تبیان، دستیار زندگی
در قسمت اول این مطلب بیشتر در مورد ساختار لوزه ها صحبت شد، حالا می خواهیم بیماری های مرتبط به...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

لوزه‌ و بیماری های آن (2)

التهاب لوزه

در قسمت اول این مطلب بیشتر در مورد ساختار لوزه ها صحبت شد، حالا می خواهیم بیماری های مرتبط به آن را به شما معرفی نماییم...

التهاب لوزه یعنی چه؟

التهاب لوزه ممکن است به صورت حاد باشد که شایع ترین بیماری لوزه است و با گلو درد، تب و اشکال در بلع همراه است.

لوزه ‌ها ممکن است در اندازه طبیعی یا بزرگ ‌تر باشند، اما معمولا ملتهب و قرمز رنگ هستند. گاهی ممکن است ترشحاتی روی آن ها دیده شود. در یک بیمار ممکن است همه این علایم و نشانه ‌ها وجود نداشته باشد.

التهاب عود کننده لوزه در مواردی وجود دارد که التهاب حاد لوزه در چهار تا هفت دوره در یک سال، پنج دوره در 2 سال متوالی یا 3 دوره در 3 سال متوالی رخ دهد.

موارد مزمن التهاب لوزه ممکن است به علت اضافه شدن عفونت باکتریایی به عفونت ویروسی، به علاوه تاثیر عوامل محیطی، عوامل مربوط به بدن فرد، استفاده گسترده از آنتی ‌بیوتیک‌ ها و رژیم غذایی به وجود آید.

هیپرتروفی لوزه

هیپرتروفی لوزه به بزرگی لوزه ‌ها می‌ گویند بدون این که سابقه‌ ای از التهاب وجود داشته باشد. در حال حاضر بزرگی لوزه‌ ها که باعث انسداد راه تنفسی می‌ شود، شایع‌ ترین علت برداشت لوزه‌ ها با جراحی است.

بیماران مبتلا با درجات مختلف اختلال خواب به علاوه خرخر کردن، احساس خفگی در شب، بیدار شدن‌ های مکرر و خواب ناراحت، اختلال در بلع، خواب آلودگی روزانه و تغییرات رفتاری مراجعه می ‌کنند.

چرا لوزه ‌ها را بر می ‌دارند؟

در مواردی شواهد ثابت‌ شده‌ای وجود دارد که برداشتن لوزه به بیمار کمک می ‌کند. در بسیاری موارد، به خصوص در کودکانی که عفونت یا بزرگی لوزه‌ ها مشکل ایجاد می‌ کند، آدنوئیدها (لوزه‌ها) هم ممکن است درگیر شوند که در این صورت آدنوییدها را هم بر می‌ دارند.

ممکن است چند دلیل برای برداشتن لوزه‌ ها وجود داشته باشد:

1- انسداد گلو به علت بزرگی بیش از حد لوزه‌ها:

این شایع‌ ترین علت برداشتن لوزه ‌ها است. لوزه‌ های خیلی بزرگ ممکن است در تنفس،‌ بلع یا واضح صحبت کردن تداخل کنند. انسداد راه تنفس ممکن است از حد " تنفس دهانی " شروع شود تا خرخر شدید و قطع تنفس هنگام خواب ادامه یابد. البته همه لوزه‌ هایی که بزرگ به نظر می‌‌ رسند، واقعا باعث انسداد راه هوایی نمی ‌شوند. معاینه به‌ وسیله پزشک متخصص می ‌تواند قضیه را روشن کند.

2- التهاب مزمن و عود کننده لوزه:

لوزه‌ ها حاوی حفره‌ های بسیاری هستند که به آن ها " کریپت " می ‌گویند. در برخی از افراد این حفره‌ ها با مواد بدبو پُر می ‌شود که متشکل از باکتری‌ ها و سلول‌ های مرده است. این وضعیت ممکن است باعث گلودردهای خفیف اما متناوب شود. آنتی‌ بیوتیک‌ ها تنها به‌ طور گذرا این عارضه را رفع می‌ کنند. برخی از افراد از وسائل مختلف مانند سواب‌ ها برای پاک کردن لوزه‌ ها استفاده می ‌کنند. در صورتی که مشکل زیاد شدید نباشد، معمولا درمان لازم نیست و در موارد شدید تنها راه علاج برداشتن لوزه‌ ها است.

3- ظاهر غیر معمول لوزه‌ ها:

لوزه‌ ها مانند هر بافت دیگری از بدن ممکن است محل تومورهای خوش ‌خیم یا بد خیم باشند. در این موارد ممکن است لوزه یک طرف به صورت غیر معمول و شاخصی بزرگ ‌تر از طرف دیگر به نظر رسد. شایع‌ ترین تومور لوزه در کودکان لنفوم (سرطان بافت لنفاوی) است. در بزرگسالان سرطان‌ های لنفوم و کارسینوم ممکن است رخ دهد.

برداشتن لوزه

کی باید لوزه را برداشت؟

لوزه‌ ها در حوالی بلوغ به بزرگ ‌ترین اندازه‌‌ شان می‌ رسند و بعد به تدریج تحلیل می ‌روند. اما لوزه‌ ها در کودکان بزرگ‌ ترین اندازه را نسبت به قطر گلو دارند و ممکن است بزرگ و ملتهب شوند و لازم شود که آن ها را با جراحی خارج کرد.

برداشتن لوزه‌ ها در مواردی انجام می‌ شود که آن ها باعث انسداد راه هوایی شده باشند یا با بلع تداخل کرده باشند. در سنین بالاتر بزرگی یک‌ طرفه لوزه ممکن است بیانگر عفونت ویروسی لوزه، و تومورهایی مانند لنفوم یا کارسینوم سلول فلسی باشد.

برخی از متخصصان گوش و حلق و بینی در مواردی که التهاب ‌های مکرر و عود کننده لوزه رخ می‌ دهد، یا هنگامی که بزرگی لوزه‌ ها باعث انسداد علامت ‌دار راه‌ های هوایی فوقانی شده است یا در مواردی که لوزه به صورت یک ‌طرفه بزرگ شده است، برداشتن آن را توصیه می ‌کنند.

بزرگ شدن لوزه‌ ها ممکن است بر حرف زدن اثر بگذارد و باعث شود صدا تو دماغی شود. سنگ‌ های لوزه ماده ای است که روی لوزه جمع می ‌شود. اندازه آن ممکن است به حد یک دانه پاپ ‌‌کورن برسد و به رنگ سفید - کِرِم است. ماده ی اصلی این به اصطلاح سنگ، کلاژن است، اما بوی ناخوشایند قوی دارد، که به خاطر سولفید هیدروژن و متیل مرکاپتان و سایر موارد است.

لوزه های کامی به همراه آدنوییدها یا لوزه‌ های بخش فوقانی حلق، دو لوزه لوله ‌ای و لوزه‌ های زبانی بخشی از " حلقه والدیر " را تشکیل می ‌دهد.

در کودکان لوزه ‌های یک محل شایع برای عفونت‌ ها هستند که ممکن است به التهاب حاد یا مزمن لوزه‌ ها منتهی شود. اما در مورد این که عفونت مداوم است که باعث بزرگ ‌شدن دایمی لوزه‌ ها و مشکلات ناشی از آن می‌ شود، اختلاف نظر وجود دارد.

برداشتن لوزه‌ ها یکی از شایع‌ ترین عمل‌ های جراحی است که روی کودکان انجام می ‌شود. درباره این موضوع که در چه مواردی لوزه‌ ها را باید برداشت، نیز اختلاف ‌نظر وجود دارد؛ باید دید این که آیا منافع برداشتن یک بافت به طور مزمن عفونی بیشتر است یا زیان احتمالی ناشی از برداشتن بافتی که نقش مهمی در پاسخ ایمنی دارد.

دکتر علی ملائکه – هفته نامه سلامت

اگر می خواهید با پزشک سایت مشورت کنید، اینجا کلیک کنید.

برای شرکت در بحث های انجمن سایت مرتبط با بهداشت و سلامت، اینجا کلیک کنید.

*مطالب مرتبط:

چه موقع لوزه ها را باید درآورد؟

بعد از جراحی لوزه ها چه باید کرد؟

بخش تغذیه و سلامت تبیان

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.