تبیان، دستیار زندگی
می‌توان نتیجه گرفت هر پراید به طور متوسط سودی 3 میلیون تومانی برای سایپا دارد
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

چقدر سود روی یک پراید؟

پراید

بخش اقتصاد- اگر هزینه افزایش یافته برای هر پراید را 600 هزار تومان درنظر بگیریم و این عدد را که از مشتری گرفته نخواهد شد بر اساس گفته‌های این مدیر عالی‌رتبه سایپا 20 درصد از سود یک پراید بدانیم، می‌توان نتیجه گرفت هر پراید به طور متوسط سودی 3 میلیون تومانی برای سایپا دارد.

معاون مهندسی شرکت سایپا روز شنبه در نشستی خبری از ارتقای استانداردهای پراید سخن گفت.به گفته مرتضی شفیعی برای پاس شدن استاندارد های 55 گانه تا پایان امسال تمام محصولات پراید با پلت فرم ارتقای یافته ایکس 100 عرضه خواهند شد.

وی با بیان این که پروژه X100 پراید بدون ایربگ و‌ترمز ABS موجب افزایش هزینه حدود 550 تا600  هزار تومانی در هر دستگاه خودرو شده است، تصریح کرد: این هزینه از خریدار گرفته نخواهد شد. در واقع حاشیه سود شرکت در پروژه X100 حدود 20 درصد کاهش یافته است. حال اگر هزینه افزایش یافته برای هر پراید را 600 هزار تومان درنظر بگیریم و این عدد را که از مشتری گرفته نخواهد شد بر اساس گفته‌ های این مدیرعالی ‌رتبه سایپا 20 درصد از سود یک پراید بدانیم، می‌توان نتیجه گرفت هر پراید به طور متوسط سودی 3 میلیون تومانی برای سایپا دارد که از این مقدار 20 درصد آن یعنی 600 هزار تومان برای پاس کردن استانداردهای 55 گانه خرج خواهد شد. از سویی با اینکه سه میلیون تومان سود برای خودرویی زیر هشت میلیون تومان عدد بزرگی‌ست اما سود پراید بیشتر از سه میلیون هم می تواند باشد.

این گفته از آن جهت منطقی است که سایپا به ازای هر پراید تولیدی در پارس‌خودرو به صورت اجرتی حدود یک میلیون تومان به این شرکت زیر مجموعه پرداخت می‌کند. اگر آمار تولید پراید در پارس‌خودرو و سایپا را یکی بدانیم (پارس‌خودرو بسیار کمتر از سایپا و با نسبتی حدودا دو به سه پراید تولید می‌کند) آنگاه سود پرایدی که در پارس‌خودرو تولید می‌شود دو میلیون تومان و سود پرایدی که در کارخانه اصلی تولید می‌شود 4 میلیون تومان خواهد شد

با این حساب کوچک و با در نظر گرفتن قیمت کارخانه‌ای یک پراید (حدود هشت میلیون تومان) مشخص می‌شود سایپا 50 درصد از قیمت یک خودرو را سود می‌کند. این رقمی عجیب است که برای پراید نقشی بیش از یک گاو شیرده خواهد داشت و شاید از همین رو دل کندن از این خودرو کم کیفیت و پول ‌ساز سخت شده است. اگر این برآورد که مبتنی بر گفته‌های معاون مهندسی سایپا است صحیح باشد نه تنها سایپا، بلکه کمیته قیمت ‌گذاری وزارت صنایع و سازمان حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان را نیز با چالشی بزرگ مواجه می‌کند.

میکرا

تکمله: مقایسه این وضعیت در مقایسه با آنچه در سایر کشورهای دنیا انجام می شود تاسف آور است.

اقدامات صورت گرفته در دنیا در حالی است که در ایران متقاضیان برای خرید ارزان ترین خودرو آن هم به صورت کارکرده رقمی در حدود چهار تا پنج میلیون تومان باید بپردازند تا بتوانند خودرویی با تکنولوژی چهل ساله را خریداری کنند.

این در حالی است که در دنیا متقاضیان می توانند با هزینه ای در حدود 3 تا 5 هزار دلار خودروی با طراحی و تکنولوژی جدیدتر را خریداری کنند، به طوری که هم اکنون شرکت تاتا، نیسان و شرکت های چینی تولید خودروهای با رنج قیمتی در حدود 5 هزار دلار را در دستور کار خود قرار داده اند.

در این خصوص می توان به خودرو ننو شرکت تاتاموتورز هند که با قیمت 2500 تا 3500 دلار در بازار عرضه می شود و خودرو میکرا نیسان موتورز که با قیمتی در حدود 4500 دلار در بازار خرید و فروش می شود یا به برخی از محصولات شرکت چری و جیلی چین اشاره کرد. نرخ اعلام شده برای خودروهای ارزان در دنیا در حالی است که هم اکنون در کشور ما تنها خودروهای پیکان و پی کی کارکرده با این رنج قیمتی در کشور عرضه می شوند و با توجه به تعرفه و عوارض جانبی تعیین شده در کشور امکان ورود خودروهای ارزان قیمت دنیا به بازار داخلی با قیمت جهانی نیز وجود ندارد؛ چراکه خودروهای مذکور به هنگام ورود به کشور ما در رده خودروهای با رنج متوسط قرار گیرند که این امر موجب می شود تا دست متقاضیان خودروهای ارزان به این خودروها نرسد.

به گفته کارشناسان، مهم ترین دلیلی که باعث این اختلاف قیمت میان ایران و بازار جهانی شده به بحث همیشگی انحصاری بودن صنایع خودروسازی در ایران و همچنین چشم داشت دولت به سود سرشار این صنعت بازمی گردد.

و تا زمانی که انحصار در این بازار از میان نرود بازار ایران با بازار جهانی قابل قیاس نخواهد بود و همراه متقاضیان ملزم به پرداخت این هزینه سنگین خواهند بود.

علاوه بر انحصار، تعرفه نیز در تعیین قیمت خودروهای داخلی تاثیر گذار است به طوری که علاوه بر تعرفه واردات خودرو، تعرفه تعیین شده برای قطعه و نحوه دریافت آن نیز بر قیمت خودروهای داخلی تعیین کننده است؛ چراکه در خصوص تعرفه واردات باید به این نکته اشاره کرد که هرچه درصد مونتاژ بالاتر باشد، این تعرفه نیز بیشتر می شود. علاوه بر این عوارض گرفته شده از خودروهای تولیدی و هزینه های هنگفت سر بار نیز از عوامل مهم تولید نشدن خودروی ارزان در ایران عنوان شده است.

منبع : تابناک

پدال