تبیان، دستیار زندگی
قرن ها پیش، وقتی هنوز تقسیمات کشوری و استانی و روستایی معنا نداشت، شاهان هخامنشی و ساسانی شیفته منطقه کوچکی در 220 کیلومتر شیراز و 65 کیلومتری جنوب شرقی کازرون شده بودند که امروز به نام «روستای سرمشهد» شناخته می شود.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

عکس یادگاری با بهرام دوم!

نقش برجسته بهرام دوم


قرن ها پیش، وقتی هنوز تقسیمات کشوری و استانی و روستایی معنا نداشت، شاهان هخامنشی و ساسانی شیفته منطقه کوچکی در 220 کیلومتر شیراز و 65 کیلومتری جنوب شرقی کازرون شده بودند که امروز به نام «روستای سرمشهد» شناخته می شود. محوطه ای باستانی که میراث ارزشمند خود را از همین شیفتگی پادشاهان به یادگار دارد. جایی که دیوارها با نقش برجسته های قدیمی شان تاریخ را برای شما روایت می کنند.

نقش برجسته ها، راویان مصور تاریخ اند. سنگ تراشه هایی که نمونه های آنها کم و بیش در کشورهای تاریخی دنیا دیده می شود و مهم ترین سند افتخار حکومت های باستانی به شمار می روند که مهم ترین حوادث این حکومت ها را روایت می کردند.

نقش برجسته بهرام دوم

برای دیدن نقش برجسته بهرام دوم که مهم ترین شناسه روستای سرمشهد و یکی از مهمترین آثار دوران ساسانی به شمار می رود، باید به بخش جره و بالاده از شهرستان کازرون سفر کنید و این تابلوی باستانی را در انتهای روستای سرمشهد، روی دیواره کوه آغاجری ببینید. این نقش برجسته که در ابعاد 4.5 در 2 متر و در ارتفاع 23 متری از زمین قرار گرفته، بهرام دوم، پنجمین پادشاه ساسانی را در حال جدال با دو شیر نر به تصویر می کشد؛ جدال به خاطر محافظت از فرزند و همسرش.

نقش برجسته بهرام دوم

در متون تاریخی بهرام را شاه شجاع و جنگجویی دانسته اند که این صفت احتمالا بی ارتباط با نام او نبوده است. چون نام بهرام در فارسی باستان به صورت ورهران نوشته می شد که این لغت هم از واژه اوستایی ورثرغنا به معنای در هم شکننده ی مقاومت و پیروزمند گرفته شده است.

نقش برجسته بهرام دوم

پشت سر بهرام دوم، می توانید فرزند جوان او را ببینید که البته صورت او چندان قابل دیدن نیست. اما شمشیری که به کمر بسته روحیه رزمجویی را در او نشان می دهد. نفر سوم همسر شاه است و بعد از او فرد دیگری ایستاده که صورتش کاملا تخریب شده و خیلی ها معتقدند کرتیر موبد موبدان آن دوره است. بهرام یکی از دو شیر را کشته و شمشیر خود را تا نیمه در شکم شیر دوم که به طرف او خیز برداشته فرو کرده است.

محققانی که تاریخ ساسانی را بررسی کرده اند، معتقدند که بهرام دوم شاهی خانواده دوست بوده است و به همین دلیل تصویر او روی اکثر سکه‌ها و نقوش برجسته ساسانی همراه با همسر یا گاهی فرزندش دیده می شود.

نقش برجسته بهرام دوم

اما این تنها نقش برجسته ای نیست که از بهرام دوم به جای مانده. نقش برجسته های دیگر بهرام را می توانید در کوه ها و صخره های فارس ببینید که 2 تای آنها در تنگ چوگان و روستای سرمشهد کازرون قرار دارد و احتمالا نقش قندیل هم به بهرام مربوط می شود که آن هم در کازرون قرار دارد. با این حساب کازرون سه نقش برجسته از بهرام دارد که می توانید در یک سفر به جنوب کشور، کنار هر سه آنها بایستید و با بهرام و خانواده اش عکس یادگاری بگیرید!


گروه گردشگری تبیان- رستم زاد