تبیان، دستیار زندگی
به طور اجمال نظریاتی که خاورشناسان درباره شیخ مفید(ره) ارائه کرده‎اند عبارت است از: 1- شیخ مفید، بزرگترین رهبر شیعه در عصر خود بوده است. 2- کلام و عقائد شیعه در عصر شیخ مفید تدوین و بیان شد. 3- شیخ مفید، نماینده گرایش عقلی در مذهب شیعه اثنا عشری می‎
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

نگاه دانشمندان غیر مسلمان به شیخ مفید

شیخ مفید

به طور اجمال نظریاتی که خاورشناسان درباره شیخ مفید(ره) ارائه کرده‎اند عبارت است از:

1- شیخ مفید، بزرگترین رهبر شیعه در عصر خود بوده است.

2- کلام و عقائد شیعه در عصر شیخ مفید تدوین و بیان شد.

3- شیخ مفید، نماینده گرایش عقلی در مذهب شیعه اثنا عشری می‎باشد.

4- شیخ مفید تحت تاثیر معتزله و مقابله با او بوده است.

5- مفید، الهام‎بخش علمای شیعه پس از خود بوده است.

در اینجا به چند نمونه از نقل قول‎های دانشمندان غیر مسلمان درباره شیخ مفید(ره) اشاره‎ای خواهیم داشت:

دائرة المعارف اسلام

این دائرة المعارف در شهر لیدن در هلند به چاپ رسیده و هدف عمده آن شناخت اسلام برای مقابله با خطر هجوم ترک‎های مسلمان به اروپا بود. در این دائرة المعارف آمده است:

«مفید ابو عبدالله محمد بن محمد بن نعمان حارثی "ابن معلم" نیز خوانده می‎شود، یکی از علمای اثنی عشریه در بغداد در زمان حکومت آل بویه در اواخر سال 333 یا 338 قمری متولد شد و نسب او به یک خاندان قرشی می‎رسید و چنانکه لقب دوم او نشان می‎دهد به خاطر دانش خود محترم بود.

لقب او نشانه آن است که وی استادی گردید که همه علمای قرون بعدی از او بهره‎مند گشتند او در مسائل سیاسی کمتر فعال بود ولی مولف برجسته‎ای به شمار می‎آمد. رساله او اغلب در پاسخ سوالاتی است که از موصل، جرجان، دینور، رقه، خوارزم و مصر به او رسیده است.

مفید رساله‎هایی نیز بر رد جعفر بن حرب، ابن کلاب، کرابیسی، معتزله، زیدیه، پیروان حلاج، حنابله، جاحظ و عثمانیه نوشت. شمار تالیفات او تقریبا به دویست اثر می‎رسد. گذشته از آنها که در کتابخانه‎های اروپا نگهداری می‎شود، آثار مخطوطی نیز در کتابخانه‎های شیعه وجود دارد. در میان آنها رساله‎هایی در فقه و اصول مانند اجماع و فروع مثلا احکام ارث و حج و نیز در مفاهیم فلسفی مثل غیب‎گویی، صفت حادثیت و ... وجود دارد. او بیشتر به مسائل تشیع می‎پرداخت و چنانکه عناوین برخی از کتاب‎های وی و تاثیرش بر مولفین بعدی نشان می‎دهد مسائل نبوت مانند مساله عاطفی "ایمان ابوطالب" برای شیعه، "امامت علی(علیه‎السلام) و برتری امامان بر فرشتگان" را مورد بررسی قرار داد. مفید طبعا به مسائل ویژه اثنی عشریه مانند غیبت امام، تحریم ذبیحه اهل کتاب نیر پرداخته است. او همچنین مناسک ویژه‎ای برای زائران اماکن مقدسه شیعه نوشته است."

آنا کیس لمبتون

این نویسنده انگلیسی مدتی در ایران بوده و در مسئولیت‎های گوناگون از جمله وابسته مطبوعاتی سفارت انگلیس در ایران به کار مشغول بوده و یک بار نیز توسط محمدرضا شاه از ایران اخراج گشته است. ایشان در مطالعات ایران شناسی و استاد دارای تالیفاتی نیز می‎باشد.

خانم لمبتون با سیری که در کتاب "اوائل المقالات" شیخ مفید داشته است، عقیده عصمت ائمه و لزوم آن و نیز اسامی ائمه تا امام دوازدهم و دیدگاه‎های مختلفی درباره امامت در زمان شیخ مفید را نقل می‎کند و سپس به بررسی نظریه لطف از دیدگاه شیعه و نیز نقش فقها در هدایت و اداره حکومت‎های شیعی می‎پردازد. و خلاصه شیخ مفید را یکی از برجسته‎ترین فقها و متکلمان شیعه و در ردیف علمای طراز اول شیعه در قرن چهارم و پنجم می‎شناسد.

مارتین مکدرموت

این نویسنده بریتانیایی در سال 1971 میلادی در آمریکا تحقیقات خود درباره نظریات کلامی شیخ مفید به پایان رسانده و در کتابی منتشر ساخته است که در زبان فارسی به نام "اندیشه‎های کلامی شیخ مفید"  ترجمه شده است.

این نویسنده درباره شیخ مفید می‎نویسد: "شیخ مفید در زمان خود یکی از بزرگترین علمای شیعه دوازده امامی به شمار می‎رفت و مذهب معتزله با او تقابل داشت... و این درست واضح می‎کند که او با یکی از معتزلین به نام "عبدالجبار" که همزمان وی بوده است، اختلاف رای داشت، و مقام عالی شیخ مفید در علم کلام نزد شیعه بعد از مقارنت کردن با استاد خود ابن بابویه قمی و شاگردش سید مرتضی معلوم خواهد شد."

بطرس البستانی

این نویسنده مسیحی لبنانی در کتاب دائرة المعارف خود می‎نویسد: "ابن المعلم، عبارت است از ابوعبدالله محمد بن نعمان بغدادی که او را شیخ مفید می‎نامند. در دولت آل بویه مقامی والا داشت و عضدالدوله برای دیدار او به خانه‎اش می‎آمد. وی هفتاد و شش سال زندگی کرد و نوشته‎های فراوانی دارد. او بسیار متواضع و اهل عبادت بود و به هنگام وفاتش حدود هشتاد هزار نفر از شیعیان او را تشییع کردند."

دومینیک سوردل

این نویسنده طی مقاله‎ای تحقیقات خود را درباره شیخ مفید نوشته است. که این نوشتار یکی از بلندترین مقالات از نوع خود می‎باشد و در هشتاد صفحه به زبان فرانسه دیدگاه شیخ مفید درباره امامیه را مورد بررسی قرار داده است.


برگرفته از: دائرة المعارف الاسلام.

گروه دین و اندیشه تبیان، هدهدی .

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.