تبیان، دستیار زندگی
به گزارش خبرنگار فارس، سرای دائمی اهل قلم یكی از نهادهای فرهنگی فعال در سال 1388 است كه با بیش از 234 نشست ادبی و فرهنگی نسبت به موضوعات مختلف و كمبودهای این حوزه بی توجه نبوده است. ...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

فارس گزارش می‌دهد:

كارنامه سرای اهل قلم در سال 88

خبرگزاری فارس: سرای دائمی اهل قلم در سال جاری با برپایی 234 نشست تخصصی و كارگاهی به كار خود پایان داد.
کارنامه سرای اهل قلم در سال 88

به گزارش خبرنگار فارس، سرای دائمی اهل قلم یكی از نهادهای فرهنگی فعال در سال 1388 است كه با بیش از 234 نشست ادبی و فرهنگی نسبت به موضوعات مختلف و كمبودهای این حوزه بی توجه نبوده است.

این گزارش حاكی است، سرای دائمی اهل قلم در طول سال جاری حدود 35 نشست با موضوع دین و فلسفه، 70 نشست با موضوع ادبیات و هنر و 48 نشست با موضوع علوم اجتماعی و روانشناسی به منظور اطلاع رسانی‌ صحیح و بررسی نقاط ضعف و قوت بخش‌های مذكور برگزار كرد.

سرای اهل قلم در اسفندماه با برپایی نشست نقد كتاب «او همنشین فرشته‌ها بود» در بخش نقد آثار ایرانی و بررسی رمان فرانسه به فعالیت خود پایان داد.

آخرین آمارها بیانگر برگزاری 15 جشنواره و برپایی 65 كارگاه آموزشی با بهره‌گیری از حضور اساتید برجسته‌ای چون؛ «فیروز زنوزی جلالی و مژگان عباسلو» است، چرا كه آموزش نیروی انسانی علاقه‌مند در حوزه‌های داستان نویسی و شعر از جمله برنامه‌های این سرا در طول یك سال گذشته تلقی می‌شود.

گفتنی‌است، از جمله عناوین پر اهمیت نشست‌های سرای اهل قلم بررسی موضوعات مربوط به "دین و فلسفه " است، این امر از آنجا حائز اهمیت می‌شود كه تاكنون به ندرت در محافل فرهنگی به بررسی موضوع مهمی چون دین و فلسفه پرداخت شده است.

نشست‌هایی با عنوان ریشه‌یابی و بررسی نقش عرفان در آثار شاعران بزرگی چون حافظ ، مولوی و سعدی جزء موارد مهمی بود كه در طول سال جاری با دبیری «پرویز عباسی داكانی» به صورت هفتگی در سرای دائمی اهل قلم برگزار شد.

از دیگر برنامه‌های این مركز می‌توان به نشست‌های سلسله‌وار همانند: آسیب شناسی ادبیات دفاع مقدس ، بررسی آثار كودك و نوجوان و نقد كتاب در حوزه‌های مختلف اشاره كرد.

عباسلو: سرای اهل قلم كانون و محفل گرمی برای علاقمندان است

احسان عباسلو مدیر سرای اهل قلم در گفت‌وگو با فارس در خصوص برنامه‌های سرای اهل قلم در سال 88 گفت: این برنامه‌ها چند ویژگی خاص، جدای از روند همیشگی برنامه‌های جاری داشت كه یكی از آنها تفكیك حوزه دین از فلسفه بود.
کارنامه سرای اهل قلم در سال 88

وی ادامه داد: تا پیش از آن، گروهی تحت عنوان دین و فلسفه در سرا وجود داشت اما در ماه‌های انتهایی سال این دو حوزه را از هم تفكیك كرده و دبیری هم برای حوزه دین انتخاب كردیم.

عباسلو تاكید كرد: در این حوزه همچنین شاهد برگزاری نشست‌های شاخصی به خصوص در زمینه قرآن بودیم كه از آن جمله می‌توان به نشست‌های: «قرآنیات»، «متدولوژی علوم قرآنی»، «هیروگلیف در قرآن» و «سبك‌شناسی و اعجاز بلاغی قرآن» اشاره داشت.

مدیر سرای اهل قلم تصریح كرد: در ماه‌های پایانی نشست‌های قرآنی در سرا پررنگ‌ شد كه البته این بدان مفهوم نیست كه قبلا نشستی در این حوزه وجود نداشت، بلكه به تبع وجود فلسفه در كنار دین، عمده نشست‌ها به سمت فلسفه گرایش داشتند كه البته با تمهید اندیشیده شده این نقطه ضعف را اصلاح كردیم.

عباسلو در بیان برنامه‌ها و عملكرد سرای دائمی اهل قلم خاطر نشان كرد: از جمله حركت‌های مثبت سرای اهل قلم برگزاری نشست‌ها در محل‌هایی خارج از محل خود سرا بود، بدین معنی كه ما در نشست‌هایی كه با هیئت علمی سرا داشتیم به این باور رسیدیم كه برخی نشست‌ها را با حمایت سرای اهل قلم در مراكز علمی و فرهنگی دیگر برگزار كنیم.

وی در پاسخ به این پرسش كه آیا در این میان برای برگزاری نشست‌ها از همكاری دانشگاه‌ها و مراكز علمی استفاده شده اظهار داشت: در راستای برگزاری نشست‌ها در سرای اهل قلم تفاهم نامه‌‌‌ای را با دانشكده‌ ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شهید بهشتی به امضاء رساندیم كه به تبع آن، این دانشكده آثار برگزیده جشنواره‌های ملی و برخی دیگر آثار مورد توافق را در محل آن دانشكده به نقد و بررسی می‌گذارد.

عباسلو در این راستا ادامه داد: این موضوع سرآغازی بود برای حركت‌های برون محوری سرای اهل قلم كه البته قرار است بیشتر از این پیگیری شود و احتمالا در سال 1389 شاهد عقد تفاهم‌نامه‌های دیگری هم خواهیم بود.

مدیر سرای اهل قلم درباره رویكرد آموزشی سرا خاطر نشان كرد: یك رویكرد آموزشی هم جدای از برگزاری جلسات نقد در سرا وجود داشت كه ماحصل آن برگزاری كارگاه‌های آموزشی در حوزه‌های داستانی و ترجمه بود. این رویكرد در سال آینده استمرار خواهد داشت و ما در نظر داریم دوره‌های آموزشی سطح بالایی را در حوزه‌های ادبیات و روانشناسی و ترجمه در سرای اهل قلم برگزار كنیم.

وی با اشاره به این دوره‌های آموزشی تصریح كرد: تمام این دوره‌ها برای مخاطبین به صورت رایگان بوده و همچنان در سال 89 نیز سیاست‌ ما بر این است كه این دوره‌ها را به همین صورت اجرا كنیم.

مدیر سرای دائمی اهل قلم با اشاره به نگاه مناسبتی در سال 88 در سرا گفت: این نگاه بدین معنا است كه در مناسبت‌های مختلف دینی و ملی و فرهنگی، سرای اهل قلم اقدام به برگزاری نشست‌های مناسب و متناسب آن ایام می‌كرد.

وی افزود: نقد آثار دفاع مقدس، بررسی ادبیات انقلاب اسلامی به مناسبت سی‌سالگی انقلاب و بزرگداشت یاد و خاطره چهره‌های علمی و فرهنگی نظیر بزرگداشت زنده‌یاد طاهره صفار‌زاده از جمله این مراسم‌ها بود كه امسال نیز حتما این رویكرد حفظ خواهد شد و بخشی از توجهات ما به این سمت معطوف خواهد بود.

عباسلو درباره برنامه‌های آینده این مركز تاكید كرد: بنا داریم تا در حوزه ترجمه فعال‌تر عمل كنیم؛ یك حركت در این راستا همان برگزاری دوره‌های آموزش ترجمه است كه بدان اشاره كردم اما حركت دیگر نقد آثار ترجمه شده است كه امسال رویكرد ما بدان شاخص‌تر خواهد بود.

مدیر مجموعه سرای اهل قلم با اشاره به حضور ناشران در برنامه‌های سرای اهل قلم اضافه كرد: سعی داریم تا ناشران را از كم و كیف آثار ترجمه شده و منتشر شده از سوی آنها مطلع سازیم.

وی با اشاره به گام‌های مثبت سرای اهل قلم در سال 1388 بیان كرد: جلسات شعرخوانی در روزهای سه‌شنبه هر هفته برگزار می‌شد و ما شاهد حضور پرشور شاعران جوان و به نام كشور در این نشست‌ها بودیم.

وی با توجه به بازخورد این جلسات گفت: بازخوردها را مثبت ارزیابی می‌كنیم و تصمیم داریم با یاری خدا در سال آینده نیز این جلسات را كماكان دنبال كنیم و سرا به عنوان كانون و محفل گرمی برای علاقمندان شعر و شاعری مطرح شود.

عباسلو افزود: تمام موارد برشمرده شده جدای از فعالیت‌های مستقل ما در ایام نمایشگاه بین‌المللی كتاب خواهد بود.

وی در خاتمه تاكید كرد: طبق روال هر ساله در ایام نمایشگاه متولی نشست‌های تخصصی در حوزه‌های مختلف هستیم و در همین راستا سال گذشته بیش از شصت نشست را در محل نمایشگاه و در ساختمان شبستان مصلی برگزار كردیم كه هم‌ اینك نیز در حال تدارك مقدمات نشست‌هایی برای نمایشگاه سال 89 هستیم.

تهیه و تنظیم برای تبیان : زهره سمیعی - بخش ادبیات تبیان