تبیان، دستیار زندگی
این بار به ملاقات خانواده‏ای قرآنی رفتیم که برعکس بعضی‏ها هیچ عجله‏ای برای حفظ سریع کلام وحی ندارند. از میان گفته‏هایشان دستگیرمان شد که اعضای خانواده تاجیک از سال‏ها پیش حفظ قرآن را همراه با آموزش علومی مانند تفسیر، مفاهیم، تجوید و... آغاز کرده‏اند ولی ن
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

در خانواده قرآنی تاجیک کسی اعتقاد به حفظ آیات الهی در مدت کوتاه و به صورت فشرده ندارد

حفظ سریع، ممنوع!

خانواده تاجیک

این بار به ملاقات خانواده‏ای قرآنی رفتیم که برعکس بعضی‏ها هیچ عجله‏ای برای حفظ سریع کلام وحی ندارند. از میان گفته‏هایشان دستگیرمان شد که اعضای خانواده تاجیک از سال‏ها پیش حفظ قرآن را همراه با آموزش علومی مانند تفسیر، مفاهیم، تجوید و... آغاز کرده‏اند ولی نه مادر و نه چهار دختر این خانواده، هیچ‏کدامشان به پایان راهی که در آن هستند فکر نمی‏کنند و انگار دلشان می‏خواهد همچنان از لحظه‏های شیرینی که با آیه‏های جاویدان دارند، لذت ببرند. مادر خانواده تاجیک 18 جزء و سمیه و سمانه- دو دختر بزرگ خانواده- هر یک شش جزء قرآن را تا به حال به حافظه سپرده‏اند. فاطمه و هانیه- دو دختر کوچک خانواده- نیز با همان آرامش مادر و خواهرانشان تا نیمه‏های سوره بقره پیش آمده‏اند و البته هر یک از آنها سراغ یکی از غلوم قرآنی دیگر هم رفته‏اند.

به همه آنها که می‏خواهند حافظه‏شان را تقویت کنند، توصیه می‏کنم شروع به حفظ سوره‏های کوچک کنند تکرار این آیه‏ها باعث تقویت حافظه می‏شود و اتفاقا به تحصیل علوم دیگر کمک می‏کند.

- بگذارید این سوال را همین ابتدای کار بپرسیم. در سال‏‏های گذشته شاهد رشد کلاس‏های فشرده حفظ قرآن در جامعه بوده‏ایم. در بعضی از خانواده‏ها دیده می‏شود که حتی فرزندان برای یک سال ترک تحصیل می‏کنند و در این مدت با کمک برنامه‏های مستمر، حافظ کل قرآن می‏شوند اما انگار در خانواده شما با اینکه همگی از کودکی همراه و همگام با کلاس‏های قرآنی مختلف هستند، هیچ شتابی در این زمینه دیده نمی‏شود. علتش چیست؟

سمیه: من در حال حاضر سال آخر رشته فقه و حقوق هستم و از 12 سالگی همراه مادرم به جلسه‏های قرآنی می‏رفتم. از همان دوران بود که به حفظ آیه‏های قرآن علاقه‏مند شدم. از طرف والدین هم خیلی تشویق می‏شدم اما در خصوص اینکه چرا اینقدر دوره حفظ‏مان طولانی شده، باید به روحیات مادرم اشاره کنم. ایشان خیلی علاقه‏مند به این هستند که حافظ کل آیات شوند اما آن را هدف غایی خودشان نمی‏دانند در این مدت در کنار حفظ، با علوم قرآنی دیگر هم آشنا شده‏‏ام. ما به فهم قرآن بیشتر از حفظ آن توجه داریم.

سمانه: همزمان با حفظ در کلاس‏های روخوانی، روانخوانی، صوت ولحن و تجوید شرکت می‏کردیم اما راستش را بخواهید انگار کلاس مفاهیم بیش از بقیه در دلمان جا باز کرده و به همین دلیل حفظ قرآن‏مان کمی طول کشیده است.

- فاطمه خانم! شما هم مثل دو خواهر دیگرت فکر می‏کنی؟

فاطمه: راستش نه! پس از اینکه دوره راهنمایی‏ام تمام شد، از پدر و مادرم خواستم اجازه دهند یک سال ترک تحصیل کنم و به شکل فشرده به حفظ قرآن بپردازم اما مادرم که خودش یک مربی قرآن است، زیاد با این کار موافق نبود و فکر می‏کرد این روش به درسم لطمه می‏زند. والدینم با اینکه حضور ما در کلاس‏های قرآنی برایشان اهمیت زیادی دارد اما به درس خواندنمان هم توجه ویژه‏ای دارند و به همین دلیل با این تصمیم من موافقت نکردند. البته هنوز هم فکر می‏کنم با تمرین‏های فشرده، زودتر و بهتر قرآن را حفظ می‏کنم.

هانیه: من ده سال بیشتر ندارم و تازه شروع به حفظ کرده‏ام. وقتی در مدرسه تشویقم می‏کنند، دلم می‏خواهد زودتر سوره‏های دیگر را هم حفظ کنم ولی فعلا هر روز یک آیه را با معنی آن یاد می‏گیرم. مادرم می‏گوید باید به آنچه حفظ می‏کنیم عمل کنیم، نه اینکه فقط آنها را به خاطر بسپاریم.

- صحبت از مدرسه و تشویق‏های معلمان شد از زنگ‏های قرآنتان بگویید. حتما این‏جور مواقع گل سر سبد کلاستان هستید. این‏طور نیست؟

سمیه: الان خیلی از بچه‏ها به کلاس‏های مهد قرآن می‏روند حدود 15 سال پیش که ما در مقطع ابتدایی درس می‏خواندیم، دانش‏آموزان انگشت شماری بودند که آموزش قرآن می‏دیدند و این باعث می‏شد اولیای مدارس توجه ویژه‏ای به ما که قرآن را روان می‏خواندیم داشته باشند انگار همیشه توانایی اضافه‏تری نسبت به بچه‏های دیگر داشتیم.

سمانه: آنهایی که بعد از اتمام دوره‏های دبستان و راهنمایی وارد فضای قرآنی می‏شوند، همیشه از اینکه در کلاس‏های قرآن دبیرستان کار ویژه‏ای انجام نمی‏شود. و قرآن همیشه زنگ آخر است شکایت دارند اما من از دوره راهنمایی خاطره خوبی از دبیر قرآنمان دارم. ایشان در طول زنگ تنها روی یک آیه تمرکز می‏کردند آن را بارها می‏خوانیدم. مفهومش را برایمان توضیح می‏داد و از بچه‏ها می‏خواست تا جلسه بعد روی این موضوع کار کنیم. مثلا اگر آیه درباره کنترل خشم بود، از ما می‏خواست تا هفته بعد بشماریم که چند بار عصبانی شده و توانسته‏‏‏ایم خشممان را کنترل کنیم. هر کس هم موفق می‏شد، بدون اینکه تجسس کند که دانش‏‏آموز واقعا راست می‏گوید یا نه، به او جایزه می‏داد بعد از مدتی این روش خیلی روی ما تاثیر گذاشت و زنگ قرآن برایمان تبدیل به بهترین زنگ شد دبیرمان می‏دانست تمرین حفظ می‏کنم و توجه ویژه‏ای به من می‏کرد.

بیشتر آشنایان و دوستان فکر می‏کنند به دلیل انس با قرآن، دعای ما زودتر مستجاب می‏شود، به همین خاطر وقتی مشکلی دارند، با ما تماس می‏گیرند و می‏خواهند برایشان دعا کنیم.

هانیه: همیشه نمره قرآنم 20 می‏شود معلم‏ها خیلی دوستم دارند و سرصف هم مرا برای قرآن خواندن دعوت می‏کنند.

- بعضی از والدین فکر می‏کنند که حضور فرزندانشان در کلاس‏های علوم قرآنی باعث می‏شود به تحصیل آنها در مدرسه و دانشگاه لطمه بخورد. همه شما در حال حاضر مشغول تحصیل هستید؛ سمیه سال آخر رشته فقه و حقوق است، سمانه در رشته کتابداری دانشگاه تهران درس می‏خواند. فاطمه خودش را برای کنکور آماده می‏کند و هانیه هم که کلاس چهارم ابتدایی است. تا به حال حضور در کلاس‏های قرآنی و حفظ آیه‏ها باعث شده از درستان عقب بمانید؟

سمیه: ما هفته‏ای یک‏بار، آن هم عصرهای پنجشنبه به کلاس قرآن می‏رویم. در طول هفته هم موظف به حفظ و تثبیت بعضی از آیه‏ها هستیم. این وضعیت چند سال است که به این شکل ادامه دارد و به آن عادت کرده‏ایم. همه ما دانش‏آموزان و دانشجویان درسخوانی هستیم و فکر می‏کنم این قرآن بوده که ما را به تحصیل تشویق کرده است. در قرآن  بارها به کسب علم و دانش اشاره شده است. همیشه دوستانم از حفظ کردن کلمه‏های زبان انگلیسی قرار می‏کردند و گله داشتند ولی می‏دیدم کلمه‏هایی را که آنها با پنج‏بار خواندن یا حتی بیشتر حفظ می‏کردند، من با یک نگاه ساده  به خاطر می‏سپردم.

سمانه: من به همه آنها که می‏خواهند حافظه‏شان را تقویت کنند، توصیه می‏کنم شروع به حفظ سوره‏های کوچک کنند تکرار این آیه‏ها باعث تقویت حافظه می‏شود و اتفاقا به تحصیل علوم دیگر کمک می‏کند.

- یکی از دلایلی که همه‏تان پا در راه قرآن گذاشته‏اید، تشویق‏های پدر و مادرتان بوده‏ است؛ موهبتی که خیلی از هم سن و سال‏های شما آن را تجربه نکرده‏اند. از جایزه‏ها و تشویق‏های شیرین دوران کودکی چیزی را به خاطر می‏آورید؟

سمیه: این تشویق‏ها خیلی موثر بودند ما در سنینی بودیم که خیلی نمی‏توانستیم معانی و مفاهیم آیه‏ها را متوجه شویم و جایزه‏هایی که برایمان تعیین می‏شد فعالیت قرآنی را برایمان با ذوق و شوق همراه می‏کرد. اگر این تشویق‏ها و حمایت‏های پدر و مادرم نبود، شاید ما همان دوران بدون اینکه از معجزه‏های این کلام الهی چیزی درک کنیم آن را کنار می‏گذاشتیم.

- بیشتر مردم حفاظ را به دلیل حمل دائمی قرآن کریم متبرک می‏دانند و به آنها توجه خاصی دارند؛ برخورد دوستان. آشنایان و فامیل با شما چطور است؟

فاطمه: همه به ما لطف دارند. در این باره هم خاطره‏های زیادی دارم. بیشتر آشنایان و دوستان فکر می‏کنند به دلیل انس با قرآن، دعای ما زودتر مستجاب می‏شود، به همین خاطر وقتی مشکلی دارند، با ما تماس می‏گیرند و می‏خواهند برایشان دعا کنیم. یادم می‏آید خیلی کوچک بودم، کنار مادرم در اتوبوس نشسته بودم و به کلاس قرآن می‏رفتیم. همیشه توی اتوبوس آیاتی را که از بر کرده بودیم، تمرین می‏کردیم. سر در گریبان مادرم آیه‏ها را می‏خواندم که خانمی به ما نزدیک شد و با قیافه‏ای ملتمس از ما خواست تا برای حل مشکلی که دارد، برایش دعا کنیم. این برخوردها از کودکی تا به حال هنوز ادامه دارد و من در این مواقع همیشه خجالت زده می‏شوم و خودم را قابل این همه لطف نمی‏دانم.

سمانه: همراهی با قرآن برای انسان عزت به همراه می‏آورد. همنشینی با قرآن ارمغان‏های زیادی دارد. یکی از آنها این است که باعث می‏شود دیگران با احترام ویژه‏ای با حافظان و دارندگان تحصیلات قرآنی برخورد کنند؛ مثل مادر و خواهرانم بارها شاهد لطف دیگران بوده‏ام. اینها همه از برکت‏های همراهی با قرآن است.

- این روزها سنین جوانی را که یکی از دوره‏های مهم زندگی است تجربه می‏کنند. فکر می‏کنید ارتباط هم‏سن و سالان شما با قرآن چطور است؟

سمانه: یک بار پیش از شروع امتحان نهایی، مسئوولان مدرسه پشت میکروفون اعلام کردند که کسی برای تلاوت قرآن به آنها مراجعه کند. دقایقی گذشت و کسی را پیدا نکردند. معمولا روحیه‏ام این‏طور نیست که خودم بروم و بگویم که می‏توانم قرآن بخوانم اما وقتی دیدم در آن مدرسه که بیش از 400 دانش‏آموز در آن حضور داشتند کسی برای خواندن قرآن پا پیش نگذاشت، رفتم و چند آیه تلاوت کردم. بعد از این ماجرا این فکر همیشه توی سرم بود که چرا دوستانم با قران غریبه‏اند، در حالی که این کتاب همه زندگی است. انس با قرآن همه لغزش‏ها را کنار می‏زند و می‏تواند راهنمای خوبی برای دوره عصیان‏گری جوانی باشد.

معصومه اصغری، مجله همشهری آیه


تنظیم برای تبیان: گروه دین و اندیشه_شکوری