تبیان، دستیار زندگی
هر سال نقل و انتقال های وسیعی از یک سوی جهان به سوی دیگر در قالب برپایی نمایشگاه‌های بین‌المللی کتاب صورت می‌گیرد تا دست اندرکاران صنعت نشر کتاب را با تازه‌های همکارانشان در سوی دیگر جهان آشنا سازد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

نگاهی به مهم‌ترین نمایشگاه‌های کتاب در سالی که گذشت

فصلی جدید برای نمایشگاه‌های کتاب


هر سال نقل و انتقال های وسیعی از یک سوی جهان به سوی دیگر در قالب برپایی نمایشگاه‌های بین‌المللی کتاب صورت می‌گیرد تا دست اندرکاران صنعت نشر کتاب را با تازه‌های همکارانشان در سوی دیگر جهان آشنا سازد.


نگاهی به مهم‌ترین نمایشگاه‌های کتاب در سالی که گذشت

به نقل از بوک سلر، در این نقل و انتقالات گسترده در حقیقت فرهنگ ملت‌ها با یکدیگر تبادل می‌شود و در این مسیر صنعتی گسترده به نام صنعت نشر به حیات خود ابعاد گسترده‌تری می‌دهد.

در حالی که مکزیک به عنوان مهمان افتخاری نمایشگاه بین‌اللملی کتاب کبِک کانادا آثار نویسندگان خود را با تمرکز بر شعر و داستان به نمایش گذاشت، چهل و یکمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب لندن به دلیل اختلالاتی که آتشفشان ایسلند برپا کرد، نتوانست مثل سال‌های پیش به اهداف خود جامه عمل بپوشاند و شماری از ناشران از حضور در این نمایشگاه منصرف شدند و برخی از مجری‌های اصلی نمایشگاه نیز نتوانستند خود را به این نمایشگاه برسانند. نمایشگاه کتاب لندن از 19 تا 21 آوریل (30 فروردین تا اول اردیبهشت) به مدت 3 روز با تمرکز بر ادبیات آفریقای جنوبی برگزار ‌شد.

یکی از این نمایشگاه‌های جهانی نمایشگاه بین‌المللی کتاب تورین است. در آخرین دور این نمایشگاه ایتالیایی که در 17 می (29 اردیبهشت) سال پیش برگزار ‌شد، انتشارات و ادبیات هند به عنوان کشور میهمان حضور ‌یافت.

اما سی و ششمین دوره نمایشگاه کتاب آرژانتین از 22 آوریل (دوم اردیبهشت) تا 10می 2010 در بوینوس آیرس برپا شد و در پانزدهمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب پرو که از 22 جولای (31تیرماه) در پارک لاس پراسز لیما، پایتخت این کشور شروع به کار کرد، کتاب‌های آمریکای لاتین در میزان وسیع به نمایش درآمد. در هفدهمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب پکن نیز که از 30 آگوست تا 3 دسامبر(8 تا 12 شهریور) برپا ‌شد، هند به عنوان میهمان ویژه حضور داشت.

بزرگترین نمایشگاه بین‌‌المللی کتاب آفریقا اوایل مرداد به همت مسئولان نمایشگاه کتاب فرانکفورت، در شهر «کیپ تاون» شروع به کار کرد. نمایشگاه کتاب «کیپ تاون» که از سال 2006 با همکاری نمایشگاه کتاب فرانکفورت برگزار ‌شده، در آخرین دوره خود پذیرای 273 غرفه‌دار از 34 کشور جهان بود و بیشترین ناشران خارجی شرکت کننده از کشورهای انگلستان، آلمان، هندوستان و کره در این کشور حضور یافتند.

در این نقل و انتقالات گسترده در حقیقت فرهنگ ملت‌ها با یکدیگر تبادل می‌شود و در این مسیر صنعتی گسترده به نام صنعت نشر به حیات خود ابعاد گسترده‌تری می‌دهد.

این در حالی بود که بیست‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب مسکو که اوایل شهریور برپا شد به دلیل عدم بازدید ولادیمیر پوتین نخست‌وزیر روسیه از غرفه کشور بلاروس که میهمان سال نمایشگاه بود، خبرساز شد. کشور بلاروس با گروهی متشکل از 100 ناشر و با حضور نویسندگان،‌ شاعران، مترجمان و دیگر چهره‌های فرهنگی و ادبی خود در این نمایشگاه حضور داشت. این بی‌توجهی پوتین به دلیل اختلافات چند ساله بین دو کشور خود را نشان داد. این نمایشگاه با شرکت پنجاه و شش کشور از اول تا 6 سپتامبر دایر بود.

«گوته بورگر» دومین شهر بزرگ سوئد پس از استکهلم، نمایشگاه کتاب خود را با تمرکز بر زبان و ادبیات آلمانی برگزار کرد.این نمایشگاه در ماه سپتامبر (شهریور) به عنوان بزرگ‌ترین و پربازدیدکننده‌ترین نمایشگاه کتاب کشورهای حوزه اسکاندیناوی با عنوان «سه کشور؛ یک زبان» برپا ‌شد.

شصت و دومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب فرانکفورت 5 اکتبر(13مهر) شروع به کار کرد. در این نمایشگاه که با حضور شماری از نویسندگان آلمانی چون کورنلیا فونکه، جاناتان فرانسن، برت ایستون الیس، فردریک بایگبدر، کاترینا هکر، گونتر گراس، توماس هچه، اینگرید نول، توماس لر، فرانک شتزینگ، آنتونیو اسکامتا، ریچارد دیوید پرشت و نویسندگان نامدار دیگری برپا شد، آرژانتین به عنوان کشوری با رتبه بالای ادبی ، میهمان ویژه نمایشگاه فرانکفورت بود.

نگاهی به مهم‌ترین نمایشگاه‌های کتاب در سالی که گذشت

در این راستا حدود 300 برنامه مرتبط با فرهنگ و ادبیات آرژانتین در این نمایشگاه برگزار شد و حدود 70 نویسنده آرژانتینی به منظور شرکت در این نمایشگاه به کشور آلمان سفر کرد. بزرگترین گردهمایی سالانه فعالان عرصه کتاب و چاپ و نشر دنیا، با حضور 7500 غرفه دار از 111 کشور جهان برگزار شد. این تعداد 200 غرفه بیشتر از سال گذشته بود. از این تعداد 3315 غرفه دار از آلمان، 733 غرفه دار از انگلستان، 607 غرفه دار از آمریکا و 97 ناشر متعلق به کشور آرژانتین بودند.

اما ناشران ترک اعلام کردند برای حضور جدی در شصت و دومین نمایشگاه کتاب فرانکفورت تلاش می‌کنند. ناشران ترکیه که دو سال پیش به عنوان مهمان ویژه در نمایشگاه فرانکفورت 2008 حضور داشتند، به دلیل بازخورد مثبت از این حضور در سال 2010 نیز همه هم و غم خود را برای حضوری موثر در این گردهمایی بزرگ کتاب به کار گرفتند.

سی و پنجمین نمایشگاه کتاب کویت نیز در فضای پرجنجال سانسور و ممنوعیت، با حضور تعدادی از رمان‌های عربی آغاز به کار کرد.در این نمایشگاه وزیر تجارت و صنعت کویت در مراسم افتتاحیه به نمایندگی از نخست وزیر کویت در سخنرانی آغازینش بر اهمیت آزادی در کویت تأکید کرد و گفت: «آزادی‌های فردی و آزادی بیان برای هر انسان، چه کویتی و چه غیرکویتی در کشور کویت تضمین شده است». با این حال بر خلاف اظهارات الهارون، بسیاری از ناشران شرکت‌کننده در نمایشگاه از حجم آثار قرار گرفته در لیست سیاه ابراز ناامیدی کردند.

نمایشگاه کتاب کویت از 13 تا 23 اکتبر (21 مهر تا اول آبان ) ادامه داشت.

نمایشگاه بین المللی کتاب دوحه نیز با شرکت 26 کشور از 3 آذر شروع به کار کرد.

نمایشگاه کتاب لایپزیک 2011 نیز که از 17 تا 20 مارس 2011 (26 تا 29 اسفند) برگزار ‌شد، با تمرکز بر ادبیات کشور صربستان، پروژه طولانی مدت خود را ادامه ‌داد. برمبنای این پروژه ادبیات تمامی کشورهای اروپای جنوب شرقی برای بازار کتاب آلمانی زبان شناخته‌تر می‌شود. به این منظور 27 عنوان کتاب به عنوان اولین ترجمه‌های ادبیات صرب به آلمانی در این نمایشگاه ارائه شد. نمایشگاه کتاب لایپزیک در سال های 2007 و 2008 بر ادبیات کشورهای اسلوونی و کروواسی تمرکز کرده بود.

بخش کتاب و کتابخوانی تبیان


منبع: خبرگزاری کتاب ایران