تبیان، دستیار زندگی
6 روز در دیار مقاومت
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

6 روز در دیار مقاومت

بخش سیاسی- گزارشی که در پیش روی شما قرار دارد ما حصل سفری دانشجویی تحت عنوان راهیان مقاومت به کشور لبنان و به میزبانی جنبش حزب الله می باشد، که طی آن 40نفر از دانشجویان خبره در عرصه ی رسانه کشورمان سفری 6 روزه جهت بازدید و ملاقات با سازمانها و نهادهای نظامی و غیر نظامی حزب الله داشته اند. 

ورود به بیروت؛عروس خاورمیانه

هواپیمای ایرباس شرکت هواپیمایی ایران ایر راس ساعت 8 به وقت بیروت در فرودگاه ساحلی رفیق حریری بیروت به زمین می نشیندو کاروان ما که متشکل از 40 دانشجو که عمدتا از چهره های رسانه ای هستند از هواپیما پیاده می شوند.پس از چک پاسپورت و تحویل بارها تازه متوجه می شویم کسی که در سفر در کنارمان نشسته بود حاج کاظم دارابی متهم اصلی پرونده ی میکونوس است که 16 سال از عمرش را در زندانهای برلین میهمان آلمانی ها بوده است، این آشنایی در ادامه ی سفر بسیار به دردمان می خورد.

لبنان

پس از تحویل بارها و استقبال توسط دو نفر از مسولین گروه که پیش از ما در لبنان مستقر شده بودند و به سمت اتوبوس راهنمایی شدیم جهت حرکت به سمت محل اسکان.مسیر فرودگاه تا هتل که در ضاحیه (منطقه شیعه نشین بیروت که در جنگ 33 روزه بارها مورد اصابت موشک قرار گرفت)قرار دارد بیش از هر چیز شاهد تصاویری از علامه فضل الله، سید حسن نصرالله و بعضا امام خمینی(ره) و آیت الله خامنه ای هستیم.ضاحیه به دلیل موقعیت خاص،وجود فرودگاه در آن و بافت شیعه نشین منطقه از اهمیت خاصی برخوردار است.در جای جای ضاحیه پل های عابر، اتوبان ها و خیابان هایی به چشم می خورد که هدیه ی شهرداری یا دولت جمهوری اسلامی ایران به مردم این منطقه است.

پس از طی مسیری حدودا 10 دقیقه ای از فرودگاه به هتل الساحه که وقف علامه فضل الله در امور کودکان یتیم و بی سرپرست است می رسیم هتلی بسیار زیبا وباشکوه که بعدها متوجه می شوم بسیاری از کلیپهای حزب الله در این هتل ساخته شده است، از آنجا که فرصت اقامت ما در بیروت بسیار محدود است و دیدارها و بازدیدها بسیار زیاد بلافاصله پس از اسکان در اتاقها حرکت می کنیم جهت انجام اولین بازدید که با زدید از مزار شهدای مقاومت و حزب الله است انصافا باید از مسولین اردو و حزب الله به خاطر این حسن انتخاب تشکر کرد؛ماراتن ما در بیروت با حضور بر سر مزار حاج رضوان و سایر شهدای مقاومت آغاز شد.

از مکان های مهم زیارتی شمال لبنان و بعلبک مرقد مطهر حضرت خولی دختر امام حسین(ع) می باشد که زیارتگاه عمده شیعیان لبنان بوده و یکی از محلهای تجمعات آنها به حساب می آید،همچنین هر هفته نماز جمعه به امامت نماینده ی سید حسن نصرالله در این مکان زیارتی برگزار می گردد

زیارت مزار شهدا؛روضه الشهدا

اولین بازدید ما زیارت روضه الشهدا می باشد. در این محل قبور شهدای جنبش امل و حزب الله در کنار یکدیگر قرار دارد، با این تفاوت که مقبره ی شهدای امل بسیار زیبا و با شکوه اما تعطیل و بدون زائر ولی مزار شهدای حزب الله در حال ساخت و دائم پر از زائر بود.

در کنار اکثر قریب به اتفاق قبور شهدا تمثال مبارک حضرت امام و حضرت آقا به چشم می خورد حتی بیشتر از عکس سید حسن!شمع شهدا اما که از همان ابتدا گروه ما را پروانه وار به دور خودش جمع کرده است قبر مطهر حاج رضوان می باشد،با همان عکس معروف که اولین بار در این عکس با کلاه عمادی آشنا شدم! در کنار قبر شهید عماد مغنیه یادبود سید هادی نصرالله قرار دارد؛در این محل با مادر یکی از شهدای حزب الله که هر روز بر مزار پسر دانشجویش حاضر شده و به قرائت قرآن می پردازد روبرو شدیم و دوستان هم کاروانیم به استماع سخنان ایشان نشستند؛ پس از ادای احترام و تقدیم گل به مزار حاج رضوان روضه الشهدا را ترک می کنیم.

لبنان

پس از طی مسیری کوتاه و گشت و گذاری در ضاحیه با توضیحات محمد مترجم گروه به منطقه ای که در جنگ 33 روزه بیشترین آسیب ها را دیده است می رسیم منطقه ای که به لطف حزب الله و جمهوری اسلامی دیگر هیچ نشانی از زخم آن روزها را ندارد، منطقه ای با 3500 واحد مسکونی و 18 هزار سکنه! یکی از مسئولین ساخت این پروژه ها 20 دقیقه ای در خصوص روند ساخت و ساز از ابتدا تا کنون برایمان صحبت کرد، از صحبت های سید سحن پس از جنگ سال 2006 و قولی که به مردم ضاحیه داده بود سخن می گفت و اینکه این قول پیش از موعد عملی شده است.

بازدید از این ساختمانها پس از دیدن محل زندگی سابق دبیر کل حزب الله به پایان رسید.

برای ادای نماز به مسجد قائم که مسجد اصلی حزب الله و محل تجمعات اصلی آنها می باشد می آییم و پس از ادای نماز و استماع سخنان امام جماعت مسجد حجت السلام اکرم برکات که معاون فرهنگی حزب الله هم می باشد این مسجد که زین پس محل بسیاری از ملاقات های ما خواهد بود را به سمت رستوران new land ترک می کنیم.

ماه رمضان بود و ما محروم از توفیق روزه گرفتن ولی مگر می شد از غذاهای خوشمزه ی لبنانی صرف نظر کرد!!

دیدار با شیخ مصطفی قصیر مدیر مدارس المهدی

دیداری که برای بعد از ظهر روز اول ما در نظر گرفته اند دیدار با مدیر مدارس المهدی در محل اولین شعبه ی از این مدرسه ها که الان به ساختمان اداری و مدیریت این مدارس تبدیل شده است می باشد.

پس از ورود مدتی را در سالن اجتماعات در انتظار شیخ مصطفی قصیر می نشینیم، پس از ورود ایشان و رد و بدل شدن تعارفات معمول از طریق مترجم ایشان صحبت خود را با کلام فصیح فارسی آغاز می نمایند!!هر چند در اواسط برنامه چند بار از شکسته صحبت کردنشان عذرخواهی می کنند.

مدارس المهدی با قدمت حدودا17 سال و 13 شعبه در اقصی نقاط لبنان(7مدرسه در جنوب لبنان،2مدرسه در بیروت و 4مدرسه در بقاع) سعی در تربیت دانش آموزانی مستعد و مومن با روحیه ی شیعی دارد(هر چند بعضا غیرمسلمانها هم در این مدارس ثبت نام می کنند).شاید بتوان گفت مدارس المهدی و نظام آموزشی آن مدلی برگرفته از نظام آموزش و پرورش خودمان می باشد.

این دیدار پس از طرح سوالاتی از جانب دانشجویان و گزفتن عکس یادگاری با مدیر  مجموعه به پایان رسید.

ملاقات با حاج عبدالله قصیر رئیس شبکه المنار

شبکه المنار شبکه تلویزیونی حزب الله می باشد که نمود کار آن را در ایام جنگ 33 روزه با تنها 2 دقیقه قطعی برنامه ها می توان مشاهده کرد، شکل گیری این شبکه ابتدا با عنوان شبکه نور در سال 1988 و سپس در سال 1991 با عنوان شبکه المنار بوده است.

لبنان

شبکه ی المنار با داشتن برنامه های متنوع با محوریت مقاوت در حال حاضر به عنوان شبکه ی اول یا دوم لبنان و بین 10 انتخاب اول مردمان عرب قرار دارد که این نشان از موفقیت این شبکه ی تلویزیونی دارد.در سال 2000 این شبکه به صورت یک شبکه ی ماهواره ای در می آید و به عنوان اولین تصاویر ارسالی به دنیا فیلم آزادی اسرای خیام را به روی شبکه می فرستند.در پایان این دیدار دانشجویان به طرح سوالاتی در خصوص کار رسانه ای حزب الله و به طور خاص المنار پرداختند.

تاکید مداوم ایشان بر جایگاه ولایت فقیه و ارادت قلبی اش به مقام معظم رهبری که زین پس در سفر تقریبا در تمامی دیدارها دیده می شد از نکات حائز اهمیت جلسه بود.

در همان بدو ورود با استقبال گرم دانشجویان روبرو می شویم استقبالی از جنس برادری!بدون هیچ اغراقی یکی از جاهایی است که دوست داشتم دوباره در سفر تکرار شود. هرچند خیلی خسته بودیم از ملاقاتهای پیشین ولی این دیدار از جنسی دیگر و بسیار صمیمانه بود

دیدار با دانشجویان حزب الله در خوابگاه دانشجوییشان

لبنان

ساعت 8:30 شب به وقت بیروت پس از طی طریقی 10 دقیقه ای به ساختمانی 5 طبقه می رسیم جایی که بناست ملاقات ما با برخی دانشجویان حزب الله در دانشگاههای مختلف لبنان انجام گیرد.در همان بدو ورود با استقبال گرم دانشجویان روبرو می شویم استقبالی از جنس برادری!بدون هیچ اغراقی یکی از جاهایی است که دوست داشتم دوباره در سفر تکرار شود. هرچند خیلی خسته بودیم از ملاقاتهای پیشین ولی این دیدار از جنسی دیگر و بسیار صمیمانه بود.

ابتدا محمد مترجم ما با معرفی کاروان به دانشجویان لبنانی باب صحبت را باز کرد و سپس نمایندگانی از دو طرف به بیان نقطه نظرات خود پرداختند، اما آنچه که ترجیع بند سخنان دانشجویان لبنانی را تشکیل می داد ناراحتی آنها از حوادث اخیر در ایران و اینکه امید تمام ملل اسلامی دنیا ایران است، بود.

این ملاقات جذاب علی رغم خستگی دوستان دو ساعت و نیم به طول انجامید و سرانجام در ساعت 11:00 شب با سخنان نماینده ی دانشجویان کشورمان و تشکر از این عزیزان به خاطر پذیرایی گرمشان به پایان رسید.

بازدید از جهاد البناء

بازدید ما از این مرکز در صبح روز دوم سفر اتفاق می افتد در محل مدیریت این سازمان که نمایشگاهی از کارهای صورت گرفته توسط این سازمان نیز در آن وجود دارد.

پس از استقرار در محل همایشهای این مجموعه و استماع سخنان مدیریت آن حاج سلطان بازدید کوتاهی داریم از فعالیتهای گوناگون این مرکز که طیف وسیعی را به خود اختصاص می دهد. بنابر اظهارات حاج سلطان این مرکز از سال 1979 و با الهام از جهاد سازندگی خودمان با محوریت سازندگی و کشاورزی آغاز به کار کرده است تا کنون نیز عمده ی فعالیتهای این مجموعه در زمینه های عمرانی و کشاورزی بوده است. اما این موسسه ورود به حوزه های آموزشی ای چون خیاطی، تعمیر کامپیوتر، آشپزی و.. . را نیز در دستور کار خود دارد.این مجموعه در خصوص اشتغالزایی خصوصا پس از جنگ 33 روزه بسیار موفق عمل کرده و پس از همین جنگ در بازگرداندن سرسبزی به سراسر لبنان موثر بوده است.

بازدید و ملاقات با رئیس این مجموعه پس از گرفتن عکس یادگاری به پایان می رسد.

بازدید از موسسه الجرحی و ملاقات با حاج حسن دکروب

موسسه الجرحی یا همان بنیاد جانبازان کار ویژه اش رسیدگی به امور جانبازان مقاومت می باشد این مجموعه که به گفته ی حاج حسن دکروب مدیریت موسسه از سال 1982 آغاز به کار کرده است 4500مجروح و جانباز را تحت سرپرستی خود دارد که در سطوح مختلف مورد حمایت قرار گرفته اند.

لبنان

در ابتدای این بازدید به نمایشگاه آثار جانبازان لبنانی می رویم و سپس از کار دو جانباز خانم و آقا بازدید می نماییم در حین بازدید صحبت هایی هم بین ما و این دو جانباز مقاومت ردو بدل می شود.

پس از این بازدید کوتاه به ساختمان در حال ساخت که در مجاورت این ساختمان می باشد می رویم و با مدیریت و برخی از مسئولین مجموعه دیدار می نماییم و همچنین به استماع سخنان این دوستان می نشینیم، در انتهای این دیدار قاب عکسی منقش به تصویر سید حسن نصرالله به گروه ما هدیه داده شد.

مسجد حسنین و ملاقات با سید علی فضل الله

مسجد حسنین نیز در ضاحیه قرار دارد و محل اقامه ی نماز جمعه می باشد مسجدی بسیار زیبا و با شکوه که اقدامات لمنیتی بسیاری برای آن در نظر گرفته اند.امام جماعت این مسجد سید علی فضل الله فرزند مرجع فقید لبنان علامه محمد حسین فضل الله می باشد، مزار علامه فضل الله نیز در طبقه زیرین این مسجد قرار گرفته است.

پس از اقامه ی نماز مسئول گروه از سید علی فضل الله در خواست می نماید در صورت امکان چند دقیقه ای را در خدمتشان باشیم که ایشان با روی گشاده ما را در دفترشان می پذیرند.ایشان 10 دقیقه ای را به سخنرانی در خصوص جایگاه ایران و اهمیت آن پرداختند و ما را به تکلیف و ماموریت مهممان که همانا بالا نگه داشتن پرچم اسلام است متذکر شدند، ایشان دائما به این مهم تاکید داشتند که علامه فضل الله تلاش می کردند تصویر درستی از جمهوری اسلامی ارائه کنند؛ ابراز ارادت ایشان به مقام معظم رهبری برایمان بسیار جالب بود.

دیدار با این فرمانده ی نظامی مقاومت در همان خوابگاه دانشجویی رقم می خورد که حالا دیگر مطمئنم یک خوابگاه نیست بلکه مقری است برای دیدارهای بچه های حزب الله شاید مثل مسجد قائم!

ملاقات با سید هاشم صفی الدین رئیس شورای اجرایی حزب الله و عضو شورای 6 نفر حزب الله

شاید مهم ترین و جذاب ترین قسمت سفر که بی صبرانه انتظار آن را می کشیدم همین قسمت بود چرا که پیش از سفر برای ما واضح بود که دیدار با سید حسن نصر الله امکان پذیر نمی باشد اما امید داشتیم لااقل این ملاقات را از دست ندهیم!

ملاقات با ایشان در مسجد قائم صورت می گیرد؛ در طبقه ی سوم مسجد سالنی است که چند نفر از بچه های حزب الله محافظت از آن را به عهده دارند تمام موبایل ها و دوربین های ما را می گیرند غیر از دوربین های صدا و سیما را!پیش از آمدن ایشان مسئول اردو که خود چند باری با ایشان روبرو شده است از شباهت خُلقی و خَلقی ایشان به سید حسن می گوید این کلمات ما را در دیدار ایشان تشنه تر می کند، پس با ورود ایشان همه برخاسته و یکصدا می گوییم:یاالله یاالله احفظ لنا نصرالله!

لبنان

پس از قرار گرفتن ایشان در جایگاه و معرفی گروه ما خدمت ایشان توسط مترجم ایشان فرمایشات خود را به فارسی بسیار فصیح تر از آنچه فکرش را می کردیم آغاز می نماید.از شکل گیری حزب الله به دستور امام "ره" می گوید و رشد مقاومت فراتر از آنچه فکرش را می کردند، از موفقیت روز افزون حزب الله و محبوبیتش پس از جنگ 33 روزه سخن گفتند.

از ارائه ی راهکارهای مقام معظم رهبری و دلسوزی هایشان برای جریان مقاومت و چشم امیدی که سراسر جهان اسلام و نه فقط حزب الله به ایران دارند. پس از سخنان ایشان که در حدود 1 ساعت به طول انجامید دو تن از دوستان به بیان سوالاتی پرداختند و یکی از همراهان در حرکتی رندانه تسبیحی را به یادگاری از ایشان دریافت کرد.

در انتهای این دیدار ارزشمند و پرخاطره چند عکس یادگاری گرفته شد.

ملاقات با فرمانده نظامی حزب الله

دیدار با این فرمانده ی نظامی مقاومت در همان خوابگاه دانشجویی رقم می خورد که حالا دیگر مطمئنم یک خوابگاه نیست بلکه مقری است برای دیدارهای بچه های حزب الله شاید مثل مسجد قائم!

در این دیدار که اجازه ی ورود هیچ گونه دوربینی را به آن نداند بیشتر صحبتها حول جنگ 33 روزه و موفقیتهای حاصل از آن بود.در انتهای این دیدار چند سلاح خاص حزب الله از جمله اسلحه ای که با آن تانک مرکاوا را مورد هدف قرار می دادند را برای ما به نمایش گذاشتند.

سفر به جنوب لبنان

صبح روز سوم بیروت را به مقصد جنوب لبنان ترک می کنیم، جنوبی که زخمهایی بسیار از سالها مقاومت بر تن دارد اما همچنان با صلابت ایستاده است در اولین ایستگاه به روستای عیناتا می رسیم روستایی که یکی از خطوط مقدم مواجهه ی حزب الله و نیروهای اسراییل بوده است با بیش از 30 شهید کوچک و بزرگ که در گوشه ای از روستا مقبره ای زیبا توسط جمهوری اسلامی ایران برایشان ساخته شده است.

یکی از افسران حزب الله به جمع ما آمدند و به ایراد سخنانی در خصوص مقاومت در این منطقه پرداختند که بسیار مفید و دقیق بود.

ملیتا؛ حکایت زمین برای آسمان!

در منطقه جبل صافی واقع در ارتفاعات اقلیم الفتاح با بازدید از موزه ی ملیتا می پردازیم، این منطقه تا سال 2000 در اشغال اسرائیل بوده اما به علت ضربه‌هایی که حزب الله وارد می‌کند، در نهایت ارتش اسرائیل از این مناطق عقب‌نشینی می نماید. این منطقه تا پیش از آزادسازی، به خاطر کوهستانی بودن آن و پوشش گیاهی یک منطقه استراتژیک بوده است. معرفی سلاح‌های گوناگون حزب الله، بازدید از تونل حفر شده در دل کوه توسط حزب الله در طول ?? سال با مشارکت یکهزار نفر و زیبایی‌های طبیعی، از جمله جذابیت‌های این منطقه است.

مقر فرماندهی حزب الله، سنگر مخصوص شهید سید عباس موسوی(اولین دبیر حزب الله لبنان)و سایر سنگرهای مختلف رزمندگان حزب الله از دیگر جاذبه های این موزه می باشد،که در سال 2009 راه اندازی شده است.

حدیقة الایران؛ ایرانی کوچک  در چند قدمی سرزمین های اشغالی 

لبنان

این پارک در یک قدمی مرز لبنان با اسرائیل [اراضی متعلق به فلسطین که در اشغال صهیونیست‌هاست] قرار دارد. در محل ورود شناسنامه‌ای از ریز ماجرا است، اما ریز ماجرا درشت تر از آن نوشتار بود. در مدخل پارک تصویر رهبر معظم انقلاب اسلامی نصب شده بود و بعد از آن رئیس جمهور محمود احمدی نژاد. پارک به خاطر کوهستانی بودن منطقه پلکانی ساخته شده بود. سمت راست پارک آلاچیق‌های چوبی زیبایی بود که مردم در آنها استراحت می‌کردند. در طول مسیر پیاده رو در پارک تابلوهایی به چشم می‌خورد که هرکدام از آنها یک شهر تاریخی و مذهبی ایران را معرفی می‌کرد. سمت چپ پارک یک جایگاه چند طبقه ساخته‌اند که یک دوربین هم روی آن نصب شده. مردم با دوربین آن طرف مرز را می‌بینند. باد خوبی می‌آمد و طبیعت منطقه هم همین را اقتضا می‌کرد.

یکی از چیزهایی که در این منطقه بسیار جالب و حائز اهمیت است به اهتزاز در آمدن بیرق گنبد مطهر حرم حضرت امام حسین (ع) می باشد که به ابهت این پارک می افزاید.

در جای جای پارک علاوه بر تصویر حضرت امام(ره)،مقام معظم رهبری و رییس جمهور تصاویر شهداو مسئولین شهید ابتدای انقلاب به چشم می خورد،در مورد مکان این پارک شاید بتوان گفت دولت و مردم لبنان با اهدا این زمین در چنین موقعیتی با این وسعت و اندازه خواسته اند به نوعی تشکر خود از جمهوری اسلامی ایران را برسانند.

بازدیدکنندگان حق کشیدن سیگار در حریم کلیسا را ندارند و عکاسی از داخل کلیساها هم ممنوع است. از محوطه کلیساهای حریصا می‌توان با دوربین‌های کوچکی که با سکه شارژ می‌شوند، جونیه را تماشا کرد

بازدید از کلیسای حریصا واقع در جونیه؛منطقه مسیحی نشین بیروت

روز چهارم سفر را به گشت و گذار در بیروت و در واقع بستر شکل گیری مقاومت می پردازیم؛ مسیر کوهستانی، پر پیچ و خم و سرسبز جعیتا تا حریصا هر بیننده‌ای را مسحور می‌کند. حریصا یکی از مکان‌های مهم زیارتی در لبنان است که در فاصله 20 کیلومتری شمال بیروت و در شرق شهر جونیه قرار دارد و مجتمعی از کلیساهای چهارگانه هست که بر بالای کوههایی قرار دارد که 650 متر از سطح دریا ارتفاع دارد. برای رسیدن به منطقه دو راه وجود دارد: یکی از طریق تله کابین جونیه ـ حریصا که فاصله 1570 متری را در عرض 9 دقیقه طی می کند و از فراز جنگل های کوهستانی و ساختمان‌های سر به فلک کشیده عبور می‌کند و دیگر از طریق جاده کوهستانی.

قدیمی‌ترین کلیسای این مجموعه کلیسای کوچک به ظرفیت 40 نفر است که Our Lady of Lebanon یا سیده لبنان نام دارد و قدمتی حدودا 102 ساله دارد اجازه ی ورود به این کلیسا را به ما نمی دهند. بنای کلیسا مخروطی شکل است و یک راه‌پله مارپیچ روی نمای ساختمان بازدیدکنندگان را به بالا هدایت می‌کند که هر چه به سمت بالا می‌رویم از عرض پله‌ها کم می‌شود. روی قله این بنا مجسمه برنزی ?? تنی از مریم مقدس قرار داده شده که تاجی از طلا بر سر دارد. این مجسمه که از بیشتر نقاط شهر قابل رویت است در سال 1908 ساخته شده است.

کلیسای بزرگ دیگری به نام بازلیک در این مجموعه قرار دارد که بزرگترین کلیسای خاورمیانه است و سقف آن به نشانه 5 استان لبنان 5 سطح دارد. بلندترین ارتفاع سقف آن ?? و کوتاهترین آن ?? متر است. این کلیسا ?34? سال قدمت دارد و ?? سال قبل بازسازی شده و مسیحی‌های مارونی جشن‌های بزرگ مذهبی خود را در آن برگزار می‌کنند. زیر این کلیسا کنیسه‌ای است با نام «سیدة لرد» به معنای نگهبان که یکشنبه‌ها در آن دعای دسته جمعی می‌خوانند. «کنیسه الغفران» کلیسای چهارم این مجموعه است که میزبان مراسمی چون تدفین، غسل تعمید و اعتراف است.

لبنان

بازدیدکنندگان حق کشیدن سیگار در حریم کلیسا را ندارند و عکاسی از داخل کلیساها هم ممنوع است. از محوطه کلیساهای حریصا می‌توان با دوربین‌های کوچکی که با سکه شارژ می‌شوند، جونیه را تماشا کرد.

اما موضوع جالبی که برای ما در جریان بازدید از این محل پیش آمد و حتما برای ایرانی‌های پیش از ما هم پیش آمده، نوع برخورد مأمورین و متصدیان آنجاست با ایرانی‌ها. وقتی قصد ورود به محوطه کلیسای سیده لبنان را داشتیم، ابتدا متصدی آنجا ممانعت به عمل آورد. با رایزنی‌های بسیار او را راضی کردیم که اقلا از کلیسای بازلیک دیدن کنیم که راضی شد. وقتی وارد کلیسای بزرگ بالزیک شدیم، پشت سرمان یک مأمور مسلح هم وارد شد. مأمور پیش از ورود ما اسلحه نداشت، ولی با ورود ما مسلح شد. متصدی امور کلیسا به ما گفت اینجا جای مقدسی است و مردم قربانی‌هایشان را اینجا می‌آورند. اینجا آنقدر مقدس است که حتی نباید یک پای خود را روی پای دیگرتان بگذارید. کسی از میان دوستان پرسید ورود مأمور با اسلحه بی‌احترامی نیست؟ که متصدی جواب داد چرا بی‌احترامی است ولی اینها وظیفه دارند از ما محافظت کنند! دیگر فرصت نشد بپرسیم از او در برابر چه چیز یا چه کسانی محافظت می‌کنند.

بالاخره توانستیم رضایت او را جلب کنیم و وارد محوطه شویم و چند تا عکس بگیریم. البته قبل از ورود خیلی جدی هشدار داده بودند که سکوت را رعایت کنید و وارد کلیسای زیر مجسمه نشوید. این برخورد آنها برایمان سؤال شد. بنا شد از سفیر بپرسیم. وقتی سفیر را در جریان گذاشتیم او گفت ایرانی‌ها اصلا مراعات آن فضا را که فضای مقدس و محترمی برای مسیحیان است، نمی‌کنند و پیش آمده که گروهی آمده‌اند در محوطه فرش پهن کرده‌اند و غذا و... و این باعث بدبینی آنها به ما شده. در ایران هم که از چند نفری موضوع را پرسیدم آنها هم همین برخورد و اتفاق را تعریف کردند. برایم ثابت شد که از سوی ما کمتر مراعات می‌شود. البته دوستی مطلب دیگری هم نقل کرد. اینکه امنیت آن نقطه با مسیحیان مارونی و جعجع است. برای همین برخوردشان مناسب نیست. ولی به هر حال باید به ادیان دیگر احترام گذاشت.

او جایگاه شیعه را در لبنان مدیون جمهوری اسلامی می‌دانست و می‌گفت الان کار به جایی رسیده که هیچ تصمیمی بدون نظر شیعه و حزب الله اتخاذ نمی‌شود

زیارت مقام حضرت خولی، بنت امام الحسین(ع)

از مکان های مهم زیارتی شمال لبنان و بعلبک مرقد مطهر حضرت خولی دختر امام حسین(ع) می باشد که زیارتگاه عمده شیعیان لبنان بوده و یکی از محلهای تجمعات آنها به حساب می آید،همچنین هر هفته نماز جمعه به امامت نماینده ی سید حسن نصرالله در این مکان زیارتی برگزار می گردد.

لبنان

همچنین در گوشه ای از این بارگاه ملکوتی غرفه های فروش محصولات فرهنگی قرار دارد

بازدید از کاخ نرون

در بعلبک و در نزدیکی مقام حضرت خولی یکی از مناطق دیدنی و توریست پذیر لبنان قرار دارد، این محل که آن را منتسب به نرون می کنند شامل ستون ها وسرسراهایی است که نشان از کاخ بزرگ و با ابهتی در زمان خودش دارد،قدمت این مجموعه را در حدود 2500 سال می دانند،شاید بتوان گفت شباهت بسیاری به تخت جمشید خودمان دارد با این تفاوت که از قدمت و ابهت کمتری برخوردار است اما مردمان لبنان بسیار بیش از ما قدر این مجموعه را می دانند.

زیارت مزار سید عباس موسوی،دبیر کل پیشین حزب الله لبنان

یکی از نقاط اوج سفر زیارت بارگاه سید عباس موسوی(ره) بود که ابهت و زیبایی چشمگیر این مکان مقدس نشان از جایگاه این مرد بزرگ در دلهای شیعیان و شاید مردم لبنان دارد.بارگاه سید عباس موسوی در شهر بعلبک از شهر های شمالی لبنان قرار گرفته است در 50 کیلومتری شهر بیروت.

در کنار این بارگاه قبور برخی از شهدای حزب الله و مقاومت قرار دارد همچنین در بیرون و خارج از صحن حرم ماشینی که آخرین بار سید  عباس موسوی، همسر و فرزند کوچکش در آن مورد اصابت گلوله ی اسرائیلی ها قرار گرفته و به شهادت رسیدند به نمایش گذاشته شده است.

دیدار با جناب آقای رکن آبادی سفیر جمهوری اسلامی ایران

پایان بخش برنامه های کاروان دانشجویی مقاومت در بیروت دیدار و شرکت در ضیافت شام سفیر کشورمان در لبنان بود که به بحث و تبادل نظر در خصوص استعدادهای متقابل دو کشور ایران ولبنان و همچنین برجستگیهای مقاومت و حزب الله  در حوزه های غیرنظامی و رزمی گذشت.

پس از صحبتهای آقای رکن آبادی سوالاتی از سوی دانشجویان همراه ما پرسیده شد که در شفاف تر شدن بخشهایی از سفر بسیار راه گشا بود.

لبنان

پس از صحبت های آقای سفیر و دانشجویان نوبت به نماینده ی میزبان ما که جنبش حزب الله بود رسید، نماینده این جنبش در جمع ما ابوجهاد انسان خوش برخوردی بود و همیشه لبخند داشت. او از مسئولین هماهنگ کننده ما در بعضی دیدار‌ها بود و زحمات بسیاری کشید. ابوجهاد می‌گفت حمایت جمهوری اسلامی تنها از شیعیان نیست، بلکه حمایت از مظلومین است و بعد از جنگ سال 2006 ایران حمایت خود را از حزب الله علنی کرده است. او جایگاه شیعه را در لبنان مدیون جمهوری اسلامی می‌دانست و می‌گفت الان کار به جایی رسیده که هیچ تصمیمی بدون نظر شیعه و حزب الله اتخاذ نمی‌شود. او از ما خواست تا ما کاری کنیم که ملت ایران بتواند از دریچه نگاه ما درک درستی نسبت به حزب الله پیدا کند و به ماهیت آن پی ببرد. موضوع حمایت‌های معنوی امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری (مدظله العالی) موضوع دیگری بود که ابوجهاد روی آن تأکید کرد. اینکه جمله معروف امام مبنی بر اینکه «بروید و با اسرائیل بجنگید» چقدر در این مقاومت مؤثر بوده. صحبت‌های پایانی او تأکید بر این نکته بود که بین ایرانی‌ها و لبنانی‌ها فرقی وجود ندارد و ما همه در یک سنگریم. همه ما مسلمانیم و حامی مظلومین هستیم و باید افتخار کنیم به این تکلیف شرعی[مقاومت].

ابوجهاد ابراز امیدواری کرد، گروه‌های دیگری تحت همین عنوان اردوی راهیان مقاومت به اینجا بیایند تا حقایق را از نزدیک ببینند.

دیدار با سید حسین موسوی،نماینده ی حزب الله در مجلس لبنان

سید حسین موسوی مسن ترین عضو شورای 6 نفره ی حزب الله به ریاست سید حسن نصرالله می باشد که از سوی حزب الله به عنوان نماینده ی مجلس انتخاب شده است.

ایشان ما را در باغ با صفا و بسیار با طراوتی در شهر بعلبک و در نزدیکی مزار سید عباس موسوی به حضور پذیرفتند در این دیدار که با صرف صبحانه همراه بود تاریخچه ی خیلی خوبی از بدو تشکیل حزب الله تا کنون عنوان شد که به علت قدمت حضور ایشان در شورای تصمیم گیری حزب الله بسیار ارزشمند و دقیق بود.

تاکید ایشان بر جایگاه ولایت فقیه و شخص مقام معظم رهبری از نکات حائز اهمیت و بسیار جالب این دیدار بود.

پس از صرف صبحانه و عکس یادگاری با سید حسین موسوی کاروان 40 نفره ی راهیان مقاومت سفر خود به لبنان را به پایان رسانده و به سمت سوریه جهت زیارت مرقد منور حضرت زینب"سلام الله علیها" و بازگشت به میهن اسلامیمان حرکت کرد.

محسن رحیمی

گروه جامعه و ارتباطات