تبیان، دستیار زندگی
تا چند ماه دیگر، شاید شما هم جزو کسانی باشید که نام شهرشان به یونسکو راه پیدا می کند و به عنوان یک خرده فرهنگ تاریخی شناخته می شود! ماجرا از این قرار است که سید مسعود علویان‌صدر، معاون حفظ و احیای سازمان میراث فرهنگی اعلام کرده است که اوایل سال آینده مراح
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ازدواج ایرانی در یونسکو

عروسی


تا چند ماه دیگر، شاید شما هم جزو کسانی باشید که نام شهرشان به یونسکو راه پیدا می کند و به عنوان یک خرده فرهنگ تاریخی شناخته می شود! ماجرا از این قرار است که سید مسعود علویان‌صدر، معاون حفظ و احیای سازمان میراث فرهنگی اعلام کرده است که اوایل سال آینده مراحل ثبت جهانی مراسم ازدواج و موسیقی اقوام ایرانی در فهرست جهانی یونسكو به‌پایان خواهد ‌رسید.

به گفته او در چند سال اخیر در بحث میراث معنوی، باب جدیدی باز شده است كه می‌تواند موضوع حفاظت از این مجموعه گرانبهای ایرانیان را بیشتر مورد توجه قرار دهد.

او می گوید: «در طول 3 سال اخیر 7 اثر از مجموعه میراث معنوی ایران در فهرست آثار معنوی جهانی به ثبت رسیده است كه كارشناسان معتقدند این امر توانسته نگاه جهانی را بیشتر به سمت آیین‌های ایرانی بچرخاند. آیین‌های معنوی تعزیه، آیین‌های پهلوانی،موسیقی مقامی شمال خراسان، مهارت‌های سنتی بافت فرش فارس و كاشان در كنار موسیقی ردیف دستگاهی ایران به ثبت رسیده‌اند.»

نوروز یكی دیگر از این آیین‌ها بود كه چندی پیش به طور مشترك میان ایران و 9 كشور دیگر جهان به ثبت رسید به عقیده مسوولان سازمان میراث فرهنگی این ثبت مشترك می‌تواند به مانایی بیشتر این آیین جهانی بینجامد

علویان در این باره می‌گوید: «اگر ما توانستیم نوروز را به عنوان مهم‌ترین پرونده زنجیره‌ای بین‌المللی به ثبت جهانی برسانیم و گستره ایران فرهنگی را در حوزه‌های مختلف جغرافیایی نشان دهیم، اینك افتخار می‌كنیم كه فرهنگ سنتی و فاخر ازدواج اقوام ایرانی را به همراه گوشه‌های دیگر موسیقی نواحی كشورمان به ثبت یونسكو برسانیم.»

با ثبت این خرده فرهنگ‌ها در جهان و توجه به شباهت‌ها و تفاوت‌های موجود

میان اقوام و مردم مختلف دنیا بخوبی جذابیت و منحصربه‌فرد بودن این

آیین‌های ایرانی به چشم می‌آید

توجه به خرده فرهنگ‌ها

آیین ازدواج در میان اقوام ایرانی با توجه به نوع نگرش خاص مردمان ایران به طور حتم قابلیت ثبت در فهرست میراث جهانی را دارد. این جمله را سید احمد وكیلیان، پژوهشگر و محقق عرصه فرهنگ عامه در حالی به زبان می‌آورد كه معتقد است این پرونده در 2 بخش مورد توجه است؛ بخش نخست آن،دستورات دینی برای آغاز پیوند زناشویی است و از سویی دیگر آیین‌ها، آداب و سنت‌هایی است كه در قالب جشن‌ها و پایكوبی‌های مردمان هر نقطه از ایران برای این امر تعریف می‌شود.

عروسی

این عضو انجمن بین‌المللی فولكلور ادامه می‌دهد: «با ثبت این خرده فرهنگ‌ها در جهان و توجه به شباهت‌ها و تفاوت‌های موجود میان اقوام و مردم مختلف دنیا بخوبی جذابیت و منحصربه‌فرد بودن این آیین‌های ایرانی به چشم می‌آید.»

همزمان با ارسال پرونده مراسم ازدواج و موسیقی اقوام ایرانی به یونسکو، پرونده 2 میراث معنوی دیگر، یعنی دانش سنتی پخت نان در ایران و مهارت‌های سنتی تولید لباس اقوام ایرانی هم ارسال شد اما از آنجایی که بر اساس اعلام دبیرخانه یونسكو تنها 163 اثر در نشست سال 2011 سازمان جهانی یونسكو بررسی خواهد شد و از این میان سهم هر كشور 2 پرونده خواهد بود، بررسی این دو پرونده به زمانی دیگر موکول شد.

این در حالی است که 4 اثر ناملموس دیگر نیز در آستانه ثبت جهانی قرار دارند که شامل ورزش‌های پهلوانی و زورخانه‌ای، فرش خراسان، فرش كاشان و موسیقی مقامی بخشی‌های خراسان شمالی است.

بر اساس تعریف سازمان جهانی یونسکو، میراث معنوی شامل سنت‌های شفاهی همچون زبان، هنرهای نمایشی مثل موسیقی و تئاتر، آیین‌ها و رویدادها، دانش و تجارب اجتماعی در رابطه با طبیعت و هستی و همچنین صنایع سنتی می‌شود.

الهام مرادی

بخش گردشگری تبیان


برگرفته از  مهر، فارس، جام جم آنلاین