تبیان، دستیار زندگی
سال 89 یكی از شلوغ‌ترین سالهای ورزش بسكتبال ایران بود. سالی كه همانند گذشته شیرینی‌ها و تلخی‌های خاص خود را به همراه داشت .
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ملی‌پوشان ما باید شلاق بخورند!

مشحون رییس فدراسیون بسکتبال ایران

سال 89 یكی از شلوغ‌ترین سالهای ورزش بسكتبال ایران بود. سالی كه همانند گذشته شیرینی‌ها و تلخی‌های خاص خود را به همراه داشت؛ خاطره‌های بسیاری كه به خوشحالی به یاد می‌آوریم و خاطره‌هایی كه سعی در فراموش كردن آنها داریم. سال 89 ورزش بسكتبال در حال رسیدن به روزهای پایانی خود است.

منطقه‌ای شدن ورزش بسكتبال در كشور، برگزاری تورنمنت اسلامی برای بانوان، جوانگرایی، لیگ برتر، قهرمانی مهرام در آسیا، صعود یك پله‌ای تیم ملی در جام جهانی، سومی در بازی‌های آسیایی گوانگجو و برنامه‌های فدراسیون برای سال آینده، مهمترین بخش‌های گفت‌وگوی ر ییس فدراسیون بسكتبال ایران با ایسنا كه مشروح این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید:

*‌ ارزیابی شما از عملكرد فدراسیون بسكتبال درسال 89 چیست؟

امسال قهرمانی باشگاه پرقدرت مهرام دررقابت‌های باشگاه‌های آسیا شیرینی و زیبایی خاصی داشت. پس از آن شروع اردوهای مدون و منظم برای تیم‌های ملی الف و ب جهت شركت در جام‌های مختلف بود. به دلیل تعداد زیاد قهرمانان ملی مجبور بودیم تا تیم‌ ملی الف و ب داشته باشیم و آنها را در رقابت‌های مختلف شركت دهیم تا آمادگی كامل خود را بدست بیاورند تا به طور كلی شلاق زده شوند و بتوانند با آمادگی كامل در جام جهانی 2011 تركیه حضور پیدا كنند. خوشبختانه با تلاش تمام مسوولین و بسكتبال دوستان و تمرین‌های مداوم و اردوهای پیاپی توانستیم نتایج خوبی نیز كسب كنیم. شركت در برنامه‌های تداركاتی داخلی و خارجی، برنامه‌ریزی‌های دقیق و اردوهای از پیش تعیین شده به طور كلی نتیجه‌ درخشانی را پی داشت كه توانستیم دررنكینگ جام جهانی با یك پله صعود در جایگاه بیستم جهان قرار بگیریم. پس از كسب این جایگاه و با توجه به تجربه‌های كسب كرده در میدانی بین‌المللی سعی كردیم تا آمادگی كامل تیم را حفظ كنیم.

*سپس تیم ملی در بازی‌های آسیایی شركت كرد...

پس ازبازگشت از تركیه، تیم ملی باید برای حضور در بازی‌های آسیایی گوانگجو آماده می‌شد. اما متاسفانه به دلایل متفاوت تیمی با قدرت 50 درصدی خود وارد كشور چین شد. صمد نیكخواه بهرامی، حامد حدادی، ارسلان كاظمی و سامان ویسی را در این رقابتها در اختیار نداشتیم و مهدی كامرانی از ناحیه زانو و حامد آفاق از ناحیه مچ پا آسیب دیدگی داشتند. با نصف قدرت واقعی وارد بازی‌های آسیایی شدیم و به نظر من واقعا توانستیم از حقانیت خود دفاع كنیم.

* آیا كسب مدال برنز برای بسكتبال ایران كم نبود؟

قهرمانان بزرگ ما ثابت كردند كه قرارگرفتن در جایگاه قهرمانان درجه یك كشور كار دشواری نیست. متاسفانه حق ما قهرمانی بود و با ناداوری به مقام سوم آسیا رسیدیم و هر كسی كه بسكتبال را دنبال می‌كند فهمیده است كه ایران قهرمان بازیهای آسیایی بود.

*‌ لیگ برتر بسكتبال پس از بازیهای آسیایی با فشردگی خاصی آغاز شد، آیا این فشردگی لطمه‌ای به تیم‌ها و به طور كلی به كیفیت رقابت‌ها وارد نكرد؟

همه شاهد هر چه درلیگ برتر اتفاق افتاده است هستیم. شرایط خوبی در این فصل به وجود آمد كه برای اغلب افراد غیرپیش‌بینی بود. كسی انتظار چنین رقابت‌هایی را نداشت. دراین فصل همه تیم‌های حاضر در لیگ برای پیروزی وارد میدان می‌شدند و از جان و دل می‌جنگیدند. هیچ تیمی حتی تازه واردها نیز اجازه ندادند تا زنگ تفریح تیم‌های قدرتمند شوند.

محمود مشحون

*‌ اما در دیدارهای ابتدای فصل شرایط اینگونه نبود؟

-‌ بله. البته كه در آغاز فصل شرایط كمی متفاوت بود كه با گذشت زمان و كامل شدن تركیب تیم‌ها رقابت‌ها نیز جذاب شد. هر ساله باشگاههایی درلیگ برتر حضور دارند كه چندین سال است با بازیكنان خود همكاری می‌كنند و شرایط مناسبتری نسبت به دیگر تیمها دارند. این باشگاه‌ها را می‌توان به عنوان تیم‌های مدعی و قدرتمند لیگ نام برد. البته در این فصل شاهد بودیم كه تیم‌ها چقدر به یكدیگر نزدیك بودند و حتی تازه واردها نیز به خوبی برابر بزرگان ایستادگی كردند. خب نباید از این مسئله نیز غافل شویم كه هماهنگ شدن بازیكنان یك تیم به زمان نیاز دارد. باشگاه‌ها در فكر جذب بازیكنان و تعویض آنها و یا ایجاد تغییر در تركیب هستند. در مجموع هرچه اتفاق افتاد امیدواركننده و قابل تقدیر بود و همه حاصل تلاش باشگاه‌ها، مسولین، رسانه‌ها و همه بسكتبال دوستان است. امیدوارم این شرایط با همكاری همه حفظ شود و بتوانیم این فصل از لیگ برتر را نیز به خوبی به پایان برسانیم. خوشبختانه با هر شرایطی رقابت‌ها ادامه پیدا كرد و همه باشگاه‌ها نیز با همكاری خود به هرچه بهترشدن كیفیت رقابت‌ها كمك كردند و همه سرمایه گزاران كه در ورزش بسكتبال حضور پیدا كرده‌اند از مجموعه ناراضی نیستند. البته باید بگویم كه بعضی‌ها نیز دچار مشكل می‌شوند و فراموش می‌كنند كه در ورزش در كنار پیروزی، شكست نیز حضور دارد و یك فرد نمی‌تواند همیشه پیروز باشد.

*‌ منظور دقیق شما از این مشكل چیست؟

خب متاسفانه بعضی از افراد منطقی فكر نمی‌كنند. افرادی هستند كه می‌خواهند همیشه به پیروزی برسند. اما این درست نیست در ورزش پیروزی و شكست كنار یكدیگر هستند. باید بگویم كه فدراسیون به این مجموعه از افراد نیز نگاه منفی ندارد و حتی به آنها حق نیز می‌دهیم تا در حوزه مدیریتی خود اینگونه فكر كنند اما اجازه نمی‌دهیم در راه و روش فدراسیون خللی ایجاد شود. خوشبختانه توانستیم به خوبی راه خود را ادامه دهیم و ورزش بسكتبال را شكوفا كنیم.

*‌ همیشه پیش فرض كارشناس‌ها این است كه در پست یك سازمان و مجموعه موفق، مدیری موفق حضور دارد. نظر شما به عنوان رییس فدراسیون بسكتبال در این رابطه چیست؟

به هیچ عنوان ادعای موفقیت و مدیریت بالا ندارم. وظیفه خودم می‌دانم كه این امانتی كه به من سپرده شده است را صحیح و سالم نگاه دارم و به آن بهبود بخشم. این حاصل یك كار گروهی است. برای رسیدن به این جایگاه من، تنها كننده كار نبودم. درطول خدمت خودم به ورزش بسكتبال سعی كردم تنها امانت دار خوبی باشم. همه همكاران تلاش می‌كنند. در استانهای كشور روسای هیات‌های بسكتبال ایثار می‌كنند. سرمایه‌گزاران در این ورزش در تمام مراحل همكاری ویژه‌ای دارند. برنامه‌ریزی‌های دقیق انجام گرفته است و تك‌تك حاضران به دقت وظایف خود را انجام می‌دهند. به طور مثال داوران عزیز ما در سراسر كشور با یك ابلاغ یك ساعته و بدون هیچ كم كاری وظایف خود را انجام می‌دهند. مربیان تیم‌ها در پیشرفت ورزش تاثیر زیادی داشته‌اند. بازیكنان با تلاش بی‌وقفه خود كار سازندگی را در كنار مربیان ادامه می‌دهند و علاقمندان نیز انرژی مثبت خود را به ما منتقل می‌كنند. اگر دقت كنیم مجموعه‌ای به این بزرگی با دامنه فعالیتی گسترده توسط یك نفر اداره نمی‌شود. همه دست اندركاران در همه سطوح كشور از جمله رسانه‌ها و كارشناسان در كنار ما بوده‌اند و با حمایت بی منت خود باعث شدند تا بسكتبال ایران به چنین جایگاهی برسد.

*‌ بحثی در هفته‌های اخیر در فدراسیون مبنی بر منطقه‌ای شدن ورزش بسكتبال در كشور به وجود آمده است، این مسئله كارشناسی شده و یا هنوز در مرحله‌ی برنامه‌ریزی است؟

به نظر من برنامه‌ای است كه باید هرچه سریعتر انجام شود. منطقه‌ای شدن ورزش بسكتبال در ایران امری ضروری است و ما نه در طول چند ماه بلكه چند سال است كه كل مجموعه در حال تدوین چنین برنامه‌ای هستیم. كارهای كارشناسی انجام شده است و هم اكنون نیز نقاط مثبت و منفی آن را بررسی می‌كنیم. در ماه‌های گذشته از روسای هیات‌های استانهای كشور دعوت می‌كردیم تا با حضور خود و آگاهی از این مطلب بتوانیم از نظرهای آنها نیز استفاده كنیم. نظرهای خود را مطرح كرده‌ایم و برنامه ریزی‌ها انجام شده است. هم اكنون به یك توافق و تعامل و تعیین نحوه برگزاری این برنامه نیاز داریم. البته باید بودجه این طرح نیز تامین شود كه پس از صحبت‌هایی كه با دكتر سعیدلو داشتیم و این طرح را ارائه كردیم، دكتر سعیدلو نیز از این طرح استقبال كرد و قول همكاری نیز داد. استان‌ها نیز از این طرح استقبال كردند و حالا باید با همكاری یكدیگر این برنامه را عملی كنیم تا جهشی بزرگ در ورزش بسكتبال داشته باشیم.

احمدی نژاد و مشحون

*‌ صحبتی كه در گذشته با شما داشتم از نحوه استفاده جوانان در تیم‌های لیگ برتر ناراضی بودید، جوان گرایی در لیگ برتر را چگونه دیدید؟

بله، متاسفانه همه تیم‌ها از بازیكنان جوان خود استفاده نكردند. تیمی كه در طول رقابت‌های لیگ از جوانان خود استفاده كرد بهره و سود این كار را نیز گرفت. به عنوان مثال تیم توزین الكتریك كاشان چقدر خوب از جوانان خود مثل حسن زاده و زنگنه استفاده می‌كند. همین بازیكنان جوانان از مهره‌های كلیدی تیم‌های خود شده‌اند و باید جوانان را باور داشت. باید به تك‌تك آنها موقعیت داد. حداقل به خاطر ایران هم شده و حتی به خاطر خود باشگاه‌ها باید این جوانان را ذره ذره جایگزین قهرمان‌های خود بكنیم.

*‌ برنامه‌های فدراسیون برای رده‌های پایه چگونه بود؟

در رده‌های پایه فعال بودیم و هستیم. مربی‌ای برای رده‌های پایه آورده بودیم تا برای كشف استعداد و پرورش آنها به بسكتبال ما كمك كند. البته این مربی نیز نتوانست انتظارهای ما را برآورده كند و فدراسیون نیز با او قطع همكاری كرد. خوشبختانه فدراسیون در همه رده‌های سنی فراخوان داد. تیم‌های مختلفی داریم كه به صورت نردبانی، مینی بسكتبال، نونهالان، نوجوانان، جوانان، تیم ملی ب و تیم ملی الف هستند كه به نوبه خود در مقاطع مختلف فعالیت خویش را انجام می‌دهند.

*‌ در ارتباط با كنفدراسیون غرب آسیا نیز با هاكوپ خاجیریان صحبت‌هایی داشتید، سرانجام این جلسه‌ها به كجا رسید؟

در جریان دیدار مهرام و الریاضی لبنان صحبت‌هایی با هاكوپ خاجیریان درباره رقابت‌های غرب آسیا و به صورت كلی بسكتبال غرب آسیا داشتم. درباره هرچه بهتر برگزار كردن رقابت‌ها و دعوت داورهای خارجی كه ذینفع در این بازیها نیستند صحبت‌هایی انجام دادیم. در نهایت نیز درباره ادامه دیدارها كه قرار است فروردین ماه انجام شود نظرهایی داده شد و آنچه حائز اهمیت بود ارزشمند دانستن این دوره از رقابت‌ها بود. تیم‌های بسكتبال غرب آسیا حرف‌های اول رقابت‌های قاره كهن را می‌زنند. در جام ملتهای آسیا از چهار تیمی كه به مرحله نیمه نهایی رسیدند سه تیم از غرب آسیا بود. ایران، اردن و لبنان در مرحله نیمه نهایی جام ملتها حضور داشتند. در همین راستا، برای تقویت بسكتبال غرب آسیا برنامه‌ریزی‌هایی انجام شد تا ادامه رقابتها و فصل بعدی نیز همچنان قوی‌تر و منسجم‌تر برگزار شود و به ویژه سعی كردیم تا تداخل این رقابتها را با لیگ‌های داخلی كاهش دهیم. این تداخل بر لیگ ایران تاثیر زیادی دارد چون تنها ایران است كه لیگی منظم دارد و دیگر كشورها همانند ما نیستند. به همین منظور سعی كردیم برنامه‌ریزی‌هایی انجام شود تا صدمه‌ای به تیم های داخلی وارد نشود.

*‌ گفتید داوران مدعو تاثیرگذار بودند. فعالیت فدراسیون درباره جامعه داوران چگونه بود؟

بله، حضور داوران مدعو در رقابتهای بسكتبال غرب آسیا به این مسابقات شخصیت داد. اما در ارتباط با داوران ایرانی باید بگویم كه بهترین داورها را در كشور داریم. حتی باعث افتخار بسكتبال ایران است كه كشورهای همسایه برای رقابتهای حساس و فینال‌های لیگ داخلی خود از داوران ایرانی دعوت می‌كنند. جامعه داوری ما دررقابتهای جهانی و المپیك حضور داشته‌اند و توانایی بالای خود را نیز اثبات كرده‌اند. خوشبختانه هیچ كم و كسری در مورد داوری نداریم و طبق برنامه‌ریزی و درایت و نگرش خوب آقای نوربخش به كار داوری توانسته‌ایم دانش نوین داوری را نیز به ایران وارد كنیم. با برگزاری جلسه‌های متعدد، سمینارهای علمی داوران ایرانی را با دانش روز آشنا كرده‌ایم و هم اكنون نیز شاهد نتایج موفق جامعه داوری نیز هستیم. در طول لیگ برتر نیز عملكرد داوران فوق العاده بود و اگر خطا یا اشتباهی اتفاق افتاد به سرعت بررسی شد و گوشزدها و نكته‌های ضروری نیز بیان و در صورت نیاز جریمه‌ای برای داوران منظور كردیم.

*‌ جام ملتهای سال آینده و كسب سهمیه المپیك لندن مهمترین و حساسترین رقابتهای پیش روی بسكتبال ایران است. رقابت با كشور چین كه میزبان و اصلی ترین رقیب ایران در آسیا است را چگونه می‌بینید؟

تك تك برنامه‌های تیم ملی برای سال آینده هماهنگ و تنظیم شده است. اواخر شهریورماه و اوایل مهرماه باید با اصلی‌ترین رقیب ایران كه میزبان نیز هست برای كسب سهمیه المپیك بجنگیم. اگر بخواهیم با ترس و اما و اگر وارد این عرصه دشوار شویم امكان ندارد كه پیشرفت كنیم. طبق برنامه باید برنامه‌های خود را عملی و تلاش كنیم. باید با همت ملی پوشان از تمام توان و پتانسیل خود استفاده كنیم. پیش‌بینی همه مشكل‌ها و آنچه برای آنها برنامه‌ریزی نیاز داریم انجام شده است. شش ماه زمان خوبی برای آمادگی است. نزدیك به سه ماه درگیر لیگ برتر و رقابتهای باشگاه‌های آسیا هستیم اما باید از اول تیرماه بازیكنان آزاد باشند و وارد تمرین‌های تیم ملی شوند. شر ایط بازیكنان خوب است و امیدوارم تا آن روز اتفاقی نیفتد تا ملی پوشان و قهرمانان ما بتوانند با آمادگی كامل در اردوهای داخلی و خارجی تیم ملی شركت كنند و به قول معروف شلاق بخورند تا بتوانند افتخار دیگری برای بسكتبال ایران كسب كنند. مطمئن هستم در جام ملت‌های سال آینده همانند همیشه قدرتمندانه وارد میدان خواهیم شد و دوازده سرباز جنگنده‌ی ایران برای قهرمانی مبارزه خواهند كرد.

*‌ در یكی از صحبت‌هایی كه با شما داشتم خبر دادید كه تورنمنتی اسلامی برای بانوان برگزار خواهد شد، این برنامه به كجا رسیده است؟

از كنفدراسیون غرب آسیا خواسته بودیم تا رقابتهای باشگاهی بانوان را در غرب آسیا همانند آقایان در ایران برگزار كنیم. در این برنامه پیشرفتهای زیادی نیز داشتیم اما به دلیل اینكه غالب تیم‌ها سرمربی‌های مرد در اختیار دارند با مشكل مواجه شدیم. این شرایط به هیچ وجه با فرهنگ و اخلاق و مذهب ایران منطبق نبود و همخوانی نداشت. به همین منظور انصراف دادیم و به جای آن تقاضا كردیم تا بتوانیم تورنمنتی اسلامی با حضور كشورهایی چون كویت، قطر، بحرین و عراق كه مسلمان هستند و همانند ایران تعصب نیز دارند برای بانوان پایه گذاری كنیم. امیدوارم چنین رقابت‌هایی به صورت تورنمنت‌های رفت و برگشتی و با مشاركت این كشورها برگزار شود. پیشنهاد این برنامه را به كنفدراسیون داده‌ایم و حالا باید منتظر باشیم تا نتیجه‌اش را دریافت كنیم.

*‌ و صحبت پایانی؟

امیدوارم تمام زیبایی‌ها برای همه اتفاق بیفتد.

بخش ورزشی تبیان


منبع: ایسنا