تبیان، دستیار زندگی
شنیده ها حاکیست وقتی نمایشگاه زوریخ کارش را آغاز کرد، بسیاری از علاقمندان به هنر فکرش را هم نمی کردند که ایران صاحب تابلویی از پیکاسو باشد؛ تابلویی که در بهترین جای این نمایشگاه به نمایش در آمد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

یک گنجینه و هزار فایده

آثار خارجی موزه هنرهای معاصر

روز یکشنبه سفیر سوئیس نامه قدردانی رئیس موزه كنستهاوس زوریخ را به دست محمود شالویی رئیس مرکز هنرهای نمایشی و رئیس موزه هنرهای نمایشی تهران رساند و شنیده ها حاکیست وقتی نمایشگاه زوریخ کارش را آغاز کرد، بسیاری از علاقمندان به هنر فکرش را هم نمی کردند که ایران صاحب تابلویی از پیکاسو باشد؛ تابلویی که در بهترین جای این نمایشگاه به نمایش در آمد.

در کشور خودمان هم شاید خیلی ها تا همین چند وقت پیش نمی دانستند آثاری از بزرگان هنرهای تجسمی دنیا در گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران  وجود دارد و شاید هنوز هم آثاری در موزه ها و مجموعه های فرهنگی کشورمان وجود داشته باشد که به جز مسئولان این مراکز، کمتر کسی از وجودشان در ایران خبر داشته باشد.

این آثار سالهای سال گنج هایی بودند که کمتر از آنها بهره گرفته می شد. شاید نمایش این آثار با تغییر رویکرد مدیران موزه هنرهای معاصر تهران، مهمترین اتفاقی باشد که در راستای استفاده از این آثار رخ داده است. اما فراهم کردن امکانی که علاقمندان به هنر و هنرمندان بتوانند این آثار را از نزدیک ببینند، ساده ترین بهره برداری از گنجینه آثار خارجی موزه هنرهای معاصر تهران است.

امانت سپاری آثار خارجی موزه هنرهای معاصر تهران یکی از روش هایی است که به مدد آن مسئولان می توانند به هنر تجسمی در کشورمان و ارتقای آن کمک کنند. امانت سپاری این آثار به معنی تعامل بیشتر مرکز هنرهای تجسمی وزارت ارشاد با موزه ها و مراکز هنری دنیا خواهد بود.

شاید مسئولان موزه هنرهای معاصر تهران به این نکته هم اندیشیده باشند و به همین سبب امانت سپاری این آثار را آغاز کرده اند.  چندی پیش اثری از دنگن از گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران به موزه بوینماس روتردام هلند ارسال شد تا در نمایشگاه «تمام چشم ها به سوی وان دنگن» به نمایش درآید. امانت سپاری اثری از پیکاسو نیز یکی دیگر از اقدامات موزه برای ارسال آثار خارجی گنجینه به کشورهای مختلف است. این اقدام در ساده ترین شکل خود، مسئولان هنرهای تجسمی کشورمان را با تازه ترین دستاوردهای حوزه امانت سپاری آثار و آداب و شیوه های آن آشنا می کند. اما این اتفاق کمترین نتیجه ای است که می توان از امانت سپاری آثار خارجی موزه توقع داشت.

امانت سپاری آثار خارجی موزه هنرهای معاصر تهران یکی از روش هایی است که به مدد آن مسئولان می توانند به هنر تجسمی در کشورمان و ارتقای آن کمک کنند. امانت سپاری این آثار به معنی تعامل بیشتر مرکز هنرهای تجسمی وزارت ارشاد با موزه ها و مراکز هنری دنیا خواهد بود. در این تعاملات نه تنها این آثار دیده خواهند شد، بلکه نام ایران نیز در محافل هنری دنیا شنیده خواهد شد تا همزمان با درخشش هنرمندان ایرانی در حراجی های مختلف، نگاه ایران به هنر و داشته ها و پیشرفت های هنرهای تجسمی در کشور هم مورد توجه جهانیان قرار بگیرد.

از آنجا که آثار هنرمندان بزرگ دنیا و بخصوص هنرمندانی که در شکلگیری جریان های هنری نقش داشته اند، گران هستند و ممکن است در شرایط فعلی خرید آنها چندان مقرون به صرفه نباشد می توان از شیوه  امانت گیری و امانت سپاری نهایت بهره را برد.

به جز این موارد امانت سپاری آثار خارجی موزه می تواند زمینه را برای امانت گیری بسیاری از آثار روز دنیا فراهم کند. از آنجا که آثار هنرمندان بزرگ دنیا و بخصوص هنرمندانی که در شکلگیری جریان های هنری نقش داشته اند، گران هستند و ممکن است در شرایط فعلی خرید آنها چندان مقرون به صرفه نباشد می توان از شیوه  امانت گیری و امانت سپاری نهایت بهره را برد.

آرام آرام دنیای هنر به هنرمندان ایرانی توجه بیشتری نشان خواهد دارد اگر فضای هنری ایران بتواند به بهانه های ساده ای چون امانت سپاری گنجینه اش، خود را در معرض رویدادها و تازه های دنیا هنر و هنر دنیا قرار دهد.

در گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران آثاری از پابلو پیكاسو، جكسون پولاك، ژرژ روان، پل گوگن، آندره دورن، ژرژ براك، ونگوگ، خوان میرو، مارك شاگال، لوترك، واسیلی كاندینسكی، ادوارد مونه، اندی وارهول و... وجود دارد که شاید خیلی ها مانند نوه پیکاسو ندانند، اثری از این هنرمندان در ایران وجود دارد. در کاخ موزه سعد آباد و شاید در مراکز هنری دیگری هم آثاری باشد که هنوز به فکر بهره برداری اینچنین از آنها نیفتاده باشیم.


گروه هنر تبیان / آذر مهاجر