تبیان، دستیار زندگی
كیست كه امروز از غیبت، تهمت، شایعه‎سازی، آبروریزی، نفاق و سایر ضعف‎های اخلاق اجتماعی گله‎مند نباشد و دست‎كم در جریان اتفاقات اخیر، آثار مخرب آن‎‎ها را با تمام وجود درك نكرده و متوجه خطر آن در جامعه نشده باشد؟
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

جلد دوم مفاتیح!

مفاتیح

چندی پیش از شبكه معارف صدا سخنان عالمانه حضرت آیت‎الله جوادی آملی را گوش می‎دادم و مثل همیشه مجذوب نكات دقیق و شیرین آن شده بودم. ایشان با تبیین نگاه دین به روابط اجتماعی، ضرورت رعایت اخلاق اجتماعی را از موضوعات واجبی برشمردند كه در جامعه ما به آن توجه كمتری شده است ودر پایان بحث، براساس همین ضرورت و نیاز، پیشنهاد تألیف جلد دوم كتاب شریف مفاتیح‎الجنان با موضوع آداب اجتماعی را مطرح كردند.به‎نظرم خیلی جالب بود، جلد دوم مفاتیح!

دانستم مشكل امروز جامعه ما را به‎درستی دریافته‎اند: ضعف اخلاق اجتماعی!

معنی صحبت ایشان این است كه ما در حوزه آداب و حقوق اجتماعی آن‎قدر معارف ناشناخته داریم كه كم از ادعیه و آداب فردی نیست و البته كم‎بهاتر از آن‎‎ها هم نخواهد بود. این تیزهوشی و زمانه‎سنجی آقای جوادی را تحسین كردم و دانستم مشكل امروز جامعه ما را به‎درستی دریافته‎اند: ضعف اخلاق اجتماعی! امروزه در حوزه اخلاق و حقوق اجتماعی

جوادی آملی

مطالب بسیاری در رشته‎های گوناگون دانش به‎ویژه در حوزه روان‎شناسی و جامعه‎شناسی بیان شده و به‎نظر می‎رسد هنوز هم مطالب ناگفته بسیار است؛ اما این‎كه در این عرصه به معارف دینی نزدیك شویم و از این ذخیره غنی و مهم برای اصلاح وضع فرهنگی و اجتماعی بهره گیریم، موضوعی مهم‎تر و البته اقدامی بنیادین و اساسی‎تر است.

با مرور روند چند ساله تحول جامعه ایرانی و به‎ویژه حوادث اخیر، تصور من بر این است كه نیاز فوری و اصلی جامعه ما به‎ویژه در مقطع كنونی گسترش روابط اجتماعی متقارن و اخلاقی است؛ چنان‎كه در این زمینه برای كشف حقیقت حتی نیازمند پژوهش‎های میدانی هم نیستیم؛ چراكه با همه وجود از سست شدن ریشه‎های اخلاقی جامعه نگرانیم و آن را در تعامل با مردم احساس می‎كنیم.

كیست كه امروز از غیبت، تهمت، شایعه‎سازی، آبروریزی، نفاق و سایر ضعف‎های اخلاق اجتماعی گله‎مند نباشد و دست‎كم در جریان اتفاقات اخیر، آثار مخرب آن‎‎ها را با تمام وجود درك نكرده و متوجه خطر آن در جامعه نشده باشد؟ اگر روزی ما می‎شنیدیم كه گناه غیبت از زنا بزرگ‎تر است و بدبینی نسبت به برادران دینی و تهمت‎زدن به آن‎‎ها از كبائر است، امروزه با همه وجود آسیب‎های این گنا‎هان بزرگ در ایجاد بدبینی، بر هم زدن امنیت روانی جامعه و دور شدن انسان‎ها از یكدیگر را لمس می‎كنیم.

كیست كه امروز از غیبت، تهمت، شایعه‎سازی، آبروریزی، نفاق و سایر ضعف‎های اخلاق اجتماعی گله‎مند نباشد و دست‎كم در جریان اتفاقات اخیر، آثار مخرب آن‎‎ها را با تمام وجود درك نكرده و متوجه خطر آن در جامعه نشده باشد؟

راستی آیا بدبینی‎های این روزگار و فضای بی‎اعتمادی موجود در جامعه، نتیجه سال‎ها بی‎توجهی به گنا‎هانی چون غیبت و تهمت و سوء‎ظن نیست؟ آیا بی‎توجهی ما به سوره مباركه حجرات و مضامین عالی آن، نتیجه‎ای جز این در پی دارد؟ آیا ما آیات متعدد قرآن در نكوهش نفاق را از یاد برده‎ایم؟

برای درمان این درد كه جامعه ما را فراگرفته، اولین گام بازشناسی ارزش اخلاق اجتماعی البته در كنار اخلاق فردی است و درست به همین دلیل آقای جوادی می‎فرمودند ارزش این كتاب شریف كم از مفاتیح نیست و باید در كنار قرآن در كتابخانه‎های مساجد قرار گیرد تا مردم بدانند عمل به آن كم از نماز و روزه نیست! جلد دوم مفاتیح هرچه كه باشد، موضوعاتش كم از جلد اول نیست و هرچه كه باشد، اهمیتش هم از مفاتیح شیخ عباس قمی كمتر نیست.

این كتاب هرچه كه باشد، نیاز ما هم به آن كمتر از جلد اول نیست، اما دشواری تألیف آن در این است كه نمی‎دانیم شیخ عباس قمی روزگار ما كیست و آن اخلاص و صفا چگونه در وجودش جمع خواهد شد؟

نوشته دکتر علی عسکری - تبیان

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.