تبیان، دستیار زندگی
كسانی كه با سوره یس انس دایم داشته اند و «اهل یس» گشته اند می گویند: انسان زمانی می تواند از آثار و بركات این سوره شریفه بهره كامل را ببرد كه آن را در قلب خود جای دهد و حفظ نماید؛ آن گاه آثار و شادابی به تمام وجودش سرایت می كند و هستی او را تحت تأثیر قرار
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

طرز خواندن سوره یاسین

قرآن


اغلب مؤمنین شناخت عمیقی از «سوره یس» ندارند و از مناقب و فضائل و آثار دنیوی و اخروی آن غافل هستند. لذا در دام مشكلات، غم‌ها و غصه‌ها و كدورت‌ها گرفتار می مانند . اما در مجلس محبّت و مودّت مقرّبان درگاه خداوند ،از «سوره یس» سخن بسیار است .


انسان با اندك توجّهی به بیانات پیامبر اكرم (ص) و ائمه اطهار (ع) و بزرگان مكاشفه و سیر و سلوك، به این حقیقت پی می برد كه سوره یس از موقعیت ویژه و مرتبه‌ای بس بلند برخوردار است و‌اگر آدمی بتواند با آن فضایل و مناقب آشنا شود، خواهد توانست فواید كاملی را از آن خود سازد.

امامان (ع) برای این كه مؤمنان را از موقعیت ممتاز این سوره كه چونان قلّه‌ای پوشیده از فضایل است ،آگاه كنند، فرموده اند: «یس قلب قرآن است».

موقعیت ممتاز و جایگاه برتر و منحصر به فرد بودن قلب در بدن انسان بر كسی پوشیده نیست.

فرشتگان ویژه

خداوند عالم برای تدبیر امور‌جهان ، فرشتگانی بی‌شمار را خلق كرده است . برخی از آن ها مأمور نوشتن اعمال خوب و بد آدمیان ، برخی مأمور حفظ انسان از بلایا و گرفتاری ها و برخی مأمور محاسبه‌ میزان نعمات و فیوضات الهی همچون باران ، برگ و… هستند.

هر یك از سوره ها و آیات و حروف قرآن كریم نیز دارای فرشتگانی می‌باشد كه بر آن «موكّل» هستند . مثلاً سوره ناس ،‌ فرشتگان خاص خود دارد و سوره قیامت فرشتگانی دیگر، هرگاه كه یكی از این سوره‌ها را می‌خوانید ،‌ فرشتگان خاص آن سوره با شما همراه شده برای شما دعا می كنند. به این فرشتگان اصطلاحاً «ملائكه موكَّل» می گویند.

طبق روایتی ، سوره انعام كه یكی از با فضیلت‌ترین و با اهمیت‌ترین سوره های قرآن است ،هشتاد هزار فرشته مأمور دارد كه هنگام نزول ، همراه این سوره بودند و اكنون نیز هرگاه كسی سوره را تلاوت كند ، در حقّ او دعا و استغفار می كنند.

از این نگاه ،‌ سوره یس دارای موقعیت برتری است ؛ زیرا اگر بر هر سوره یا آیه و یا حرفی از آیات، یك فرشته موكل باشد ، در سوره یس بر هر حرف ، 10 فرشته موكّل است كه وقتی آن سوره را می خوانید در برابر شما صف می كشند و برای شما استغفار می كنند . چنین فضیلتی برای سوره دیگر ذكر نشده است . این از لحاظ كمیت است كه فرشتگان این سوره بیش از دیگر سوره‌هاست ؛ امّا از نظر كیفیت نیز نكته ای قابل توجه وجود دارد كه آن را كسانی كه شب و روز با این سوره مأنوس بوده و عمری را با آن به سر برده اند، اظهار كرده اند .

عارف بلند پایه ، آیت الله حاج شیخ مجتبی قزوینی خراسانی(ره) به شاگردان چنین سفارش می كردند كه هرشب قبل از خواب، سوره یس را بخوانید، ولی قبل از شروع و بعد از اتمام آن ، 14 صلوات بفرستید . یعنی این سوره را در بین این صلوات‌ها قرار دهید .بی شك این 14صلوات هم یكی از اسرار مهم سیر و سلوكی در مكتب اهل بیت است. آن بزرگ مرد فرموده بودند : بنده در زندگی به هرچه كه رسیده‌ام و هرچه به دست آورده‌ام از بركت این سوره می باشد

فرشتگان سوره یس ، از سنخ دیگری هستند

فرشتگان این سوره از سنخ دیگری هستند ؛ بسیار با صفا و مهربانند؛ با یك مرتبه خواندن سوره یس ، با قاری مأنوس و رفیق می شوند و برای خواننده آن، كارگشایی و استغفار می كنند .آن ها هیچ‌گاه او را تنها نمی‌گذارند و اگر در این دنیا پی نیازی رود ، آنها نیز نیاز او را پی گیری می كنند و برآورده می‌سازند . این مهربانی بسیار كه در نهاد این فرشتگان گذاشته شده است ، منشأ آثار بسیاری است كه برای سوره یس شمرده شده است . در واقع یكی از اسرار این سوره در این فرشتگان مخصوص و ویژه می باشد .

حضور در قلب

قرآن

كسانی كه با سوره یس انس دایم داشته اند و «اهل یس» گشته اند می گویند: انسان زمانی می تواند از آثار و بركات این سوره شریفه بهره كامل را ببرد كه آن را در قلب خود جای دهد و حفظ نماید؛ آن گاه آثار و شادابی به تمام وجودش سرایت می كند و هستی او را تحت تأثیر قرار می دهد.

فرق است بین كسی كه از چشمه آب می آورد و كسی كه چشمه در داخل منزل او می جوشد . و نیز، تفاوت است بین كسی كه با شیشه عطر، خود را معطّر سازد با آن كس كه وجودش منشأ خوشبویی باشد و فردی كه سوره یس را حفظ كند، مانند كسی است كه وجودش منبع بوی خوش باشد.

پیامبر اكرم(ص) كه بر تمام جوانب شگفتی های این سوره آگاه بود و هر لحظه ، آن ها را لمس می‌كرد ، فرموده است : « لَوَددْتُُ أنَّها تكون فی قَلب كلِّ انسانٍ  ؛ از صمیم قلب می گویم : ای كاش این سوره در قلب هر انسانی جای گیرد.» و جالب این است كه پیامبر (ص) نمی‌فرمایند هر مؤمن یا مسلمان یا خویشاوندان ؛ بلكه ایشان ، این توفیق را برای هر انسانی آرزو می كند.

شگفتی فراگیر

با مطالعه تاریخ در می یابیم از همان صدر اسلام ، از این سوره با شگفتی یاد می‌شده و فضایلش معروف بوده است . حتّی گاهی بزرگانی را به فكر وا می داشته كه این همه فضیلت برای این سوره ناشی از كدام یك از آیات آن است .

ابن عباّس می گوید : ‌مدّت ها فكر می كردم كه منشأ این همه فضیلت در سوره یس چیست . او می گوید تمام آثار و فضایل این سوره به دلیل وجود این آیه شریفه‌است : « إنَّما أمْرُهُ إذا أرادَ شَیئاً اَنْ یقولَ لَهُ كُنْ فَیكُونَ ؛همانا فرمان او چنین است كه هرگاه چیزی را اراده كند، تنها به آن می گوید: «موجود باش ! ، آن نیز بی درنگ موجود می شود.»

پیامبر اكرم(ص) كه بر تمام جوانب شگفتی های این سوره آگاه بود و هر لحظه ، آن ها را لمس می‌كرد ، فرموده است : « لَوَددْتُُ أنَّها تكون فی قَلب كلِّ انسانٍ  ؛ از صمیم قلب می گویم : ای كاش این سوره در قلب هر انسانی جای گیرد.» و جالب این است كه پیامبر (ص) نمی‌فرمایند هر مؤمن یا مسلمان یا خویشاوندان ؛ بلكه ایشان ، این توفیق را برای هر انسانی آرزو می كند

طرز خواندن سوره یس

بزرگانی كه خود با این سوره مأنوس بوده‌اند اغلب برای شاگردان و افراد پاك نهاد در مورد قرائت آن سوره دستورالعمل هایی نیز داشته‌اند.

عارف بلند پایه ، آیت الله حاج شیخ مجتبی قزوینی خراسانی(ره) به شاگردان چنین سفارش می كردند كه هرشب قبل از خواب، سوره یس را بخوانید، ولی قبل از شروع و بعد از اتمام آن ، 14 صلوات بفرستید . یعنی این سوره را در بین این صلوات‌ها قرار دهید .بی شك این 14صلوات هم یكی از اسرار مهم سیر و سلوكی در مكتب اهل بیت است. آن بزرگ مرد فرموده بودند : بنده در زندگی به هرچه كه رسیده‌ام و هرچه به دست آورده‌ام از بركت این سوره می باشد.

حضرت آیت اللّه العظمی وحید خراسانی (دام ظلّه) نسبت به سوره یس مراقبتی  ویژه دارند ؛ خودشان هر روز صبح می‌خوانند و به شاگردان هم می فرمایند كه هر روز صبح سوره یس را بخوانید و ثواب آن‌را هم به حضرت زهرا (س)هدیه كنید . 

فرآوری : زهرا اجلال

بخش قرآن تبیان


منبع :

مقاله محمد عبداللهیان پیرامون " سوره یس "