تبیان، دستیار زندگی
عربستان سعودى با وجود اعطاى وام، حمایت مالى از ما را برنداشت به طورى كه هرگاه بانك مركزى عراق دلار نداشت وزیر دارایى با شیخ محمد ابوالخیل وزیر دارایى عربستان تماس مى گرفت و او فورا مبلغى كه معمولا بین 400الى 600میلیون دلار بود به بانك مركزى عراق حواله مى
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اسپانسرهای یک تجاوز

دوپینگ های صدام در جنگ با ایران (3)

همه ی دامهای صدام

در دو بخش گزارش " دوپینگ های صدام در جنگ با ایران"  به نقش ایالات متحده، شوروی و برخی از كشور های اروپایی در حمایت و تجهیز ارتش عراق در مقابل ایران اشاره شد. حمایت كشور ها در حالی صورت می گرفت كه اكثرا بی طرفی خود را در جنگ اعلام نموده بودند و حمایت های خود را از كانال های مخفی به عراق تزریق می كردند. اما كشور های عربی كه اكثرا در زمره حامیان رژیم بعث در جنگ 8 ساله با ایران قرار گرفته بودند علنا به حمایت از این رژیم پرداخته و سیل كمك های مالی، نظامی و اطلاعاتی خود را روانه عراق می كردند. كه در زیر تنها به چند مورد از این كمك ها اشاره می شود:

كمك كشور های عربی به عراق:

وقوع انقلاب اسلامی سبب شد تا كشور های حاشیه خلیج فارس كه تا كنون زیر نظر ایران به عنوان ژاندارم منطقه فعالیت می كردند آزادی بیشتری پیداكنند. ترس از تسری انقلاب اسلامی به این كشور ها و بر هم خوردن ثروت های باد آورده كشور های ثروتمند حاشیه خلیج فارس و همچنین تشویق های امریكا و شوروی برای كمك این كشور ها به عراق سبب شد تا حاكمان این مناطق از هیچ كمكی به صدام دریغ نكنند. اعطای وام های كلان به رژیم بعث در طول جنگ از جمله این كمك ها بوده است.

معاون وزیر دارایى صدام در زمان جنگ تحمیلی می گوید: «ما در سفر یك روزه اى كه به چهار كشور داشتیم 5/5میلیارد دلار وام بدون بهره و یك میلیارد دلار هدیه به دست آوردیم و این سفرها در شش ماه اول جنگ سه بار تكرار شد و ما توانستیم در این سه سفر مبلغ 5/19 میلیارد دلار وام بدون بهره جمع كنیم كه به شرح زیر است:

عربستان سعودى: 9میلیارد دلار

كویت: 6میلیارد دلار

امارات:3 میلیارد دلار

قطر: 5/1 میلیارد دلار

عربستان سعودى با وجود اعطاى وام، حمایت مالى از ما را برنداشت به طورى كه هرگاه بانك مركزى عراق دلار نداشت وزیر دارایى با شیخ "محمد ابوالخیل" وزیر دارایى عربستان تماس مى گرفت و او فورا مبلغى كه معمولا بین 400الى 600میلیون دلار بود به بانك مركزى عراق حواله مى كرد

وى همچنین در مورد كمك های بی پایان كشور های عربی خلیج فارس می گوید: « در بهار سال 1982شیخ راشد بن عبدالله وزیر امور خارجه امارات با یك هواپیماى اختصاصى وارد بغداد شد. من هم به همراه وزیر دارایى به استقبال او رفتم. او به ما ابلاغ كرد كه دولت امارات مبلغ سه میلیارد دلار وام بدون بهره تقدیم عراق خواهد كرد كه با هدیه یك میلیاردى شیخ زاید شد چهار میلیارد دلار».

"الصایغ" مى افزاید: «عربستان سعودى با وجود اعطاى وام، حمایت مالى از ما را برنداشت به طورى كه هرگاه بانك مركزى عراق دلار نداشت وزیر دارایى با شیخ "محمد ابوالخیل" وزیر دارایى عربستان تماس مى گرفت و او فورا مبلغى كه معمولا بین 400الى 600میلیون دلار بود به بانك مركزى عراق حواله مى كرد». در نتیجه بعدها معلوم شد كه عربستان مبلغ 11میلیارد دلار به عراق وام بدون بهره اعطا كرده است.

صدام حسین در جنگ علیه ایران

در كل كشورهاى عربى حدود 55میلیارد دلار به عراق كمك مالى كردند كه كشورهاى عربى خلیج فارس اكثر این وام ها را از آغاز جنگ صدام علیه ایران در سال1980تا 1988به عراق به عنوان پشتیبانى و حمایت به صورت وام بدون بهره یا هدیه تقدیم كردند.

همچنین حضور اسیرانی از سربازان كشور های اردن، مصر، مراكش، سودان، سومالی و دیگر كشور های عربی خلیج فارس نیز نشان دهنده اعزام نیروی انسانی از سوی این كشور های به عراق بود. علاوه بر این، كشور های حوزه خلیج فارس در تمام مدت جنگ آسمان خود را برای حمله به خاك ایران و مواضع حساس ایران در خلیج فارس در اختیار عراق قرار داده بودند.

گفتنی است وزیر خارجه وقت صدام در مصاحبه با روزنامه الحیات اعتراف نموده است كه ملك حسین پادشاه اردن در زمان شلیك اولین گلوله و آغاز رسمی جنگ صدام حسین را مشایعت می كرده است.

برخی از كمك های كشور های حاشیه خلیج فارس به رژیم بعث در سال های جنگ را می توان این گونه بر شمرد:

• كویت در آوریل 1981 میلادی در راستای كمك به عراق در جنگ با ایران، 2 میلیارد دلار هزینه جنگی در اختیار عراق قرار داد. همچنین در همین سال یك وام 7 میلیارد دلاری در اختیار عراق قرار داد كه هیچ گاه باز پرداخت نشد.

• به نوشته روزنامه واشنگتن پست در زمان جنگ بیش از سی هزار نیروی مصری در ارتش عراق خدمت می كردند. مصر همواره این ادعا را انكار نموده است.

• عربستان سعودی در ژانویه 1981 هزینه ساخت راكتور اتمی "‌اوسیراك " عراق را به فرانسه پرداخت نمود.

• عربستان در سال 1983 با كسب موافقت كویت تصمیم گرفت درآمد حاصل از فروش نفت میدان نفتی "خفیج" را در اختیار صدام قرار دهد.

• " فهد‌" پادشاه عربستان در گفتگو با خبرگزاری رویترز ارزش اعتبارات، وام های بی بهره و سایر کمک هایی که به شکل محموله های نفتی یا تجهیزات به عراق انجام شده را بیش از 11 میلیارد دلار عنوان نموده است.

سیدمحمدلواسانی/گروه جامعه و ارتباطات تبیان

تنظیم:سعید آقازاده