تبیان، دستیار زندگی
این روزها خیلی مُد شده است که اغلب افراد برای شاعرانه کردن و آرامش ‌بخشی در فضای خانه از شمع‌ های تزئینی، رومانتیک و...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

شمع ‌های خطرناک

شمع

این روزها خیلی مُد شده است که اغلب افراد برای شاعرانه کردن و آرامش ‌بخشی در فضای خانه از شمع‌ های تزئینی، رومانتیک و عطری بسیار استفاده می‌ کنند. اما آیا تا به حال به این موضوع فکر کرده‌ اید که ممکن است شمع‌ ها به سلامت افراد آسیب برسانند؟

هنگام سوختن شمع ترکیبات نامطلوبی مانند: منواکسید کربن، دی ‌اکسید کربن، اکسیدهای نیتروژن، دوده و ذرات معلق ایجاد و در فضای اطراف پراکنده می‌ شود.

از طرفی واکس پارافین که متداول‌ ترین و ارزان‌ ترین نوع واکس شمع است نیز در اثر سوختن از خود مواد سمی و سرطان ‌زایی آزاد می ‌کند.

آزاد شدن این مواد شیمیایی و دوده ناشی از سوختن شمع در هوایی که تهویه نمی ‌شود در افرادی که آسم دارند ممکن است سیستم تنفسی را تحریک کرده یا تولید آلرژی نماید.

به علاوه دوده، حاوی مقادیری هیدروکربن‌ های آروماتیک است که مخاطرات سرطان ‌زایی آن شناخته شده است.

اما یکی از ترکیباتی که با سوختن شمع وارد محیط می ‌شود، سُرب است.

سُرب با اکسیژن هوا ترکیب شده و به صورت اکسید سرب در می‌آید. این ترکیب به راحتی استنشاق و در بافت ریه ته‌ نشین می ‌شود و از آن جا هم وارد جریان خون شده و بیشتر اندام‌ ها و فرآیندهای بیوشیمیایی بدن را تحت تاثیر قرار می‌ دهد.

شمع عطری

تحقیقات نشان داده است میزان ماندگاری سُرب ناشی از سوختن شمع در هوای اتاق یک ساعت است که بیشتر به صورت معلق در هوا باقی می‌ ماند و پس از مدتی ته ‌نشین شده و روی وسایل خانه به همراه گرد و غبار می‌ نشیند. در این صورت امکان مسمومیت کودکان با سُرب از طریق دست و دهان فراهم می ‌شود.

مطالعات نشان داده است کود‌کان و سالمندان و افرادی که دارای بیماری‌ های تنفسی و اختلالات عصبی، بیماری‌ های قلبی ـ‌ عروقی و نارسایی سیستم ایمنی هستند بیشتر از دیگران از سموم و آلودگی ‌های ناشی از سوختن شمع در هوای اتاق آسیب می ‌بینند. البته در این میان سیستم اعصاب مرکزی کودکان نسبت به سُرب حساس‌ تر است.

برخی از آثار مسمومیت با سرب شامل: معلولیت، کاهش تمرکز، کم‌ هوشی و اختلالات رفتاری است.

هر چند مقدار سُرب منتشر شده در اثر سوختن شمع ناچیز است، اما در صورت استفاده مداوم و طولانی ‌مدت مشکلات جدی ‌تری مانند بروز سرطان را نیز افزایش می‌ دهد.

شمع ‌های عطری نیز از این مقوله مستثنی نیستند. این شمع ‌ها در مقایسه با سایر انواع شمع‌ ها مخاطرات بیشتری برای سلامت افراد دارند. اگر چه ترکیبات عطری افزوده شده به پارافین شمع در هنگام سوختن موجب ایجاد بوی خوش، مطبوع و آرام بخش می‌ شود، اما به دلیل آن که بیشتر این شمع‌ ها تحت نظارت و کنترل شده، تولید نمی ‌شوند ممکن است برخی افراد به مواد عطری موجود در‌ آن آلرژی و حساسیت داشته باشند و موجب بروز مشکلات ریوی و تنفسی گردد.

شمع تولد

توجه:

حتی‌ المقدور از انواع شمع‌ ها کمتر استفاده کرده و در صورت لزوم از انواع ساده، بدون عطر و رنگ، آن هم در کوتاه ‌مدت استفاده نمایید و سعی کنید اتاقی که در آن شمع در حال سوختن است مدام تهویه شود.

در هنگام بد ‌سوختن شمع نیز آن را بلافاصله خاموش کنید و از قرار دادن طولانی ‌مدت شمع روشن درون کیک تولد فرزندان دلبندتان جدا اجتناب کنید.

فاخره بهبهانی‌ -  جام ‌جم

اگر می خواهید با پزشکان سایت مشورت کنید، اینجا را کلیک کنید.

برای شرکت در بحث های انجمن سایت مرتبط با بهداشت و سلامت، اینجا را کلیک کنید.

*مطالب مرتبط:

مشکلات ناشی از استنشاق سُرب

آلودگى هوا و اثرات احتمالى آن بر سلامتى

بخش تغذیه و سلامت تبیان

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.