تبیان، دستیار زندگی
گوته شاعر معروف آلمانى مى گوید: سالیان دراز كشیشان از خدا بى خبر، ما را از پى بردن به حقایق قرآن مقدس و عظمت آورنده آن محروم كردند لیكن در اثر پیشرفت علم و دانش پرده جهل و تعصب نابجا برداشته شد و این كتاب وصف ناپذیر توجه افراد بشر را به خود جلب كرد و م
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آنچه غربیان از قرآن فهمیده اند

براى نخستین بار قرآن كریم در قرن اول یا دوم هجرى به زبان بربر در مغرب آفریقا و سپس به زبان فارسى و در قرن چهارم به زبان تركى ترجمه شد و در سال 1143 هجرى قمرى روبرت كنت قرآن مجید را از زبان عربى به لاتینى ترجمه، و سپس به زبانهاى زنده و مشهور جهان از جمله فرانسوى، آلمانى، انگلیسى، ایتالیایى، هلندى، روسى، و غیره نیز ترجمه و انتشار یافت و از این راه حقایق و مزایاى معنوى آن تا اندازه اى بر عالمیان ظاهر و ثابت گردید و دانشمندان با انصاف اروپایى و مسیحیانى كه دنبال حقیقت رفته و دم از انصاف و حق گویى زده اند، هر یك به نوبه خود به میزان معلومات و استفاده از دریاى ژرف و بى پایان این كتاب آسمانى اهمیت و مقام آن را به نگارش در آورده اند كه اسامى و نظریه بعضى از آنان به قرار زیر است:

1ـ گوته شاعر معروف آلمانى مى گوید: سالیان دراز كشیشان از خدا بى خبر، ما را از پى بردن به حقایق قرآن مقدس و

گوته

عظمت آورنده آن محروم كردند لیكن در اثر پیشرفت علم و دانش پرده جهل و تعصب نابجا برداشته شد و این كتاب وصف ناپذیر توجه افراد بشر را به خود جلب كرد و محور افكار مردم جهان گردید.

2ـ توماس كارلایل دانشمند معروف و مورخ مشهور اسكاتلندى مى گوید: این نكته واضح است كه هر كلام درست و حقیقى در دلها نفوذ بخصوص دارد و حق آن است كه تمام كتب اعم از آسمانى و غیر آن در برابر قرآن كوچك و حقیرند.

تولستوی

3ـ لئون تولستوى فیلسوف بزرگ روسى مى گوید: قرآن مشتمل بر تعلیمات و حقایق روشن و آشكار و سهل است و عموم افراد بشر از هر طبقه مى توانند از آن بهره مند گردند. و همچنین مى گوید: آیات قرآن بر پایگاه بلند آیین اسلام و پاكى روانِ آوردنده اش دلالت دارد.

4ـ برنارد شاو فیلسوف معروف انگلیسى، رسول اكرم(صلى الله علیه وآله وسلم) را به حدى ستایش مى كند و مى گوید: كه او نجات دهنده جهان و بزرگترین پیامبران است و چنانچه بر دنیاى كنونى حكومت مى كرد تمام عقده ها و مشكلات بشریت را یكى پس از دیگرى با سرانگشت حكمت و درایت خود حل مى كرد.

او مى گوید: دین محمد(صلى الله علیه وآله وسلم) یگانه دینى است كه با تمام ادوار زندگى بشرى مناسب است و قابلیت آن را دارد كه هر نسلى را به خود جلب كند و پیش بینى مى كنم كه اروپا در آینده دین و كتاب آسمانى محمد(صلى الله علیه وآله وسلم) را قبول خواهد كرد و آثار آنهم اكنون نمایان است.

15ـ ساوارى نویسنده فرانسوى مى گوید: قرآن داراى تأثیر خاص و جاذبیتى مخصوص است كه هیچ یك از كتابها آن را ندارد.

5ـ گوستاولبون فیلسوف بزرگ فرانسوى مى گوید: تعالیم اخلاقى كه قرآن آورده است چكیده آداب عالیه و خلاصه مبادى اخلاق فاضله است و بر بسیارى از آداب انجیل برترى دارد.

6ـ ویلز نویسنده بزرگ انگلیسى مى گوید: دیانتِ حقّه اى كه من آن را با مدنیّت همدوش و همراه یافتم تنها دین اسلام است و اگر كسى بخواهد آن را بشناسد باید قرآن و نظریات علمى و قوانین و نظامات اجتماعى آن را بخواند.

7ـ ودن هامر دانشمند آلمانى مى گوید: ما قرآن را به عنوان كتاب محمد(صلى الله علیه وآله وسلم)با همان عظمت و اهمیتى مى نگریم كه مسلمین آن را كتاب خداوند مى دانند.

گوته

8ـ ژان ژاك رسو دانشمند معروف فرانسوى مى گوید: اى محمد(صلى الله علیه وآله وسلم)اى آورنده قرآن كجایى بیا و دست ما را بگیر و به باغ و صحرا و چمن یا هر جایى كه مى خواهى ببر كه اگر تو ما را میان دریاى بلا ببرى خواهیم رفت، زیرا تو به حیات و زندگى ما بهتر از ما آگاهى.

9ـ گینت گریگ مى گوید: من عقیده دارم كه ملل اسلامى اگر بخواهند آئین خود را به ملل دیگر بشناسانند بزرگترین مستند اسلام، قرآن است.

10ـ جان دیون پورت در صفحه 98 كتاب «عذر تقصیر» مى گوید: احكام و اوامر قرآن منحصر به وظایف دینى و اخلاقى نیست.

11ـ گییون مى گوید: قرآن نه فقط قانون فقهى است بلكه قانون اساسى، قضایى، جزایى و مدنى نیز هست كه بشر را مى تواند اداره كند.(1)

12ـ دكتر ماركسى انگلیسى مى گوید: قرآن شامل تمام پیامهاى خدایى است كه در همه كتب مقدسه براى جمیع ملل آمده است.

13ـ دكتر موریس فرانسوى مى گوید: قرآن بهترین كتابى است كه دست صناعت ازلى، آن را براى بشر پرداخته است.

14ـ كارلایل انگلیسى مى گوید: قطع نظر از اینكه قرآن كتاب وحى مبارك الهى است از حیث لفظ و تركیب نیز بلیغ ترین كتابهاست و این كتاب وابسته به اصلى حقیقى و پیوسته به مبدأى عالى و مقدس است كه تمام كتب در برابر قرآن حقیرند و این كتاب از هر گونه اصول ناپسند پاكیزه و مبرّاست.

15ـ ساوارى نویسنده فرانسوى مى گوید: قرآن داراى تأثیر خاص و جاذبیتى مخصوص است كه هیچ یك از كتابها آن را ندارد.

16ـ لومانس آمریكایى مى گوید: قرآن بزرگترین نور است و آن نور خداست كه جز شفقت و رحمت نخواهد بود.

17ـ ژول لابوم محقق فرانسوى مى گوید: قرآن بیشتر متضمن وعظ و زجر و ترقیب وترهیب است.

18ـ سدیو مستشرق اروپایى مى گوید: قرآن متضمن همه اصول پاكیزگى و رستگارى است و برنامه اش هدایت در راه حق و جلوگیرى از رفتار باطل و خروج از تاریكى پستى به سوى انوار فضائل و كمال است پس بر تو باد كه به فرمان قرآن مجید و آیات روشن آن كه عرب را از رسوایى ها و زشتى ها بازداشت و به راه راست هدایت كرد عمل نمایى.

19ـ كازیمرسكى خاور شناس خارجى مى گوید: قرآن مجموعه اى است دل چسب زیرا در آن اخلاق، مدنیّت، علوم و سیاست و وعد و وعید وجود دارد.

20ـ كوسن دوپر سوال مى گوید: مردم شرق عموماً اعتراف دارند كه فكر بشر از آوردن مانند قرآن از حیث لفظ و معنا ناتوان خواهد بود، و آن آیاتى است كه وقتى جعفر بن ابى طالب آن را براى نجاشى خواند اشك از دیدگان پادشاه حبشه سرازیر گردید، خردها به شگفتى مى افتد كه چگونه این آیات روشن حكمت آمیز از زبان مردى درس نخوانده بیرون آمده باشد.(2)

21ـ ناپلئون در كتاب هماى سعادت ص96 آمده است كه روزى ناپلئون درباره مسلمین فكر كرد و پرسید: مركز آنان كجاست؟ گفتند: مصر.

ناپلئون بنا پارت

وقتى با یك مترجم به كشور مصر مسافرت كرد، و به كتابخانه آنجا وارد شد. مترجم قرآن را باز كرد و این آیه آمد: «براستى كه این قرآن هدایت مى كند به آنچه درست و محكم تر است و بر مؤمنان بشارت مى دهد»(3)، وقتى مترجم این آیه را براى او خواند و ترجمه كرد، از كتابخانه بیرون آمد و شب تا به صبح به فكر این آیه بود. صبح باز به كتابخانه آمد و مترجم آیاتى دیگر از قرآن را برایش ترجمه كرد.

روز سوم هم مترجم از قرآن براى او ترجمه كرد و خواند. ناپلئون از قرآن سئوال كرد، مترجم گفت: اینان معتقدند كه خداوند قرآن را بر پیامبر آخر الزمان محمد(صلى الله علیه وآله وسلم)نازل كرده است و تا قیامت كتاب هدایت آنان است.

ناپلئون گفت: آنچه من از این كتاب استفاده كردم اینطور احساس نمودم كه اولا اگر مسلمین از دستورات جامع این كتاب استفاده كنند، هرگز روى ذلت را نخواهند دید. و ثانیاً تا زمانیكه قرآن بین آنها حكومت مى كند، مسلمانان تسلیم ما غربى ها نخواهند شد; مگر بین آنها و قرآن جدایى بیفكنیم.(4)

_______________________

1- سر البیان ص66 ـ تاریخ علوم قرآن ص187 ـ قرآن را چگونه شناختم ص43 ـ تفسیر نوین ص68 و سالنامه كشور ایران سال 1335

2- پژوهشى درباره پیامبر و قرآن به نقل از تاریخ عرب و اسلام و تاریخ قرآن

3- «انَّ هذا القرآن یهدى للتى هى اقوم و یبشر المؤمنین» الاسراء آیه 9

4- یك صد موضوع 500 داستان ص423

منبع:

آشنایى با قرآن یا دائرة المعارف قرآنى،میرزا باقر حسینى زفره اى اصفهانى


تنظیم برای تبیان: شکوری_کارشناس بخش قرآن