تبیان، دستیار زندگی
در شمال شرقی اراك و در منطقه فراهان سفلی، دریاچه ای فصلی قرار دارد كه در فصل بارندگی پر آب است و در فصول خشك به صورت باتلاق و نمكزار در می آید. منطقه ای که نیمی از سال كویر میقان نام دارد و نیم دیگر سال، دریاچه میقان
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

کویر شش ماهه

تالاب میقان

در شمال شرقی اراك و در منطقه فراهان سفلی، دریاچه ای فصلی قرار دارد كه در فصل بارندگی پر آب است و در فصول خشك به صورت باتلاق و نمكزار در می آید. منطقه ای که نیمی از سال كویر میقان نام دارد و نیم دیگر سال، دریاچه میقان. خاك این منطقه از مارن و رس است و در هوای مرطوب و بارانی نرم می شود. زمانی كه رطوبت هوا كم می شود، قدرت تبخیر آب افزایش می یابد و به علت شوری آب، گنبدها و طبقاتی نمكی در دریاچه شكل می گیرد. این طبقات و لایه های نمكی تمامی سطح دریاچه را می پوشانند و از فاصله دور سفید و برفی به نظر می رسند.

دریاچه در فصل پاییز و زمستان زیستگاه پرندگان مهاجری مثل درنا، لك لك،

اردك و غاز وحشی می شود كه از نواحی سرد سیر كوچ می كنند و مدتی

در این دریاچه توقف دارند

زیبایی این دریاچه در تمام ایام روز، به خصوص در هنگام طلوع و غروب خورشید شگفت انگیز است و جلوه ها و سراب هایی را ایجاد می کند که شاید نمونه اش را در هیچ جای دیگری نبینید. مساحت این دریاچه حدود 100 كیلومترمربع است و حدود  1600 متر از سطح دریا ارتفاع دارد.

دریاچه در فصل پاییز و زمستان زیستگاه پرندگان مهاجری از قبیل درنا، لك لك، اردك و غاز وحشی می شود كه از نواحی سرد سیر كوچ می كنند و مدتی در این دریاچه توقف دارند. از جانداران بومی كه در اطراف این دریاچه زندگی می كنند می توان گرگ، شغال، روباه، خرگوش و گراز را نام برد. البته عده ای هم ادعا كرده اند كه آهو و كفتار هم در این ناحیه مشاهده كرده اند كه با توجه به نزدیكی  این ناحیه با منطقه حفاظت شده هفتاد قله چندان بعید نیست.

تالاب میقان

در كویر و اطراف دریاچه نوعی گیاه شوره زاری می روید كه به قره داغ معروف است. این گیاه بومی منطقه بوده و شاخ وبرگ های چتر مانند خود را در تپه های ماسه ای نفوذ می دهد. درنتیجه مانند سدی مانع از حركت و پراكندگی شن ها و ماسه ها می شود. گیاه قره داغ ابتدا روی زمین های هموار رشد می كند و به مرور كه ماسه ها به حركت درمی آیند، بوته گیاه به عنوان سدی جلوی حركت ماسه ها را گرفته و برای جلوگیری از غرق شدن در ماسه ها خود را بالا می كشد. این گیاه كه به قهرمان كویر مشهور است، به صورت طبیعی باعث تثبیت شن های روان شده و هم اكنون حدود 39 هزار هكتار از زمین های اطراف كویر را پوشانده است. این گیاه در فصل بهار گل های كوچك قرمز رنگی مانند دانه های تسبیح و خوشه های آلبالو می دهد كه در فصل تابستان به ثمر می رسند. این گیاه که در گذشته از دانه های آن در صنعت رنگرزی استفاده می شد، در اواخر فصل تابستان تبدیل به علوفه دام ها می شود و چهارپایان دانه، برگ و سرشاخه های این گیاه را می خورند.


گروه گردشگری تبیان- الهام مرادی