تبیان، دستیار زندگی
سنین نوجوانی و جوانی كه سال‌های بسیار پرشوری در سال‌های زندگی قلمداد می‌شود، به طور معمول دستخوش تاثیر هم‌سن و سالان شده و چه بسیار نوجوانانی كه به این تاثیرات منفی، چراغ سبز نشان داده و آلوده می‌شوند
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

چاقو رفیق همیشگی من!


سنین نوجوانی و جوانی كه سال‌های بسیار پرشوری در سال‌های زندگی قلمداد می‌شود، به طور معمول دستخوش تاثیر هم‌سن و سالان ‌ شده و چه بسیار نوجوانانی كه به این تاثیرات منفی، چراغ سبز نشان داده و آلوده می‌شوند. یكی از این معضلات حمل و نگهداری سلاح سرد به وسیله نوجوانان و جوانان است كه باعث آسیب های اجتماعی و جراحات غیر قابل جبرانی به طرفین درگیر می شود.

چاقو رفیق همیشگی من!
به طور كلی هر نوع سلاحی كه برای دفاع یا تهاجم مورد استفاده قرار بگیرد و از حیطه باروت، شلیك و انفجار گلوله خارج باشد، در زمره سلاح سرد قرار دارد. بنابراین چاقو، زنجیر، پنجه بوكس، قمه، نیمچه، انواع تیزی، چوب، شمشیر، نانچكو (نانچیكو)‌، تونفا و... از مصادیق سلاح سرد هستند.
گاهی سلاح‌های سرد در هنرهای رزمی مورد استفاده قرار می‌گیرد و آموزش آنان نوعی هنر محسوب می‌شود كه استفاده صحیح از این لوازم نیز به وسیله استادان هنرهای رزمی به هنرجو آموزش داده می‌شود. به عنوان مثال آموزش نانچكو (نانچیكو)‌ در هنرهای رزمی شرقی با آموزش شمشیر در ووشو و... به نوعی بخشی از آموزش رزمی بوده و هنرجو به دلیل استفاده هنرگونه از این لوازم، آنان را به چشم یك ابزار و آلت مورد استفاده در دعوا و نزاع‌های خیابانی نگاه نمی‌كند؛ اما روی سخن ما آن دسته از سلاح‌های سرد است كه توسط نوجوانان و جوانان، به طور غیرصحیح و نامتعارف در درگیری‌ها و نزاع‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد كه معمولا استفاده‌كنندگان از این آلات ، ورزشكاران نیستند.
استفاده از چاقو و سلاح‌های سرد در درگیری‌ها پدیده نوظهوری نیست و سابقه طولانی دارد اما شدت یافتن آن در سال‌های اخیر با دلایل متعددی از جمله ممنوع بودن استفاده از سلاح گرم قابل‌توضیح است.
معاون پزشكی و آزمایشگاهی سازمان پزشكی قانونی كشور گفت: تعداد مراجعان نزاع در سال گذشته با افزایش 6/7 درصدی نسبت به سال قبل از آن، به رقم 629 هزار و 36 نفر رسید.
در واقع باید این فرهنگ میان مردم شکل بگیرد که دیگر زمان های قدیم و عهد دقیانوس نیست که هر فرد به منظور دادخواهی و دفاع از خود لشکری جنگجو و آماده را برای نزاع و جنگ و خونریزی به سوی طرف دیگر دعوا ببرد بلكه هم اکنون باب قانون و قانونمداری در كشور مفتوح بوده و سیستم قضایی، وظیفه رسیدگی به جرایم را خواهد داشت
شاید ایجاد رعب و وحشت نخستین بهره‌ای است که اوباش از سلاح سرد می‌برند، به عبارتی تیغ زیر گلوی مردم گذاشتن روشی است که معمولا برای اخاذی و هتک حرمت به‌کار می‌برند و مردم عموما در برخورد با اینگونه افراد راهی جز اطاعت پیش رو ندارند؛ چرا که در غیراین صورت ‌باید صدمات تحمل‌ناپذیر جسمی ناشی از برخورد سلاح سرد را متحمل شوند . فراوانی این جرم را می‌توان در محله‌های شلوغ، پرتردد، جرم‌خیز، مجرم‌پرور، آلوده و شهرهای كوچك و شهرك‌های حاشیه‌ای شهرهای بزرگ جستجو كرد كه آن هم بسته به نوع محل دارای درصد فراوانی متفاوت بوده و هر چه محله جرم‌خیزتر و آلوده‌تر باشد، آمار نوجوانان و جوانانی كه مرتكب این جرم می‌شوند، بیشتر خواهد بود، بخصوص در محله‌هایی كه نزاع‌ها و درگیری‌های دسته جمعی بیشتر رخ می‌دهد. حاملان این سلاح‌ها نیز درصد بالایی از گروه سنی نوجوانان و جوانان را به خود اختصاص می‌دهند.
چاقو رفیق همیشگی من!
در بسیاری از درگیری‌های خیابانی بی‌آنکه قصد و نقشه قبلی برای قتل وجود داشته باشد، در اثر استفاده از سلاح‌های سرد که نوجوان یا جوان با خودبه همراه دارد منجر به قتل یا ایجاد جرح‌های جدی در طرفین درگیر خواهدشد.داشتن چاقو و انواع سلاح سرد در جیب یا کیف نوجوانان یا جوانان سبب می‌شود تا به محض درگیر شدن با فرد دیگر، دست به چاقو شوند، زیرا در این زمان جوانان و نوجوانان فقط به فکر پیروز شدن و برنده بودن هستند و در نتیجه تحت تاثیر جو پیرامون خود قرار گرفته و از همه مهم‌تر تمامی نگاه‌ها را معطوف به خود دیده و همه را در انتظار برتری خود در این نزاع می‌بیند و بسیار ناشیانه، عجولانه و از روی عمد و به قصد مغلوب كردن رقیب، ضربه یا ضرباتی را به طرف دیگر درگیری وارد آورده که عواقب و نتایج مرگباری را به دنبال دارد و نتیجتا می بایست یک عمر در پیچ و خم دادگاه ها در پی کسب رضایت از شاکیان باشند.
در واقع باید این فرهنگ میان مردم شکل بگیرد که دیگر زمان های قدیم و عهد دقیانوس نیست که هر فرد به منظور دادخواهی و دفاع از خود لشکری جنگجو و آماده را برای نزاع و جنگ و خونریزی به سوی طرف دیگر دعوا ببرد بلكه هم اکنون باب قانون و قانونمداری در كشور مفتوح بوده و سیستم قضایی، وظیفه رسیدگی به جرایم را خواهد داشت و دوره مسوولیت فردی در حقوق جزا، قرن‌هاست كه به پایان رسیده و در حقیقت دستگاه قضایی مسئول رسیدگی به شكایات شاكیان و مجازات مجرمان است و افراد مسئولیتی در مجازات كردن مجرمان به طور شخصی ندارند.
آیت الله آملی لاریجانی در این باره فرمود:موضوعی که اشرار باید بدانند این است که به آنان اخطار می دهیم که در صورت ارتکاب جرم و اخافه مردم با سلاح سرد که در قانون عین سلاح گرم است به عنوان محارب یا مفسد فی الارض قطعا حکمشان اعدام است .
در این زمینه دولت هم موظف است به تولید و نمایش كلیپ‌های آموزشی با موضوعات تبیین جرایم و مجازات‌های حمل سلاح سرد و عواقب و پیامدهای آن بپردازد .هم چنین اقدام به احداث سالن‌های ورزشی دولتی در اماكن مختلف شهرها و ثبت‌ نام کم هزینه تر نوجوانان و جوانان در رشته‌های ورزشی خاص به منظور پر كردن اوقات فراغت این رده سنی بپردازد؛ زیرا بی‌برنامگی روزانه این گروه سنی، خطرناك بوده و آنان را به سهولت در دام افراد خلافكار اسیر خواهد كرد.
وی ادامه داد: در این جهت هیچ اهمالی به خرج نخواهیم داد ،مصالحه و مسامحه نخواهیم کرد و حتما بدانند که قطعا مجازات خواهند شد.هم چنین اگر کسی را با سلاح سرد هنگام ارتکاب جرم بگیرند در اجرای قانون هیچ تردیدی نمی کنیم ، اینکه فکر کنند فقط چاقو به گردن طرف گرفته اند و کاری نکرده اند این تصور غلط است و آنچه که مهم است نفس به کار بردن چاقوست.
برای كمرنگ كردن یا حذف این معضل اجتماعی باید با نوجوانان و جوانانی که به این نوع از خلاف آلوده نشده و جرایمی را مرتكب نشده اند و هم چنین آن هایی که در زمره این طیف از خلافكاران قرار دارند، مقابله شود تا فساد خود را به سایر همسالان سالم خود سرایت ندهند.
در پیشبرد این هدف در گام نخست مهم ترین نقش بر دوش خانواده هاست که جوانان و نوجوانان خود را در نحوه دوست یابی راهنمایی کرده و بر زمان و مکان رفت و آمدهایشان نظارت داشته باشند .هم چنین از دادن آزادی های بی قید و شرط و نامحدود به فرزندان که ثمره اش جز تباهی نوجوانان و آسیب ها و وقایع ناگوار نیست بپرهیزند .البته رسیدن به این مهم کاری نیست که یک شبه اتفاق بیفتد بلکه نیازمند تربیت صحیح و نظارت و کنترل همان اوان کودکی می باشد.
چاقو رفیق همیشگی من!
در این زمینه دولت هم موظف است به تولید و نمایش كلیپ‌های آموزشی با موضوعات تبیین جرایم و مجازات‌های حمل سلاح سرد و عواقب و پیامدهای آن بپردازد .هم چنین اقدام به احداث سالن‌های ورزشی دولتی در اماكن مختلف شهرها و ثبت‌ نام کم هزینه تر نوجوانان و جوانان در رشته‌های ورزشی خاص به منظور پر كردن اوقات فراغت این رده سنی بپردازد؛ زیرا بی‌برنامگی روزانه این گروه سنی، خطرناك بوده و آنان را به سهولت در دام افراد خلافكار اسیر خواهد كرد.
هرچند تلاش‌های دستگاه قضایی، سازمان تربیت بدنی، سازمان بهزیستی و سایر سازمان‌ها و نهادها در سال‌های اخیر رشد چشمگیری داشته است، ولیكن تا حذف این معضل، هنوز راه زیادی باقی بوده و این موضوع نیازمند توجه وافر و نیز تخصیص بودجه و اعتبارات خاص و تدوین و تصویب برنامه‌های ویژه است. به امید ایجاد جامعه‌ای سالم و عاری از هرگونه بزه و جرم.
فرآوری: فاطمه برادران
بخش اجتماعی تبیان

منابع: ایسنا / دنیای اقتصاد / همشهری
لینک های مرتبط
چرا تجرد را انتخاب می کنیم؟

حل بحران جوانی از دریچه ای نو
شرخرهای مدل 2011