تبیان، دستیار زندگی
با آغاز جلسات شورای عالی کار برای تعیین حداقل دستمزد سال آینده کارگران و نشست های 3 جانبه کارگران، کارفرمایان و دولت؛ همچنین برگزاری نشست های شورای عالی اشتغال می توان گفت این روزها موضوع اشتغال و دستمزد مشمولان قانون کار کشور به یکی از موضوعات اصلی و مور
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

دستمزد یا بارگران بر دوش کارگران


بدیهی است که یکی از اولین مسائل در تامین رفاه و بهبود معیشت مسئله دستمزد دریافتی است. تعیین حداقل دستمزد کارگری برای سال 90 با حاشیه هایی همراه بود. شرح مختصری از ماجرا به شرح زیر است


دستمزد

در حالی كه هر ساله طبق قانون كار بر اساس تورم اعلامی بانك مركزی و همچنین در نظر گرفتن معیشت خانوار كارگری در اسفند‌ماه حداقل دستمزد كارگران تعیین می‌شود، وزیر كار و امور اجتماعی در اظهاراتی تامل برانگیز و متناقض افزایش حقوق كارگران را برای سال آینده بعید دانست.

شیخ‌الاسلامی وزیر کار و امور اجتماعی پنج شنبه گذشته در حاشیه نشست تشكل‌های كارگری و كارفرمایی مازندران با اشاره به بررسی موضوع دستمزد با حضور نمایندگان جامعه كارگری و كارفرمایی و دولت، عنوان كرد: اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها برای قشر كارگری دارای منفعت‌های زیادی نسبت به سایر اقشار جامعه داشته است.

وی كه به نظر می‌رسد نمی‌تواند نظر دولت را در این موضوع پنهان كند، می‌افزاید: اگر این مولفه‌ها در تعیین حداقل دستمزد كارگران لحاظ شود بعید است كه افزایش دستمزدی برای كارگران در سال آینده شاهد باشیم. بر خلاف این موضوع كارگران با برگزاری برنامه‌ها و نشست‌ها، طی اظهار نظرهای متفاوت افزایش دستمزد در سال آینده را اجتناب ناپذیر می‌دانند و بر سر تعیین درصد افزایش این حداقل، نرخ‌های نامعقول نیز ارائه می‌كنند.

همچنین وزیر كار در همان برنامه با اظهاراتی متفاوت و چرخش كامل تصمیم‌گیری برای افزایش حداقل دستمزد را منوط به نظر شورای عالی كار می‌داند.

وی معتقد است: مولفه‌های موثر به حداقل دستمزد در این شورا بررسی می‌شود و هر نظری كه شورا به نتیجه برسد برای كارگران كشور اجرا خواهیم كرد.

شیخ‌الاسلامی در حالی از جلسات شورای عالی كار برای بررسی دستمزد خبر می‌دهد كه در آخرین اخبار منتشر شده، هنوز خبری از تشكیل جلسه رسمی شورای عالی كار برای بررسی مباحث مزد نیست و به نظر می‌رسد كه منظور آقای وزیر از جلسات شورای عالی كار همان جلسات و كمیته فرعی و در اصطلاح تخصصی است كه عملا تاثیری در نظر‌خواهی نهایی كارگران و كارفرمایان در شورای عالی كار ندارد.

حسین احمدی زاده رئیس هیئت مدیره کانون عالی انجمن های صنفی کارفرمایی ایران در خصوص آخرین اقدامات به عمل آمده کانون عالی کارفرمایی ایران برای انتخاب و معرفی نمایندگان خود در شورای عالی کار، با بیان اینکه به دلیل شروع دیرهنگام دورجدید فعالیتهای رسمی کانون عالی؛ تاکنون این انتخاب و معرفی صورت نگرفته است، گفت: به زودی این کار انجام می شود.

قانون هر ساله بدون در نظر گرفتن اجرای هدفمندی یارانه‌ها تورمی در جامعه و بازار حاصل می‌شود كه به همین دلیل، برای ایجاد تناسب میان تورم و سطح رفاه كارگران حداقل دستمزد نیز افزایش میِ‌یابد

وی اظهار داشت: کانون عالی سعی خواهد کرد به زودی و تا هفته آینده انتخاب نمایندگان رسمی خود را انجام و آنها را به شورای عالی کار معرفی کند.

با آغاز جلسات شورای عالی کار برای تعیین حداقل دستمزد سال آینده کارگران و نشست های 3 جانبه کارگران، کارفرمایان و دولت؛ همچنین برگزاری نشست های شورای عالی اشتغال می توان گفت این روزها موضوع اشتغال و دستمزد مشمولان قانون کار کشور به یکی از موضوعات اصلی و مورد بحث کشور تبدیل شده است.

احمدی زاده درباره احتمال افزایش دستمزد می گوید اصل موضوع دستمزد به این صورت است که خواه ناخواه افزایش را شاهد خواهیم بود و این موضوع اتفاق خواهد افتاد ولی در حال حاضر با توجه به اجرایی شدن هدفمندی یارانه ها نمی توان اظهار نظر صریحی را بدون بررسی جوانب کار ارائه کرد.

این مقام مسئول کارفرمایی کشور در مورد تاثیر یارانه ها بر زندگی و معیشت کارگران نیز تاکید کرد: با توجه به اینکه مبالغی تحت عنوان یارانه های نقدی به حساب خانوارها از جمله کارگران واریز شده است، شاید بتوان گفت که تاثیر چندانی در زندگی این گروه نخواهد داشت.

بسیاری از كارشناسان حوزه كار و تولید عنوان می‌كنند كه امسال با توجه به اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها در كشور و احتمال پیامد‌های تورمی آن در سال آینده، روند تعیین حداقل دستمزد كه به عقیده فعالان جامعه كارگری خود مكانیزمی چالش برانگیز دارد را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

اما در طرف مقابل بسیاری از كارشناسان و شركای اجتماعی كار بیان می‌كنند كه دولت با اجرای این قانون هزینه‌های ناشی از افزایش خدمات و كالا را به صورت نقدی در میان جامعه تزریق كرده و می‌كند پس باید با توجه به تورم هر ساله كه از سوی بانك مركزی اعلام می‌شود دستمزد سال آینده را تعیین كرد.

خواه ناخواه افزایش را شاهد خواهیم بود ولی با توجه به اجرایی شدن هدفمندی یارانه ها نمی توان اظهار نظر صریحی را بدون بررسی جوانب کار ارائه کرد.

با این وجود شیخ‌الاسلامی در خصوص افزایش دستمزد كارگران عقیده دارد: تورم با اجرای هدفمندی یارانه‌ها كنترل شده و افزایش قیمتی طی ماه‌های اخیر نداشتیم و نیز در صورت افزایش حقوق كارگران احتمال نفوذ تورم كالا در بازار دور انتظار نیست و سبب ایجاد مشكلاتی برای جامعه كارگری می‌شود.

طبق قانون هر ساله بدون در نظر گرفتن اجرای هدفمندی یارانه‌ها تورمی در جامعه و بازار حاصل می‌شود كه به همین دلیل، برای ایجاد تناسب میان تورم و سطح رفاه كارگران حداقل دستمزد نیز افزایش میِ‌یابد.

همچنین طبق آخرین گزارش اعلامی بانك مركزی از وضعیت بازار كالا و خدمات در جامعه با اجرای هدفمندی یارانه‌ها كشور شاهد افزایش نسبی برخی اقلام اساسی موردنیاز مردم بود كه هزینه سبد كالای خانوار كارگری را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد. به نظر می‌رسد اظهارات شیخ‌الاسلامی مبنی بر عدم افزایش قیمت‌ها طی ماه‌های اخیر براساس واقعیت‌های موجود در جامعه صورت نگرفته است.

محمد پارسا رئیس کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور در گفتگو با مهر از برگزاری نشست امروز یکشنبه کمیته دستمزد شورای عالی کار با حضور نمایندگان کارگران، کارفرمایان و دولت برای فراهم کردن زمینه افزایش حداقل دستمزد سال آینده کارگران کشور خبر داد و گفت: در نشست امروز موضوعات مختلف کارشناسی توسط گروه های مختلف مطرح و مورد ارزیابی قرار گرفت.

رئیس کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور با تاکید بر اینکه نشست امروز نیز مانند دو جلسه قبلی این شورا فرعی و تحت عنوان پیش جلسه بوده است، اظهار داشت: طی روزهای آینده نیز موضوع مربوط به دستمزد کارگران پیگیری خواهد شد.

جز این نیست که گارگران از حلقه های مهم زنجیره تولید هستند و واضح است که آرامش روانی کارگران سهم مهمی در انجام درست وظایف محوله و بهره وری دارد. بحث هایی مثل این باعث می شود که مسئله دستمزد به جای اینکه یک عامل مشوق باشد باری بر دوش کارگران شود که نگرانی آنها را باعث می شود. البته برای کسب نتیجه قطعی باید صبور بود اما ای کاش در این میان   به خواست واقعی کارگران بیش از هر چیز دیگری توجه گردد.

فرآوری:ریحانه حمیدی فر

بخش اقتصاد


منابع:

خبرگزاری فارس

خبرگزاری مهر