تبیان، دستیار زندگی
بهترین اقدامی که والدین برای تربیت فرزندان خود در زمینه اینترنت انجام می دهند این است که به آموزش یک سری از اصول و موازین بپردازند. این اصول عبارتند از:...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

واکسیناسیون اینترنتی

آنفولانزای اینترنتی(2)

واکسیناسیون اینترنتی

در یادداشت قبلی در خصوص ویژگی های محیط اینترنت، فواید و خطرات احتمالی آن و برخورد خانواده با این موضوع مطالبی را ارائه کردیم. در قسمت پیشین به این نتیجه رسیدیم که بهترین کاری که خانواده در برخورد با این مقوله می تواند انجام دهد، فرهنگ سازی است. هر چند ممکن است فرزندمان از نظر تکنیکی بیش از خودمان در مورد اینترنت بداند اما این والدین هستند که درباره زندگی و معیارهایش، لذات و خطرات زندگی و.. بیشترین تجربه را دارند. در ادامه نکاتی ارائه می شود که خانواده با انجام آنها قادر به فراهم کردن محیطی امن و مطمئن برای استفاده فرزندشان از اینترنت خواهند بود.

هفت نکته برای والدینی که فرزندشان از اینترنت استفاده می کندواکسیناسیون اینترنتی

1- برای استفاده از اینترنت، فرزندتان را همراهی کنید:

بهتر است شما و فرزندتان با هم به فضای اینترنت وارد شوید و به جستجو در سایت های مختلف و مناسب بپردازید. این کار علاوه برآنکه جنبه نظارت و ارزش گذاری شما در رفتار فرزندتان را فراهم می کند، امکان گفتگو و مشورت بین شما را فراهم می آورد. تبدیل این امر به یک عادت قطعی، می تواند زمینه رشد جنبه های دیگر فرزندتان را نیز فراهم آورد و او نیز در آینده شما را به عنوان مشاور خود بر می گزیند.

2- فرزندتان را در فعالیتهای اینترنتی خود شرکت دهید و با آنها صحبت کنید:

امروزه در کشور ما نیز بسیاری از کارها مانند پرداخت های بانکی، ثبت نامها، رزو بلیطهای مسافرتی و... از طریق اینترنت صورت می گیرد. هنگام انجام این کارها می توانید فرزندتان را در کنار خود قرار داده و ضمن انجام این کارها با هم صحبت کنید و از او بخواهید که او نیز کارهای جالبی را که می تواند با اینترنت انجام دهد و سایت های جالبی را که از آنها استفاده درسی یا تفریحی می کند به شما نشان دهد و در مورد آنها با یکدیگر صحبت و گفتگو کنید.

واکسیناسیون اینترنتی

3- از کنجکاوی فرزندتان زیاد انتقاد نکنید:

در استفاده از اینترنت، فرزندتان خواسته یا ناخواسته با سایتهایی مواجه خواهد شد که ممکن است محتوای آنها از نظر اخلاقی یا اعتقادی برای شما و فرزندتان خوشایند نباشد. بهترین راه حل برای این مشکل آن است که در خصوص نامناسب بودن این سایتها با فرزندتان به صحبت و استدلال پرداخته و تنها به فکر انتقاد و یا تنبیه او نباشید. هیچگاه موقعیت خود را به عنوان یک هم صحبت قابل اعتماد نزد فرزندتان تضعیف نکنید.

4- اخلاق مدار بودن در اینترنت را به فرزندتان بیاموزید:

همان طور که گفته شد یکی از جنبه های جذاب اینترنت ناشناس بودن افراد در آن است که اتفاقا بسیاری از سواستفاده ها نیز از همین طریق صورت می گیرد. به فرزندتان بیاموزید همانطور که در جامعه افراد باید از دروغگویی و بد زبانی بپرهیزند و از به زبان آوردن کلمات زشت و ناپسند که رفتاری غیر اخلاقی و غیر اجتماعی است خودداری کنند، در فضای اینترنت نیز باید ازبکار بردن واژه های نامناسب و زشت و یا ارائه اطلاعات غیر واقعی، خودداری کنند.

5- مقررات استفاده از اینترنت را به طور توافقی با فرزندتان تعیین کنید:

بهتر است برای ورود و استفاده از فضای اینترنت به طور توافقی مقرراتی را بین خودتان و فرزندتان وضع کنید. به عنوان مثال به موارد زیر اشاره می کنیم:

اطلاعات مربوط به هویت شخصی خود (نام،آدرس ،تلفن و..) را تا چه اندازه بازگو کند؟

چه نوع سایتهایی مناسب و قابل قبول هستند؟

طرز حرف زدن و یا نوشتن مطالب در فضای اینترنت باید چگونه باشد ؟و ...

6- اطلاعات حیاتی و قابل اهمیت را به فرزندتان بیاموزید تا در ارائه آنها خوددار باشد:

در بسیاری از سایتهای اینترنتی لازم است که کاربر یک سری از اطلاعات شخصی اعم از نام،آدرس، شماره تماس، ایمیل، عکس و.. را در اختیار سایت قرار دهد تا بتواند از آن سایت استفاده کند. اولا باید به او بیاموزید که کدام اطلاعات حساس و قابل سواستفاده است و در خصوص برخی از این سواستفاده ها با او صحبت کنید، سپس از او بخواهید در مواجهه با چنین سایتهایی ابتدا با شما مشورت کند و اگر شما موافق بودید، اطلاعات مورد نظر را ارسال کند و در صورت عدم تایید شما به هیچ وجه حتی با اطلاعات جعلی نیز عضو سایت مذکور نشود(حفظ اخلاق مداری در اینترنت).

هیچگاه موقعیت خود را به عنوان یک هم صحبت قابل اعتماد نزد فرزندتان تضعیف نکنید.

7- اجازه ندهید فرزندتان با اشخاصی که از طریق اینترنت آشنا شده است به تنهایی ملاقات کند:

به او بیاموزید که افراد معرفی شده در فضای اینترنت لزوما آن افرادی نیستند که فکر می کنید. اطلاعات داده شده از سوی آنها در موارد مختلف مانند جنسیت، سن و سال، تحصیلات و ... می توانند غیر واقعی باشند. بنابراین در صورت تمایل به دیدن آنها، حتما با شما صحبت کند و شما یا هر فرد قابل اعتماد دیگری را همراه داشته باشد.

مریم عطاریان- بخش خانواده و زندگی

مقالات مرتبط:

راههای ایمن سازی کودکان

اصولی برای تربیت موثر

برای کودکتان وقت بگذارید

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.