تبیان، دستیار زندگی
بعد از نابودی ده ها هکتار از جنگل های گلستان، آتش این بار دامن جنگل ابر شاهرود را گرفت تا بخش عظیمی از بی نظیرترین محوطه جنگلی ایران تبدیل به خاکستر شود. آتش سوزی جنگل ابر که از سه روز قبل آغاز شده، بخش های مهمی از این جنگل را در برگرفته و یگان های مختلف
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آتش سوزی عمدی در جنگل های کشور

جنگل ابر طعمه آتش


بعد از نابودی ده ها هکتار از جنگل های گلستان، آتش این بار دامن جنگل ابر شاهرود را گرفت تا بخش عظیمی از بی نظیرترین محوطه جنگلی ایران تبدیل به خاکستر شود.

آتش سوزی جنگل ابر که از سه روز قبل آغاز شده، بخش های مهمی از این جنگل را در برگرفته و یگان های مختلف دستگاه های اجرایی در حال تلاش برای اطفای آن هستند.


این در حالی است که از ابتدای امسال، گسترش خشكسالی، كم آبی و گرم شدن هوا باعث آتش سوزی در بخش وسیعی از جنگل‌های شمال، غرب، جنوب و جنوب‌غربی کشور شده است. این روند که با سوختن 45 هكتار از جنگل‌های خوزستان آغاز شد، مراتع و جنگل های استان‌ كرمانشاه، لرستان، كردستان و جنگل‌های مشرف به یاسوج در مجاورت استان كهگیلویه و بویراحمد را هم در برگرفت و با سوزاندن بخش وسیعی از جنگل های استان گلستان و پارك ملی آن تلخ ترین واقعه طبیعی امسال را رقم زد.

بروز آتش‌سوزی‌های وسیع در مناطق شمالی كشور، بیشتر عمدی است

و این در حالی است که ما برای احیای هر هكتار از این جنگل ها به

زمانی حدود 200 تا 300 سال وقت نیاز داریم

آتش سوزی ها عمدی است؟

هرچند که بررسی ها نشان می‌دهد عواملی مثل خشكسالی، صاعقه، بادهای گرم و حتی نبود فرهنگ گردشگری و بهره‌برداری توریستی از جنگل ها تنها دلایل بروز این آتش سوزی ها نبوده اند و عواملی مثل تصرف اراضی و تغییر كاربری آنها در حاشیه جنگل‌ها در این امر موثر بوده است.

مهندس كاظم نصرتی، رئیس جامعه جنگلبانی در این باره معتقد است: «بروز آتش‌سوزی‌های وسیع در مناطق شمالی كشور، بیشتر عمدی است و این در حالی است که ما برای احیای هر هكتار از این جنگل ها زمانی حدود 200 تا 300 سال وقت نیاز داریم.»

جنگل

نصرتی در گفتگو با جام جم می گوید: «از گذشته نیز احداث برج‌های دیده‌بانی در ارتفاعات و در دامنه جنگل‌ها برای اطلاع‌رسانی موثر و بموقع یك ضرورت تلقی می‌شده است. در حالی كه ما در كشورمان نه تنها از این سیستم‌های اطلاع‌رسانی مدرن بی‌بهره‌ایم بلكه بخش حفاظت از جنگل فاقد تجهیزات و امكانات پیشرفته اطفای حریق و همچنین نیروی متخصص و آموزش‌دیده است. مقوله‌ای كه امروزه در دنیا برای آن در بحث مدیریت و حفاظت از جنگل سرمایه‌گذاری و برنامه‌ریزی جدی صورت می‌گیرد.»

او ادامه می دهد: «در جنگل‌های گلستان تخریب‌ها آنقدر وسیع است كه احیای آن به نظر كار ساده‌ای نمی‌آید. همچنان ‌كه در چنین شرایطی از دست رفتن یك هكتار هم زیاد است. با این حال حتی اگر بخش‌های آسیب‌دیده بیشتر شامل بوته‌زارها، درختچه‌ها و در واقع حاشیه امن جنگل هم بشوند خسارات ناشی از آنها به سادگی ممكن نخواهد بود.»

در یك سال گذشته، بیش از 500 مورد آتش‌سوزی در استان كردستان

اتفاق افتاده و پنج هزار و 600 هكتار از عرصه‌های طبیعی این استان

طعمه حریق شده‌اند

جنگل ها می میرند

جنگل

براساس استاندارد جهانی، سهم هر فرد از جنگل 8 هكتار است و این رقم در ایران كه در زمره 56 كشور كم جنگل جهان به شمار می‌رود برای هر نفر 2 هكتار است. با وجود این، هر سال آتش بخش قابل‌توجهی از جنگل‌های گلستان، مازندران، گیلان یا كردستان، لرستان، چهارمحال و بختیاری و دیگر استان‌های زاگرس را طعمه خود می‌كند.

در یك سال گذشته، بیش از 500 مورد آتش‌سوزی در استان كردستان اتفاق افتاده و پنج هزار و 600 هكتار از عرصه‌های طبیعی این استان طعمه حریق شده‌اند. در استان لرستان نیز امسال بیش از 20 مورد آتش‌سوزی بزرگ و كوچك در سطح مناطق حفاظت شده تحت مدیریت محیط زیست اتفاق افتاد و طی 15 روز نیز در ماه‌های آبان و آذر امسال جنگل‌های گلستان طعمه حریق شدند.


گروه گردشگری تبیان