راحت راهی سفر شوید.

دانش‌آموزی كه بدون صرف غذا در جلسه امتحان حاضر شود، انرژی نداشته و در نتیجه هوشیار و متمركز نخواهد بود. در واقع بدون تغذیه صحیح، كارایی او كاهش چشمگیری یافته و نتایج امتحانش نیز راضی‌كننده نخواهد بود.

بخور و نخورهای روزهای امتحان

اگرچه تغذیه بچه‌ها همیشه مهم است و باید به آن توجه داشت، اما روزهای امتحان اهمیتی ویژه دارند و باید بیشتر به فكرش بود.

متاسفانه اغلب دانش‌آموزان عادت كرده‌اند كه در چنین روزهایی بدون خوردن غذا، در جلسه حاضر شده و مشغول امتحان شوند. آنها اضطراب و نگرانی را دلیل خوبی برای این كار می‌دانند، غافل از این‌كه با غذا نخوردن تنها شرایط را بدتر ساخته‌اند.

دانش‌آموزی كه بدون صرف غذا در جلسه امتحان حاضر شود ، انرژی نداشته و در نتیجه هوشیار و متمركز نخواهد بود. در واقع بدون تغذیه صحیح، كارایی او كاهش چشمگیری یافته و نتایج امتحانش نیز راضی‌كننده نخواهد بود. بنابراین سعی كنید حتما مواد غذایی مفید و مورد نیاز به او برسد و بخصوص صبحانه را نیز فراموش نكرده و او را حتما برای خوردن وعده‌ای كامل و مغذی بیدار كنید. برای انتخاب میان وعده‌ها نیز دقت كافی داشته و از مواد غذایی مفید مانند انواع آب میوه‌های طبیعی، میوه‌ها، سبزیجات و آجیل استفاده كنید. البته اگر بچه‌های شما اشتها نداشته و بخوبی غذا نمی‌خورند، به شیوه‌های مختلف آنها را تشویق به غذا خوردن كنید. مثلا می‌توانید با افزودن چاشنی‌ها، طعم جدیدی به غذا داده و آنها را ترغیب كنید تا از آن بچشند.علاوه بر تغذیه، در شب‌های امتحان به خواب كافی و بموقع دانش‌آموز نیز اهمیت دهید. در واقع بیدار ماندن تا نیمه‌های شب و درس خواندن در این دقایق، نه تنها به او كمكی نمی‌كند، بلكه حتی می‌تواند تاثیری منفی نیز داشته باشد.

توصیه هایی به والدین‌

هیچ وقت در شب‌های امتحان به فرزندانتان بیش از حد فشار روحی - روانی وارد نكنید. شما باید تا حد امكان استرس‌های او را كاهش داده و با صحبت كردن به او آرامش دهید. پدر و مادر می‌توانند به فرزندشان اطمینان دهند كه نتیجه خوبی خواهد گرفت و آنها همیشه از فرزندشان راضی هستند.

بخش خانواده ایرانی تبیان


منبع : هفته نامه چهاردیواری

مقالات مرتبط :

اضطراب امتحان

20 بخورید، 20 بگیرید

تمركز و به دست آوردنش

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.