تبیان، دستیار زندگی
هنگاهی که این شهید در عملیات کربلای یک به اسارت نیروهای دشمن درمی‌آید، یکی از سرهنگ‌های عراقی او را به عنوان گماشته به خانه‌اش می‌برد تا کارهای شخصی او و خانواده‌اش را انجام بدهد. اما این شهید بزرگوار به محض دیدن وضعیت نامناسب همسر و
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

عملیات بیل و کلنگ

گزارشی از شب خاطره رزمندگان حاضر در عملیات کربلای یک، آزاد‌سازی مهران

کربلای یک در گرمای طاقت‌فرسایی انجام شد و شرایط به قدری سخت بود که برخی از رزمندگان برای کم کردن تشنگی‌شان زیر زبان خود سنگریزه می‌گذاشتند

هماهنگی‌ها که انجام شد، از خیابان اصلی دانشکده شهید محلاتی عبور کردم و وارد تالار شهید مطهری شدم. قرار بود این تالار نسبتاً کوچک پذیرای تعدادی از رزمندگان عملیات کربلای یک باشد. رزمندگانی که اینک پا به سن گذاشته‌اند و حاصل گذشت ایام، خانواده‌ و فرزندان نوجوان‌شان است که برای شنیدن خاطرات قهرمانی‌های پدران‌شان در این سالن جمع شده بودند.

عملیات کربلای یک

خاطره اول :

در ابتدای مراسم، سرهنگ مهدی کربلایی، مدیر کل‌بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان قم به عنوان میزبان و برگزار‌کننده شب خاطره، ضمن خیر مقدم به حضار، اولین خاطره را از شهید برونسی تعریف کرد:

هنگاهی که این شهید در عملیات کربلای یک به اسارت نیروهای دشمن درمی‌آید، یکی از سرهنگ‌های عراقی او را به عنوان گماشته به خانه‌اش می‌برد تا کارهای شخصی او و خانواده‌اش را انجام بدهد. اما این شهید بزرگوار به محض دیدن وضعیت نامناسب همسر و دختران سرهنگ عراقی، حفظ تقوا و پاکدامنی خود را بر شرایط مطلوب و مناسب آن خانه ترجیح می‌دهد و در یک فرصت مناسب، به دور از چشم نگهبانان، خود را به اردوگاه می‌رساند تا به جرم پاکدامنی به مدت دو ماه مورد آزار و شکنجه سرهنگ عراقی قرار بگیرد.

خاطره دوم :

خاطره دوم را از لهجه صریح و زبان رک‌گوی پاک‌نژاد، از مسئولان اطلاعات و عملیات کربلای یک شنیدیم. خاطره پاک‌نژاد بخشی از زندگانی شهید فعله‌کار را در قاب نگاه خود گنجانده بود:

شهید فعله‌کار در گرمای تیرماهی جهت شناسایی مسیرها وقت و زمان نمی‌شناخت. با آنکه در بدنش چندصد ترکش و ساچمه وجود داشت، شب بعد از عملیات با لبخند شهد شهادت نوشید. هم او بود که عملیات والفجر هشت را عملیاتی کلاسیک و عملیات کربلای یک را به علت مسائل و مشکلات مختلف غیرکلاسیک نامید.

به هر حال در کربلای یک، استراتژی عراق بستن جاده دهلران به مهران بود تا از کوهستانی بودن منطقه نهایت استفاده را ببرد. همین مسأله یعنی کوهستانی بودن منطقه، باعث شده بود زمان شناسایی مسیرها به طول بینجامد. به طوری که آوردن یک اطلاعات جزیی از فلان منطقه چیزی در حدود هفت، هشت ساعت به طول می‌انجامید. اما با ابتکار بچه‌ها و زحماتی که امثال شهید فعله‌کار می‌کشیدند، کمی بعد شرایطی پیش آمد که این زمان هشت ساعت را به 30-40 دقیقه کاهش دادیم. در یک نگاه شاید این قضیه خیلی به چشم نیاید، اما برای کسانی که با موقعیت کوهستانی منطقه آشنایی دارند، مشخص است که بچه‌های اطلاعات و عملیات کربلای یک چه کار بزرگی انجام داده‌اند.

برای عملیات کربلای یک برنامه‌ریزی‌های بسیاری انجام گرفت که عملیات بیل و کلنگ از این جمله است؛ به این معنی که مقداری از مسیر عملیات را با بیل و کلنگ کندیم و معابر را شناسایی کردیم

خاطره سوم :

سرهنگ ناصر حمزه‌ای خاطره جالبی را از عملیات بیل و کلنگ تعریف کرد: برای عملیات کربلای یک برنامه‌ریزی‌های بسیاری انجام گرفت که عملیات بیل و کلنگ از این جمله است؛ به این معنی که مقداری از مسیر عملیات را با بیل و کلنگ کندیم و معابر را شناسایی کردیم. در منطقه عملیاتی مهران یک گروه عراقی به نام گوش برها وجود داشتند که وقتی اسیری از نیروهای ما می‌گرفتند، گوش‌های‌شان را می‌بریدند. ما برای اینکه راه آنها و سایر نیروهای عراقی را ببندیم ست به ابتکار جالبی زدیم. به این ترتیب که تعداد زیادی قوطی کمپوت جمع کردیم و با آتش‌زدن‌شان، دود زیادی به راه انداختیم، تعداد دیگری را هم پر از ریگ کردیم و به وسیله آنها معابر باریک را بر روی دشمن بستیم.

خاطره چهارم :

سردار فتوحی چهارمین نفر رزمندگان عملیات کربلای یک بود که خاطرات خود را به شرح جزئیات این عملیات اختصاص داده بود:

وقتی عراق مهران را گرفت، نیروهای رزمنده در فکه، فاو و جزیره مجنون با آنها درگیر بودند. امام(ره) نیز بارها از مسئولین سراغ مهران را می‌گرفتند و در چنین شرایطی با سردار رحیم صفوی در قرارگاه مهران جلسه گذاشتیم و تاکیدات مکرر امام خمینی(ره) بر آزاد سازی مهران را طرح کردیم. نتیجه جلسه این بود که نظمی جدی را بر گردان‌های شرکت کننده در عملیات برقرار کنیم. با این تصمیم انضباط عجیبی حکم‌فرما شد و نیروها برای آغاز عملیات هماهنگ شدند. حتماً می‌دانید که کربلای یک در گرمای طاقت ‌فرسایی انجام شد و شرایط به قدری سخت بود که برخی از رزمندگان برای کم کردن تشنگی‌شان زیر زبان خود سنگریزه می‌گذاشتند.

در پایان مراسم از کتاب عطش در آبزیادی رونمایی شد

مطالب مرتبط :

متن کتاب خاک های نرم کوشک

pdf: خاك‏های نرم كوشك

 عملیات کربلای 1 (فیلم)

پنجه در پنجه دشمن

سنگری به اهمیت پیروزی

یادماندگاران

جوان آنلاین

بخش هنرمردان خدا - سیفی