تبیان، دستیار زندگی
تلاش دولت برای اجرای طرحی که سایر دولتها شجاعت اجرای آن را نداشتند قابل تقدیر است
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

واژه هایی که خاص دولت نهم هستند

سفرهای استانی ریاست جمهور محمود احمدی نژاد

بدون شک بررسی دولت نهم مارا به تصمیماتی می رساند که در سایر دولتها سابقه نداشته است.مواردی مثل سفرهای استانی، طرح هدفمند کردن رایانه ها، سهمیه بندی بنزین و مانند این.

از آنجا که در طول چهار سال این مسائل فرصتی را برای بحث میان دولت، مجلس و  اقتصاددانان فراهم کرده است، بد نیست اگر کمی راجع به اثر دهی آنها در این نوشتار بحث کنیم.

سفرهای استانی

سفرهای استانی از این جهت حائز اهمیت است که شکاف میان مسئولین و مردم را ازبین برده و با ایجاد حس نزدیکی میان مردم و اعضای هیئت دولت در ایجاد نیروی نشاط و خودباوری مردم مناطق مختلف کشور نقش بسیاری داشته است.در واقع این اقدام به عنوان یک فعالیت فرهنگی و تلاش دولت برای بهبود نظام اداری و کنترل مسئولین محلی قابل تقدیر است. اما در این بین سوالاتی هم مطرح می شود .

از جمله این که کیفیت رسیدگی به خواسته ای مردم در این سفرها چگونه است و به علاوه طرح های عمرانی که در طول سفرهای استانی مصوب شده و در طول زمان اجرایی می شوند با وضعیت مطلوب اجرای فعالیتهای عمرانی چه فاصله ای دارند. گاهی از منتقدین طرح سفرهای استانی می شنویم که هزینه این طرح ها رابسیار زیاد دانسته و معتقدند که فواید این سفرها از هزینه اش کمتر است.

اما به نظر می رسد این افراد کشور را منحصر به پایتخت دانسته و در رسیدگی به سایر استانها و به خصوص مناطق محروم فایده ای نمی بینند. هر چند درهمین جا هم جای سوال است که واقعا چند درصد مناطق محروم کشور توسط گروه هایی که سفرهای استانی را پوشش می دهند رصد می شوند.

تلاش دولت برای اجرای طرحی که سایر دولتها شجاعت اجرای آن را نداشتند قابل تقدیر است

سهمیه بندی بنزین

یک نگاه ساده به وضع تولید، مصرف و واردات بنزین ثابت می کند که کشور در این زمینه در وضعیت اسفباری به سر می برد. به ویژه بعد از پایان جنگ تحمیلی و لغو سهمیه بندی بنزین ( به علت شرایط خاص زمان جنگ و ناتوانی کشور در تامین بنزین سهمیه بندی وجود داشته) سیر صعودی مصرف بنزین به شکل چشمگیری وجود داشته است به طوری که از 5/19 میلیون لیتر در روز در پایان جنگ تحیملی به 63 میلیون و 100 هزار لیتر در روز در سال 88 رسیده است. در مورد واردات هم وضع به همین منوال است و دولتها برای جبران شکاف میان عرضه و تقاضای داخلی مجبور به افزایش واردات بود ه اند و واردات جهت تأمین نیاز کشور واردات این فرآورده از سال 1361 با وارد کردن روزانه 2/1 میلیون لیتر آغاز شد. این مقدار در سال 87 به 6/29 میلیون لیتر در روز در سال رسد و آمارهای منتشره نشان میدهد که سال 88 نسبت به این مقدار حدود 24 درصد رشد داشته است. پس لزوم اجرای طرح سهمیه بندی بنزین از اینجا معلوم می شود.

سهمیه بندی بنزین

از این جهت تلاش دولت برای اجرای طرحی که سایر دولتها شجاعت اجرای آن را نداشتند قابل تقدیر است اما متاسفانه به دلیل عدم توجه به طرح های مکمل این طرح مثل تقویت ناوگان حمل و نقل عمومی و همینطور ایجاد فرهنگ ترافیکی مناسب میان شهروندان شهرهای بزرگ به نظر میرسد که بخشی از اهداف از پیش تعیین شده این طرح به دست نیامده باشد.

شنیده ها حاکی از این است که با اجرای هدفمند کردن یارانه ها و واقعی شدن قیمتها طرح سهمیه بندی بنزین متوقف می شود و این شاید مجال خوبی باشد برای تعیین اینکه این طرح در عمل چقدر موفق بوده است.

شاید یکی از اشکالاتی که به این طرح وارد است عدم توجه به تخصیص سهمیه خاص به گروه هایی است که نیاز ویژه به استفاده از بنزین دارند. افرادی مثل جانبازان و معلولین گرانقدر سطح کشور که امکان استفاده از وسایل عمومی آن هم در شرایط شهری موجود برای آنها فراهم نیست و طبعا این کم شدن سهمیه به معنی ایجاد هزینه اضافی رفت و آمد بای این افراد است.

جزء افتخارات دولت نهم است که در فهرست دستاوردهای خود آنها را ثبت کند. از این جمله می توان به ماهواره بر سفیر امید و بسیاری از موفقیتها در عرصه علوم دارویی و پزشکی اشاره کرد

هدفمند کردن یارانه ها

آن قدردرباره هدفمندی خوانده و شنیده ایم که گمان نمی کنم کسی باشد که در لزوم اجرای این طرح شکی داشته باشد.در واقع رویکرد دولت در اجرای طرح هدفمند کردن یارانه ها رویکردی مناسب و به موقع است. اما مسئله اساسی نحوه عملکرد دولت و از بین بردن نگرانی های موجود است.امید است که با اطلاع رسانی درست درباره اجرای این طرح از ایجاد پیامدهای منفی احتمالی جلوگیری شود. اما آنچه مسلم است این است که با وضعیتی که دولت در حال حاضر در پرداخت یارانه دارد و حجم عظیمی از بودجه دولت که صرف پرداخت یارانه می شود؛ ادامه روند فعلی اثرات به مراتب بد تری خواهد داشت.

در طول چهار سال دولت نهم شاهد موفقیتهای بسیاری در زمینه پژوهشی و علمی بوده ایم و هر چند این موفقیتها حاصل تلاشهای چندین ساله محققین بوده اند و به عبارتی تنها به دولت نهم مرتبط نیستند اما این جزء افتخارات دولت نهم است که در فهرست دستاوردهای خود آنها را ثبت کند. از این جمله می توان به ماهواره بر سفیر امید و بسیاری از موفقیتها در عرصه علوم دارویی و پزشکی اشاره کرد.

در این نوشتار سعی من بر این بود تا در یک نگاه ساده و البته منصفانه تلاشهایی را مطرح کنم که خاص دولت نهم بود ه اند و برای بررسی اثر بخشی واقعی این طرح ها و اثرات جانبی احتمالی انها به مجال دیگری احتیاج است.

ریحانه حمیدی فر/گروه جامعه و ارتباطات تبیان

تنظم:س.آقازاده