تبیان، دستیار زندگی
این روزها آلودگی هوا، همه ی پایتخت نشین ها را به نوعی کلافه کرده است. شاید دانستن عوارضی که این آلودگی بر روی...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تاثیر آلودگی هوا بر روی پوست

آلودگی هوا

این روزها آلودگی هوا، همه ی پایتخت نشین ها را به نوعی کلافه کرده است. شاید دانستن عوارضی که این آلودگی بر روی سلامتی ما می گذارد، موجب شود که تلاش مان را بکنیم تا حداقل، مشکلات کمتری در این زمینه برای مان ایجاد شود.

در مطلبی از دکتر سید ناصر عمادی، متخصص پوست و مو در جام جم این گونه آمده است: شنیدن این پیام از بالاترین مقام وزارت بهداشت که در سال 3700 نفر به دلیل آلودگی هوا در تهران جان خود را از دست داده ‌اند هشدار بزرگی است برای همه کسانی که نگران سلامتی خود و دیگران هستند. اما آیا واقعا آثار زیان بار آلودگی هوا فقط قلب و عروق و ریه ‌های ما را هدف گرفته است؟ بر‌ دیگر اعضای بدن ما به خصوص پوست که وسیع‌ ترین و اولین سد دفاعی در مقابل عوامل بیماری ‌زای محیطی است چه می‌ گذرد؟ آیا از عوارض حاد و درازمدت آلاینده‌ های محیطی بر پوست ‌تان مطلع هستید؟

در یک گزارش علمی در سال 1988 از کارگران کارخانه ساخت مواد شیمیایی در کشور آلمان آمده، از تعداد 53 کارگر 12 نفر بعد از 20 سال دچار سرطان ‌های مختلف پوست شده و تعداد 18 نفر نیز مبتلا به زخم‌ های صعب ‌العلاجی شدند که تا پایان عمر از آن رنج می‌ بردند و در مطالعه ی دیگر ثابت شد که شیوع بیماری ‌ها و بدخیمی ‌های پوست در جوامع صنعتی و افراد شهرنشین بیشتر از سایر گروه‌ ها است. در اثبات آن چه گفته شد در روزهای اخیر شاهد مراجعه بسیاری از بیماران با شکایت‌ های پوستی به درمانگاه‌ های پوست در شهرهای بزرگ بوده ‌ایم که از خارش، کهیر، اگزما، زخم ‌های سطحی و حتی بروز جوش‌ های چرکی در نواحی سر صورت و چین‌ های بدن مانند کشاله ی ران و نواحی زیربغل شاکی بودند.

وجود آلاینده‌ ها در شهرها از 2 راه به پوست آسیب می ‌رساند:

* نخست در اثر تماس مستقیم و رسوب مواد سمی بر سطح و منافذ پوست که با شستشوی به موقع می‌ توان از شدت اثرات زیان بار آن کاست.

* و دوم از راه تنفس و خون که مواد سمی جذب شده به وسیله ی پوست، به راحتی قابل دفع نبوده و منجر به عوارض آنی و درازمدت در پوست می ‌شوند.

از شایع‌ ترین عوارض حاد و زودگذر می ‌توان به خارش، کهیر، خشکی، تغییر رنگ طبیعی پوست(به خصوص در اطفال و افراد مُسن)، اگزمای دست و صورت، ایجاد زخم ‌های سطحی(به خصوص در افراد با سوابق بیماری ‌های پوستی رماتیسمی و دیابت)، قرمزی و خارش پلک و پوست اطراف چشم، بروز و تشدید جوش ‌های چرکی در صورت و بدن و چین ‌ها و حتی خشکی و ترک لب ‌ها اشاره کرد.

مهم‌ ترین عوارض درازمدت را می ‌توان در بروز چین و چروک‌ ها یا پیری زودرس، ریزش غیر طبیعی موها، گودی و تیرگی اطراف چشم، لک ‌های قهوه ‌ای در صورت، التهاب و زخم‌ های مزمن در تنه و اندام و به خصوص در نواحی چین ‌ها(کشاله ران و زیربغل) و مهم ‌تر از همه آغاز بدخیمی ‌های پوستی را در سنین میانسالی جستجو کرد.

توصیه ‌های بهداشتی و درمانی

دستکش و لباس نخی سبک به رنگ روشن بر تن کنید، به طوری که تمام بدن پوشیده باشد.

صورت را با ضد آفتاب مناسب محافظت کرده و برای جلوگیری از جذب آلاینده‌ ها از طریق سیستم تنفسی حتما بینی و دهان خود را با ماسک مناسب بپوشانید.

از مالیدن دست ‌ها که منبع آلودگی است، به هر قسمت از بدن خودداری کنید.

بعد از بازگشت به منزل قبل از تعویض لباس، کودکان را در آغوش نگیرید.

در صورت امکان ضمن استحمام سبک، نواحی چین‌ ها، مخاط بینی، پلک‌ ها و اطراف چشم، گوش و دهان، زیر ناخن‌ ها و لای انگشتان را به طور کامل با صابون‌ های مخصوص به نام پن شستشو دهید.

در صورت احساس خشکی از مرطوب‌ کننده‌ های ملایم و قابل جذب برای طراوت، شادابی و آرامش پوست خود استفاده نمایید.

مصرف آنتی ‌اکسیدان ‌ها در این روز‌ها بسیار مهم است، زیرا اثرات سوء آلاینده‌ ها را بر روی اعضای بدن کاهش می ‌دهد، از این رو مصرف ویتامین C و A و روی و شیر را که از مهم ‌ترین آنتی ‌اکسیدان‌ ها هستند، فراموش نکنید.

در نظافت پوست تان دقت بیشتری کنید

به گزارش ایرنا، دکتر رضا محمود رباطی، عضو گروه آموزشی پوست و مو دانشگاه شهید بهشتی به شهروندان توصیه کرد با توجه به افزایش آلودگی هوا، بیش از گذشته مراقب سلامت پوست و موی خود باشند و به محض بازگشت به منزل، بخش هایی از پوست را که در تماس مستقیم با هوا قرار دارد، شست و شو دهند.

افراد به ویژه کودکان، ‌سالمندان و افرادی که حساسیت پوستی دارند، باید کمتر از سایر افراد در معرض آلودگی هوا قرار گیرند.

افراد پس از بازگشت به خانه و شست و شوی صورت، دست ها و پاها، از کرم مرطوب کننده استفاده کنند تا از خشکی و بروز حساسیت در پوست جلوگیری شود.

افراد قبل از خروج از منزل از کرم های ضد آفتاب استفاده کنند. استفاده از کرم ضد آفتاب برای کودکان و افراد دارای پوست حساس و خشک ضروری تر است.

در زمستان بحث خشکی پوست و بروز حساسیت شایع تر از سایر فصول سال است و افزایش میزان آلودگی می تواند این مشکل را افزایش دهد. به همین دلیل رعایت نکات بهداشتی و نظافت مرتب پوست و مو بدون بروز وسواس یا شست و شوی بیش از حد و مرطوب کردن پوست همراه با استفاده ی مناسب از کرم های ضد آفتاب برای کاهش این گونه حساسیت ها یا خشکی ها سودمند خواهد بود.

کودکان بیش از سایر اقشار در معرض آسیب های ناشی از آلودگی هوا هستند پس تا می توانید از سفرهای بی دلیل یا غیر ضروری خودداری کنید تا کودکان کمتر در معرض هوای آلوده قرار گیرند.

فرآوری: مریم مرادیان نیری – سایت تبیان

اگر می خواهید با پزشکان سایت مشورت کنید، اینجا را کلیک کنید.

برای شرکت در بحث های انجمن سایت مرتبط با بهداشت و سلامت، اینجا را کلیک کنید.

* مطالب مرتبط:

تاثیر آلودگی هوا بر سالمندان

آلودگی هوای تهران در حد هشدار

اثرات گرد و غبار بر سلامت افراد

بررسی نقش موثر تغذیه در کاهش عوارض ناشی از آلودگی هوا

آلودگی هوا و دردهای شكمی به ویژه در زنان

افزایش شدید آلودگی هوای تهران و راه...

آلودگی هوا، رشد جنین را کم می کند

آلودگی‌ هوا به چشم‌ها نیز صدمه می زند

تأثیر آلودگی هوا بر کودکان

فصل آلودگی هوا و سلامت انسان

آلودگی هوا همچنان قربانی می گیرد

آلودگی هوای تهران خطرناک شده

بهترین غذاها در هوای آلوده

روزهای آلودگی هوا بیشتر مایعات بنوشید

ارتباط آلودگی هوا با مشکلات خواب

آلودگى هوا و اثرات احتمالى آن بر سلامتى

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.