تبیان، دستیار زندگی
مسعود با طرح ریزی جنگ های چریکی متناسب با اوضاع و شرایط افغانستان نام خود را در قطار بزرگترین رهبران جنگ چریکی جهان به ثبت رساند. تشکیل گردان ‏ها و قرارگاه‌های متحرک از ابتکارات مسعود بود که در افغانستان سابقه نداشت. رژیم کمونیستی افغانستان
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

قتلی مرموز ،2روز قبل از 11سپتامبر

فرازهایی از زندگی شیر دره پنجشیر "احمد شاه مسعود "

احمد شاه مسعود فرزند "دوست محمد خان " که یک نظامی بود، در سال 1331 و در روستای "جنگلک " ولایت پنجشیر به دنیا آمد. دوران کودکی خود را در پنجشیر و کابل گذراند.

مسعود همزمان با آغاز تحصیلات در دانشگاه کابل، با مهندس "حبیب الرحمان " از پیشگامان "نهضت اسلامی افغانستان " آشنا شد و این آشنایی مسیر زندگی مسعود را تغییر داد.

احمد شاه مسعود

او به همراه دوستان خود علیه دولت "داوود خان " که با شوروی سابق رابطه نزدیکی داشت دست به کودتا زدند.

وظیفه مسعود و یاران او، شورش در دره پنجشیر بود و گروه دیگری نیز قصد داشتند که در کابل دست به اقدام مشابهی بزنند.

مسعود به اتفاق 37 تن از یاران خود موفق شدند تا مهمترین مرکز دولتی در مرکز دره پنجشیر را به تصرف خود درآوردند.

بعد از تسخیر این مرکز، مسعود و یاران او منتظر شنیدن خبر سقوط دولت افغانستان از رادیو بودند، اما دولت که به موقع از کودتا آگاه شده بود، آن را خنثی کرد و دستگیر شدگان را اعدام کرد.

به دنبال این خبر، مسعود از پنجشیر خارج شد و به علت این که تحت تعقیب بود، مجبور شد به پاکستان عزیمت کند.

مسعود از سال 1354 تا 1358 در شهر "پیشاور" به صورت نیمه مخفی زندگی می کرد تا این که در نخستین مرحله خیزش مردم علیه رژیم کمونیستی در سال 1358 رهبری قیام در دره پنجشیر را به‎ عهده گرفت و از آن تاریخ به بعد نام مسعود با دره پنجشیر گره خورد و به شیر پنجشیر معروف شد.

احمد شاه مسعود طی ده سال جنگ در دره پنجشیر، هفت بار با لشکرکشی نیروهای تا دندان مسلح ارتش سرخ مواجه شد.

در تمامی این تهاجمات مسعود و یاران او سرسختانه از دره پنجشیر دفاع کردند و این دره را به دژ تسخیر ناپذیری مبدل کردند.

مسعود با طرح ریزی جنگ های چریکی متناسب با اوضاع و شرایط افغانستان نام خود را در قطار بزرگترین رهبران جنگ چریکی جهان به ثبت رساند.

تشکیل گردان ‏ها و قرارگاه‌های متحرک از ابتکارات مسعود بود که در افغانستان سابقه نداشت.

رژیم کمونیستی افغانستان به رهبری دکتر "نجیب الله " که از اختلافات داخلی رنج می‌برد با سقوط شهر "مزار شریف " به دست ژنرال "عبدالرشید دوستم " در سال 1370خورشیدی در آستانه سقوط قرار گرفت.

بلافاصله پیش از سقوط مزار به دست "دوستم "که با برخی از نیروهای جهادی هماهنگ شده بود، مسعود به همراه دوستم و "عبدالعلی مزاری " رهبر حزب وحدت اسلامی در شهر "جبل السراج " ولایت پروان گرد آمدند و اتحادی را با نام "شورای عالی جهادی افغانستان " که بعدها به "ائتلاف شمال " معروف شد بنیاد گذاشتند.

در این ائتلاف، مسعود به عنوان رئیس، مزاری به عنوان معاون و ژنرال دوستم به عنوان مسئول نظامی در ولایت های شمالی برگزیده شدند.

سرانجام دکتر نجیب الله آخرین رئیس دولت کمونیستی افغانستان، در 25 اسفند 1370با پیشروی نیروهای جهادی از قدرت کنار رفت و پایتخت افغانستان در سحرگاه پنجم اردیبهشت 1371 به دست مجاهدان افتاد.

پس از تصرف کابل، جنگ‌های خانمان‎ سوز افغانستان به راه افتاد و بر اثر این جنگ‌ ها میلیون‌ها افغان کشته، مجروح و آواره شدند.

چهار سال پس از این واقعه، در پائیز 1375 پیشروی طالبان بسیار سریع و برق‎ آسا صورت گرفت و در عرض کمتر از یک ماه چندین ولایت و پایتخت افغانستان به دست طالبان افتاد.

این پیشروی خیره کننده تمامی نیروهای جهادی از جمله احمد شاه مسعود را به هراس افکند. مسعود، دوستم، خلیلی با کنار گذاشتن اختلافات خود، در شهر "خنجان " گردهم آمدند و ائتلاف جدیدی را به نام "شورای عالی دفاع از افغانستان " به وجود آوردند.

احمد شاه مسعود، پس از سال‌ها مقاومت در برابر اشغال افغانستان توسط ارتش شوروی و نبرد با گروه طالبان 2 روز قبل از حملات یازدهم سپتامبر، در نتیجه حمله انتحاری 2 مرد عرب وابسته به گروه تروریستی "القاعده " به شهادت رسید

پیشروی طالبان در افغانستان ادامه پیدا کرد و با سقوط "بامیان " تمامی رهبران جهادی به استثنای احمد شاه مسعود به خارج از افغانستان عزیمت کردند و تنها جبهه شمال با محوریت مسعود در افغانستان باقی ماند.

احمد شاه مسعود در طول دوران مبارزه خود به‎ خلاف دیگر رهبران جهادی که بیشتر اوقات را در خارج از افغانستان به سر می بردند، هیچ گاه افغانستان را در این سال‌ها ترک نکرد و از قول او نقل کرده اند که گفته است "اگر به اندازه همین کلاه من در افغانستان برایم جا باقی بماند، خاکم را ترک نخواهم کرد و به مبارزه ادامه خواهم داد ".

احمد شاه مسعود، پس از سال‌ها مقاومت در برابر اشغال افغانستان توسط ارتش شوروی و نبرد با گروه طالبان 2 روز قبل از حملات یازدهم سپتامبر، در نتیجه حمله انتحاری 2 مرد عرب وابسته به گروه تروریستی "القاعده " به شهادت رسید.

تنها 2 روز پس از ترور احمد شاه مسعود، حملات انتحاری به برج ‌های تجارت جهانی نیویورک در یازدهم سپتامبر رخ داد و اندکی پس از این حادثه، نظامیان آمریکایی به افغانستان حمله کردند و در مدت کوتاهی طالبان را از افغانستان محو کردند.

ترور احمد شاه مسعود، که فقط 2 روز پیش از حملات انتحاری 11 سپتامبر صورت گرفته بود، سؤالاتی را در مورد ارتباط این 2 حادثه و حمله به افغانستان برانگیخته است.

ارتباط زمانی میان حوادث، گمانه‌ زنی‌هایی را در مورد دست داشتن سازمان جاسوسی آمریکا "سیا " در ترور احمد شاه مسعود ایجاد کرده است.

دلایلی وجود دارند که تأیید کننده این نظریه است که از آن جمله آخرین ملاقات مسعود با معاون وزیر خارجه وقت آمریکا است.

در آخرین ملاقات بین احمد شاه مسعود و "رابین رافائل " معاون وزارت خارجه آمریکا، رافائل به مسعود پیشنهاد کرده بود که اسلحه را زمین بگذارد و تسلیم نیروهای طالبان شود، اما مسعود که مخالف سرسخت طالبان بود، با سر سنگینی برای رافائل روشن کرده بود که نه تنها تسلیم طالبان نخواهد شد، بلکه از دولت‌های خارجی دستور نخواهد گرفت و اجازه احداث پایگاه نظامی در افغانستان را به هیچ  نیروی خارجی نخواهد داد.

همچنین شرکت احمد شاه مسعود در پنجمین اجلاس سازمان همکاری شانگ های در تاجیکستان، نزدیکی او به ایران، روسیه و چین و نیز مخالفت صریح او با ایجاد پایگاه نظامی آمریکا در افغانستان را می توان مانع بزرگی برای برنامه های آمریکا در منطقه قلمداد کرد که حذف فیزیکی مسعود را توسط آمریکایی‌ ها توجیه می‌کند.

برای دیدن آلبوم تصاویر احمد شاه مسعود ، کلیک کنید.

برگرفته از فارس

تنظیم : فرهنگ پایداری تبیان