تبیان، دستیار زندگی
نماینده ولی فقیه در سازمان اوقاف و امور خیریه با بیان این‌که «جامعه امروز ما نیازهای متناسب به خود را دارد» گفت: بهتر است با همکاری رسانه‌ها، مردم از نیازهای روز جامعه مطلع باشند و متناسب با این نیازها وقف کنند و رسانه‌ها می‌توانند خیرین را در این جهت
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

سازمان اوقاف با قلدرها برخورد می‌کند

حجت الاسلام محمدی

نماینده ولی فقیه در سازمان اوقاف و امور خیریه با بیان این‌که «جامعه امروز ما نیازهای متناسب به خود را دارد» گفت: بهتر است با همکاری رسانه‌ها، مردم از نیازهای روز جامعه مطلع باشند و متناسب با این نیازها وقف کنند و رسانه‌ها می‌توانند خیرین را در این جهت راهنمایی کنند.

به گزارش روابط عمومی، «حجت‌الاسلام و المسلمین علی محمدی» در نشست خبری به مناسبت فرا رسیدن هفته وقف و ایام دهه مبارکه فجر تصریح کرد: یکی از مهمترین شعارهای نظام اسلامی انبیاء، امام و رهبری و دولت خدمتگزار شعار عدالت اجتماعی توام با پیشرفت است؛ لذا در دومین روز هفته وقف که با عنوان وقف، پیشرفت و عدالت اجتماعی نامگذاری شده باید ببینیم سنت وقف در این موضوع چه نقشی برعهده دارد. وی با اشاره به علت نامگذاری روز سوم هفته وقف به عنوان وقف، ولایت و انقلاب اسلامی، خاطرنشان کرد: این روز مصادف با دوازدهم بهمن روز ورود حضرت امام خمینی(ره) به کشور است؛ لذا نیاز است تناسب وقف را با ولایت و انقلاب اسلامی بررسی کنیم؛ چراکه وقف یکی از شئونات اختصاصی ولی فقیه و حاکم اسلامی است. به طوری که اگر اجازه ندهد هیچ‌کس نمی‌تواند در موقوفات تصرف کند و حق تولیت در موقوفات عام را برعهده بگیرد که این مسوولیت در نظام جمهوری اسلامی به سازمان اوقاف واگذار شده است. وی همچنین با اشاره به عنوان وقف، قرآن و عترت و اهمیت نامگذاری روز ششم هفته وقف به این عنوان، افزود: یکی از اسنادی که پشتوانه آیات قرآن است، واژه‌هایی همچون صدقه جاری، خیر و باقیات صالحات از واژه‌های موجود در قرآن است که علما و مفسران درباره وقف به آنها استناد کرده‌اند. همچنین عترت یکی از منابع ما در ارتباط وقف است و یکی از وظایف ما تبلیغ معارف عترت (ع) که وقف یادگار این بزرگواران است.

نماینده ولی فقیه در سازمان اوقاف و امور خیریه، در بخش دیگری از سخنان خود انتظاراتی از رسانه‌ها داشت که از مهمترین آن‌ها را اطلاع‌رسانی در خصوص قابلیت‌های مختلف سازمان اوقاف و بقاع متبرکه در حوزه‌های مختلف اجتماعی و فرهنگی عنوان کرد. وی تصریح کرد: تبیین وظایف و سازمان اوقاف نسبت به موقوفات و اماکن متبرکه که بیش از هشت هزار بقاع متبرکه را مدیریت می‌کند از انتظارات ما از رسانه‌هاست که با وجود موقوفات فراوان قطعا وجود چنین سازمانی ضرورت دارد. وی همچنین خاطرنشان کرد: در عین حال مسوولیت بازسازی عتبات عالیات در کشور عراق همچون حضرت علی(ع)، امام حسین(ع)، امام حسن عسگری(ع)، امام هادی(ع) و قبر مطهر حضرت موسی بن جعفر(ع) و امام جواد (ع) از دیگر وظایف این سازمان است.

محمدی ادامه داد: همچنین مدیریت دانشگاه علوم قرآنی در سطح کشور با 14 دانشکده و قریب به سه هزار دانشجو و برگزاری مسابقات قرآنی از سطح استانی تا بین‌المللی، چاپ و توزیع قرآن و کتاب‌های دینی و فعالیت‌هایی از این قبیل جزء مسوولیت‌های سازمان اوقاف به شمار می‌رود. وی تبیین جایگاه وقف در رفع فقر، ایجاد عدالت اجتماعی و پیشرفت اقتصادی و فرهنگی کشور را از دیگر انتظارات خود از رسانه‌ها برشمرد و گفت: احیاء، عمران و توسعه موقوفات موضوع بسیار مهمی است که نیاز به اقدام همگانی دارد تا این سرمایه احیا شده و درآمد به‌روزی داشته باشد. وی در پاسخ به سوال خبرنگاران مبنی بر این‌که سازمان اوقاف برای ترویج فرهنگ وقف چه تعاملی با وزارتخانه‌ها از جمله وزارتخانه آموزش و پرورش داشته است؟ گفت: در سطح کشور با مجموعه‌هایی که از برکات وقف استفاده می‌کنند ارتباطات خوبی برقرار شده است و از مجموعه دستگاه‌های تبلیغی و وزارتخانه‌ها خواسته شده نسبت به تبلیغ و ترویج فرهنگ وقف اقدام کنند. در این ارتباط با وزارت آموزش و پرورش نیز مکاتباتی صورت گرفته است و اخیرا در نامه‌ای به رییس‌جمهور خواسته شده تا موضوع وقف در متون آموزشی و وزارت علوم گنجانده شود که ایشان در جلسات متعدد شورای عالی انقلاب فرهنگی این موضوع را مطرح کردند که امیدواریم در صحن اصلی شورا به تصویب برسد و برای اجرا به دستگاه‌ها ابلاغ شود.

نماینده ولی فقیه در سازمان اوقاف و امور خیریه، یادآور شد: وزارت آموزش و پرورش قریب به یک هزار و 400 مدرسه وقفی در اختیار دارد که امیدواریم حق همین مستاجری را ادا کنند و آن‌چنان که از برکات وقف استفاده می‌کنند از آثار آن نیز بگویند. وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با گزارشی از روند پرونده‌های موقوفه‌خواری در کشور و بیان مصداق‌هایی در این خصوص، افزود: بحث موقوفه‌خواری مصداق مشخصی ندارد. ممکن است مصداق بارزی داشته باشد. به طور کلی همه اشخاص حقیقی یا حقوقی که از املاک و سرمایه وقف استفاده می‌کنند و حق و حقوق وقف را به نرخ عادله پرداخت نمی‌کنند عنوان موقوفه‌خواری بر آن‌ها صدق می‌کند و اگر بدون اذن متولی شرعی از این اماکن استفاده کنند و حق موقوفات را ادا نکنند غاصب و به فتوای مقام معظم رهبری ضامن هستند که این فتوا بسیار کارآمد و محکم است؛ لذا بحث موقوفه‌خواری یک موضوع وسیعی است که امیدواریم همه دستگاه‌ها به این موضوع توجه کنند. وی تصریح کرد: بهتر است به جای سوال در این ارتباط به سراغ کسانی که از اموال موقوفه استفاده می‌کنند و حاضر برای تجدید قرارداد و به روز کردن مال‌الاجاره‌ها نیستند بروید و این سوال را از آن‌ها بپرسید. البته ما در درجه اول با تعامل حسنه از آن‌ها می‌خواهیم که به این موضوعات توجه کنند. در غیر این صورت چاره‌ای نداریم که به دستگاه‌های قضایی مراجعه کنیم. البته سعی ما این است که با اخلاق و رفتار حسنه و با صلح آن را انجام دهیم که منجر به شکایت به دستگاه‌های قضایی نشود اما برخی موارد داریم که افرادی با قلدری جلوی سازمان اوقاف قرار می‌گیرند و ما تصمیم گرفتیم که با قاطعیت با آ‌ن‌ها برخورد کنیم؛ چراکه هیچکس حق ندارد مال موقوفه را بدون اذن متولی شرعی تصرف کند و اقدامات عمرانی و غیرعمرانی در آن داشته باشد.

نماینده ولی فقیه در سازمان اوقاف و امور خیریه، در عین حال از مردم خواست تا نسبت به موارد موقوفه‌خواری که برخورد می‌کنند بی‌تفاوت نباشند و آن را به دستگاه‌های مربوطه گزارش دهند. وی گفت: باید مردم را نسبت به موقوفه‌خواری حساس کنیم؛ چراکه این بی‌تفاوتی جامعه نسبت به یک سرمایه عام‌المنفعه که برای امور خیریه است خوب نیست و یکی از مصادیق امر به معروف و نهی از منکر تذکر همین موضوع است. وی خاطرنشان کرد: متاسفانه برای برخی از مدیران و مردم تعجب‌آور است که چرا ما کوتاه نمی‌آییم و برخی همکاری یکطرفه از ما می‌خواهند اما ما به شرطی که حق و حقوق موقوفه برآورده شود حاضر به همکاری هستیم و به هیچوجه کوتاه نمی‌آییم. متاسفانه احکام شرعی وقف گفته نشده است که بهتر است اصحاب رسانه در این ارتباط اطلاع‌رسانی کنند که یکی از راه‌های مبارزه با موقوفه‌خواری آشنا کردن مردم با احکام وقف است.

محمدی در پاسخ به سوالی درباره آمار دانشگاه‌های موقوفه در کشور، گفت: بیش از 40 دانشگاه در سطح کشور داریم که تعدادی از آن‌ها به طور کامل و در تعدادی بخشی از آن‌ها موقوفه است. وی در ارتباط با وقف نوین و راهکارهای این سازمان در این ارتباط، اظهار کرد: منظور از وقف نوین وقف متناسب با نیاز جامعه است که اکنون یکی از موضوعات مهم بحث ازدواج جوانانی است که از تمکن مالی برخوردار نیستند. همچنین کمک به تامین دارو برای معالجه بیماران خاص، کمک به خانواده‌های خاص، کمک به تحصیل دانش‌آموزان بی‌بضاعت و دانشمندان و فرهیختگانی که از استعداد خوبی برای تولید علم، ابتکار و اختراع برخوردار هستند. همچنین تبلیغ و ترویج فرهنگ قرآن و معارف ائمه اهل بیت(ع) از مباحثی است که موقوفات درآمدزا در این عرصه کم داریم که بهتر است بیشتر مورد توجه خیرین قرار گیرد.

نماینده ولی فقیه در سازمان اوقاف و امور خیریه در ابتدای این نشست نیز با دعوت از علما و فرهیختگان حوزه و دانشگاه و رسانه‌ها برای تبیین بیش از پیش اهداف، کارکردها و رسالت‌های وقف، گفت: متاسفانه زوایای مختلف وقف در جامعه ما به خاطر اقداماتی که حکومت‌های طاغوتی و استعمارگران در گذشته داشتند مغفول مانده است.

محمدی با تشریح برنامه‌های این هفته، خاطرنشان کرد: وقف یکی از احکام والای اسلام است که متاسفانه به ابعاد مختلف آن پرداخته نشده است که امید است با همکاری رسانه‌ها تحولات تاریخی وقف در جهان اسلام و کارکرد آن در طول تاریخ اسلام مورد بحث و بررسی قرار گیرد. وی خاطرنشان کرد: توجه و گرایش به بنیادهای امور خیریه و الگو گرفتن غرب از وقف یکی از موضوعات مهمی است که باید مورد بحث قرار گیرد که چرا جهان غرب به این موضوع توجه دارد. وی بررسی و تبیین سیمای وقف در ابعاد مختلف جامعه را یکی از ضرورت‌هایی دانست که باید مورد توجه رسانه‌ها و فرهیختگان قرار بگیرد، افزود: وقف در واقع نوعی مبارزه با نفس، نوع‌دوستی و به فکر دیگران بودن است. به طوری که در حدیث نبوی داریم مسلمانی که به فکر مشکلات امور مسلمین نباشد مسلمان نیست؛ لذا به لحاظ اخلاقی و عاطفی لازم است به ابعاد قابل توجه وقف در این امور پرداخته شود که واقفین به لحاظ عاطفی و اخلاقی به این موضوع توجه داشته‌اند که همه اقشار مختلف جامعه را با این کار خود مورد لطف و عنایت قرار داده‌اند.

سرپرست سازمان اوقاف و امور خیریه ادامه داد: همچنین تبیین و بررسی نقش وقف در محرومیت‌زدایی، مبارزه با فقر و افزایش ثروت در دست گروه خاص و به تعبیر قرآن مبارزه با تکاثر یکی از ابعاد مهم این حکم الهی است که ضرورت توجه به آن به ویژه از سوی رسانه‌ها احساس می‌شود. وی با بیان این‌که « نقش وقف در پیشرفت جامعه در ابعاد علمی، اجتماعی، صنعتی و اخلاقی آن از جمله کارکردهای این حکم الهی است» تصریح کرد: بررسی فلسفه، ماهیت، اهداف، کارکردها و رسالت‌های وقف از مهمترین ابعاد این حکم الهی است که لازم است اقدامات پژوهشی، علمی و اطلاع‌رسانی در این خصوص صورت گیرد اما متاسفانه در بین دانشمندان عرب بیش از علما و فرهیختگان ایرانی به این موضوع پرداخته شد که امید داریم با همت اصحاب رسانه، علما و دانشمندان نسبت به تبیین این موضوعات بیش از گذشته توجه شود. وی تاکید کرد: رابطه حکومت و وقف، رابطه جامعه مدنی دینی با وقف، رابطه مردم‌سالاری دینی با وقف و نقش وقف برای حل برخی از مشکلات نظام اسلامی از مهمترین موضوعاتی است که رسانه‌ها می‌توانند به عنوان سوژه‌های خبری به آن بپردازند.

محمدی خاطرنشان کرد: یکی از موضوعات مهمی که نیاز است مورد توجه اصحاب رسانه قرار گیرد مدیریت وقف، مدل اقتصادی آن، رابطه واقف با موقوفه و رابطه متولی با موقوفه و مدیریت و عملکرد و رفتار متولیان وقف به ویژه در موقوفات خاص است که می‌تواند سبب فعال شدن و مراقبت متولیان وقف شود. وی با تشریح برنامه‌های هفته وقف تصریح کرد: هفته وقف از دهم تا شانزدهم بهمن ماه ادامه خواهد داشت که با تشکیل ستادی حساب شده و سراسری برنامه‌های این هفته مدیریت خواهد شد و برای هر روز عناوینی در نظر گرفته شده است. وی یادآور شد: روز اول؛ با عنوان وقف، مردم و نیازهای جدید. روز دوم؛ با عنوان وقف، پیشرفت و عدالت اجتماعی. روز سوم؛ وقف، ولایت و انقلاب اسلامی. روز چهارم؛ وقف، سنت نبوی و بصیرت حسینی. روز پنجم؛ وقف، بقاع متبرکه و آرامش روحی. روز ششم؛ وقف، قرآن و عترت. روز هفتم؛ با عنوان وقف، احسان ماندگار و نشاط معنوی نامگذاری شده است که در طول این هفته برنامه‌هایی به تناسب هر عنوان برگزار خواهد شد.

تنظیم: هومن بهلولی